🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Op bezoek bij Parc de la Pegaso

Op bezoek bij Parc de la Pegaso

Het Parc de la Pegaso, met zijn romantische kanaal en speeltuinen, is een aangename plek om te bezoeken; alleen, met je geliefde of je gezinnetje. Het park is naast een groene oase voor de buurtbewoners, ook een mooi voorbeeld van het industriële verleden van de wijk. Hier stond namelijk één van de belangrijkste autofabrieken van Spanje uit de vorige eeuw. Benieuwd naar dit park en zijn glorieuze industriële verleden, lees dan verder! Vandaag neem ik je mee op pad langs het Parc de la Pegaso, een unieke plek in Barcelona waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan.

Laatste update: 19/03/2021

Parc de la Pegaso, van autofabriek naar stadspark

Tussen de wijken van La Sagrera en Sant Andreu, ver van het toeristische Barcelona, ligt het nog vrij onbekende Parc de la Pegaso, dat op de fundamenten van een oude autofabriek ligt. De sporen van dit industriële verleden zijn met de transformatie van de autofabriek naar functionele stadspark niet altijd even zichtbaar en kunnen daarom de snelle passant voorbij gaan. Maar dat geldt niet voor de meeste buurtbewoners, wiens voorouders of zelf een band met deze fabriek hebben.

Parc de la Pegaso Barcelona - hoofdingang
Hoofdingang van de oude fabriek en het Parc de la Pegaso

Het verhaal gaat terug tot 1904, toen de Catalaanse zakenlieden Damià Mateu i Bisa, Francisco Seix Zaya en Zwitserse ingenieur Marc Birkigt, de autofabriek “Hispano-Suiza, Fábrica de Automóviles, S.A.” oprichten met het kantoor aan de Carrer de la Floridablanca in Barcelona. In 1907, verhuisde Hispano-Suiza haar fabriek naar dit terrein in La Sagrera. Hier werden vrachtwagens, bussen, omnibussen en auto’s (zoals sportauto’s, raceauto’s en luxe wagens) geproduceerd. Maar ook oorlogsvoertuigen, scheep- en vliegtuigmotoren, en zelfs wapens werden hier gemaakt. Juist deze vliegtuigmotoren zouden de sleutel zijn geweest tot de overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.


De Hispano-Suiza beleefde een gouden tijdperk in de jaren 1920-1930, maar na de Spaanse Burgeroorlog en met de sluiting van de grenzen, verloor de Hispano-Suiza veel van hun potentiële markt. In 1946, nam ENASA (Empresa Nacional de Autocamiones, S.A.) de leiding van het bedrijf over en bleef de autofabriek vrachtwagens en bussen produceren. Een van hun meest bekende merken was de “Pegaso“, waarvan de naam van het park is ontleent. De fabriek bleef hier tot de jaren ’70, maar verhuisde daarna naar de Zona Franca. Het park werd hierna ontworpen door de architecten Enric Batlle en Joan Roig en in 1986 ingehuldigd.

Parc de la Pegaso Barcelona - verkeerspark
Het verkeerspark van La Pegaso

Van de oude fabriek kunnen we nu nog de hoofdingang van de kantoren bewonderen op Carrer Gran de la Sagrera. Waar voorheen druk aan auto’s en vrachtwagens gewerkt werd, staat nu een kantoor van de Guardia Urbana en een sociaal centrum. Er is ook een school en een sportcentrum in het park gevestigd. Let op de letters bovenop de ronde ingang, waar je kunt lezen “Empresa Nacional de Autocamiones S.A.“. Tijdens je bezoek aan het park kun je tevens een inscriptie ter gedachtenis van de fabrieksarbeiders vinden en een sculptuur die de gevleugelde paard van de Pegaso symboliseert.

Parc de la Pegaso Barcelona - meertje
Het meertje in het Parc de la Pegaso

Parc de la Pegaso bezoeken

De 3,65 hectare park vormen een aangename plek voor de locals die hier graag een wandeling komen doen, de hond uitlaten of met de kinderen komen spelen bij het verkeerspark of een van de vele andere speeltuinen. Het park biedt allerlei mooie plekken om te ontspannen: van een pergola tot aan een meertje met roeibootjes.

Maar de echte ster van het Parc de la Pegaso is het waterkanaal dat het park doorkruist en omringt wordt door weelderige en schaduwrijke vegetatie. Dit is zonder twijfel één van mijn favoriete plekken in het park. Je kunt er namelijk heerlijk doorheen lopen en de vele bruggetjes, geïnspireerd door de Japanse tuinen, maken het plaatje compleet. Het wandelpad neemt je mee tot een heuveltje, waarop je van de rust en het uitzicht op het park kunt genieten voordat je deze verlaat.

Parc de la Pegaso Barcelona - waterkanaal
Mijn favoriete plek in het park: wandelen bij het waterkanaal

Het Parc de la Pegaso is ook een leuke plek om met de kinderen te bezoeken. Sinds 2019 is er daarnaast een reuze octopus waar ze op kunnen klimmen en glijden.

Lees ook: de leukste speeltuinen in Barcelona.

Parc de la Pegaso - Leukste speeltuinen in Barcelona
Parc de la Pegaso

 • Praktische informatie:
  Waar: Carrer Gran de la Sagrera, 179
  Metro: Fabra i Puig (L1), Onze de Setembre (L9Nord en L10)
  Wanneer: dagelijks open van 10:00 tot 19:00 (november t/m maart) en van 10:00 tot 21:00 uur (april t/m oktober)
  Prijs: gratis
  Tip: het Park de la Pegaso kun je prima in een half uur bezichtigen. Combineer daarom je bezoek met een wandeling door de oude dorpskern van Sant Andreu of ga juist tussen de locals lekker op het terras zitten bij Plaça de Masadas!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie