De beste tips van een local!

Naar Barcelona in tijden van corona

Toegevoegd op in Reizen
Coronavirus en reizen naar Barcelona
Inhoudsopgave

Niet-essentiële reizen van en naar Barcelona worden op dit moment sterk afgeraden door de Nederlandse en Belgische autoriteiten. Echter als alle plannen goed verlopen (zoals vaccinaties en het Europese gezondheidspaspoort), mogen we deze zomer weer naar Barcelona reizen. Hoe zal dat reizen in coronatijd eruit zien en waar moet je mee rekening houden, dan leg ik je uit in deze post.

Voor het eerst gepubliceerd: 15/06/2020 Laatste update: 19/04/2021

Corona en vakantie in Barcelona

Wie Barcelona deze zomer gaat bezoeken, moet in zekere zin rekening gaan houden met allerlei beperkingen en regels die het reizen naar Barcelona anders zullen maken. Reizen doe je bovendien geheel op eigen risico. Dat betekent in de praktijk dat je goed op de hoogte moet zijn over de coronamaatregelen op het land van bestemming en eenmaal daar, het lokale nieuws blijft volgen om zo te weten te komen of er veranderingen zijn geweest.

Wat is het reisadvies voor Barcelona?

Momenteel mag er niet gereisd worden naar Barcelona tenzij het strikt noodzakelijk is. Denk hierbij aan acute noodgevallen waarbij je aanwezig moet zijn, familie of professionele reizen die niet kunnen wachten, of wanneer je van plan bent om te emigreren. Daarnaast mag men door de strikte coronamaatregelen in Spanje, de deelstaat Catalonië niet in- of uitkomen zonder een goede reden en is er een avondklok tussen 22:00 en 06:00 uur.


Is het veilig om naar Barcelona te reizen?

Hoe veilig een bestemming is, is moeilijk te peilen. Ten eerste ligt dat aan het aantal besmettingen en het reproductiegetal op dat moment. Ook kunnen leeftijd en gezondheidsstatus hierin een rol spelen. Echter, zolang je je aan de maatregelen houdt, zoals afstand houden, altijd je mondkapje dragen en je handen zo vaak mogelijk wassen, verminder je de risico's.

Hoe coronaproof is Barcelona?

Gezien de situatie is het logisch dat je vragen hebt over het coronavirus in Barcelona. In de onderstaande video vertel ik je in zes minuten hoe Barcelona er in de tijd van corona uitziet en welke maatregelen er zijn genomen om de stad voor iedereen zo veilig mogelijk te maken.

Disclaimer: deze video werd in de zomer van 2020 opgenomen en is gebaseerd op de informatie en maatregelen van toen.

Wat zijn de vereisten om naar Barcelona te reizen?

Wie momenteel op reis gaat moet rekening houden met een hoop maatregelen, zowel bij vertrek als aankomst op bestemming. Zo mag men momenteel alleen met een negatieve coronatest op zak naar Spanje reizen en moeten er allerlei gezondheidsformulieren ingevuld worden. Bij aankomst in zowel België als Nederland moet men bovendien in quarantaine. Uiteraard mag je alleen reizen wanneer je niet positief getest bent en klachtenvrij bent.

Goed om te weten!
De Europese Commissie (EC) werkt momenteel aan een corona-certificaat middels een QR-code waarmee het reizen binnen de Europese Unie voor gevaccineerde, negatief geteste en geïmmuniseerde personen, mogelijk en eenvoudiger zal maken. Het certificaat zou in de zomervakantie klaar moeten zijn.

Bij een vliegreis naar Barcelona

Wie gaat vliegen krijgt nu te maken met allerlei veiligheidsprotocollen om de verspreiding van het coronavirus in Spanje te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van mondkapjes, temperatuurcontroles en formulieren waarin er persoonlijke vragen gesteld worden omtrent COVID-19 en of je eerdere symptomen hebt gehad. Je dient bovendien je gegevens achter te laten zodat de autoriteiten je kunnen bereiken indien nodig.

Op dit moment is het alleen mogelijk om naar Barcelona te vliegen als je:

 • Geen corona klachten hebt.
 • In bezit bent van een negatieve PCR test dat niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Barcelona. Dit geldt voor iedereen uit een risicoland, waaronder ook Nederland en België (kinderen jonger dan 6 jaar oud uitgezonderd).
 • Een digitaal gezondheidspaspoort bij de Spaanse autoriteiten vóór je reis hebt ingevuld en de daarbij horende Health QR Code (op papier of mobiel) kunt aantonen bij de gezondheidscheck. Daarnaast is er een temperatuur- en een visuele controle. 
 • Op het vliegveld een Passenger Locater Form ingevuld hebt met je gegevens.

Bij een autoreis naar Barcelona

Spanje binnenkomen over de weg is in principe toegestaan, maar sommige regio's zoals Catalonië kennen een strenge lockdown, wat betekent dat je niet zomaar naar binnen kunt. Wie inwoner van Spanje is en zijn woonplaats daar heeft, mag echter te allen tijde daar naartoe reizen. Het is dan wel verstandig om documenten bij je te hebben die dit aan kunnen tonen.

Zolang de grenzen met België en Frankrijk open zijn, is het ook mogelijk om met de auto naar Barcelona te reizen, bijvoorbeeld via de Route du Soleil. Het wordt wel aangeraden om onderweg zo min mogelijk tussenstops te doen en altijd over de grote wegen te reizen.

Hou wel rekening dat grenzen ook weer dicht kunnen indien er een lockdown plaatsvindt en dat je de nodige documenten bij je moet hebben om aan te kunnen tonnen dat je op weg bent naar een ander land. Daarnaast vragen sommige landen een negatieve PCR-test uitslag aan alle reizigers.

Momenteel mag je met de auto naar Barcelona reizen indien:

 • Je een gegronde reden hebt om naar Barcelona te reizen (dit in verband met de huidige regionale lockdown van Catalonië, dat alleen bij een gegronde reden of noodgeval mensen de regio in laten komen).
 • De volgende ingevulde documenten bij je hebt: de "attestation de deplacement derogatoire" voor Frankrijk en de certificat autoresponsable de desplaçamentvoor Catalonië (Spanje).
 • Een negatieve PCR-test uitslag hebt dat niet ouder is dan 72 uur. In het geval van Frankrijk, is dat voor iedereen ouder dan 11 jaar en voor Spanje voor iedereen ouder dan 6 jaar. Voor goederentransport is de PCR-test niet verplicht.

Het dragen van een mondkapje in de auto is tevens verplicht wanneer je met andere mensen reist met wie je niet samenwoont. In Catalonië mag je mag echter alleen met je eigen "bubbel" (diegene met wie je samen woont) reizen.

Hou ook rekening met de avondklok van de verschillende landen en de kans op politiecontroles over de grensovergangen.

Goed om te weten!

Bij aankomst in Spanje hoef je niet in quarantaine. Wel moet je een mondkapje te allen tijde gebruiken, ook als je buiten op straat bent.

Bij een terugreis naar Nederland of België

Voor de terugreis naar Nederland of België heb je tevens de nodige papieren en coronatesten nodig. Eenmaal terug wordt er daarnaast ten zeerste aangeraden om in quarantaine te blijven. Ook al ben je inmiddels gevaccineerd, dien je je aan deze regels te houden.

Op dit moment is alleen mogelijk om terug naar Nederland te vliegen als je:

 • In bezit bent van een negatieve PCR test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland plus een sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden; óf een negatieve PCR test hebt die maximaal 24 uur oud is bij het aan boord gaan. Dit geldt voor iedereen die 13 jaar of ouder is. 
 • Een gezondheidsverklaring ingevuld hebt. Deze kun je hier downloaden.
 • Je bij aankomst 10 dagen in quarantaine blijft (of minder als je je laat testen en de test negatief blijkt).

Op dit moment is alleen mogelijk om naar België te vliegen als je:

 • Een Passenger Location Form ingevuld hebt (ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België). Deze kun je hier downloaden.
 • Je bij aankomst 7 dagen in quarantaine gaat en op dag 1 en dag 7 je laat testen. Test geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar oud.

Reis je met de auto via Frankrijk terug naar Nederland of België, dan heb je naast de verplichte quarantaine bij terugkomst, ook nog eens een negatieve PCR test nodig die niet ouder is dan 72 uur (behalve kinderen onder de 11 jaar en goederentransport) en een ingevulde reisverklaring om België door te kruisen. Belgen moeten tevens nog steeds het Passagier Lokalisatie Formulier invullen (ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België) en zich laten testen en in quarantaine blijven.

Waar kun je een coronatest doen om te reizen?

Om je te laten testen om te kunnen reizen dien je gebruik te maken van de privé klinieken die alle soorten covid-testen aanbieden. PCR, antigenen en snelle tests worden in Barcelona onder andere bij de klinieken van QuirónprevenciónTuró Park Dental & Medical Center en Creu Blanca aangeboden.

Wat zijn de regels in Spanje tegen het coronavirus?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Spaanse overheid een aantal basisregels opgesteld die iedereen die zich in Spanje bevindt zal moeten naleven, te weten:

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Vermijd druktes. Groepsvorming van meer dan 6 mensen zijn verboden.
 • Houd je aan de hygiene regels en was je handen vaak.
 • Draag mondkapjes in alle openbare ruimten, ook als er voldoende afstand is.
 • Bij klachten of verkoudheid blijf binnen.

Daarnaast zijn er allerlei strenge hygiënevoorschriften voor het openbaar vervoer en openbare ruimtes als winkels, restaurants, musea en fitnesscentra.

Op vele plekken geldt een beperkte capaciteit om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Grote groepsvorming en evenementen zijn dan ook niet toegestaan. Je mag met maar 4 mensen aan tafel in een restaurant en de mondkapje moet op ten allen tijden behalve tijdens het eten en drinken.

Er geldt tevens een avondklok (tussen 22:00 en 06:00 uur in het geval van Catalonië) en je mag in Catalonië de comarca (streek) niet in of uit zonder reden. Voor beide gevallen heb je een ingevuld reiscertificaat nodig indien je je buiten wilt begeven.

De politie controleert hierop en wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.

Coronavirus en reizen naar Barcelona terrassen
Een terras in de nieuwe 1,5 metersamenleving
Dit moet je weten over de mondkapjes

Vanwege de coronapandemie moet iedereen vanaf 6 jaar oud een mondkapje dragen. Deze zijn in Barcelona overal verplicht. In Spanje worden zowel de medische of chirurgische mondkapjes als de niet-medische mondkapjes toegestaan. Het mondmasker dient zowel de mond als de neus te bedekken en moet volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden. Draag je geen mondkapje, dan riskeer je een boete van maar liefst €100,-. Enkele uitzonderingen zijn: mensen die sporten, mensen met bepaalde ziektes of ademhalingsproblemen en kleine kinderen (maar het wordt wel aangeraden voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud). Ook op het strand tijdens het zwemmen en zonnebaden zijn mondkapjes verplicht.

Wat kun je doen tijdens deze coronazomer in Barcelona?

Ondanks de restricties en mondkapjesplicht, kun je deze zomer vrijwel alles doen in Barcelona, van een terrasje pakken tot lekker op het strand gaan liggen, winkelen, sporten of cultuur snuiven.

De meeste touroperators, zoals fietstour aanbieders, bieden zijn rondleidingen weer aan, waardoor het weer mogelijk is om Barcelona te bezichtigen aan de hand van een deskundige gids. Voor je veiligheid is het is wel aan te raden om een privé tour in plaats van een groepstour te boeken. Daarmee verklein je het risico om te dichtbij andere mensen te komen.

Hier is een overzicht van wat je nog allemaal kunt doen in Barcelona:

Je kunt dus prima gedurende de dag wat sightseeing doen in Barcelona om ‘s avonds een duik in de zee te nemen en vervolgens lekker een hapje uit eten en wat leuks doen.

Mondmaskers verplicht in Spanje
Mondkapjes verplicht in Spanje

Wel is het aan te raden om van tevoren goed te controleren of de plek die je wilt bezoeken daadwerkelijk open is en bij restaurants een tafel te reserveren. Hou dan ook rekening dat door de coronacrisis er veel zaken noodgedwongen hebben moeten sluiten. Bij de meeste winkels worden plastic handschoenen aangeboden of moet je je handen desinfecteren bij aankomst. Ook kan het uitgaansleven in Barcelona er erg anders uitzien deze zomer en moet je op het strand ook voldoende afstand tussen elkaar laten staan.

Wist je dat?

Vele Barcelonezen bezitten een tweede huis aan de Costa Brava en Costa Daurada. Reken er maar op dat de normaal zo rustige kustdorpjes deze zomer overspoelt zullen worden door Spanjaarden die vakantie in eigen land willen vieren. Wie de rust op zoekt kan om die reden beter naar het binnenland afwijken. Lees hier meer over de omgeving van Barcelona.

Welke bezienswaardigheden zijn open?

De meeste musea en bezienswaardigheden zijn alweer open, maar wel met beperkte capaciteit en alle nodige voorzorgsmaatregelen, zoals looproutes, ontsmettingsmiddelen en scheidingswanden. Het is verder verplicht om mondmaskers te dragen, het gebruik van audiogidsen wordt beperkt en er worden geen rondleidingen of activiteiten in de culturele centra georganiseerd.

Omdat iedere bezienswaardigheid zelf mag bepalen wanneer ze open gaan en beperkingen kunnen zijn in het aantal bezoekers, is het meest handig om op voorhand te kijken welke musea of attractie je wilt gaan bezoeken en online tickets te kopen. Zo hoef je niet in de rij te gaan staan en kom je niet in de buurt van andere mensen tijdens het wachten.

Coronavirus en reizen naar Barcelona bezienswaardigheden
Park Güell bezoeken met mondkapje

Hoe is het reizen met het OV?

Het OV in Barcelona werkt zoals gebruikelijk, al wordt er geadviseerd om deze alleen te gebruiken als het nodig is en de spitsuren te vermijden.

Wie met het OV reist dient een mondkapje te dragen en de aangegeven richtlijnen, zoals de sociale afstand en looproutes, eerbiedigen. Er is daarnaast een app van TMB die informeert in real-time over de bezetting in het OV, daarmee kun je de druktes vermijden en een rustiger moment kiezen om te reizen.

Voor toeristen zijn de services van de shuttlebussen naar het vliegveld van de Aerobús inmiddels hervat en de toeristische bus (Bus Turístic en Barcelona City Tour) zullen naar alle waarschijnlijkheid binnenkort volgen. Hier geldt uiteraard ook een beperkte capaciteit en het dragen van een mondmasker.

Pak je de taxi of een transfer, dan is het dragen van een mondkapje verplicht en de stoel naast de chauffeur moet vrij gelaten worden.

Tip!

De meest veilige manier om in coronatijd te verplaatsen in Barcelona is door veel te lopen of een fiets of scooter te huren. Kies bij voorkeur een accommodatie in het centrum van de stad, zodat je de meeste bezienswaardigheden te voet kan bereiken.

Coronavirus en reizen naar Barcelona openbaar vervoer
Reizen met de metro in coronatijd

Wat doe je als je ziek wordt?

Voel je je niet lekker tijdens je verblijf in Barcelona en heb je een van de symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus, bel dan met het informatienummer van Salut: 061. Bij een noodgeval bel gelijk 112.

Word je als toerist positief op coronavirus getest, dan dien je in quarantaine te blijven en je alvast te melden bij de GGD in Nederland.

Ook handig om te weten

 • Mondkapjes, wegwerphandschoenen en handontsmettingsmiddel zijn onder andere te koop bij apotheken, drogisterijen en supermarkten als Mercadona, Lidl, Carrefour en Hipercor.
 • Politie controleert op druktes en of iedereen zich aan de regels houdt. Er worden fikse boetes uitgedeeld voor wie de regels overtreed.
 • Vermijd druktes. Loop of neem de fiets in plaats van het OV, betaal met je pin of creditcard, zorg dat je tickets online gekocht hebt en ga op zoek naar verborgen (en rustige) plekken.
 • Omdat het nieuws over de pandemie en de richtlijnen snel aangepast kunnen worden, is het aan te raden om het lokale nieuws te volgen. De Spaanse overheid kan namelijk de noodtoestand opnieuw afkondigen als er nieuwe corona-uitbraken zijn.
 • Check je zorg- en reisverzekering, want niet alles rondom het coronavirus wordt standaard vergoed. Kosten van repatriëring krijg je bijvoorbeeld alleen vanuit een reisverzekering vergoed.
 • Bij een mogelijk corona-uitbraak en een nieuwe lockdown is het voor toeristen in principe toegestaan om terug naar huis te gaan. Echter dien je voor je veiligheid en die van de anderen bij aankomst in Nederland of België in quarantaine te gaan.
 • Voor een up-to-date reisadvies van de Nederlandse overheid kun je kijken bij nederlandwereldwijd.nl of de reisapp van buitenlandse zaken downloaden. Het actuele advies van het ministerie van buitenlandse zaken in België vind je hier. Ook handig om te raadplegen is de ANWB Reiswijzer.
 • Vele reisaanbieders zoals KLM of TUI bieden een flexibele omboekgarantie, waarmee je je reisdatum of bestemming zonder wijzigingskosten kunt aanpassen. Zo kun je met een veilig gevoel alvast de vliegtickets en hotel voor Barcelona boeken.

Ga je dit jaar nog op vakantie naar Barcelona, dan moet je helaas rekening houden met deze zaken. Daarentegen wordt deze zomer waarschijnlijk een van de rustigste ooit, waardoor de bezoeker vrijwel zonder hindernis van de populairste spots van Barcelona zal genieten. Al met al, het belooft een bijzondere zomer te worden!

Nog even dit…

De informatie op deze pagina wordt met alle mogelijke zorgvuldigheid gemaakt en met de hoop jullie het beste van dienst te kunnen zijn. Vond he deze informatie nuttig en wil je Barcelona met Marta in deze moeilijke tijden ondersteunen, dan kun je een donatie uitbrengen via de onderstaande link. Zodoende kan ik jullie van informatie en tips over Barcelona -ook in deze moeilijke tijden- blijven voorzien!

Doneer nu

5 reacties

 1. Iris
  10 maanden geleden

  Gelukkig kan je alles ondertussen weer doen. Was even bang dat we allemaal een hele zomer zouden overslaan door de maatregelen. Toch nog steeds bang dat we hierin iets te ver zijn doorgeschoten, maar de tijd zal het uitwijzen.

  Gave en volledige blog!

  Iris
  https://goedkoop-treinkaartje.nl

 2. LIZ
  9 maanden geleden

  Wat een super duidelijke blog! Wij twijfelen nog of we last minute eind Juli een paar dagen willen gaan. We zijn dol op Barcelona en echte buitenmensen maar vragen ons af of het dragen van mondkapje (ook buiten) niet te veel zeer gaat doen achter de oortjes!:P Enige ervaring mee?

  1. Marta
   9 maanden geleden

   Hola Liz,

   Super bedankt voor je complimenten! Erg blij dat mijn post nuttig was. Over de mondkapjes: of ze zeer doen ligt vaak aan het model. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei formaten en materialen, dus ik zou zelf gaan testen welke het beste bij je past.

   Saludos,
   Marta

 3. floris
  9 maanden geleden

  We waren van plan onze zomervakantie in Barcelona te doen, maar door corona hadden we besloten dichterbij huis te blijven. Mijn nichtje vertrekt deze week met een groep ernaar toe, dus ik deelde deze artikel direct met haar. Dank je voor al die tips en suggesties. Het was leerrijk. Ga zo door!

  1. Marta
   9 maanden geleden

   Hola Floris,

   Bedankt voor je bericht. Fijn om te horen dat de informatie in ieder geval nuttig was! Hopelijk kunnen jullie volgend jaar Barcelona alsnog bezoeken :D

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave