🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Kinderen Reageer
Home » Blog » Op bezoek bij Parc de l’Oreneta

Op bezoek bij Parc de l’Oreneta

Aan de voet van de Collserola gebergte ligt dit natuurpark met talloze speeltuinen. Het Parc de l’Oreneta is dan ook een zeer kindvriendelijke plek, waar vooral in het weekend veel locals naartoe komen om met hun kleine kroost in de miniatuurtrein te stappen en lekker buiten te spelen. Van de zomer bezochten we met onze kleine peuter het Parc de l’Oreneta. Wat onze ervaring was lees je hieronder!

Een bezoek aan het Parc de l’Oreneta

Het eerste wat je moet doen als je naar het Parc de l’Oreneta wilt gaan en in het bijzonder in de trein wilt stappen, is checken wanneer deze open is, aangezien de trein in principe alleen op zondagen en feestdagen rijdt tussen 10:30 en 13:30 uur. Het park is verder iedere dag van de week open voor het publiek, maar het zou zonde zijn als je hier voor de trein komt en deze dicht is.

Omdat het park vrij afgelegen ligt, gingen wij er met de auto naartoe. We parkeerden bij de gratis parkeerplaats bij Carrer de Gaspar Cassadó, 18, dat naast de ingang van het park ligt. Andere vervoer opties zijn met de bus of de stadstrein Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.


Kronkelende natuurpaden

Het was even hard werken om over de onverharde, steile en kronkelende paden en trappen van het park met de buggy te sjouwen onder de zinderende zon. Gelukkig was ik er niet alleen dus konden we af en toe samen de buggy tillen en zodoende het park verder te verkennen.

Het ontbreken van verharde wegen verbaasde me wel, aangezien dit een plek is waar vele families met kleine kinderen naartoe komen. Een draagdoek gebruiken in plaats van de kinderwagen is dan ook misschien geen slecht idee.

Parc de l'Oreneta in Barcelona
Parc de l’Oreneta

Wij liepen het park binnen via de ingang op het Carrer dels Esports, waar ook een kaart van het park te zien is. Eenmaal binnen kon je ook wat wegwijzigingen vinden die je onder andere de weg naar het treintje aanwijzen.

Speeltuinen voor alle leeftijden

Tijdens het wandelen door het park kwamen we meerdere speeltuinen tegen. Allemaal voor verschillende leeftijden. Van een te gekke tokkelbaan tot allerlei plekken om te klimmen en klauteren, schommelen of glijden. En dat allemaal in de natuur!

Onze eerste halte was echter een speelplaats voor kleine kinderen die het thema ridders en kastelen had. Onze kleine vond deze speeltuin erg leuk: hier kon hij naar hartenlust op de wip wap spelen en op de houten paarden klimmen. Ook ging hij op onderzoek uit in de verschillende hoekjes en speeltoestellen.

Kinderspeeltuin Parc de l'Oreneta in Barcelona
Kinderspeeltuin bij Parc de l’Oreneta

Bovenin het park speelde hij daarna ook graag bij een andere grote speeltuin waar je over een bewegend rubberbruggetje kon lopen (of springen!), uit de glijbaan afgaan, lekker heen een weer schommelen of in grote autowielen zitten die als wip-wap dienden.

Kasteelruïnes

Zeer vlakbij de kleine speeltuin zagen we de ruïnes van een voormalig kasteel dat hier ooit lag en waar dit park zijn naam aan dank: de Castell de l’Oreneta. Deze behoorde aan de familie Tous, die samen met de familie van de graaf Milà (die aan de andere kant van het park de boerderij had), de eigenaren van dit stuk grond waren.

Het kasteel, dat gebouwd werd in 1910, werd zwaar verwoest tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Alleen de trap en enkele muren zijn nog steeds zichtbaar.

De grond werd gekocht door het Rode Kruis, dat een ziekenhuis wilde bouwen, maar het project ging niet door. In 1978 kocht de gemeenteraad van Barcelona de grond en stelde de ruimte open voor het publiek als stadspark.

Kasteelruïnes Parc de l'Oreneta in Barcelona
Kasteelruïnes bij het Parc de l’Oreneta

Treintje van l’Oreneta

Maar de echte uitblinker in het pak en de reden waarom iedereen hier naartoe komt is zonder twijfel het treintje, de Tren de l’Oreneta: een oud kleine stoomtrein dat sinds 1978 door het park rijdt. Deze ligt helemaal bovenin de park, vlakbij de grote speeltuin.

De kaartjes voor de trein kun je bij het station kopen (kosten €2 per persoon; alleen contant geld). Daarna kun je bij de rij aansluiten en in het treintje plaatsnemen.

De trein maakt meerdere rondjes door het park, langs de bossen, tunnels, bruggen en zelfs een viaduct.

Voor de kleine kinderen is dit uiteraard een spectaculair reis. Het is een echte recreatie van hoe vroeger het treinreizen aan toe ging: met echte papier kaartjes, een oud station, de conducteur, machinist, en zelfs een fluitje en een bel die geen enkel kind kan weerstaan ​​als hij uit de trein stapt.

Ook de mijne vond het fantastisch en na het uitstappen wilde niks anders dan weer een ritje in de trein te doen!

Treintje Parc del Castell de l'Oreneta in Barcelona
Treintje van het Parc del Castell de l’Oreneta

Picknickplaatsen

Overal in het park kom je bankjes en plekjes waar je kunt zitten en eventueel je eigen mee genomen eten nuttigen. Bovenin het park ligt daarnaast een grote esplanade waar men kan picknicken. Het Parc de l’Oreneta is dan ook een zeer geliefde plek onder de lokale gezinnen om te picknicken met vrienden.

Een barretje of kiosk waar je eten of drinken kunt halen zag ik zelf niet, dus het is zeker aan te raden om goed voorbereid te komen en je eigen eten mee te nemen. Wel kun je fonteinen met drinkwater vinden om eventueel een fles water bij te vullen en de dorst te lessen.

Speeltuinen bij Parc de l'Oreneta in Barcelona
Speeltuinen bij Parc de l’Oreneta

Mooie uitzichten

Wij verlieten het park via de uitgang van de Passatge de la Blada, waar we een geweldig uitzicht over de stad aantroffen. Het uitzicht over de Collserola heuvels en de communicatietoren van Collserola vanuit het Parc de l’Oreneta was tevens verbluffend.

Al wandelend bergafwaarts door de Passatge de la Blada richting de auto kwamen we een aantal mooie huizen, het studentenhuis Residència Universitària Sarrià en het sportscomplex van Can Caralleu tegen.

Al met al een leuke gezinsuitje in Barcelona die ik zeker aan kan raden voor iedereen met kleine kinderen!

Uitzicht Parc de l'Oreneta in Barcelona
Uitzicht van Barcelona vanuit het Parc de l’Oreneta

Ben jij ook al bij het Parc de l’Oreneta geweest en wat vond jij (of je kinderen ervan)? Ik hoor het graag in de comments!


Lees verder:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie