🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 12 reacties
Home » Blog » Naar Barcelona in tijden van corona

Naar Barcelona in tijden van corona

Ben je een stedentrip aan het plannen of ga je binnenkort naar Barcelona, dan ben je waarschijnlijk benieuwd naar welke maatregelen er nu in Barcelona gelden en hoe een verblijf in Barcelona in coronatijd eruitziet. In deze pagina heb ik geprobeerd alle informatie te verzamelen die nuttig kunnen zijn als je naar Barcelona wilt reizen in tijden van corona.

Voor het eerst gepubliceerd: 15/06/2020 Laatste update: 20/04/2022

Corona en vakantie in Barcelona

Wie Barcelona gaat bezoeken, moet in zekere zin rekening gaan houden met allerlei beperkingen en regels die het reizen naar Barcelona anders zullen maken. Reizen doe je bovendien geheel op eigen risico. Dat betekent in de praktijk dat je goed op de hoogte moet zijn over de coronamaatregelen op het land van bestemming en eenmaal daar, het lokale nieuws blijft volgen om zo te weten te komen of er veranderingen zijn geweest.

Wat is het reisadvies voor Barcelona?

De kleurcode voor Catalonië is groen voor Nederlanders en donkerrood voor Belgen. Daarmee wordt een bezoek aan Barcelona voor de Belgen afgeraden.

Eenmaal in Barcelona moet je je natuurlijk aan de Spaanse coronamaatregelen houden.


Kan gereisd worden naar Barcelona?

Hoewel in de Europese coronakaart Nederland en België op rood staan, zijn toeristen vanuit Nederland en België van harte welkom in Spanje. Wie gevaccineerd is, het virus al eens onder de leden heeft gehad of een recente negatieve test kan tonen, mag naar Spanje reizen en vakantie vieren. Er geldt daarnaast geen quarantaineplicht.

Is het veilig om naar Barcelona te reizen?

Hoe veilig een bestemming is, is moeilijk te peilen. Ten eerste ligt dat aan het aantal besmettingen en het reproductiegetal op dat moment. Ook kunnen leeftijd en gezondheidsstatus hierin een rol spelen. Echter, zolang je je aan de maatregelen houdt, zoals afstand houden, altijd je mondkapje bij druktes en in het OV dragen en je handen zo vaak mogelijk wassen, verminder je de risico’s.

Op dit moment hebben de Nederlandse autoriteiten Catalonië op code groen staan en de Belgische op donkerrood.

Hoe coronaproof is Barcelona?

Gezien de situatie is het logisch dat je vragen hebt over het coronavirus in Barcelona. In de onderstaande video vertel ik je in zes minuten hoe Barcelona er in de tijd van corona uitziet en welke maatregelen er zijn genomen om de stad voor iedereen zo veilig mogelijk te maken.

Disclaimer: deze video werd in de zomer van 2020 opgenomen en is gebaseerd op de informatie en maatregelen van toen.

Wat zijn de vereisten om naar Barcelona te reizen?

Wie momenteel op reis gaat moet rekening houden met een aantal maatregelen, zowel bij vertrek als aankomst op bestemming. Zo mag men momenteel alleen met een negatieve coronatest of een officieel vaccinatie- of herstelbewijs op zak naar Spanje reizen.

Bij terugkomst in Nederland of België hoef je je niet laten testen of in quarantaine gaan zolang je een vaccinatie, test- of herstelcertificaat hebt.

Uiteraard mag je alleen reizen wanneer je niet positief getest bent en klachtenvrij bent.

Bij een vliegreis naar Barcelona

Wie gaat vliegen krijgt nu te maken met allerlei veiligheidsprotocollen om de verspreiding van het coronavirus in Spanje te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van mondkapjes, temperatuurcontroles op het vliegveld en formulieren waarin er persoonlijke vragen gesteld worden omtrent COVID-19 en of je eerdere symptomen hebt gehad.

Je dient bovendien een coronabewijs (een officieel vaccinatie, test- of herstelcertificaat) op zak te hebben.

Op dit moment is het alleen mogelijk om naar Barcelona te vliegen als je:

 • Geen corona klachten hebt en een mondkapje draagt. Bij aankomst op het vliegveld in Spanje is er bijvoorbeeld een temperatuur- en een visuele controle.
 • In bezit bent van een coronabewijs. Alle bewijzen moeten in het Spaans of Engels zijn en zijn digitaal verkrijgbaar onder andere via de CoronaCheck-app (voor Nederland) en de CovidSafeBE-app (voor België). Het certificaat toont aan dat je gevaccineerd bent, negatief getest of hersteld bent van het coronavirus. Welke coronacertificaat je moet gebruiken is afhankelijk van je situatie:
  • Ben je nog niet gevaccineerd, dan heb je een negatieve PCR test dat niet ouder is dan 72 uur of een negatieve antigeentest nodig dat niet ouder is dan 24 uur bij aankomst in Barcelona (kinderen jonger dan 12 jaar oud uitgezonderd).
  • Voor gevaccineerden volstaat een officieel vaccinatiebewijs.
  • Heb je corona al onder de leden gehad, dan kun je ook reizen met de bijhorende herstelbewijs.
  • Is je coronabewijs buiten de EU afgegeven, dan dien je een digitaal gezondheidspaspoort bij de Spaanse autoriteiten vóór je reis invullen en de daarbij horende Health QR Code (op papier of mobiel) aantonen bij de gezondheidscheck tijdens je vliegreis.
Coronavirus in Barcelona - Vliegveld van Barcelona
Vliegveld van Barcelona tijdens corona

Bij een autoreis naar Barcelona

Zolang de grenzen met België en Frankrijk open zijn, is het ook mogelijk om met de auto naar Barcelona te reizen, bijvoorbeeld via de Route du Soleil. Het wordt wel aangeraden om onderweg zo min mogelijk tussenstops te doen en altijd over de grote wegen te reizen.

Hou wel rekening dat grenzen ook weer dicht kunnen indien er een lockdown plaatsvindt en dat je de nodige documenten bij je moet hebben om aan te kunnen tonnen dat je op weg bent naar een ander land. Wie inwoner van Spanje is en zijn woonplaats daar heeft, mag echter te allen tijde daar naartoe reizen. Het is dan wel verstandig om documenten bij je te hebben die dit aan kunnen tonen.

Hou ook rekening met de (mogelijke) avondklok en coronamaatregelen in de verschillende landen en de kans op politiecontroles over de grensovergangen.

Daarnaast vragen sommige landen een coronabewijs aan alle reizigers.

Momenteel mag je met de auto naar Barcelona reizen indien:

Bij een terugreis naar Nederland of België

Voor de terugreis naar Nederland of België heb je tevens de nodige papieren en coronabewijzen nodig. Eenmaal terug wordt er daarnaast ten zeerste aangeraden om een zelftest te doen, ook al ben je gevaccineerd.

Terugreis per vliegtuig

De maatregelen voor de terugreis naar Nederland per vliegtuig zijn versoepeld. Sinds 23 maart 2022 hoef je geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs meer te laten zien wanneer je terug naar Nederland reist. Wel moet je nog steeds een gezondheidsverklaring invullen. Deze kun je hier downloaden. Bij aankomst wordt er tevens aangeraden om een zelftest te doen, ook al ben je gevaccineerd.

Om naar België te vliegen heb je een coronabewijs nodig dat je gevaccineerd, negatief getest of herstelt van corona bent (bijvoorbeeld in de CovidSafeBE-app). Niet gevaccineerden moeten een negatieve PCR test kunnen voorleggen die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in België of een of een negatieve Ag-test die maximaal 24 uur vóór aankomst in België afgenomen is. Kinderen tot 12 jaar zijn bij terugkeer vrijgesteld van een PCR-test.

Wie naar België terugkeert zonder coronabewijs moet zich op dag 1 laten testen (PCR- of Ag-test) en in quarantaine blijven tot de resultaten binnen zijn en deze negatief zijn.

Terugreis per auto

Reis je met de auto via Frankrijk terug naar Nederland of België, dan heb je een coronabewijs nodig conform je gevaccineerd, negatief getest of herstelt van corona bent. Dit geldt voor iedereen behalve kinderen jonger dan 12 jaar en beroepsgoederenvervoerders.

Niet gevaccineerden hebben een negatieve testuitslag nodig. Dit kan een PCR-test zijn die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen of een antigeentest die minder dan 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Is je eindbestemming België, dan hoef je niks te doen behalve als je geen coronabewijs hebt; in dat geval moet je je op dag 1 laten testen en in quarantaine blijven totdat je een negatief resultaat krijgt.

Is je eindbestemming Nederland, dan hoef je verder niks te doen, behalve een zelftest voor de zekerheid.

Waar kun je een coronatest doen om te reizen?

Om je te laten testen om te kunnen reizen dien je gebruik te maken van de privé klinieken die alle soorten covid-testen aanbieden.

PCR, antigenen en snelle tests worden in Barcelona onder andere bij de klinieken van Quirónprevención, Turó Park Dental & Medical Center en Creu Blanca en in het vliegveld van Barcelona aangeboden. Vergeet niet om daar een afspraak op tijd te maken.

In Nederland worden in de maanden juli en augustus gratis tests aangeboden voor reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Een testafspraak regel je via de website testenvoorjereis.nl. In België kun je twee gratis tests aanvragen via de website mijngezondheid.belgië.be.

Wat zijn de regels in Spanje tegen het coronavirus?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Spaanse overheid een aantal basisregels opgesteld die iedereen die zich in Spanje bevindt zal moeten naleven, te weten:

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Vermijd druktes.
 • Houd je aan de hygiene regels en was je handen vaak.
 • Draag mondkapjes in het openbaar vervoer en in inrichtingen voor medische zorg en maatschappelijke ondersteuning (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen).
 • Bij klachten of verkoudheid blijf binnen.

Daarnaast zijn er allerlei strenge hygiënevoorschriften voor het openbaar vervoer en openbare ruimtes als winkels, restaurants, musea en fitnesscentra. Zo worden bij de meeste winkels plastic handschoenen aangeboden of moet je je handen desinfecteren bij aankomst.

Je mag tevens niet buiten roken (wanneer de afstand van minimaal 2 meter niet gerespecteerd kan worden) of eten (wel in je eentje of als je op het terras zit).

De politie controleert hierop en wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.

Coronavirus en reizen naar Barcelona terrassen
Een terras in de nieuwe 1,5 metersamenleving

Mondkapjes in Spanje

Het gebruik van mondkapjes in Spanje is momenteel alleen verplicht tijdens het reizen met het OV en bij een bezoek aan een zorginstelling.

Montdakjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar oud. Enkele uitzonderingen zijn: mensen met bepaalde ziektes of ademhalingsproblemen en kleine kinderen (maar het wordt wel aangeraden voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud).

In Spanje worden zowel de medische of chirurgische mondkapjes als de niet-medische mondkapjes toegestaan.

Mondkapjes, wegwerphandschoenen en handontsmettingsmiddel zijn onder andere te koop bij apotheken, drogisterijen en supermarkten als Mercadona, Lidl, Carrefour en Hipercor.

Het mondmasker dient zowel de mond als de neus te bedekken en moet volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden.

Draag je geen mondkapje daar waar het wel moet, dan riskeer je een boete van maar liefst €100,-.

Wat te doen in Barcelona tijdens corona?

Ondanks de restricties, kun je momenteel vrijwel alles doen in Barcelona, van een terrasje pakken tot lekker op het strand gaan liggen, winkelen, sporten of cultuur snuiven.

De meeste touroperators, zoals fietstour aanbieders, bieden zijn rondleidingen weer aan, waardoor het weer mogelijk is om Barcelona te bezichtigen aan de hand van een deskundige gids. Voor je veiligheid is het is wel aan te raden om een privé tour in plaats van een groepstour te boeken. Daarmee verklein je het risico om te dichtbij andere mensen te komen.

Wel is het aan te raden om van tevoren goed te controleren of de plek die je wilt bezoeken daadwerkelijk open is en bij restaurants een tafel te reserveren. Hou dan ook rekening dat door de coronacrisis er veel zaken noodgedwongen hebben moeten sluiten.

Hier is een overzicht van wat je nog allemaal kunt doen in Barcelona:

Je kunt dus prima gedurende de dag wat sightseeing doen in Barcelona om ‘s avonds een duik in de zee te nemen en vervolgens lekker een hapje uit eten en wat leuks doen.

Mondmaskers verplicht in Spanje
Mondkapjes verplicht in Spanje

Welke bezienswaardigheden zijn open?

De meeste musea en bezienswaardigheden zijn alweer open, maar wel met alle nodige voorzorgsmaatregelen, zoals looproutes, ontsmettingsmiddelen en scheidingswanden.

Omdat iedere bezienswaardigheid zelf mag bepalen wanneer ze open gaan en beperkingen kunnen zijn in het aantal bezoekers, is het meest handig om op voorhand te kijken welke musea of attractie je wilt gaan bezoeken en online tickets te kopen. Zo hoef je niet in de rij te gaan staan en kom je niet in de buurt van andere mensen tijdens het wachten.

Coronavirus en reizen naar Barcelona bezienswaardigheden
Park Güell bezoeken met mondkapje

Hoe is het reizen met het OV?

Het OV in Barcelona werkt zoals gebruikelijk, al wordt er geadviseerd om deze alleen te gebruiken als het nodig is en de spitsuren te vermijden.

Wie met het OV reist dient een mondkapje te dragen en de aangegeven richtlijnen, zoals de sociale afstand en looproutes, eerbiedigen.

Er is daarnaast een app van TMB die informeert in real-time over de bezetting in het OV, daarmee kun je de druktes vermijden en een rustiger moment kiezen om te reizen.

Voor toeristen zijn de services van de shuttlebussen naar het vliegveld van de Aerobús en de toeristische bus (Bus Turístic en Barcelona City Tour) inmiddels hervat. Hier geldt uiteraard ook een beperkte capaciteit en het dragen van een mondmasker.

Pak je de taxi of een transfer, dan is het dragen van een mondkapje verplicht en de stoel naast de chauffeur moet vrij gelaten worden.

Coronavirus en reizen naar Barcelona openbaar vervoer
Reizen met de metro in coronatijd

Wat doe je als je je moet laten testen?

Heb je een covid test nodig om te reizen dan dien je een afspraak te maken bij een van de vele (privé) klinieken die er in Barcelona te vinden zijn. De covid test dient vaak niet ouder dan 48 uur (antigenen test) of 72 uur (PCR test) te zijn. De kosten voor de test zijn voor je eigen rekening.

Wat doe je als je ziek wordt?

Voel je je niet lekker tijdens je verblijf in Barcelona en heb je een van de symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus, bel dan met het informatienummer van Salut (061) of laat je testen bij een apotheek in Barcelona. In de apotheken zijn tevens corona-zelftests verkrijgbaar.

Bij een noodgeval bel gelijk 112.

Word je als toerist positief op coronavirus getest, dan dien je in quarantaine te blijven en je alvast te melden bij de GGD in Nederland of je huisarts contacteren.


Ook handig om te weten

 • Vermijd druktes. Loop of neem de fiets in plaats van het OV, betaal met je pin of creditcard, zorg dat je tickets online gekocht hebt en ga op zoek naar verborgen (en rustige) plekken.
 • Politie controleert op druktes en of iedereen zich aan de regels houdt. Er worden fikse boetes uitgedeeld voor wie de regels overtreed.
 • Omdat het nieuws over de pandemie en de richtlijnen snel aangepast kunnen worden, is het aan te raden om het lokale nieuws te volgen. De Spaanse overheid kan namelijk de noodtoestand opnieuw afkondigen als er nieuwe corona-uitbraken zijn.
 • Check je zorg- en reisverzekering, want niet alles rondom het coronavirus wordt standaard vergoed. Kosten van repatriëring krijg je bijvoorbeeld alleen vanuit een reisverzekering vergoed.
 • Bij een mogelijk corona-uitbraak en een nieuwe lockdown is het voor toeristen in principe toegestaan om terug naar huis te gaan. Echter dien je voor je veiligheid en die van de anderen bij aankomst in Nederland of België in quarantaine te gaan.
 • Voor een up-to-date reisadvies van de Nederlandse overheid kun je kijken bij nederlandwereldwijd.nl of de reisapp van buitenlandse zaken downloaden. Het actuele advies van het ministerie van buitenlandse zaken in België vind je hier. Ook handig om te raadplegen is de ANWB Reiswijzer.
 • Vele reisaanbieders zoals KLM of TUI bieden een flexibele omboekgarantie, waarmee je je reisdatum of bestemming zonder wijzigingskosten kunt aanpassen. Zo kun je met een veilig gevoel alvast de vliegtickets en hotel voor Barcelona boeken.

Ga je dit jaar nog op vakantie naar Barcelona, dan moet je helaas rekening houden met deze zaken. Aan de andere kant, het altijd zo populaire Barcelona is nu een stuk rustiger geworden qua toeristen. Voor jou als bezoeker de ultieme kans om van de populairste spots van Barcelona vrijwel zonder hindernis te genieten.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

12 gedachten over “Naar Barcelona in tijden van corona”

 1. Hoi Marta, dank voor deze uitgebreide blog.
  Ik krijg meteen zin om weer naar BCN te gaan.
  De maatregelen hielden me tegen, maar alleen een QR code kan ik mee leven.
  Ik ga het serieus overwegen.
  Groeten Ron

  Beantwoorden
 2. Hoi Marta,
  Wat een ontzettend fijn en overzichtelijk artikel: ik hou ervan. Ik heb nog een vraagje wat betreft de avondklok, het kan zijn dat je het niet weet, maar ik dacht: vragen kan altijd. Aanstaande maandag vlieg ik naar Barcelona en het vliegtuig staat gepland om te landen om 23:45. Een rit van het vliegveld naar het hotel is gelukkig maar een kwartiertje. We hebben dus maar een uur (eigenlijk minder) speling wat betreft de avondklok. Ik heb het verantwoordingsformulier van de avondklok gezien, maar daar staat geen optie bij die past bij mijn reden om na 01:00 op straat te zijn. Weet je of de politie daar heel streng in is? Ik merk dat ik er al best wel wat stress om heb. Dankjewel alvast!

  Beantwoorden
  • Hola Samea,

   Ik reageer helaas iets te laat op je bericht dus was benieuwd of je het gered had! Ik denk zelf dat met je vliegtickets als bewijs en alle overige documentatie het wel zou moeten lukken, al stoppen ze jullie om te controleren.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 3. Hi Marta! Ik zou graag met je in contact komen om een paar vragen aan je te stellen! Ik verhuis zelf november dit jaar naar Barcelona en wil van sommige dingen wat meer weten!
  Ik hoor het graag van je
  Groetjes Evy

  Beantwoorden
 4. We waren van plan onze zomervakantie in Barcelona te doen, maar door corona hadden we besloten dichterbij huis te blijven. Mijn nichtje vertrekt deze week met een groep ernaar toe, dus ik deelde deze artikel direct met haar. Dank je voor al die tips en suggesties. Het was leerrijk. Ga zo door!

  Beantwoorden
  • Hola Floris,

   Bedankt voor je bericht. Fijn om te horen dat de informatie in ieder geval nuttig was! Hopelijk kunnen jullie volgend jaar Barcelona alsnog bezoeken 😀

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 5. Wat een super duidelijke blog! Wij twijfelen nog of we last minute eind Juli een paar dagen willen gaan. We zijn dol op Barcelona en echte buitenmensen maar vragen ons af of het dragen van mondkapje (ook buiten) niet te veel zeer gaat doen achter de oortjes!:P Enige ervaring mee?

  Beantwoorden
  • Hola Liz,

   Super bedankt voor je complimenten! Erg blij dat mijn post nuttig was. Over de mondkapjes: of ze zeer doen ligt vaak aan het model. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei formaten en materialen, dus ik zou zelf gaan testen welke het beste bij je past.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie