De beste tips van een local!

Naar Barcelona in tijden van corona

Toegevoegd op in Reizen
Coronavirus en reizen naar Barcelona
Inhoudsopgave

Na drie maanden van totale lockdown, gaat Spanje vanaf 21 juni (in plaats van de geplande 1 juli) de grenzen weer openen voor de Schengenlanden, wat betekent dat we deze zomer weer mogen reizen naar het prachtige Barcelona. Maar hoe ziet het reizen in coronatijd eruit, welke coronamaatregelen gelden in Barcelona en wat kun je dan van Barcelona verwachten, dat leg ik je verder uit in deze blog.

Laatste update: 24/08/2020

Barcelona bezoeken tijdens coronazomer

Wie Barcelona deze zomer gaat bezoeken, moet in zekere zin rekening gaan houden met allerlei beperkingen en regels die het reizen naar Barcelona anders zullen maken.

Van de Nederlandse overheid mag er weliswaar vanaf 15 juni gereisd worden, maar dit doe je geheel op eigen risico. Dat betekent in de praktijk dat je goed op de hoogte moet zijn over de coronamaatregelen op het land van bestemming en eenmaal daar, het lokale nieuws blijft volgen om zo te weten te komen of er veranderingen zijn geweest.

Wat is het reisadvies voor Barcelona?

Door de stijging van het aantal coronagevallen in Barcelona in de afgelopen weken worden de inwoners nu gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven en worden enkele maatregelen weer aangescherpt. Zo gaan discotheken, bioscopen, theaters, sportscholen, speeltuinen en andere openbare ruimtes weer dicht. Groepsvorming van meer dan 10 personen zijn daarnaast verboden.

Hierdoor is het reisadvies voor Barcelona van Nederland aangepast naar oranje, wat betekent: reis alleen als dit noodzakelijk is. Bovendien worden alle reizigers die Spanje hebben bezocht dringend opgeroepen om bij terugkomst 10 dagen in (thuis)quarantaine te zitten. Voor België is het reisadvies voor Barcelona en de randgemeenten zelfs rood, wat betekent: niet reizen en bij terugkeer een verplichte quarantaine en coronatest.

Per 7 augustus wordt daarnaast iedereen die uit een oranje gebied naar Nederland vliegt met klem gevraagd of ze zich op de luchthaven willen laten testen. Men wordt tevens verzocht om in quarantaine te gaan ongeacht het resultaat van de test. De GGD controleert vervolgens de naleving van deze maatregel.


Hoe coronaproof is Barcelona?

Gezien de situatie is het logisch dat je vragen hebt over het coronavirus in Barcelona. In de onderstaande video vertel ik je binnen zes minuten hoe Barcelona in de tijd van corona eruitziet en welke maatregelen er zijn genomen om de stad voor iedereen veilig te maken.

Wat zijn de basisregels in Spanje tegen het coronavirus?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Spaanse overheid een aantal basisregels opgesteld die iedereen die zich in Spanje bevindt zal moeten naleven, te weten:

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Vermijd druktes.
 • Draag mondkapjes in alle openbare ruimten en plekken waar de sociale afstand moeilijk te handhaven is. In het geval van Catalonië zijn mondmaskers per 9 juli overal verplicht.
 • Houd je aan de hygiene regels.
 • Bij klachten of verkoudheid blijf binnen.

Daarnaast zijn er allerlei strenge hygiënevoorschriften voor het openbaar vervoer en openbare ruimtes als winkels, restaurants, musea en fitnesscentra. Op vele plekken geldt een beperkte capaciteit om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Grote groepsvorming en evenementen zijn dan ook niet toegestaan. De politie zal hierop controleren. Hou je je niet aan de regels, dan riskeer je een boete.

Coronavirus en reizen naar Barcelona terrassen
Een terras in de nieuwe 1,5 metersamenleving
Dit moet je weten over de mondkapjes

Vanwege de coronapandemie moet iedereen vanaf 6 jaar oud een mondkapje dragen. Deze zijn in Barcelona vanaf 9 juli overal verplicht. In Spanje worden zowel de medische of chirurgische mondkapjes als de niet-medische mondkapjes toegestaan. Het mondmasker dient zowel de mond als de neus te bedekken en moet volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden. Draag je geen mondkapje, dan riskeer je een boete van maar liefst €100,-. Enkele uitzonderingen zijn: mensen die sporten, mensen met bepaalde ziektes of ademhalingsproblemen en kleine kinderen (maar het wordt wel aangeraden voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud). Ook op het strand tijdens het zwemmen en zonnebaden zijn mondkapjes niet nodig.

Wat zijn de regels voor reizigers naar Spanje?

Per 21 juni zijn toeristen weer welkom in Spanje en komen de verplichte 14-daagse thuisquarantaine en bewegingsbeperkingen te vervallen.

Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen is het reisadvies voor Barcelona en haar voorsteden op 27 juli opnieuw aangescherpt van code geel naar code oranje (rood voor België). Dit betekent dat reizen naar Barcelona sterk afgeraden wordt en dat iedereen die de stad bezoekt in quarantaine moet bij terugkomst. Sinds 24 augustus is het reisadvies voor heel Spanje op oranje gezet.

Bij een vliegreis

Wie vliegt zal te maken hebben met allerlei veiligheidsprotocollen om de verspreiding van het coronavirus in Spanje te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van mondkapjes, temperatuurcontroles en formulieren waarin er persoonlijke vragen gesteld worden omtrent COVID-19 en of je eerdere symptomen hebt gehad. Je dient bovendien je gegevens achter te laten zodat de autoriteiten je kunnen bereiken indien nodig.

Het is daarnaast voor iedereen die vanaf 1 juli naar Spanje vliegt verplicht om met een digitale gezondheidspaspoort te reizen. Hiermee krijg je een Health QR Code die je (op papier of mobiel) moet laten zien bij de gezondheidscheck van de luchthaven in Barcelona. Deze kun je hier aanvragen. Voor de vliegreis terug naar Nederland en België dien je een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze kun je hier downloaden voor Nederland en hier voor België.

Vooral diegene bij wie eerder coronavirus is geconstateerd of mogelijke symptomen tonen, zullen een test moeten ondergaan bij aankomst op de luchthaven en kan de toegang geweigerd worden.

De regels voor het dragen van een mondkapje kunnen per luchtvaartmaatschappij anders zijn, maar over het algemeen geldt dat je voor en na het instappen en uiteraard tijdens de vlucht een mondkapje moet dragen. De minimumleeftijd voor het dragen van mondkapjes tijdens de vlucht varieert van 6 (Vueling), 8 (KLM), tot 13 jaar oud (Transavia). Raadpleeg altijd voor vertrek de richtlijnen van je vliegmaatschappij.

>> Boek hier gelijk je vliegtickets naar Barcelona.

Bij een autoreis

Aangezien de grenzen met België en Frankrijk weer open zijn, is het ook mogelijk om met de auto naar Barcelona te reizen, bijvoorbeeld via de Route du Soleil. Hou wel rekening dat grenzen ook weer dicht kunnen indien er een nieuwe corona uitbraak plaatsvindt.

Het dragen van een mondkapje in de auto is tevens verplicht wanneer je met andere mensen reist met wie je niet samenwoont.

Wat kun je doen tijdens een stedentrip in Barcelona?

Ondanks de restricties en mondkapjes, kun je deze zomer vrijwel alles doen in Barcelona, van een terrasje pakken tot lekker op het strand gaan liggen of cultuur snuiven. Zelfs de befaamde gratis openluchtbioscoop die iedere zomer op het strand in Barcelona werd gehouden, gaat dit jaar door, maar wel altijd met de nodige maatregelen. De mobiliteitsbeperkingen en tijdsloten waarmee de inwoners te maken hadden tijdens de de-escalatie zijn met het opheffen van de noodtoestand in Spanje niet meer geldig.

De meeste touroperators, zoals fietstour aanbieders, bieden zijn rondleidingen weer aan, waardoor het weer mogelijk is om Barcelona te bezichtigen aan de hand van een deskundige gids. Voor je veiligheid is het is wel aan te raden om een privé tour in plaats van een groepstour te boeken. Daarmee verklein je het risico om te dichtbij andere mensen te komen.

Je kunt dus prima gedurende de dag wat sightseeing doen in Barcelona om ‘s avonds een duik in de zee te nemen en vervolgens lekker een hapje uit eten en wat leuks doen.

Mondmaskers verplicht in Spanje
Mondkapjes verplicht in Spanje

Hier is een overzicht van wat je nog allemaal kunt doen in Barcelona:

Wel is het aan te raden om van tevoren goed te controleren of de plek die je wilt bezoeken daadwerkelijk open is en bij restaurants een tafel te reserveren. Hou dan ook rekening dat door de coronacrisis er veel zaken noodgedwongen hebben moeten sluiten. Bij de meeste winkels worden plastic handschoenen aangeboden of moet je je handen desinfecteren bij aankomst. Ook kan het uitgaansleven in Barcelona er erg anders uitzien deze zomer en moet je op het strand maar liefst 4 meter tussen elkaar laten.

Wist je dat?

Vele Barcelonezen bezitten een tweede huis aan de Costa Brava en Costa Daurada. Reken er maar op dat de normaal zo rustige kustdorpjes deze zomer overspoelt zullen worden door Spanjaarden die vakantie in eigen land willen vieren. Wie de rust op zoekt kan om die reden beter naar het binnenland afwijken. Lees hier meer over de omgeving van Barcelona.

Welke bezienswaardigheden zijn open?

De meeste musea en bezienswaardigheden zijn sinds 1 juli al open, maar wel met beperkte capaciteit en alle nodige voorzorgsmaatregelen, zoals looproutes, ontsmettingsmiddelen en scheidingswanden. Het is verder verplicht om mondmaskers te dragen, het gebruik van audiogidsen wordt beperkt en er worden geen rondleidingen of activiteiten in de culturele centra georganiseerd.

Omdat iedere bezienswaardigheid zelf mag bepalen wanneer ze open gaan en beperkingen kunnen zijn in het aantal bezoekers, is het meest handig om op voorhand te kijken welke musea of attractie je wilt gaan bezoeken en online tickets te kopen. Zo hoef je niet in de rij te gaan staan en kom je niet in de buurt van andere mensen tijdens het wachten.

Coronavirus en reizen naar Barcelona bezienswaardigheden
Park Güell bezoeken met mondkapje

De volgende bezienswaardigheden hebben in ieder geval al bekend gemaakt wanneer ze open zullen gaan:


Hoe is het reizen met het OV?

Het OV in Barcelona werkt zoals gebruikelijk, al wordt er geadviseerd om deze alleen te gebruiken als het nodig is en de spitsuren te vermijden. Wie met het OV reist dient een mondkapje te dragen en de aangegeven richtlijnen, zoals de sociale afstand en looproutes, eerbiedigen. Er is daarnaast een app van TMB die informeert in real-time over de bezetting in het OV, daarmee kun je de druktes vermijden en een rustiger moment kiezen om te reizen.

Voor toeristen zijn de services van de shuttlebussen naar het vliegveld van de Aerobús inmiddels hervat en de toeristische bus (Bus Turístic en Barcelona City Tour) zullen naar alle waarschijnlijkheid binnenkort volgen. Hier geldt uiteraard ook een beperkte capaciteit en het dragen van een mondmasker.

Pak je de taxi of een transfer, dan is het dragen van een mondkapje verplicht en de stoel naast de chauffeur moet vrij gelaten worden.

Tip!

De meest veilige manier om in coronatijd te verplaatsen in Barcelona is door veel te lopen of een fiets of scooter te huren. Kies bij voorkeur een accommodatie in het centrum van de stad, zodat je de meeste bezienswaardigheden te voet kan bereiken.

Coronavirus en reizen naar Barcelona openbaar vervoer
Reizen met de metro in coronatijd

Wat doe je als je ziek wordt?

Voel je je niet lekker tijdens je verblijf in Barcelona en heb je een van de symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus, bel dan met het informatienummer van Salut: 061. Bij een noodgeval bel gelijk 112.

Word je als toerist positief op coronavirus getest, dan dien je in quarantaine te blijven en je alvast te melden bij de GGD in Nederland.

>> Lees hier meer over de zorg in Barcelona.

Ook handig om te weten

 • Mondkapjes, wegwerphandschoenen en handontsmettingsmiddel zijn onder andere te koop bij apotheken, drogisterijen en supermarkten als Mercadona, Lidl, Carrefour en Hipercor.
 • Politie controleert op druktes en of iedereen zich aan de regels houdt. Er worden fikse boetes uitgedeeld voor wie de regels overtreed.
 • Vermijd druktes. Loop of neem de fiets in plaats van het OV, betaal met je pin of creditcard, zorg dat je tickets online gekocht hebt en ga op zoek naar verborgen (en rustige) plekken.
 • Omdat het nieuws over de pandemie en de richtlijnen snel aangepast kunnen worden, is het aan te raden om het lokale nieuws te volgen. De Spaanse overheid kan namelijk de noodtoestand opnieuw afkondigen als er nieuwe corona-uitbraken zijn.
 • Check je zorg- en reisverzekering, want niet alles rondom het coronavirus wordt standaard vergoed. Kosten van repatriëring krijg je bijvoorbeeld alleen vanuit een reisverzekering vergoed.
 • Bij een mogelijk corona-uitbraak en een nieuwe lockdown is het voor toeristen in principe toegestaan om terug naar huis te gaan. Echter dien je voor je veiligheid en die van de anderen bij aankomst in Nederland of België twee weken in quarantaine blijven.
 • Voor een up-to-date reisadvies van de Nederlandse overheid kun je kijken bij nederlandwereldwijd.nl of de reisapp van buitenlandse zaken downloaden. Het actuele advies van het ministerie van buitenlandse zaken in België vind je hier. Ook handig om te raadplegen is de ANWB Reiswijzer.
 • Vele reisaanbieders zoals KLM of TUI bieden een flexibele omboekgarantie, waarmee je je reisdatum of bestemming zonder wijzigingskosten kunt aanpassen. Zo kun je met een veilig gevoel alvast de vliegtickets en hotel voor Barcelona boeken.

Ga je dit jaar nog op vakantie naar Barcelona, dan moet je helaas rekening houden met deze zaken. Daarentegen wordt deze zomer waarschijnlijk een van de rustigste ooit, waardoor de bezoeker vrijwel zonder hindernis van de populairste spots van Barcelona zal genieten. Al met al, het belooft een bijzondere zomer te worden!

5 reacties

 1. Iris
  3 maanden geleden

  Gelukkig kan je alles ondertussen weer doen. Was even bang dat we allemaal een hele zomer zouden overslaan door de maatregelen. Toch nog steeds bang dat we hierin iets te ver zijn doorgeschoten, maar de tijd zal het uitwijzen.

  Gave en volledige blog!

  Iris
  https://goedkoop-treinkaartje.nl

 2. LIZ
  2 maanden geleden

  Wat een super duidelijke blog! Wij twijfelen nog of we last minute eind Juli een paar dagen willen gaan. We zijn dol op Barcelona en echte buitenmensen maar vragen ons af of het dragen van mondkapje (ook buiten) niet te veel zeer gaat doen achter de oortjes!:P Enige ervaring mee?

  1. Marta
   2 maanden geleden

   Hola Liz,

   Super bedankt voor je complimenten! Erg blij dat mijn post nuttig was. Over de mondkapjes: of ze zeer doen ligt vaak aan het model. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei formaten en materialen, dus ik zou zelf gaan testen welke het beste bij je past.

   Saludos,
   Marta

 3. floris
  2 maanden geleden

  We waren van plan onze zomervakantie in Barcelona te doen, maar door corona hadden we besloten dichterbij huis te blijven. Mijn nichtje vertrekt deze week met een groep ernaar toe, dus ik deelde deze artikel direct met haar. Dank je voor al die tips en suggesties. Het was leerrijk. Ga zo door!

  1. Marta
   2 maanden geleden

   Hola Floris,

   Bedankt voor je bericht. Fijn om te horen dat de informatie in ieder geval nuttig was! Hopelijk kunnen jullie volgend jaar Barcelona alsnog bezoeken :D

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave