De beste tips van een local!

Metro van Barcelona

Inhoudsopgave

Een hele fijne manier om je door Barcelona te verplaatsen is de metro. Met de metro van Barcelona kun je bijna overal in de stad komen: vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona zijn bereikbaar met de metro. Alleen voor de bezienswaardigheden van Montjuïc en Tibidabo ben je op een ander type vervoer aangewezen. De hele ‘zona alta’, oftewel de luxe woonwijk Sarrià – Sant Gervasi, ligt weliswaar niet binnen het bereik van de metro, maar wordt door de stadstrein Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) bediend, wat in feite één netwerk samen met de metro is.

Advertentie

De Metro van Barcelona

De metro van Barcelona is erg modern en biedt een topservice voor weinig geld. Mede hierdoor is de metro een van de populairste vervoersopties onder de Barcelonezen.

Bovendien kun je dankzij de geïntegreerd kaartsysteem van het OV in Barcelona met hetzelfde OV-kaartje met de metro, de bus, de tram, de zone 1 van de FGC-treinen en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya reizen. Heel handig!

Metro van Barcelona
De metro van Barcelona

Metrolijnen in Barcelona

Het metronetwerk in Barcelona wordt beheerd door twee verschillende maatschappijen: het stadsvervoerbedrijf Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), te herkennen aan de rode M, en de regionale Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), te herkennen aan het oranje symbool. In totaal zijn er 12 metrolijnen in Barcelona (8 van TMB, 4 van FGC) waarmee je de hele stad kunt bereiken.

In Barcelona heb je de volgende metrolijnen:

Metrolijnen Barcelona
 • L1 (rood): Hospital de Bellvitge - Fondo
 • L2 (paars): Paral·lel - Badalona/Pompeu Fabra
 • L3 (groen): Zona Universitària - Trinitat Nova
 • L4 (geel): Trinitat Nova - La Pau
 • L5 (donker blauw): Cornellà Centre - Vall d'Hebron
 • L9  Nord (oranje): La Sagrera - Can Zam
 • L9  Sud (oranje): Aeroport T1 - Zona Universitària
 • L10 Nord (licht blauw): La Sagrera - Gorg
 • L10 Sud (licht blauw): Foc - Collblanc
 • L11 (licht groen): Trinitat Nova - Can Cuiàs

Dit zijn de vier stadstreinen van Barcelona, oftewel de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), dat ook onder het metronetwerk vallen:

FGC-treinen Barcelona
 • L6 (paars): Catalunya - Sarrià
 • L7 (bruin): Catalunya - Av. Tibidabo
 • L8 (roze): Espanya - Molí Nou/Ciutat Cooperativa
 • L12 (violet): Sarrià - Reina Elisenda

Metrokaart Barcelona

Hier vind je een handige kaart van de metro van Barcelona en de Ferrocarrils de la Generalitat (de FGC-treinen die voornamelijk in het noordelijke gedeelte van de stad, rond de luxe wijk van Sarrià-Sant Gervasi, te vinden zijn).

Metro Barcelona 2019
Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Hoe werkt de metro in Barcelona

Metrokaartjes kopen

Metrokaartjes zijn verkrijgbaar bij de loketten en de automaten in de metrostations (ook in de luchthaven van Barcelona). Deze zijn in verschillende formaten verkrijgbaar.

Zo kun je een enkele reis kopen, maar ook een tienrittenkaart, een dagkaart, of een ticket voor 30 tot 90 dagen. Als toerist kun je ook speciale kaarten kopen, namelijk een Hola Barcelona Travel Card met een geldigheid voor 2, 3, 4 of 5 dagen.

Bovendien gelden deze kaartjes ook voor het normale busvervoer, de tram, en zone 1 van de FGC-treinen en de regionale treinen (Rodalies de Catalunya).

Maar let wel op! Buiten het gebied van Barcelona, buiten zone 1, geldt een ander tarief (zie de volledige kaart met zones hier).

Betalen bij de automaat kan met contant geld, met de pin of met credit card.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Prijzen OV-kaart in Barcelona

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de prijzen van de metrokaartjes in Barcelona (gebaseerd op de prijzen op 10 januari 2020).

Een dagkaart (T-Dia)€10,50
Tienrittenkaart (T-Casual)€11,35
Bitllet Aeroport (metroticket van en naar het vliegveld)€5,15
Hola Barcelona Travelcard 48 uur€16,30
Hola Barcelona Travelcard 72 uur€23,70
Hola Barcelona Travelcard 96 uur€30,80
Hola Barcelona Travelcard 120 uur€38,00

Let op: kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen.

Kaartautomaat in Barcelona
Kaartautomaat in Barcelona

De Hola Barcelona Travelcard

Als je van plan bent om vaak met het OV te reizen tijdens je vakantie of stedentrip in Barcelona, dan is een Hola Barcelona OV-kaart (voorheen Hola BCN! Travelcard genoemd) de beste optie voor je.

Hiermee mag je onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona reizen, inclusief het vervoer van en naar het vliegveld.

De Hola Barcelona Travelcard is geldig voor de gekozen periode in de metro, bussen, trams, zone 1 van de treinen van de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya.

De Hola Barcelona kaart kun je online makkelijk bestellen of ter plekke kopen bij de kaartenautomaat in de metro. Je hebt één kaart per persoon nodig.

Wanneer je de Hola Barcelona Travelcard online bestelt, dien je de kaart op te halen bij de automaten in de metro of de VVV-kantoren op de luchthaven van Barcelona of in de stad.

Deze kaart is geldig vanaf het moment van activatie en geldt voor de vooraf gekozen periode.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

De tienrittenkaart

De tienrittenkaart, de zogenaamde T-Casual (voorheen T-10), is de meest gebruikte OV-kaart onder de locals in Barcelona.

Ten eerste is het goedkoop (je betaalt slechts één euro per traject) en je kunt het op alle openbare vervoersmiddelen in de stad gebruiken (metro, bussen, trams, zone 1 van de stadstreinen Ferrocarrils de la Generalitat en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya).

Een T-Casual kaart is te koop bij de kaartenautomaat in de metro en kost slechts €11,35.

Deze is geldig voor 10 ritten met het OV in Barcelona. Je mag tijdens je traject van vervoer overstappen (bijvoorbeeld van de bus naar de metro of andersom), zonder dat dit jou een extra ritje kost zo lang je de overstap binnen de uur en een kwartier doet (75 minuten).

De T-Casual is tevens niet geldig voor het traject van en naar het vliegveld. Daarvoor heb je een Bitllet Aeroport nodig.

De Bitllet Aeroport

Wanneer je met de metro van en naar het vliegveld El Prat in Barcelona wilt reizen, dien je een speciaal OV-kaartje te kopen, de zogenaamde Bitllet Aeroport.

Deze metrotkaart is de enige OV-kaart die je toegang geeft tot het vliegveld van Barcelona, naast de Hola Barcelona Travelcard en de Barcelona Card.

De Bitllet Aeroport is te koop bij alle kaartenautomaten in de metro en kost €5,15 per traject.

Je dient een kaartje per persoon aan te schaffen en deze te gebruiken wanneer je van de luchthaven van Barcelona naar de stad met de metro wilt reizen, of andersom.

De metrolijn die het vliegveld van Barcelona met de stad verbindt is de gloednieuwe L9 Sud en beschikt over twee metrostations in de luchthaven; eentje per terminal (Teminal 1 en Terminal 2). Aan de hand van je landings- en vertrekterminal, dien je de ene of de andere metrohalte te gebruiken.

Om op de luchthaven van Barcelona in én uit de metro te komen dien je je OV-kaart door de machine te halen. Hier zijn enkel de Bitllet Aeroport, de Hola Barcelona Travelcard, de Barcelona Card, T-Dia, T-Usual, T-Jove, T-16 en Tarjeta Rosa geldig.

Tip!

Het kan best intimiderend zijn om de metro in een onbekende stad voor het eerst te gebruiken. In deze blog leg ik je precies uit hoe de metro in Barcelona werkt.

De Barcelona Card

Met de Barcelona Card krijg je gratis openbaar vervoer door heel Barcelona naast korting (en soms zelfs gratis toegang!) op veel musea en attracties in Barcelona, en in bepaalde winkels en restaurants. Bestel je Barcelona Card online en profiteer al bij aankomst van al deze mooie voordelen.

Openingstijden

De metro in Barcelona rijdt van zondag tot en met donderdag van 5 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts (vrijdag tot 2 uur 's nachts). Op zaterdag en feestdagen zoals Nieuwjaar werkt de metro vanaf 5 uur 's ochtends de hele dag en nacht door. Dus je kunt prima uitgaan in het weekend en terug naar het hotel of naar huis gaan met de metro, ongeacht de tijd.

Reizen met de metro in Barcelona
Reizen met de metro in Barcelona

Toegankelijkheid

De metro van Barcelona wordt steeds toegankelijker gemaakt voor mensen met een beperking.

De meeste metrostations zijn rolstoeltoegankelijk dankzij de liften die van de straat tot aan het perron gaan en er zijn onder andere blindenpaden, tactiele knoppen om de deuren te openen en luidsprekers die je aangeven wat de volgende halte is en wanneer de deuren open en dicht gaan.

Kom je met een kinderwagen of met grote bagage (zoals een fiets of een koffer), dan is er ook meestal een wat bredere schuifdeur bij de ingang van de metro waar je makkelijker naar binnen kan.

Eenmaal in de metro, zijn er gereserveerde stoelen voor ouderen en zwangere vrouwen en ruimtes die geschikt zijn voor rolstoelen, fietsen, buggy’s en kinderwagens.

De meeste metro’s beschikken ook over oprij-hellinkjes bij ingangen voor- en achterin de metro, die het hoogteverschil tussen de vloer van de metro en het perron verkleinen.

Let wel op dat nog niet alle metrostations in Barcelona over een lift beschikken. Enkele haltes kun je om deze reden beter vermijden indien je bijvoorbeeld met een rolstoel, kinderwagen of zware koffer reist: Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Ciutadella | Vila Olímpica (L4).

Lift in de metro van Barcelona
Lift in de metro van Barcelona

Tips voor de metro in Barcelona

 • Download de Barcelona Metro TMB Map app. Deze app is namelijk super handig: hij herkent bij welke metro je bent en zoekt de snelste en makkelijkste route voor je uit.
 • Op elk station zijn er kaartjesautomaten. Op grotere stations vind je ook medewerkers achter de loketten.
 • Kaarten van de metro zijn gratis verkrijgbaar bij de loketten op grotere stations.
 • Houd je metrokaartje de hele rit bij je, er kan altijd een controleur langskomen.
 • Kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen. Het is de moeite waard een bewijs van de geboortedatum van je kind bij je te dragen, zoals een ID kaart of een kopie van het paspoort.
 • Ben je slecht te voet of reis je met bagage, maak dan gebruik van de lift. Enkele stations hebben echter geen lift en kun je beter vermijden: Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Vallcarca (L3), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Jaume I (L4), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) en Virrei Amat (L5).
 • Ouderen, gehandicapten of zwangere vrouwen hebben gereserveerde stoelen in de metro.
 • Het is toegestaan om met je hond in de metro van Barcelona te reizen (behalve op de drukke tijden tussen 7:00 en 9:30 uur 's ochtends en 17:00 tot 19:00 uur 's avonds). Daarnaast dienen de honden een muilkorf te dragen, aangelijnd te zijn en voorzien te zijn van een microchip om zo de gegevens van de eigenaar te achterhalen. Je dient tevens het certificaat bij je te hebben dat bewijst dat je hond in de gemeentelijk register ingeschreven staat (als je in Barcelona woont) of de EU-dierenpaspoort (als je als toerist op bezoek bent). Honden mogen daarnaast niet plaatsnemen op een stoel. Ook mag je geen gebruik maken van de roltrappen met de hond. Alleen volwassenen (vanaf 18 jaar oud) mogen met een hond reizen die potentieel gevaarlijk kan zijn en je mag maar één hond per persoon. Reis je met een andere soort huisdier in de metro, dan dient deze altijd in een toepasselijke reismand te zijn. Lees hier meer over huisdieren in Barcelona.
 • Op de roltrap geldt de ongeschreven regel: rechts staan, links lopen.
 • Je kunt nu ook met de metro L9 Sud van en naar het vliegveld van Barcelona reizen. Daarvoor dien je wel de Bitllet Aeroport (€5,15 p.p.) te kopen bij de kaartenautomaat.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Nieuws over de metro van Barcelona

- 21/12/2019: Nieuwe OV-tarieven in Barcelona voor 2020
- 28/02/2016: Nieuwe metrolijn van het vliegveld naar Barcelona
- 22/03/2015: Hoe werkt de metro in Barcelona?
- 20/02/2014: De metro in Barcelona: 90 jaar geschiedenis
- 26/05/2013: Hola BCN!, nieuwe travelcard voor toeristen
- 12/06/2011: Het museum in de metro
- 26/02/2011: Het treinstation La Sagrera-Meridiana is geopend

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je