🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 2 reacties
Home » Blog » L’Hivernacle, de broeikas van Sants

L’Hivernacle, de broeikas van Sants

Hivernacle broeikas Sants Barcelona
L’Hivernacle: de broeikas van Sants

Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met een unieke plek in Barcelona die de harten van wie van vervallen fabrieken en planten houdt sneller zal laten kloppen. Een plek waarin de beelden meer vertellen dan de woorden. Het gaat om L’Hivernacle, een indrukwekkend tuincentrum gebouwd in een oude fabriek, midden in de wijk Sants. De perfecte plek om aan de drukte en het lawaai van de stad te ontsnappen en te genieten van de natuur, de planten en de bloemen. Kortom, een ware oase van rust en een verborgen juweeltje die je beslist niet mag overslaan.

L'Hivernacle Sants - Barcelona
Van buitenaf kan je haast niet vermoeden wat een verrassing binnen op je wacht!

L’Hivernacle, dat in het Nederlands ‘broeikas’ betekent, is een heel bijzondere plek waar de natuur zijn weg heeft weten te vinden. De eigenaren hebben natuurlijk een handje geholpen, want de oude fabriek zag er 20 jaar geleden natuurlijk een stuk meer vervallen uit. Maar door de renovaties en het plaatsten van allerlei planten, is dit een waar natuur paradijs geworden.

L'Hivernacle de Sants - Barcelona
Ingang naar L’Hivernacle: let op de structuur van de oude fabriek
L'Hivernacle Sants Barcelona - vijver
De vijver bij L’Hivernacle, dat ook mooie vissen en bloemen heeft
L'Hivernacle de Sants in Barcelona - de broeikas
De indrukwekkende broeikas

Toen ik er op bezoek was kon ik het haast niet gevolgen dat zo’n mooi tuincentrum kon bestaan. Het is klein, maar wel overzichtelijk en vol mooie planten en hebbedingetjes. Het vijvertje bij de ingang is betoverend mooi en het licht die door het dak van de broeikas naar binnen valt geeft de plek een bijzondere sfeer. De sporen van de oude fabriek zijn nog goed te zien, wat het plaatje helemaal compleet maakt.

L'Hivernacle de Sants in Barcelona - de broeikas
Prachtige ruimte waar veel natuurlijk licht naar binnen valt
L'Hivernacle Sants Barcelona - oud fabriek
De details van de oude fabriek zijn nog steeds goed zichtbaar

Ben je in de buurt van Sants, dan is een bezoekje aan L’Hivernacle zeker een aanrader, vooral nu dat het dreigt te sluiten! Volgens de berichten kunnen de eigenaren van het tuincentrum de hoge huurprijzen voor de winkel niet betalen en hoewel ze hebben geprobeerd om met de huurbaas een nieuwe regeling te treffen, krijgen ze geen gehoor, waardoor dit icoon van de wijk dreigt te verdwijnen.

Buurtbewoners zijn het er natuurlijk niet mee eens en hebben daarom een online petitie gestart waarbij 5.000 handtekeningen nodig zijn om de sluiting tegen te gaan. De hoop is dat de gemeente er iets aan gaat doen zodat deze groene oase kan blijven bestaan.

L'Hivernacle Sants in Barcelona - oase van rust
Een ware oase van rust midden in de stad die dreigt te verdwijnen

Je kunt het fotograferen, filmen, in je geheugen proberen op te nemen om het niet te vergeten, maar niets zal hetzelfde ‘wow’ effect dan als wanneer je de Hivernacle ter plekke meemaakt. Dit is dan de reden waarom ik jullie uitnodig om zo snel mogelijk naar de broeikas van Sants te gaan voordat ze hun deuren definitief sluiten en dat je de petitie tegen de sluiting tekent (wat maar een minuut van je tijd kost).

Tip: op 6 maart 2016 wordt er een speciaal evenement gehouden in L’Hivernacle, genaamd Hivermarket, waar verschillende kraampjes, muziek en food trucks te vinden zijn. Dit evenement wordt gehouden ter ere van alle jaren van dienst die L’Hivernacle heeft geboden aan hun klanten en zal een soort afscheidsfeest worden.

Update 23-11-2017: tegenwoordig is dit tuincentrum weer open onder de naam “Flowers By Bornay”.

 • Praktische informatie:
  Wat: L’Hivernacle bezoeken
  Waar: Carrer de Melcior de Palau, 32-36 (naast Jardins de Can Mantega)
  Metro: Plaça del Centr (L3) en Plaça de Sants (L1 en L5)
  Wanneer: van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:30 uur (in de winter tot 20:00). Zaterdag van 10:00 tot 14:00 en van 17:30 tot 20:30 uur (in de winter geen avonddienst). Let op: in augustus zijn ze zaterdagavond en zondag gesloten.
  Tip: dit is ook een kindvriendelijke plek! Ze hebben speciaal voor de kids een kinderspeeltuin neergezet waar ze uren kunnen spelen terwijl je mooie planten voor je huis uit kunt zoeken.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “L’Hivernacle, de broeikas van Sants”

 1. heyy dat is mooi die oude fabriek met zoveel groen.
  ik heb de petitie getekend. ik vlieg samen met mijn vriend volgene week naar je mooie stad!
  ga zeker kijken of ik er naartoe kan gaan!

  Beantwoorden

Plaats een reactie