De beste tips van een local!

Coronavirus in Barcelona

Toegevoegd op in Wonen
Coronavirus in Barcelona
Inhoudsopgave

Het wordt de komende weken een stuk rustiger in de straten van Barcelona. Gezien de uitbraak van het coronavirus in Spanje en de afkondiging van de staat van alarm door de Spaanse overheid, vraag je je wellicht af hoe erg de situatie in Barcelona is en of je reis naar Barcelona wel doorgaat. In deze blog leg ik je uit hoe de situatie in Barcelona is en de gevolgen van het coronavirus.

Voor het eerst gepubliceerd: 13/03/2020 Laatste update: 22/02/2021

Let op!

Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen is het reisadvies voor Barcelona en Spanje aangescherpt. Het reisadvies naar Barcelona is voor Nederlanders oranje en voor Belgen zelfs rood. Dit betekent dat reizen naar Barcelona sterk afgeraden wordt en dat iedereen die de stad bezoekt in quarantaine moet bij terugkomst. Ook moet je een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur en een sneltest dat niet ouder is dan 4 uur kunnen overleggen indien je naar Spanje vliegt.

Cijfers coronavirus in Spanje

Op 31 januari 2020 werd de allereerste officiële coronabesmetting vastgesteld in Spanje. Eind februari verscheen het virus COVID-19 ook in Barcelona voor het eerst. Officieel zijn er al meer dan 2.851.869 coronagevallen in Spanje, 505.572 daarvan in Catalonië. In totaal zijn er meer dan 59.805 mensen overleden aan het coronavirus. Met deze cijfers is Spanje één van de zwaarst getroffen landen in Europa door corona.

Hier kun je de meest recente cijfers bekijken.


Maatregelen coronavirus in Spanje

Van de Spaanse en Catalaanse overheid wordt er geadviseerd om:

 • Zoveel mogelijk je handen te wassen.
 • Thuis blijven en sociale contacten vermijden, vooral wanneer je bij de oude doelgroep hoort (65+). Het is niet toegestaan om met meer dan 6 mensen uit verschillende huishoudens af te spreken.
 • Zover het mogelijk is vanuit huis te werken.
 • Zo min mogelijk met het ov te reizen, druktes vermijden en voldoende afstand van andere mensen houden (1,5 tot 2 meter).
 • Geen onnodige reizen te maken.
 • Gebruik mondkapjes en plastic handschoenen als je naar buiten gaat.
 • Negatieve PCR voor reizigers die vliegen uit risicogebieden (o.a. Nederland en België). Vanaf 23 november.

Vele bedrijven nemen ook zo hun eigen voorzorgsmaatregelen, zoals extreme netheid en het controle van de temperatuur van hun medewerkers. Anderen kiezen om juist medewerkers thuis te laten werken of om te sluiten. Je ziet op straat ook veel mensen die met mondkapjes en wegwerphandschoenen lopen. Ook wordt er veel meer getest om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Hygiënemaatregelen coronavirus in Barcelona
Hygiënemaatregelen tegen het coronavirus in Barcelona

Waar zijn mondkapjes verplicht?

Waren mondkapjes eerst alleen in het openbaar vervoer, winkels en openbare ruimtes waar de 1,5 meter afstand niet te doen was, zijn mondkapjes nu per 9 juli overal verplicht in Catalonië.

Mondkapjes zijn te koop bij apotheken, supermarkten en drogisterijen. In Spanje mag je zowel medische als niet-medische mondmaskers gebruiken.

De enige uitzonderingen zijn: kinderen onder de 6 jaar, vanwege gezondheidsredenen of om een sport te beoefenen.

Wat moet je doen als je ziek wordt?

Voel je je ziek en heb je wellicht een van de symptomen die op het coronavirus wijzen, zoals hoesten of koorts, dan kun je het informatienummer van Salut bellen voor advies: 061. Ook is het dan aan te raden om binnen te blijven om niemand anders te besmetten.

Lees hier meer over hoe de zorg in Barcelona werkt en naar welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Waar kun je een coronatest doen om te reizen?

Om je te laten testen om te kunnen vliegen dien je gebruik te maken van de privé klinieken die alle soorten covid-testen aanbieden. PCR, antigenen en snelle tests worden onder andere bij de klinieken van Quirónprevención, Turó Park Dental & Medical Center en Creu Blanca aangeboden.

Hoe is de situatie nu in Barcelona?

Na een redelijk rustig zomer waarbij Spanjaarden begonnen te wennen aan de nieuwe normaliteit, het dragen van mondmaskers en het houden van 1,5 meter afstand overal, begon de situatie aan het einde van de zomer en met de start van het schooljaar weer zorgelijk te worden.

Door de oplaaiing in het aantal coronabesmettingen werden er massale tests gedaan op plekken waarbij het besmettingsrisico het grootst was en soms kwam zelfs een lokale lockdown van pas.

Om die redenen heeft de Catalaanse overheid opnieuw nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd voor de komende weken, te weten:

 • Groepsvorming van meer dan 6 personen verboden.
 • Alleen winkels dat niet groter dan 400 vierkante meter zijn mogen doordeweeks openen. Winkelcentra blijven dicht.
 • Bioscopen, theaters en concertzalen zijn open, maar dan wel met beperkte capaciteit.
 • In het weekend is alles dicht behalve de essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken.
 • Sporten mag alleen in de buitenlucht. Sportscholen zijn gesloten. Vanaf maandag 8 februari mogen ze weer openen, maar op 30% van hun capaciteit.
 • Bars en restaurants open alleen voor het ontbijt (7:30-9:30) en de lunch (13:00-15:00) en het avondeten is alleen op afhaal (19:00-22:00). Dat wordt tussen 7:30 en 10:30 uur en 13:00 en 16:30 uur vanaf maandag 8 februari. Er worden maximaal 4 gasten aan tafel toegestaan (6 als ze uit dezelfde bubbel komen) en de mondkapje moet op zijn zolang je niet consumeert.
 • Avondklok tussen 22:00 en 06:00 uur. Zonder reden mag je de deur dan niet uit.
 • Je mag niet zonder reden je gemeente verlaten. Vanaf maandag 8 februari mag je de streek (comarca) niet verlaten.

Zie hier alle maatregelen (in het Catalaans).

Hou wel rekening mee dat er wel degelijk politiecontroles uitgevoerd worden om te controleren dat men zich aan de regels houdt. Alleen met een gegronde reden zoals werk, artsbezoek of het zorgen voor iemand, mag je je in of buiten Catalonië verplaatsen. Daarvoor moet je een ingevulde zelfverantwoord reiscertificaat bij je hebben. Hier is de link van het zelfverantwoord reiscertificaat, genaamd certificat autoresponsable de desplaçament.

De situatie in Barcelona is dus zorgelijk. De Catalaanse overheid roept onder andere om zoveel mogelijk thuis te blijven en de sociale contacten de komende tijd te vermijden. Bovenstaande maatregelen zullen in ieder geval tot en met 28 februari gelden.

Barcelona tijdens de lockdown een lege stad
Barcelona tijdens de lockdown

Wat is het reisadvies naar Barcelona?

Vanwege de nieuwe coronabesmettingen in Barcelona heeft de Catalaanse overheid op 17 juli het advies aangescherpt en raadt nu iedereen aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en sociale contacten te vermijden om de kans op besmetting te verkleinen.

Het reisadvies voor Barcelona is door de Nederlandse overheid hierdoor aangepast van geel naar oranje, wat betekent dat je alleen naar Barcelona mag reizen als dit noodzakelijk is en dat je bij terugkomst in quarantaine moet. Ook wordt een coronatest op de Nederlandse luchthavens verplicht voor reizigers uit code oranje gebieden.

In België is het reisadvies voor Barcelona sinds 1 augustus zelfs rood, wat betekent niet reizen en bij terugkomst verplichte quarantaine en coronatest.

Veiligheidsprotocollen voor toeristen in Spanje

Vóór 21 juni

Je mag Spanje in alleen wanneer je een Spaanse staatsburger bent, in Spanje je eerste residentie hebt of met een echte (en aantoonbare) reden naar Spanje reist.

Na 21 juni

Buitenlandse bezoekers en toeristen uit de Schengenlanden zijn in Spanje weer welkom vanaf 21 juni. Alleen de grenzen met Portugal en de Europese grenzen met niet EU-landen blijven nog gesloten tot 1 juli.

Iedereen die vanaf 21 juni naar Spanje reist, zal daarnaast te maken krijgen met strenge hygiënevoorschriften en veiligheidsprotocollen in onder meer luchthavens, havens en hotels. Zo worden mensen bij aankomst op luchthavens en havens gescreend en zijn er allerlei regels om de 1,5 meter afstand te handhaven in de openbare ruimtes.

Het dragen van mondkapjes voor iedereen boven 6 jaar oud is tevens verplicht.

Vanaf 1 juli moeten alle vliegtuigpassagiers die naar Spanje reizen een digitale gezondheidspassport bij zich hebben. Daarmee kom je de gezondheidscheck op de luchthaven in Barcelona sneller door.

Na 17 juli

Er wordt gevraagd om de komende twee weken zoveel mogelijk binnen te blijven. Culturele instellingen zoals theaters en bioscopen, gaan dicht, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld nachtclubs, sportscholen, pretparken en speeltuinen. Winkels, restaurants, stranden, musea en bibliotheken blijven open, maar wel met aangescherpte maatregelen. Groepen van meer dan 10 personen zijn niet toegestaan. Mondkapjes dragen en afstand houden als je buiten bent blijft van kracht.

Wie terug reist van Barcelona en de randgemeenten wordt daarnaast dringend opgeroepen om zich te laten testen en in quarantaine te gaan door de Nederlandse en Belgische autoriteiten.

Na 23 november

Vanaf 23 november 2020 moet iedereen die naar naar Spanje vliegt of per boot reist een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor iedereen uit een risicoland, waaronder ook Nederland en België (kinderen jonger dan 6 jaar oud uitgezonderd). Doe je dat niet, dan riskeer je een boete en word je alsnog getest.

Test is niet verplicht als je met de auto reist of op doorreis bent in een Spaanse haven of luchthaven. Maar let wel op: vanwege de strenge lockdown van de Fransen, mogen tot 1 december alleen Spanjaarden en buitenlandse residenten in Spanje nog door Frankrijk met de auto naar hun huis reizen. Alle niet essentiële reizen worden niet toegestaan.

Na 29 december

Vanaf 29 december 2020 moeten alle reizigers afkomstig uit Spanje of andere risicogebieden een negatieve PCR-test uitslag die niet ouder is dan 72 uur kunnen overleggen bij aankomst in Nederland. Dit geldt voor iedereen die met het vliegtuig, trein, bus of schip naar Nederland reist en 13 jaar of ouder is.

Na 23 januari

Vanaf 23 januari 2021 geldt naast de negatieve PCR-test uitslag een verplichte negatieve sneltestuitslag voor alle reizigers die per vliegtuig of ferry naar Nederland komen. De negatieve testuitslag moet door een een instituut of arts gemaakt zijn maximaal 4 uur voordat je aan boord gaat van het vliegtuig of de ferry. De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn.

Vanaf 31 januari 2021 is het daarnaast alleen mogelijk om over de Franse snelwegen te reizen als je een negatieve PCR-test uitslag bij je hebt. Voor minderjarigen (onder de 11 jaar) en goederentransport is de PCR-test niet verplicht.

Lees hier meer over reizen naar Barcelona in tijden van corona.

Rij voor de supermarkt - Coronavirus in Barcelona
Rij voor de supermarkt in Barcelona

Welke gevolgen heeft het coronavirus in Barcelona gehad?

Het coronavirus heeft een enorm impact in de stad en zijn inwoners gehad. Velen daarvan zijn in een klap werkloos geraakt of in financiële problemen gekomen door de sluiting van bedrijven. Andere hebben nu het gemak van thuiswerken ontdekt. Het sociale leven en de bedrijvigheid van Barcelona hebben weken lang platgelegen, wat grote gevolgen heeft gehad voor onder meer het onderwijs, de toeristische- en horecasector.

Dichte deuren

Door het coronavirus zijn er veel bedrijven die uit voorzorg of omdat het niet anders haalbaar was, zijn deuren moesten sluiten. Nu ook als je door de straten in Barcelona loopt kom je veel dichte winkel rolluiken tegen. Een groot gedeelte van deze winkels en horecazaken zullen naar alle waarschijnlijkheid de coronacrisis niet overleven en voorgoed moeten sluiten.

Extra drukte in ziekenhuizen

Uiteraard was de omloop van het coronavirus goed te merken in de lokale ziekenhuizen, waar op steeds meer afdelingen coronapatiënten kwamen te liggen en de werkdruk enorm toenam. Het Fira de Montjuïc, het beursgebouw waar talloze evenementen in Barcelona plaatsvinden, werd zelfs tot ziekenhuis omgebouwd om extra capaciteit aan de ziekenhuizen te bieden, net als een aantal lege hotels in de stad.

De coronacrisis liet duidelijk zien dat ziekenhuizen in Spanje niet helemaal voorbereid waren op zo’n pandemie en dat er meer geïnvesteerd dient te worden in zowel zorgmateriaal als personeel. Die laatste maken zich nu sterk en eisen onder andere betere werkcondities.

Lege schappen en rijen in de supermarkten

Boodschappen doen heeft een hele nieuwe dimensie gekregen. Zo zag je aan het begin van de coronacrisis vaak lege schappen in de supermarkten omdat er veel mensen gingen hamsteren. Daarna mocht er maar één persoon per huishouden boodschappen doen en werd de capaciteit in de winkels zó verkleind dat er vaak hele lange rijen buiten stonden.

Ondertussen mag je weer boodschappen doen met meerdere mensen, maar nog steeds dien je hiervoor je handen te desinfecteren, een mondmasker dragen en plastic handschoenen aan doen om spullen te pakken. Ook wordt er op druktes gecontroleerd.

Lege schappen in de supermarkt in Barcelona vanwege het coronavirus
Lege schappen in de supermarkten vanwege het coronavirus

Ontslaggolf bij bedrijven

Door het coronavirus stijgt in rap tempo het aantal ontslagen in Spanje. Zelfs bij FC Barcelona, cavamaker Freixenet en bierbrouwerij Damm vallen er nu ontslagen! Vele bedrijven die grote verliezen maken vanwege het coronavirus maken nu gebruik van de ERTE (expedientes de regulación temporal de empleo) om contracten met werknemers tijdelijk te ontbinden. Hierdoor zal het extra druk worden bij de Spaanse uitkeringsinstanties.

Toeristenstad loopt leeg

Door de lockdown gingen de meeste toeristen weg en kwamen er ook geen nieuwe toeristen aan, waardoor de altijd zo drukke binnenstad en attracties zoals de Sagrada Família en Park Güell helemaal stil kwamen te liggen.

Door de restricties in het reizen van en naar hoog-risicolanden als Spanje en de sluiting van de grenzen met buurlanden Frankrijk en Portugal, waren er daarnaast weinig vluchten naar Spanje en kwamen er geen cruises meer aan in Barcelona. Op de luchthaven El Prat in Barcelona was zelfs de terminal T2 tijdelijk gesloten.

Gedurende de lockdown mochten alleen Spaanse staatsburgers, buitenlandse residenten en goederen nog binnenkomen. Bovendien moest iedereen die uit het buitenland kwam 14 dagen verplicht in quarantaine zitten. Dat maakte het reizen naar Barcelona alles behalve een makkelijke opgave.

Ondertussen zijn de grenzen met andere Europese landen weer open. Echter komen de toeristen maar mondjesmaat aan, waardoor Barcelona rustiger is dan ooit.

Hoe is de lockdown in Barcelona geweest?

Gedurende zeven weken hebben Barcelonezen de lockdown in hun kleine appartementen moeten trotseren. Men mocht de straat niet op mits er een goede reden ervoor was, zoals werk, een doktersbezoek, boodschappen doen, de hond uitlaten of de vuilnis buiten zetten. Men mocht zelfs niet in de gemeenschappelijke ruimtes van hun appartementen, zoals dakterrassen en tuinen, komen. Alle horeca, winkels, scholen, musea, theaters en concertzalen waren dicht, waardoor de levendige Barcelona ineens in een spookstad veranderde.

Opeens waren er overal politieagenten om mensen te controleren, ging het leger de straat op om noodhulp te verlenen en plekken als de haven en het vliegveld te reinigen en werd de Fira de Montjuïc in een geïmproviseerde ziekenhuis omgetoverd.

Daarnaast werd het dragen van mondkapjes en plastic handschoenen een must, net als het ontsmetten van al je boodschappen, je handen vaak wassen en je huis schoon houden.

Lees hier over de ervaring van zes Nederlanders en Belgen in Barcelona.

Lege speeltuinen coronavirus Barcelona
Lege speeltuinen vanwege het coronavirus in Barcelona
Wist je dat?
Door het hele corona en de lockdown situatie in Barcelona, zie je ook veel mooie dingen ontstaan, zoals het dagelijks applaus voor alle hulpverleners, spontane concerten op balkons, buren die voor elkaar zorgen en boodschappen voor de ouderen doen en mensen die elkaar positieve berichten sturen. Ook bij de metrostation Hospital de Sant Pau / Guinardó (L4) is er een grote muurschildering gebracht ter ere van het zorgpersoneel.

Tijdlijn coronavirus in Spanje

Tussen de eerste officiële coronapatiënt op 31 januari 2020 en 14 maart 2020, zijn er in Spanje al 143.247 gevallen van COVID-19 gemeld, waaronder 5.407 sterfgevallen. De Spaanse regering verwacht eigenlijk nog meer coronagevallen en heeft daarom op 14 maart de noodtoestand afgekondigd, waarmee ze onder andere de beweging van mensen in het land kunnen beperken, goederen opeisen, industrieën en boerderijen bezetten en essentiële goederen verdelen.

Vanaf zondag 15 maart is het dan ook verboden om in heel Spanje de straat op te gaan zonder goede reden (dat kan bijvoorbeeld zijn boodschappen doen, naar werk gaan, de hond uitlaten of op doktersbezoek).

Aan dit bevel volgde op 16 maart de sluiting van de fysieke grenzen met Portugal en Frankrijk voor alle inkomende personen die met de auto of de trein reizen, behalve voor Spanjaarden en goederen. Het verkeer in havens en op luchthavens wordt vooralsnog niet gesloten, maar er worden wel strenge grenscontroles uitgevoerd om te controleren dat alleen Spaanse staatsburgers of mensen met een echte (en aantoonbare) reden naar Spanje reizen.

Gezien de slechte verwachtingen, maakte de president van Spanje op zondag 22 maart bekend de noodtoestand en de lockdown in Spanje nog twee weken te willen verlengen. Op woensdag 25 maart werd door het congres de verlenging van de noodtoestand goedgekeurd, wat betekent dat heel Spanje in quarantaine zit tot en met 11 april, en dat alle reizen en evenementen rondom de Semana Santa, de Heilige Week, niet doorgaan.

Vanaf maandag 30 maart mogen alleen mensen met vitale beroepen nog werken. Bedrijven waar niet thuisgewerkt kan worden gaan dus dicht.

Op 31 maart waren de eerste tekenen van afvlakking in het aantal corona besmettingen in Spanje te merken, vermoedelijk als gevolg van de strenge corona maatregelen. Het aantal doden blijft helaas nog schrikbarend hoog iedere dag.

Op 1 april is bekend geworden dat ondanks het verbod op ontslagen tijdens de noodtoestand, in maart een nieuw record is behaald in aantal werklozen sinds de crisis in 2009, met maar liefst 302.000 nieuwe werklozen (tijdelijke ontslagen, de zogenoemde ERTE, buiten gelaten). Hierdoor kampt Spanje nu met 3,5 miljoen werklozen en een nieuwe crisis is in aantocht.

Op zondag 4 april heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez bekendgemaakt de noodtoestand te verlengen tot 26 april.

Het einde van de totale lockdown in Barcelona is in zicht. Door de dalende trend in aantal coronagevallen mag iedereen die geen vitaal beroep doet vanaf dinsdag 14 april terug naar zijn werk keren of vanuit huis blijven werken. Om geen nieuwe piek te halen, zal de overheid mondkapjes bij de ov stations uitdelen. De week erna, vanaf 20 april, zal de Catalaanse overheid beginnen met het uitdelen van mondkapjes via de apotheken. De eerste mondkapje is op vertoon van de zorgkaart gratis op te halen, maar voor de tweede wordt er €0,96 afgerekend.

Op 28 april heeft de regering bekendgemaakt de noodtoestand in Spanje te willen verlengen tot 10 mei, maar kinderen zullen vanaf 26 april (onder bepaalde voorwaarden) eindelijk naar buiten mogen gaan.

Het aantal doden door corona besmettingen blijft op 26 april dalen en de overheid heeft aangegeven dat men vanaf 2 mei weer buiten zal mogen sporten en wandelen als deze trend zich doorzet.

Premier Sánchez heeft op 28 april de "desescalada" oftewel, de exit-strategie van de corona-lockdown in Spanje, bekend gemaakt. De versoepeling van de maatregelen zal in vier fasen plaatsvinden vanaf 4 mei en kan per regio anders er uit zien, maar uiteindelijk zal Spanje eind juni klaar zijn voor het "nieuwe normaal". Er zullen waarschijnlijk nog steeds beperkingen zijn, zoals het maximum aantal mensen die in een restaurant, winkel, museum of bioscoop mogen. Scholen zullen dicht blijven tot september. Of Spanje deze zomer buitenlandse toeristen gaat verwelkomen is vooralsnog niet bekend.

In Barcelona moet iedereen vanaf maandag 4 mei een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

De staat van alarm is op woensdag 6 mei verlengd tot en met 24 mei.

De regering verlengt tot 15 juni de beperking van niet-essentiële reizen naar Spanje en wijst vijf luchthavens en acht havens aan, waaronder de luchthaven El Prat en de haven van Barcelona, ​​als de enige toegangspunten tot het land vanuit het buitenland. Vanaf vrijdag 15 mei wordt ook de verplichte quarantaine voor internationale reizigers die in Spanje aankomen van kracht, een maatregel die van kracht zal zijn tot 24 mei of tot het einde van de alarmtoestand als er uitbreidingen zijn.

Op maandag 18 mei ging Barcelona naar fase 0,5 van het exitplan van de Spaanse overheid, met enkele versoepelingen zoals het openen van winkels. Er wordt daarnaast gesproken om de mondkapjes in alle publieke ruimtes te verplichten, de noodtoestand nog een maand te verlengen en de landsgrenzen aan het einde van het de-escalatieproces open te stellen voor toerisme.

De Spaanse overheid heeft op 20 mei besloten om mondkapjes te verplichten in openbare ruimten, zowel binnen als buiten, waar de 2 meter afstand bewaren lastig is. Ook mogen hotels in fase 1 weer open gaan en mogen kinderen vanaf fase 2 van het de-escalatieplan terug naar school. Het is inmiddels ook bekendgemaakt dat de grenzen vanaf juli weer open zullen gaan voor internationaal verkeer en toerisme. Voor toeristen geldt er straks uiteraard geen quarantaine.

De staat van alarm is opnieuw verlengd tot en met 21 juni. De Spaanse overheid heeft op 4 juni bekendgemaakt dat het dragen van mondmaskers en de 2 meter afstandregel van kracht blijven totdat er een vaccin is tegen het coronavirus.

In een nieuw decreet op 9 juni wordt de sociale afstand, dat tot nu toe in Spanje van 2 meter afstand was, aangepast naar 1,5 meter, net als in Nederland. Ook worden er specifieke protocollen vastgelegd die het nieuwe normale leven zullen regeren. Huisartsen mogen mensen met symptomen die op coronavirus wijzen gelijk testen. In het OV zal er extra op druktes gelet, terwijl iedereen die per boot of vliegtuig aankomt gescreend zal worden. Men mag na de noodtoestand weer naar zijn werk, maar wel met specifieke richtlijnen om ervoor te zorgen dat het virus blijft gedempt.

Op zondag 14 juni heeft de regering bekend gemaakt dat Spanje niet op 1 juli maar op 21 juni de grenzen voor toeristen uit de Schengenlanden gaat openen. Alleen de grenzen met Portugal en niet EU-landen blijven nog gesloten tot 1 juli.

De noodtoestand en het de-escalatieproces zijn op 21 juni opgeheven. Daarna begint Spanje met de nieuwe normaliteit met maatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen daar waar de afstand van 1,5 meter niet te doen is, bijvoorbeeld in winkels en ov.

Het coronavirus is nu veelal onder controle in Spanje, maar de Spaanse overheid heeft alsnog bekend gemaakt de noodtoestand opnieuw af te kondigen indien er grote corona-uitbraken plaatsvinden.

Wegens een corona-uitbraak onder de fruitplukkers in El Segrià is de hele regio van Lleida sinds maandag 6 juli in lockdown en worden mondmaskers vanaf donderdag 9 juli overal in Catalonië verplicht.

Op donderdag 9 juli wordt er een kleine corona-uitbraak in Barcelona’s polo club gemeld met tot nu toe 12 besmettingen. Ook in de stad groeit het aantal besmettingen (163 afgelopen week).

De Catalaanse regering heeft op vrijdag 17 juli alle inwoners van Barcelona en de omliggende gemeenten gevraagd de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. De maatregelen worden aangescherpt in onder andere bars, restaurants en niet-essentiële winkels. Discotheken, bioscopen, theaters, sportscholen, speeltuinen en andere openbare ruimtes gaan weer dicht. Musea, bibliotheken en stranden blijven vooralsnog open. Groepsvorming van meer dan 10 personen verboden.

Vanaf 24 juli gaat de terminal T2 van de luchthaven in Barcelona opnieuw open. Deze werd tijdens de noodtoestand gesloten, aangezien er minder gevlogen werd. Slechts een deel van de terminal T1 was tot nu toe in gebruik.

Vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen hebben zowel de Nederlandse als de Belgische Buitenlandse Zaken voor gekozen om het reisadvies voor Barcelona en de randgemeenten aan te scherpen. Het advies gaat van "geel" naar "oranje", wat betekent alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Reizen naar andere gebieden zoals de Costa Brava en de Costa Daurada mag nog wel.

Op 1 augustus hebben de Belgische autoriteiten de kleurcode rood gegeven voor Barcelona en randgemeenten. Dat wil zeggen: reizen wordt sterk afgeraden en indien je terugreist, dien je in quarantaine en een coronatest te doen.

Op 6 augustus heeft de Nederlandse overheid de maatregelen voor vliegreizigers van code oranje gebieden aangescherpt met gratis coronatesten bij aankomst op de luchthaven in Nederland én quarantaine ongeacht het resultaat van de test. De GGD controleert daarnaast of ze de twee weken quarantaine naleven.

Op 14 augustus zijn de coronamaatregelen in Spanje opnieuw aangescherpt met onder andere rookverbod als 2 meter afstand houden niet mogelijk is.

Op 24 augustus is het reisadvies voor heel Spanje op oranje gezet door de Nederlandse overheid. Ondertussen worden in Barcelona massale tests gedaan en de maatregelen tegen de covid voor straks in de scholen worden bekendgemaakt. Dat houdt onder andere in mondmaskers verplicht vanaf 12 jaar oud en coronatests in verschillende scholen.

Eind september is de tweede corona-golf in Spanje al een feit en de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in Catalonië zijn aangescherpt met onder andere: geen bijeenkomsten met meer dan 6 personen, 10 dagen quarantaine in plaats van 14 dagen en nieuwe wet voor thuiswerken.

Om een nieuwe tweede lockdown te voorkomen heeft de Catalaanse regering de sluiting van alle horeca tot het einde van de maand op 14 oktober afgekondigd. Afhalen of eten bezorgen mag nog wel, net als restaurants bij hotels (voor hotelgasten). Ook thuiswerken, online lessen op universiteiten en afgelasting van alle amateur sportwedstrijden zijn enkele van de maatregelen die aangenomen zijn de komende 15 dagen om de verspreiding van het virus te stoppen. Op dit moment is het reproductiegetal in Catalonië 1,33 (signaalwaarde is 1) en het risicogetal 338 (boven 200 betekent “zeer hoog”).

De Spaanse regering heeft op zondag 25 oktober de staat van alarm opnieuw uitgeroepen. Premier Sánchez wil dat de noodtoestand tot 9 mei duurt, maar het parlement moet daarvoor toestemming geven. Een andere nieuwe maatregel is de avondklok voor het hele land, dat in Catalonië tussen 22:00 en 06:00 uur geldt. De Catalaanse regering bestudeert ook andere mogelijke maatregelen, zoals verplicht thuis blijven gedurende de weekenden.

Op donderdag 29 oktober maakt de Catalaanse regering nieuwe maatregelen bekend die de mobiliteit van de inwoners verder beperken. De nieuw aangekondigde maatregelen houden in dat de grenzen van Catalonië op slot gaan en dat je zonder reden de regio niet meer in of uit mag. In het weekend gaan verschillende gemeenten op slot, waardoor je de stad niet meer uit kan. De avondklok tussen 22:00 en 06:00 uur is nog steeds geldig, net als de sluiting van alle horeca. Deze maatregelen zullen in ieder geval voor de komende twee weken gelden.

De restricties tegen het coronavirus in Catalonië zijn verlengd tot 23 november. Daarna zullen alle openlucht activiteiten zoals terrassen van bars en restaurants weer toegestaan worden en zal een nieuwe de-escalatieplan plaatsvinden. Ook wordt een negatieve PCR-test dat niet ouder is dan 72 uur verplicht voor reizigers die naar Spanje vliegen (test is niet verplicht als je met de auto reist). De laatste maatregelen die opgeheven zullen worden, zullen naar alle waarschijnlijkheid de avondklok en de grenssluiting zijn.

Vanaf maandag 23 november gaan bars, restaurants, theaters, bioscopen en concertzalen opnieuw open met een beperkt aantal gasten. Dit maakt onderdeel van de eerste de-escalatie fase. Ook is bekend gemaakt dat de avondklok tot wel de kerst zal gelden. Het plan nu is om iedereen in Catalonië getest te krijgen zodat kerstdiners straks op een veilige manier plaats kunnen vinden.

Vanaf maandag 14 december gaan winkelcentra weer open met 30% capaciteit. Ook de ski gebieden in de Pyreneeën zullen dit jaar openen.

Op vrijdag 18 december werden de maatregelen voor de periode van de feestdagen bekendgemaakt (van 21 december tot 11 januari). Hoewel ze minder streng zijn dan gedacht, mag men zijn comarca (streek) niet zonder goede reden verlaten (dat kan werk of een familiebezoek zijn, of een reis naar je vakantiehuis of hotel). In alle restaurants en cafés zijn er openingstijden vastgesteld voor ontbijt en lunch en avondeten mag alleen afhaal zijn. De avondklok blijft van kracht en wordt alleen verruimd op 24 en 31 december en 5 januari. Familie bijeenkomsten mogen tot wel 10 mensen, mits afkomstig uit maximaal twee "bubbels".

Een vrouw van 96 jaar oud uit Guadalajara heeft op 27 december 2020 de allereerste vaccinatie tegen het coronavirus van Spanje gekregen. De vaccins worden als eerste bij de ouderen en meest kwetsbare doelgroepen en het zorgpersoneel toegediend.

Vanwege de heropleving van het virus in Catalonië en de toenemende drukte in de ziekenhuizen heeft de Catalaanse overheid nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd vanaf 7 januari. Onder andere mogen alleen winkels dat niet groter dan 400 vierkante meter zijn doordeweeks open zijn en in het weekend zijn alleen de essentiële winkels als supermarkten en apotheken open. Winkelcentra blijven dicht. De reeds bestaande maatregelen voor de horeca en culturele sector en de avondklok blijven van kracht. Ook mag je zonder reden je gemeente niet verlaten. Scholen gaan zoals eerder vermeld op 11 januari open. Deze maatregelen zullen tot en met 17 januari gelden.

De eerder genomen maatregelen in Catalonië (o.a. gemeentelijke lockdown en de sluiting van niet-essentiële bedrijven in het weekend) worden met 2 weken verlengd t/m 7 februari 2021.

Spanje zit sinds januari 2021 volop in de derde golf: het aantal geïnfecteerde personen is na de feestdagen gestegen, net als de ziekenhuisopnames en dodenaantal.

Op 4 februari 2021 heeft de Catalaanse overheid enkele versoepelingen bekendgemaakt. Onder andere de wijziging van een gemeentelijke sluiting voor een regionaal sluiting (je mag je “comarca” of streek niet uit). Bars en restaurants mogen een uur extra langer open ‘s morgens en ‘s middags. Sportscholen kunnen weer open gaan, maar dan op 30% van hun capaciteit. De overige maatregelen, zoals de avondklok of de sluiting van niet-essentiële winkels in het weekend, blijven hetzelfde.

Catalonië verlengt de huidige maatregelen tot en met 28 februari 2021 en opent alleen de buitenschoolse activiteiten. Ondertussen groeit het aantal besmettingen met de Britse coronavariant in Spanje (één op de vijf).


Eerdere maatregelen tegen het coronavirus in Barcelona

Door de dreigende coronapandemie, kwam de Spaanse regering al snel met een pakket van strenge maatregelen en kondigden ze de noodtoestand af. Zodoende was men verplicht om thuis te blijven en kon de overheid sneller ingrijpen.

De coronamaatregelen in Barcelona waren als volgt.

Binnen blijven

De Spaanse regering heeft het bevel gegeven dat iedereen de komende weken binnen moet blijven. Mensen mogen de gemeenschappelijke ruimtes van hun appartementen zoals dakterrassen en tuinen niet meer in. Alleen voor het meest noodzakelijke (zoals boodschappen doen, naar je werk, apotheek of het ziekenhuis gaan) mag je naar buiten gaan, maar wel in je eentje.

Helemaal wanneer je in het risicogroep valt (mensen boven de 65 of met aandoeningen), moet je binnen blijven.

Het gebruik van mondkapjes (of mondneusmaskers) op straat is niet verplicht, maar wordt zeer aangeraden door de Spaanse regering.

Zelfverantwoord reiscertificaat

Tijdens de noodtoestand mag niemand zich meer verplaatsen zonder een goede reden (o.a. om naar werk te gaan of essentiële goederen te halen). Wie wel naar zijn werk moet, heeft hiervoor een ondertekende brief nodig en een zelfverantwoord reiscertificaat op zak.

Met dit zogenaamde Certificat autoresponsable de desplaçament kunnen mensen het doel van hun bezoek op straat aangeven; of het om naar het werk te gaan is, medicijnen te halen of boodschappen te doen. Daarmee kan de politie snellere controles uitvoeren.

Voor kleine dingen zoals de hond uitlaten of het vuilnis weg te zetten is zo’n verklaring niet nodig.

Het document is hier online te downloaden of online in te vullen. Let wel op dat dit document alleen geldig is in Catalonië en geen vervanging is voor de documenten die bedrijven reeds aan hun werknemers hebben gegeven.

Sluiting van winkels behalve eerste levensbehoeften

Alle winkelcentra en winkels die niet aan eerste levensbehoeften voorzien moeten dicht. Alleen supermarktenversmarkten, apotheken, dierenwinkels, drogisterijen, tabak zaken, tankstations en kiosken blijven open. Klanten mogen individueel naar binnen komen en altijd een meter afstand van elkaar houden.

Ook kun je nog steeds online aankopen doen en ze laten bezorgen.

Minder OV

Hoewel het OV in Barcelona nog steeds werkt, zijn het aantal nachtbussen minder geworden en de metro, tram en treinen rijden alleen overdag tot middernacht.

De maatregelen die hier zijn genomen zijn: alle contact met medewerkers beperken (o.a. geen informatiebalies of tickets bij de chauffeur in de bus kopen), vaker schoonmaken en melding doen wanneer het te druk voor passagiers is om in te stappen.

Verbod op evenementen en samenkomsten

Alle evenementen in Barcelona waarbij grote menigten zich verzamelen, zoals de marathon van Barcelona en Barcelona’s bierfestival, worden de komende maanden afgelast. Dit jaars viering van Sant Jordi, de dag van de liefde in Catalonië dat gevierd wordt met boeken en rozen en veel straatkraampjes, gaat tevens niet door. 23 juli is als alternatieve datum voorgesteld.

Ook sportverenigingen, wijkcentra en dagbestedingen voor ouderen mogen geen activiteiten meer uitvoeren.

Musea, theatersconcertzalen en discotheken hebben tevens hun deuren vanwege het coronavirus gesloten en alle voetbalwedstrijden zijn stilgelegd.

Sluiting van scholen

Alle peuterspeelzalen, crèches, scholen en universiteiten in Barcelona zijn dicht. In Barcelona waren er al een paar scholen dicht vanwege een paar coronagevallen, maar nu geldt deze maatregel dus voor álle onderwijsinstituties en buitenschoolseopvang.

Naast scholen zijn ook alle bibliotheken, sport- en wijkcentra in de stad gesloten om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid.

Sluiting van horeca en andere zaken

Alle bars en restaurants in Barcelona zijn dicht. Alleen die in hotels en ziekenhuizen mogen open blijven.

Via thuisbezorgd-apps is het nog steeds wel mogelijk om eten te bestellen.

Ook kapers, schoonheidssalons en bedrijven waar contactberoepen worden uitgeoefend zijn dicht.

Sluiting van hotels

Hotels in Barcelona weigeren nieuwe klanten wegens het coronavirus en sluiten hun deuren zodra de laatste gasten vertrekken. Het is ook het advies van de hotelvereniging om alle hotels tot wel eind maart gesloten te houden. Toeristen die nog in de stad verblijven moeten nu ook binnen blijven en zich aan de verordening houden.

Ik hou de situatie in Barcelona voor jullie in de gaten en blijf jullie informeren via de website en social media.

8 reacties

 1. Piet
  12 maanden geleden

  Hola Marta, dank voor je uitgebreide informatie, Catalonië staat op ons lijstje om in half mei te bezoeken. We hebben veel aan jouw info. En de beslissing om wel of niet te gaan, tja, eens even afkijken hoe het zich allemaal ontwikkeld.....

  1. Marta
   12 maanden geleden

   Graag gedaan Piet! Het is allemaal erg spannend op dit moment en niemand weet wat er gaat gebeuren helaas. Hopelijk kan jullie reis straks doorgaan.

   Saludos, Marta

 2. Doris
  12 maanden geleden

  Wat hebben wij het in Belgie nog goed! We kunnen nog buiten. Ons dochter woont met haar gezin in Barcelona, zij zitten opgesloten in hun appartement, gelukkig een ruim appartement vlakbij de Caixa torens. De kinderen mogen ook niet meer in de gemeenschappelijke tuin van de residentie spelen.
  Maar we blijven positief en hopen mekaar terug te zien in juli.
  Jij bent momenteel in Nederland? Dan is het gemis van je familie, door de onbereikbaarheid, sterker. Bij mij is dat toch zo.
  Hou je gezond en tot je volgende blog.
  Doris

  1. Marta
   12 maanden geleden

   Hoi Doris,

   Bedankt voor je reactie. Ik begrijp je bezorgdheid volledig, ook ik zit in Nederland en mijn familie in Spanje. Er is helaas weinig dat we kunnen doen, behalve zo veel mogelijk in contact blijven en support geven. Gelukkig kunnen we tegenwoordig facetimen en zoveel berichtjes als we willen sturen :)

   Veel sterkte de komende tijd!

   Saludos,
   Marta

 3. Liesje
  11 maanden geleden

  Dag Marta
  Bedankt voor de update.
  Mijn man zou vanaf 1/4 in Barcelona komen werken en we zouden in juli verhuis. In die tussenperiode gingen we een appartement zoeken voor ons gezin (3 kinderen).
  Dat we verhuizen is zeker, maar de timing is een grote vraag. We hopen alvast dat alles weer normaal is voor de start van het nieuwe schooljaar in september.
  Ondertussen blijf ik je blog lezen.
  Stay healthy!
  Liesje

  1. Marta
   11 maanden geleden

   Hola Liesje,

   Graag om te horen dat mijn updates jullie helpen! Het is helaas een onwerkelijke situatie. Jammer dat jullie avontuur naar Barcelona zo'n start heeft gehad! Ik hoop voor jullie dat het allemaal goed komt!

   Veel sterkte de komende tijd en alle succes gewenst! Bij vragen, dan hoor ik het graag.

   Saludos,
   Marta

 4. Irene Faber
  11 maanden geleden

  Marta dankjewel voor je updates ... heb veel contact met vrienden in Barcelona... erg verdrietig allemaal !! Jij ook sterkte voor jou en je familie ??

  1. Marta
   11 maanden geleden

   Hola Irene,

   Heel erg bedankt voor je support! We doen ons best in deze situatie en ik hoop hiermee andere mensen van nuttige informatie te kunnen voorzien. Jij ook alle gezondheid toegewenst.

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave