🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Op bezoek bij Parc de l’Espanya Industrial

Op bezoek bij Parc de l’Espanya Industrial

Op bezoek bij Parc de l'Espanya Industrial in Barcelona
Als je je in de buurt van het Sants station bevindt, breng dan een bezoek aan het Parc de l’Espanya Industrial en geniet van deze rustige oase

Op de plaats van een voormalige textielfabriek uit de 19e eeuw ligt nu het Parc de l’Espanya Industrial (in het Spaans Parque de la Espanya Industrial), een modern stadspark met tal van interessante bezienswaardigheden, van futuristische vuurtorens tot aan een gigantische stalen drakenglijbaan en het op twee na grootste meer in Barcelona! Door zijn ligging vlakbij het treinstation Sants, leent dit park zich perfect als plek om op je trein te wachten en een frisse neus te halen. Maar ook als je op stedentrip bent en het Barcelona van de locals wilt ontdekken, is dit bezoek aan het Parc de l’Espanya Industrial iets voor je.

Parc de l’Espanya Industrial

Mijn rondje door het park Espanya Industrial begint bij het plein Plaça dels Països Catalans, vooraan het treinstation. Dit stadspark is het werk van de Baskische architect Luis Peña Ganchegui en werd aangelegd in 1985. Hier lag vroeger een grote textielfabriek genaamd La España Industrial, Sociedad Anónima Fabril y Mercantil. Opgericht door de familie Muntadas in 1847 werd deze fabriek de eerste katoenmaatschappij van Spanje. In de volksmond stond de fabriek bekend als Vapor Nou (nieuw stoom), in tegenstelling tot de andere grote fabriek van de wijk, Vapor Vell (oud stoom). La España Industrial (of Vapor Nou) stond altijd voorop als één van de modernste textielfabrieken, gewijd aan het spinnen, weven en bedrukken van katoen. In 1969 ging de fabriek dicht en werd het land verkocht.

Het eerste wat je ziet bij het naderen van het park is de grote stalen draak van de Basque kunstenaar Andrés Nagel, genaamd Drac de ferro. Dit kunstwerk symboliseert de draak van Sint Joris, een bekende legende voor de Catalanen over zijn patroonheilige. De 32 meter breed en 12 meter hoog stalen sculptuur doet ook dienst als glijbaan voor de pret van kinderen en skaters.

Drac de ferro - Parc de l'Espanya Industrial Barcelona
Leuk voor de kids: de gigantische stalen drakenglijbaan

Als je langs het station blijft lopen zie je aan de linkerkant een rij futuristische vuurtorens. Onder de torens ligt een groot meer en daartussen een tribune waar je lekker in de zon kunt zitten. Als je een beetje geluk hebt, is het meer gevuld met water en bootjes. Maar tijdens mijn fotosessie was dat helaas niet het geval.

Futuristische vuurtorens - Parc de l'Espanya Industrial Barcelona
De futuristische vuurtorens zijn de grote blikvangers van het park

We lopen nu rechtdoor tot aan de achterkant van het station en duiken een klein beetje de wijk in via de trappen die we links vinden die ons tot aan de Carrer de Premià brengen. Een rustige straat met oude kleurrijke huizen en palmbomen verwelkomt ons. Je bent nu in de oude kern van de wijk van Sants. We slaan vervolgens links af op Carrer de l’Autonomia, waar een leuke verrassing op je wacht: een pleintje waar een gedeelte van het meertje van het stadspark te zien is. Een oase van rust en een zeer fotogenieke hoek die nog niet velen kennen.

Carrer de Premià - Parc de l'Espanya Industrial Barcelona
De palmbomen bij Carrer de Premià

We lopen nu verder langs het schoolgebouw die aan de vijver grenst om zo bij de hoofdingang van het park te komen op Carrer de Muntadas, 1-37. Een prominente boog fungeert hier als ingang van het Parc de l’Espanya Industrial. Rechts bij de ingang vind je een plattegrond van het park met extra informatie over attracties en voorzieningen.

Hoofdingang - Parc de l'Espanya Industrial Barcelona
Hoofdingang van het Parc de l’Espanya Industrial

Eenmaal binnen het Parc de l’Espanya Industrial zal je verrast worden door de open groene velden, de verschillende sculpturen die het park sieren en de vele voorzieningen voor kinderen om te spelen (van sportvelden tot aan speeltuinen). Dit is dan niet voor niks een van de populairste plekken in de wijk voor de buurtbewoners om te ontspannen. Ze komen hier om te sporten, de hond uitlaten, lekker wandelen en bij mooi weer zelfs picknicken.

Het rustige Parc de l'Espanya Industrial Barcelona
Het rustige Parc de l’Espanya Industrial

Mis vooral niet het uitzicht op het meer en de futuristische vuurtorens vanuit deze kant van het park. Die herinneren ons aan het industriële verleden van het park en werden door dezelfde architect van het park, Luis Peña Ganchegui, ontworpen.

Wist je overigens dat het meer van het Parc de l’Espanya Industrial een geschatte oppervlakte van 10.000 vierkante meter heeft en is hiermee het op een na grootste meer van de hele stad? In het midden van het meer ligt nog een platform waar een aantal mooie cipressen staan en zie je de sculptuur van Neptunus, de god van de zee, van Manuel Fluxà. Ook Venus is van de partij. De Venus Moderna van José Pérez Pérez ligt zittend op het veld op het meertje kijkend.

Beeld van Neptunus - Parc de l'Espanya Industrial Barcelona
Beeld van Neptunus

In het midden van het park ligt een gerenoveerd gebouw, genaamd Casa del Mig, een van de weinige overblijfselen van de oude fabriek. Hier is nu het “Punt Multimèdia” gevestigd, een technologie en cultureel wijkcentrum waar kinderen van alle leeftijden op spelenderwijs kennis mogen maken met computers, programmeren en modern design tijdens een van de vele workshops die er aangeboden worden. Verder is er nog een groot sportcentrum in het park, Poliesportiu Municipal de l’Espanya Industrial, waar de wedstrijden gewichtheffen van de Olympische Spelen in 1992 plaatsvonden.

Al met al een mooi park om te bezoeken, met tal van fotogenieke hoeken en een interessant verleden die het een unieke plek maken.

 • Praktische informatie:
  Wat: Parc de l’Espanya Industrial bezoeken
  Waar: Carrer de Muntadas, 1-37
  Metro: Sants Estació (L3 en L5) en Hostafrancs (L1)
  Wanneer: het park is geopend van 10:00 tot 24:00 uur (zaterdag en zondag tot 23:00 uur)
  Prijs: gratis
  Tip: ga je met de trein reizen of zit je op iemand te wachten bij Sants Estació? Haal dan een frisse neus buiten en ga bij het Parc de l’Espanya Industrial zitten! Zo kun je heerlijk relaxen en van de natuur genieten in plaats van op een druk station staan wachten.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie