De beste tips van een local!

Openbaar vervoer in Barcelona

Openbaar vervoer in Barcelona
Inhoudsopgave

Wanneer je voor het eerst naar Barcelona komt, kan het grote vervoersnetwerk in eerste instantie overweldigend lijken. Maar als je eenmaal hebt uitgevogeld hoe het allemaal in zijn werk gaat, zal je snel ontdekken hoe makkelijk en snel het is om met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen. Op deze pagina leg ik je uit hoe het openbaar vervoer in Barcelona werkt en vertel ik je alles wat je moet weten rondom het openbaar vervoer in Barcelona.

Advertentie

Hoe werkt het openbaar vervoer in Barcelona?

Als je het échte Barcelona wilt ervaren dan moet je met het openbaar vervoer de stad ontdekken. Het openbaar vervoer in Barcelona is zeer uitgebreid en goed onderhouden. In vergelijking met Nederland en België, is het openbaar vervoer in Spanje zeer voordelig.

Taxi's zijn ook goedkoper, maar als je niet te veel geld wilt uitgeven dan zou ik altijd kiezen voor het openbaar vervoer.

Met een groot metronetwerk, verschillende treinen, stadsbussen en trams, is er altijd een manier om je in Barcelona te verplaatsen met het openbaar vervoer.

In Barcelona werkt men met zones: alles binnen Barcelona valt in zone 1 maar zodra je de stad verlaat en de naburige plaatsen gaat bezoeken, kan het zijn dat je een ov-ticket voor een andere zone nodig hebt. Dit is vaak het geval als je de regionale trein of regionale bus gaat nemen.

Om je door Barcelona te verplaatsen (inclusief van en naar het vliegveld) hoef je je dus geen zorgen te maken over de zones, want alles valt binnen zone 1. In Barcelona heb je daarnaast te maken met een geïntegreerd kaartsysteem waarmee je met hetzelfde ov-ticket de hele stad kunt bereiken. Zo kun je dus met je metrokaartje ook de bus of de tram nemen.

Barcelona's geïntegreerd kaartsysteem bestaat uit:

 • Metro (van TMB)
 • Bussen (van TMB en andere maatschappijen uit de omgeving)
 • Tram (van TRAM)
 • Stadstreinen (van Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC))
 • Treinen (van Rodalies de Catalunya)
Bussen in Barcelona
Bussen in Barcelona
Wist je dat?
Vanaf 2021 wordt er verwacht dat Barcelona de overstap maakt naar een elektronisch OV-chipkaartsysteem waarbij men per ritbasis betaalt en verschillende abonnementen kan aanschaffen met zijn persoonlijke OV-kaart, de zogenoemde T-Mobilitat.

Kaart openbaar vervoer netwerk Barcelona

Hieronder vind je een handige overzichtskaart met alle stations van het metronetwerk, de tram, en de overige treinen van Rodalies de Catalunya en de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) die inbegrepen zijn in het openbaar vervoer netwerk van Barcelona. Voor informatie over het busnetwerk bekijk deze pagina. Zodra je buiten Barcelona gaat reizen dan dien je rekening te houden met de verschillende "zones" en de bijhorende tarieven (daarover kun je hier meer lezen).

Openbaar vervoer Barcelona kaart

Tickets openbaar vervoer Barcelona

Er zijn meerdere soorten ov-kaarten in Barcelona waaruit je kunt kiezen aan de hand van hoe lang en hoe vaak je gebruik gaat maken van het openbaar vervoer.

Als je optimaal gebruik wilt maken van het uitgebreid openbaar vervoer netwerk van Barcelona, dan zijn de OV-meerdagenkaarten de beste optie voor je.

Locals maken vooral gebruik van de tienrittenkaart (T-Casual) en andere lange-termijn abonnementen. Deze koop je onder andere bij de automaten in de metrostations.

Als toerist kun je daarnaast gebruik maken van maar liefst twee verschillende toeristenkaarten, de Barcelona Card en de Hola Barcelona Travel Card.

Ga je buiten de stad reizen, dan dien je een ticket te kopen dat de afgelegde zones afdekt.

Kaartjes openbaar vervoer in Barcelona
Kaartjes openbaar vervoer in Barcelona
Tip!

Ben je voor maar één dag in Barcelona, maak dan gebruik van een dagkaart (T-Dia) of koop een enkele rit (Bitllet senzill). Neem je de metro van of naar het vliegveld, koop dan de Bitllet Aeroport. De tienrittenkaart (T-Casual) kost slechts €11,35 en je kan hiermee met de metro, de bus, de tram en de treinen (zone 1) reizen. Bovendien kun je deze kaart ook nog met meerdere mensen delen.

Prijzen OV-kaart in Barcelona

Een dagkaart (T-Dia)€10,50
Tienrittenkaart (T-Casual)€11,35
Bitllet Aeroport (metroticket van en naar het vliegveld)€5,15
Hola Barcelona ov-kaart 48 uur€16,30
Hola Barcelona ov-kaart 72 uur€23,70
Hola Barcelona ov-kaart 96 uur€30,80
Hola Barcelona ov-kaart 120 uur€38,00

Let op: kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen!

*Gebaseerd op de prijzen op 10 januari 2020.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Barcelona OV-toeristenpassen

Een goede mogelijkheid voor toeristen die op bezoek zijn in Barcelona is om de Barcelona Card aan te schaffen. Met de Barcelona Card krijg je gratis toegang tot alle openbaar vervoer in de stad, plus kortingen op vele bezienswaardigheden, winkels en restaurants.

Ook kan de Hola Barcelona Travelcard interessant voor je zijn als je enkel interesse hebt in het voordelig reizen met het openbaar vervoer tijdens je vakantie.

Let wel op: deze kaarten zijn alleen geldig om binnen Barcelona te reizen (zone 1).

Lees hieronder meer over deze twee ov-toeristenkaarten.

Barcelona Card

De Barcelona Card is een speciale toeristenkaart voor gratis openbaar vervoer en kortingen bij meer dan 70 musea, culturele activiteiten, tentoonstellingen, evenementen, winkels, restaurants en andere diensten in de stad.

Je kunt een Barcelona Card voor 3 dagen (72 uur), 4 dagen (96 uur) of 5 dagen (120 uur) kopen. Met deze kaart heb je toegang tot al het openbaar vervoer binnen de stad Barcelona: metro, bus en de tram. Maar ook binnen zone 1 met de treinen van Rodalies de Catalunya en Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). De trein en de metro naar het vliegveld zijn ook inbegrepen. Het is ook mogelijk om de Barcelona Card Express voor 2 dagen (24 uur) te bestellen voor €20,- p.p. (voor speciale kortingen en gratis vervoer in Barcelona).

Met de aankoop van de Barcelona Card zal je ook een gids ontvangen met al de nodige informatie over de kaart en de kortingen, een gratis plattegrond van Barcelona en een gratis metrokaart. De kaart is geldig vanaf het moment dat je de voucher inwisselt voor de geselecteerde periode.

Hola Barcelona Travelcard

Met de Hola Barcelona Travelcard (voorheen Hola BCN! Travelcard) kun je makkelijk, voordelig en onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona reizen (metro, bus, tram en zone 1 van de treinen van de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya). De trein en de metro naar het vliegveld zijn ook inbegrepen. Prijzen van deze kaarten variëren tussen de €16,30 en €38,-, afhankelijk van de periode die je kiest (48 uur, 72 uur, 96 uur of 120 uur). Je aankoopvoucher is een jaar lang geldig en je kunt het inwisselen bij aankomst op de luchthaven of bij de VVV-kantoren in de stad.

In vergelijking met de Barcelona Card ontvang je hier geen kortingen bij musea en andere bezienswaardigheden, winkels of restaurants. Deze kaarten zijn dus puur te gebruiken om je in Barcelona met het openbaar vervoer te verplaatsen.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Met het openbaar vervoer reizen in Barcelona: tips & tricks

Het openbaar vervoer in Barcelona vervoert dagelijks honderdduizenden reizigers en is hét vervoersmiddel van vele Barcelonezen, naast de scooter en de auto. Het efficiënte netwerk van metro’s, bussen, treinen en trams maakt het zeer eenvoudig om overal naartoe te kunnen reizen zonder gebruik te hoeven maken van de auto.

Stadbewoners kunnen daarnaast gebruik maken van de Bicing-fietsen of motosharing voor hun korte tripjes naar werk of elders.

Ook mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer.

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Soorten openbaar vervoer in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona is perfect geregeld; je hebt een metronetwerklijnbussen en nachtbussenstadstreinenregionale treinen en trams.

Van alle vervoersoorten kan ik je vooral de metro aanraden: dit is verreweg de snelste, voordeligste en meest efficiënte manier om je door de stad te verplaatsen.

Om je snel te verplaatsen in Barcelona kun je ook er voor kiezen om bijvoorbeeld taxi of de fiets te nemen.

Maar ook andere ludieke vervoersmiddelen zijn in Barcelona te vinden, van kabelbanen en toeristische bussen tot aan boottochtenBekijk hier alle opties.

De metro, tram, stadstreinen, stadsbussen en regionale treinen vallen allemaal onder één groot netwerk, dat van de Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Vandaar dat je met dezelfde ov-kaart overal heen kunt reizen.

Reizen met de metro in Barcelona
Reizen met de metro in Barcelona

Openingstijden openbaar vervoer Barcelona

De openingstijden van het openbaar vervoer in Barcelona zijn afhankelijk van het soort vervoer. Zo rijden de metro's van 5 uur 's ochtends tot 12 uur ’s nachts, en op vrijdag tot 2 uur ’s nachts. Op zaterdagen en feestdagen rijden ze de hele nacht door. Bussen rijden tussen 6:30 en 22:00 uur en worden 's nachts tussen 22:00 en 5:00 uur vervangen door de nachtbus. Ook taxi's zijn altijd beschikbaar.

Spitsuren in het openbaar vervoer Barcelona

Zoals in iedere drukke stad, zijn er ook in Barcelona spitsuren waarop er veel mensen tegelijkertijd gebruik willen maken van het openbaar vervoer.

Op stations zoals La Sagrera en Sants, waar reizigers van de trein naar de metro kunnen overstappen, is het dan extra druk.

De ochtendspits vindt in Barcelona plaats tussen 7 en 9 uur 's ochtends en de avondspits tussen 6 en 8 uur ’s avonds.

Het is aan te raden om indien mogelijk de metro tijdens de spitsuren te vermijden, want dan is het heel druk en minder aangenaam om met de metro te reizen.

De toeristische bussen die door de stad toeren hebben soms ook last van de drukte, vooral in de zomermaanden en vakantieperiodes.

Daarnaast kunnen bussen en taxi's ook last hebben van verstopte wegen tijdens de spitsuren.

Metrostation Universitat Barcelona
Metrostation Universitat in Barcelona

Toegankelijkheid openbaar vervoer Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona is zo goed mogelijk aangepast voor mensen met een beperking, die in een rolstoel zitten of met een scootmobiel reizen.

Zo zijn er op bijna alle stations liften, een gelijkvloerse instap naar de metro, bus, trein of tram, aangepaste poortjes voor rolstoelgebruikers en braille-bewegwijzering.

De volgende haltes worden altijd omgeroepen en met brailleknoppen kun je de deur openmaken.

Alle metro’s, treinen, bussen en trams hebben speciale zitplaatsen voor oudere reizigers, zwangere vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking.

Ook is er altijd een extra brede plek aanwezig die bestemd is voor een rolstoel.

Blindgeleidehonden mogen daarnaast altijd meereizen in het openbaar vervoer.

Lift in de metro van Barcelona
Lift in de metro van Barcelona

Reizen met kinderen in het OV Barcelona

Voor kinderen tot 4 jaar oud is het openbaar vervoer in Barcelona gratis. Het is wel aan te raden om een legitimatiebewijs mee te nemen voor als je daarom gevraagd wordt.

Reizen met de kinderwagen of buggy is meestal geen probleem indien je gebruik maakt van de liften en hellingbanen die je naar de metro, bus, tram of trein leiden. Is dit even niet beschikbaar, probeer de kinderwagen met z'n tweeën te tillen of stap met de kinderwagen voorwaarts in en achterwaarts uit.

Maak gebruik van de aangepaste poortjes voor rolstoelgebruikers om door de ticketautomaten te komen, want deze zijn een stuk breder en handiger met de kinderwagen.

Let wel op dat je bij het reizen met de auto met een kind net als in Nederland een autostoeltje nodig hebt (totdat ze 1,35 meter lang zijn, meestal rond de 12 jaar oud). Deze zijn echter niet altijd beschikbaar in taxi's, dus het beste is om een taxi van tevoren te reserveren om ervoor te zorgen dat er een autostoeltje bij zal zijn.

Tip!

Let wel op bij het gebruik van de metro dat er op sommige metrostations een lift tot aan het perron ontbreekt, waardoor ze niet geschikt zijn voor rolstoelreizigers of kinderwagens. Dat is het geval bij Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5) en Ciutadella | Vila Olímpica (L4). Maak dus liever gebruik van een ander metrostation of vervoersmiddel indien je weet dat je de lift nodig zal hebben.

Reizen met huisdieren in het OV Barcelona

Je mag ook reizen met je huisdier in het openbaar vervoer zolang deze in een box of kooi zit en de andere passagiers niet lastigvalt.

Honden zijn toegestaan in de metro zolang ze van een elektronische chip voorzien zijn en geregistreerd staan bij de gemeente van Barcelona. Honden moeten daarnaast een muilkorf dragen, altijd bevestigd zijn aan een niet-verlengbare riem en op een afstand van minder dan 50 cm van zijn baas gehouden worden.

Er mag maar één hond per persoon meegenomen worden.

Let wel op dat honden niet toegestaan zijn in de metro tussen 7:00 en 9:30 uur en tussen 17:00 en 19:00 uur van 11 september tot 24 juni. Tijdens de weekenden, feestdagen en zomervakantie (tussen 24 juni en 11 september), zijn er geen restricties, behalve op momenten van grote druktes.

Voor de veiligheid is het niet toegestaan voor honden om de roltrappen te gebruiken. Honden mogen daarnaast geen stoel bezetten in de metro.

Openbaar vervoer apps voor Barcelona

Om de weg te vinden tussen alle metro’s, bussen, trams en treinen in Barcelona, kun je het beste gebruik maken van Google Maps of een van de onderstaande OV apps. Met deze handige apps weet je direct hoe je je het beste door Barcelona kunt verplaatsen.

 • Moovit: de nummer één OV app met alle metro-, bus-, trein- en tramlijnen naast actuele info over het OV en de bezetting van alle Bicing-stations (Barcelona’s OV fietsen). Je kunt vanuit je locatie heel eenvoudig zoeken naar de beste route om tot je bestemming te komen.
 • Barcelona Metro TMB Map: voor de meest up-to-date informatie over de metro van Barcelona. De app herkent bij welke metro je bent en zoekt de snelste en makkelijkste route voor je uit.
 • Rodalies de Catalunya: de app om je met de stadstreinen en regionale treinen in Barcelona en omgeving te verplaatsen. Met alle actuele informatie over dienstregelingen en treinroutes.
 • Bicing: de app van het fietsnetwerk in Barcelona. Je kunt hiermee de locatie en beschikbaarheid van alle fietsstations in de buurt controleren, naast je gefietste kilometers bijhouden en mee doen aan allerlei uitdagingen. Let op: deze app is alleen beschikbaar voor Bicingleden.

Andere vervoersmogelijkheden in Barcelona

Andere vervoermiddelen in opmars in Barcelona zijn de elektrische stepjes en gedeelde scooters en fietsen.

Openbaar vervoer rondom Barcelona

Zodra je buiten Barcelona gaat reizen dien je een apart kaartje voor de trein of de bus te kopen. Hiervoor zijn de 'zones' vastgesteld; deze bepalen het prijsverschil en dus hoe verder je gaat, hoe duurder het wordt.

Barcelona valt in zone 1, maar steden zoals Sant Cugat del Vallès, Sabadell en Rubí vallen in zone 2, Terrassa, Granollers en Martorell in zone 3, en zo gaat het door tot zone 6.

Blijf je binnen zone 1, dan kun je met je gewone tienrittenkaart met de bus en de treinen van Rodalies de Catalunya en Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) reizen.

Met de Hola Barcelona kaart en de Barcelona Card mag je alleen met de treinen van Rodalies de Catalunya en Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) binnen zone 1 reizen.

Gedetailleerde informatie over welke dorpen en steden in welke zone vallen vind je op de site van TMB.

Treinreizen in Barcelona
Treinreizen in Barcelona

Reizen van en naar het vliegveld van Barcelona

Je kunt zeer snel en eenvoudig met de metro, bus, taxi of trein van het vliegveld El Prat naar Barcelona reizen (of andersom). Let op dat voor de metro van en naar het vliegveld een apart ticket geldt, het zogenaamde Billet Aeroport (tenzij je gebruik gaat maken van de Hola BCN! Travelcard of de Barcelona Card).

Ook snel is de Aerobús, de speciale shuttlebussen die je van het vliegveld naar het centrum brengen en andersom (ze stoppen bij Plaça Espanya, Gran Via/Urgell, Plaça Universitat en Plaça de Catalunya).

Reis je met een tienrittenkaart, dan moet je de trein R2 Nord of de lijnbus 46 (N16 en N17 als je 's nachts aankomt) nemen.

Fijn om te weten: het vliegveld van Barcelona valt binnen zone 1.

Let op: kom je aan op het vliegveld van Girona of Reus en wil je naar Barcelona, dan dien je aparte bustickets te kopen.

Advertentie

Treinen omgeving Barcelona

Om buiten de stad te komen heb je twee opties: de stadstreinen van Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) of de treinen van Rodalies de Catalunya. Belangrijke instapstations zijn: Sants Estació, Catalunya, Espanya, Passeig de Gràcia en Sant Andreu Arenal. Kaartjes koop je bij de automaten of de loketten op het treinstation zelf.

Op onderstaande kaart kun je precies zien welke stations binnen welke zone liggen. Klik hier voor meer informatie over welke dorpen en steden in welke zone vallen.

Openbaar vervoer omgeving Barcelona kaart 2019

Bussen omgeving Barcelona

Voor dorpen en steden die buiten het treinnetwerk vallen, kun je ook checken of er bussen zijn die het traject aanbieden. Bussen vertrekken voornamelijk uit twee stations in Barcelona: Sants Estació en Estació del Nord. Deze bussen vallen vaak onder andere busmaatschappijen en hebben aparte tarieven indien ze buiten het stedelijk gebied van Barcelona vallen. Kaartjes kun je direct bij de buschauffeur kopen.

Prijzen openbaar vervoer in Barcelona per zones

Alles binnen Barcelona is zone 1, maar wanneer je buiten Barcelona gaat reizen, dan dien je een andere kaart te kopen die de andere zones afdekt. In dit geval is het aan te raden om een dagkaart T-Dia (geschikt voor een dag) te kopen of een T-Casual (als je meerdere malen gaat reizen). Andere soort trajectkaarten zoals enkele ritten bestaan ook. Hieronder zie je prijzen van deze kaartjes per zone*:

T-Casual OV-kaart Barcelona

T-Casual (tienrittenkaart)

 • 1 zone: €11,35
 • 2 zones: €22,40
 • 3 zones: €30,50
 • 4 zones: €39,20
 • 5 zones €45,05
 • 6 zones: €47,90
T-Dia OV kaart Barcelona

T-Dia (dagkaart)

 • 1 zone: €10,50
 • 2 zones: €16,00
 • 3 zones: €20,10
 • 4 zones: €22,45
 • 5 zones: €25,15
 • 6 zones: €28,15

*OV-tarieven van 2020. Meer informatie en andere OV-kaarten vind je via de site van ATM.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Nieuws over het vervoer in Barcelona

- 08/09/2022: OV reizen tot de helft goedkoop in Barcelona
- 21/12/2019: Nieuwe OV-tarieven in Barcelona voor 2020
- 28/02/2016: Nieuwe metrolijn van het vliegveld naar Barcelona
- 22/03/2015: Hoe werkt de Metro in Barcelona?
- 20/02/2015: De Metro in Barcelona: 90 jaar geschiedenis
- 26/05/2013: Hola BCN!, nieuwe travelcard voor toeristen
- 25/08/2012: Razendsnel van Barcelona naar Madrid?
- 06/09/2011: Romeinse villa gevonden tijdens de verbouwing van de AVE
- 25/07/2011: Wijziging van treindiensten in Barcelona deze zomer
- 26/02/2011: Het treinstation La Sagrera-Meridiana is geopend
- 19/02/2011: De aanleg van de tunnel voor de hogesneltrein AVE bijna in La Pedrera

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je