De beste tips van een local!

Uitgaan in Barcelona

Uitgaan in Barcelona
Inhoudsopgave

Barcelona staat bekend om haar bruisende nachtleven en beschikt over veel uitgaansmogelijkheden. Of je nou op zoek bent naar een leuke kroeg om een biertje te doen, zin hebt om te dansen, een flamencovoorstelling wilt zien of een concert van een lokale muzikant mee wilt maken. Van hippe trendy clubs tot aan gezellige terrassen en mooie cocktailbars: Barcelona biedt vermaak voor iedereen! De aanduiding ‘nachtleven’ dient overigens in Barcelona letterlijk te worden genomen, want veel bars en discotheken beginnen pas vanaf middernacht vol te stromen waarna er tot in de vroege uurtjes wordt doorgegaan.

Tip: gratis op stap met de Barcelona Night Card
De Barcelona Night Card geeft je gratis toegang tot de leukste bars en discotheken van de stad zoals Danzatoria, Otto Zutz, Opium, Shôko, Pacha, Bling Bling en Astoria. Je omzeilt hiermee de wachtrij en de hoge entreeprijzen en komt als een echte VIP binnen de coolste clubs van Barcelona! Tickets kunnen besteld worden voor één (€29,95) of twee nachten (€39,95) en zelfs voor een hele week (€89,95).

Bestel nu

Een avondje uit in Barcelona

Barcelona’s nachtleven is zo trendy en divers als de stad zelf. Hoewel de locals met name in het weekend op stap gaan, is er altijd wel wat te beleven in de stad; van concerten en muzikale optredens, tot aan spetterende evenementen en voorstellingen. Wil jij het juist wat rustiger aan doen? Dat kan natuurlijk ook: ga bijvoorbeeld naar een barretje waar jazzmuziek gespeeld wordt en bestel een gin-tonic om een heerlijke avond door te brengen. Hieronder vind je mijn aanraders voor een leuk avondje uit in Barcelona:

Terraza Alaire Barcelona
Terraza Alaire Barcelona

Stappen in Barcelona

Spanjaarden houden wel van een fiësta en zeker van uitgaan. Zo kun je in Barcelona ook genieten van de leukste feestjes tot in de vroege uurtjes. Dat Barcelona steeds populairder wordt als feestbestemming onder de jongeren zal dan ook niemand verbazen. Maar hoe is het uitgaansleven in Barcelona, wat kost het uitgaan en waar moet je op letten als je op stap gaat in Barcelona? Hieronder geef ik je mijn tips en laat ik je kennismaken met het bruisende uitgaansleven van Barcelona.

Tip!

Wie graag langs alle leukste clubs van Barcelona wil gaan, doet er goed aan om de Barcelona Nightlife Card alvast online te bestellen. Ook leuk zijn de feestboten, die je van de nodige muziek en drank voorzien tijdens een gezellige rondvaart door de zee in Barcelona.

Hoe is het uitgaansleven in Barcelona?

Barcelona is een gave uitgaansstad. De talloze feestjes, muziekconcerten en clubs maken de uitgaanscene van Barcelona zeer divers en aantrekkelijk. Clubs in Barcelona kunnen duur zijn en een beetje pretentieus ogen, maar er zijn gelukkig ook nog tal van adresjes voor wie het wat gemoedelijker aan wilt doen.

Uitgaansavonden

Ondanks dat er iedere avond wat te beleven is in de stad, gaan de meeste Barcelonezen voornamelijk in het weekend stappen (op vrijdag- en zaterdagavond). Donderdag is het studentenavond, waardoor je op donderdagen vooral veel studenten in het uitgaansleven treft en vele discotheken dan gratis toegang bieden.

Uitgaanstijden

Stappen in Barcelona gaat natuurlijk op z’n Spaans: pas na middernacht gaat men op stap. Men kleed zich meestal netjes aan om op stap te gaan. Vaak gaan ze eerst naar een bar om wat drankjes te drinken en vervolgens naar de discotheek of club om te gaan dansen tot de vroege uurtjes. Tenzij je op de lijst staat, betaal je entree om de discotheek in te mogen.

Deurbeleid

Clubs in Barcelona hebben altijd een deurman die bepaalt wie naar binnen mag. Bij de meeste bars is het deurbeleid wel soepel, maar in clubs en discotheken kun je geweigerd worden als je je niet kunt legitimeren, als je niet goed gekleed gaat of als je teveel gedronken hebt. Groepen van grotendeels mannen of (luidruchtige) toeristen lopen ook een groter risico om geweigerd te worden. Vroeg en nuchter aankomen (rond 01:00 uur) in niet al te grote groepen kan wel helpen om je kansen om binnen te mogen te vergroten.

Dresscode

Met uitgaan moet je er altijd rekening mee houden of je de juiste outfit hebt voor de discotheek of bar waar je naartoe zal gaan. Bijvoorbeeld: bij club Razzmatazz doet iedereen aan waar hij of zij zin in heeft, dus het is heel ‘casual’. Maar als je bijvoorbeeld naar Sutton gaat, dan moet je netjes gekleed gaan, met jurkje en hakken voor de dames en een net shirt, broek en nette schoenen voor de mannen.

Waar ga je stappen in Barcelona?

In Barcelona bestaat geen echt uitgaanscentrum, maar er zijn meerdere gebieden waar je kunt stappen. Tot de oudste uitgaansgebieden behoren Marià Cubí in het chique Sarrià-Sant Gervasi, het gebied rondom het sfeervolle Plaça Reial in de Gotische wijk en Poble Espanyol in Montjuïc. Veel bars en nachtetablissementen in de wijken El Raval en El Born zijn van recentere komst en trekken zowel toeristen als Barcelonezen, terwijl de Port Olímpic met al zijn restaurants, bars en clubs aan het strand, met name in de zomer super populair is. Ook zijn er veel uitgaansmogelijkheden rondom Carrer Aribau naast Avinguda Diagonal en voor wie op zoek is naar wat alternatiefs, staan er genoeg leuke kroegen in de wijk van Gràcia, El Raval en rondom metrostation Marina.

Waar moet je zijn voor een leuk feestje?

Om een actueel overzicht van alle feesten in Barcelona te krijgen, kun je het beste op de volgende websites kijken:

Je kunt jezelf bovendien via deze sites inschrijven op de lijsten van vele clubs (de zogenoemde 'listas VIP'), waarmee je straks gratis naar binnen mag gaan.

Bekijk ook mijn overzicht van uitgaansgebieden om te weten waar je heen moet aan de hand van het soort avond die je wilt beleven, je leeftijd en budget.

Wat doe je aan met uitgaan in Barcelona?

Over het algemeen kleden Barcelonezen zich extra mooi wanneer ze op stap gaan, al hangt de dresscode uiteindelijk wel een beetje af van de discotheek of bar waar ze naartoe gaan. Omdat er bij de meeste discotheken wel een chic kledingvoorschrift geldt, is het het beste als je je best doet om er goed uit te zien tijdens een avondje stappen. Voor de dames betekent dat een leuk jurkje met hakken of een feestelijk shirtje en een broek. Jongens kunnen casual maar toch netjes gaan. Bij bepaalde discotheken mag je er niet in als je sportschoenen, gympen of slippers aan hebt, dus het meest veilige is om nette schoenen te dragen.

Wat drink je met uitgaan in Barcelona?

Je zal bij het stappen snel ontdekken dat Barcelonezen geen sangría bestellen, noch wijn of cava. Tijdens het uitgaan drinken de meeste locals mixdrankjes (genoemd 'cubatas') zoals Wodka met Fanta, Wodka met limoen, Rum met Cola of Whisky met Cola. Anderen nemen cocktails zoals Mojito’s en Gin-Tonics. Ook populair zijn de shotjes ('chupitos') zoals de Tequila con limón en natuurlijk is er ook bier en frisdrank beschikbaar.

De beste cubatas

Geen idee wat je moet drinken met uitgaan in Barcelona? Hieronder heb ik een lijst met de meest geliefde cubatas in Spanje.

 • Vodka Lima (lime vodka)
 • Vodka con Fanta (Fanta vodka)
 • Malibu con piña (ananassap met Malibu)
 • Ron con Coca-Cola (rum cola)
 • Licor 43 con Coca-Cola (Licor 43 met cola)
 • Whisky con Coca-Cola (whisky cola)
 • Whisky con Red Bull (whisky Red Bull)
 • Martini con limón (Martini met citroensap)
 • Tequila con limón (Tequila met citroen)
 • Ginebra con Fanta (gin met Fanta)
 • Ginebra con Coca-Cola (gin cola)
 • Whisky con 7Up (whisky 7UP)

Hoeveel kost uitgaan in Barcelona?

Uitgaan in Barcelona kun je zo duur of goedkoop maken als je wilt. Een kroegentocht in de wat alternatieve bars van Marina en Gràcia, is vaak een stuk goedkoper dan duurdere maar waanzinnige cocktailbars en discotheken in luxe sferen.

In Barcelona dien je doorgaans toegangsprijzen te betalen om de clubs en discotheken binnen te mogen. De entree kan je ongeveer €10 - €15 kosten, maar dat is meestal inclusief een drankje naar keuze. Gezien de hoge prijzen voor drankjes in de discotheek (tussen de €8,- en €12,- per consumptie), is het soms niet zo erg om entree te betalen als je een gratis drankje erbij krijgt.

Prijzen van een mixdrankje in Barcelona liggen rond de €8-€12, voor shotjes betaal je €3, en frisdrank of bier kost zo’n €4-€8. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in Nederland, betaalt iedereen zijn eigen drank in Barcelona. En als je collectief gaat drinken, dan wordt het bedrag verdeeld tussen het aantal mensen die er zijn. Bestel dus geen rondje als je met Barcelonezen uitgaat, tenzij het zo afgesproken is, want anders kan het wel zo zijn dat niemand het terugdoet.

Voordelig stappen in Barcelona

Stappen in Barcelona kan duur zijn, maar niet als je de volgende trucs toepast.

 • Thuis of in een bar drinken is altijd goedkoper dan in de discotheek.
 • Kom je vóór 02:00 uur, dan heb je vaak gratis toegang in de club.
 • Schrijf jezelf in van tevoren in op de lijst van de discotheek waar je naartoe wilt gaan zodat je gratis naar binnen mag.
 • Maak gebruik van de flyers met korting die de proppers je op straat aanbieden en die te vinden zijn bij vele winkels, bars en cafés.
 • Dames opgelet: je krijgt vaak voorrang en korting in de entreekaartjes bij bepaalde discotheken.
 • In de entreeprijs van de discotheek zit vaak een gratis drankje naar keuze.
 • Na een avondje stappen, ga met de nachtbus of de metro terug naar huis in plaats van met de taxi.

Bestel hier je Party Nightcard

Vergeet niet om je VIP pas te bestellen om onbeperkt toegang te krijgen tot de populairste nachtclubs in de stad. Onmisbaar tijdens een stapavond in Barcelona!

Hoe stappen Barcelonezen zelf?

Een gewone feestavond zou meestal beginnen met een uitgebreid etentje in een restaurant met vrienden, wat drankjes in een bar bestellen en daarna feesten in een van de vele discotheken.

Een andere versie van stappen in Barcelona is om met wat vrienden thuis af te spreken om wat te drinken, om daarna naar een bar gaan en vervolgens naar de discotheek om te gaan dansen.

Gezien de hoge prijzen van drank in Barcelona, geven de locals geen rondjes: bij de meeste discotheken krijg je bij je entreeprijs een gratis drankje en als je drankjes gaat bestellen, dan haal je deze meestal alleen voor jezelf.

Is het feest over, dan is het typisch om nog churros te halen bij een straatkraam voordat je naar huis gaat.

Om terug naar huis te gaan nemen de meeste locals de taxi. Andere mogelijkheden zijn het openbaar vervoer, met name de nachtbus en in het weekend de metro.

Uitgaan in Barcelona: tips & tricks

 • Wettelijk gezien moet je ouder dan 18 jaar zijn om alcohol te drinken en in de discotheek te mogen. Bij bepaalde clubs in Barcelona is deze leeftijdsgrens nog hoger; op 21 jaar. Maar je hebt ook de zogenoemde ‘light disco’s’ in Barcelona, waar de minimumleeftijd 14 of 16 is. Breng daarom altijd je ID-kaart of legitimatiebewijs mee voor als je daar om gevraagd wordt in een bar of discotheek, anders mag je niet naar binnen.
 • Alcoholgebruik op straat is in Spanje wettelijk verboden. De politie treedt hard op tegen degenen die zich schuldig maken aan het fenomeen 'botellón', zoals de drankfestijnen op straat worden genoemd. Dit is ook de reden waarom steeds meer jongeren liever naar een goedkope bar gaan of bij iemand thuis wat gaan drinken. Het illegaal kopen van drank op straat is ook verboden en kan (soms) nare gevolgen hebben voor je gezondheid.
 • Hoewel vrijdag- en zaterdagavond de meest populaire uitgaansavonden zijn en donderdag bekend staat als dé studentenavond, kun je bij verschillende clubs in de stad gedurende de hele week gaan stappen (zoals bij Moog en Sala Apolo).
 • Zorg dat je niet te vroeg bij een club of discotheek komt. Nachtclubs zijn tot 01:00-02:00 uur 's nachts nagenoeg leeg. Het echte feest barst pas los na 02:00 uur en de meeste feestgangers blijven doorgaan tot sluitingstijd (om 06:00 uur).
 • De dresscode in Barcelona hangt een beetje af van de discotheek of bar waar je naartoe gaat. Maar om geen gedoe te krijgen is het het beste om gewoon netjes gekleed te gaan stappen.
 • Maak gebruik van de flyers die proppers je op straat aanbieden. Deze flyers zijn tevens in vele winkels en bars te vinden en sommige cafés hebben rekken vol staan met flyers. Deze flyers geven je een gratis drankje, 2 drankjes voor de prijs van 1 of gratis entree voor de discotheek.
 • Schrijf je online in op de lijst van de discotheek waar je naartoe wilt gaan om gratis binnen te komen. Eenmaal bij de ingang zorg dat je bij de rij voor de gastenlijst aansluit en laat de portier weten onder welke naam je ingeschreven staat en met hoeveel mensen.
 • Mannen opgelet: grote groepen mannen kunnen soms geweigerd worden bij de deur van de discotheek. Splits daarom je groep in twee of zorg dat jullie in contact komen met dames om ervoor te zorgen dat jullie wel naar binnen komen.
 • Let goed op je spullen tijdens het stappen en maak gebruik van de garderobes.
 • Uitgaan is een leuke manier om in contact te komen met de locals. Spanjaarden zijn heel sociaal en zullen dus over het algemeen wel open staan voor een praatje.
 • In het weekend (van zaterdag tot zondag) werkt de metro in Barcelona de hele nacht. Andere vervoersopties zijn de nachtbussen en de taxi’s uiteraard.
 • In Barcelona is altijd wel iets te beleven. Hou daarom de evenementenagenda in de gaten voor leuke festivals en concerten.

Aanraders voor feestgangers in Barcelona

Nieuws over uitgaan in Barcelona

- 29/06/2016: Brunch in the Park
- 16/06/2016: Música als Parcs
- 01/04/2016: Muziekfestival Born de Cançons
- 30/12/2015: De oudste bars van Barcelona
- 08/09/2013: Festa Major de Barcelona: La Merçè
- 27/08/2013: Dakterras van Terraza Alaire
- 30/06/2013: Terrassen in Barcelona
- 17/06/2013: La Pedrera ‘Nits d’Estiu’
- 15/06/2013: Casa Batlló ‘Nits Màgiques’
- 05/05/2013: Flamenco in Barcelona
- 13/03/2013: Bars met live muziek in Barcelona
- 27/01/2013: Carnaval in Sitges
- 23/12/2012: Oud en Nieuw in Barcelona vieren
- 24/10/2012: De coolste hotels in Barcelona om een drankje te doen
- 23/06/2011: De magische nacht van Sant Joan
- 17/06/2011: Sonar Festival

Lees hier meer over uitgaan in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je