🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Zorg in Barcelona

Volgens vele studies is Spanje een van de gezondste landen ter wereld om te wonen en genieten Spanjaarden van een van de hoogste levensverwachtingen. De gezondheidszorg in Spanje is bovendien een van de beste en modernste ter wereld, dus aan de kwaliteit van de zorg in Spanje hoef je niet te twijfelen. Vooral wanneer je in Barcelona komt wonen is het handig om te weten hoe de gezondheidszorg in Spanje werkt, welke zorgverzekeringen er zijn en wat de gemiddelde kosten zijn.

Hoe is de gezondheidszorg in Spanje geregeld?

De gezondheidszorg in Spanje wordt onderverdeeld in privézorginstellingen en de publieke zorg, die door de overheid geregeld is. Dit collectieve zorgsysteem zorgt ervoor dat de zorg in Spanje toegankelijk blijft voor iedereen. De staatszorg in Spanje is, ondanks de lange wachttijden, over het algemeen van zeer goede kwaliteit. Tandheelkunde, optometrie en audiometrie vallen echter niet in het standaardpakket van de staatszorg en moet je dus apart betalen. Apothekers in Spanje kunnen ook advies geven over kleine medische problemen en zonder doktersrecepten medicijnen uitschrijven.

Seguridad Social (publiek zorgstelsel)

Het collectief zorgsysteem in Spanje, dat alle Spanjaarden van gratis zorg in de staatsziekenhuizen voorziet, heet Seguridad Social. De staatszorg in Spanje wordt bekostigd door de sociale premies die iedere Spanjaard van zijn loon aan de Spaanse overheid afdraagt. Daarmee kunnen ook kinderen, ouderen, werklozen of mensen met een laag inkomen toegang krijgen tot medische zorg.

Zelfstandige ondernemers dienen ook bij de Seguridad Social aangesloten te zijn. De hoogte van de premie zal afhankelijk zijn van o.a. de leeftijd van de verzekerde.

De tandartskosten zitten echter niet inbegrepen in het basispakket (met uitzondering van de jaarlijkse controle en schoonmaakbeurt van het gebit voor kinderen tot 18 jaar). Nieuwe brillen, lenzen of gehoortoestellen worden ook niet vergoed.

Alleen voor kinderen of mensen met een laag inkomen biedt de overheid vaak hulp aan om de kosten te dekken.

Privézorg

De privézorg in Spanje wordt door een aantal particuliere ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen aangeboden. Om daar gebruik van te kunnen maken dien je een particuliere zorgverzekering te nemen.

Zo’n aanvullend ziektekostenverzekering is interessant om te nemen wanneer je zelf wilt kunnen kiezen welke kliniek, arts of specialist je gaat bezoeken, of je in het Engels geholpen wilt worden of kortere wachttijden voor afspraken en behandelingen wilt hebben. Bovendien is de jaarlijkse controle en schoonmaakbeurt bij de tandarts inbegrepen en ontvang je korting bij allerlei tandheelkundige behandelingen. Brillen, lenzen en gehoortoestellen worden ook vaak vergoed als je aangesloten bent bij een privézorgverzekeraar.

De particuliere zorginstellingen zijn over het algemeen een stuk moderner en luxer ingericht en bieden een persoonlijkere service. De voorgeschreven medicijnen vallen echter buiten de verzekering en dien je zelf te betalen of langs de huisarts van de Seguridad Social te gaan om deze alsnog kosteloos te krijgen.

Medische zorg in Barcelona

De zorg in Barcelona wordt door de Catalaanse gezondheidsdienst CatSalut georganiseerd. Wanneer je in Barcelona woont en werkt en deel uitmaakt van het ziekenfonds in Spanje, kun je met je Spaanse zorgpas (de tarjeta sanitària) terecht bij alle openbare ziekenhuizen en primaire gezondheidscentra (CAP) voor een afspraak of behandeling.

Dankzij de Europese zorgpas die je van je verzekering krijgt (de blauwe European Health Insurance Card (EHIC), wat meestal achterop het pasje van je ziektekostenverzekering afgedrukt is), heb je als toerist ook recht op volledige of gedeeltelijke betaling bij een ziekte of ongeval in Barcelona. Let wel op dat deze pas alleen geldig is bij openbare ziekenhuizen. Ook kun je bij minder serieuze klachten langs de apotheek gaan voor advies en eventueel wat medicijnen.

Huisartsen in Barcelona

De Centres d’Atenció Primària (CAP) zijn de primaire gezondheidscentra waar de reguliere afspraken met de huisarts plaatsvinden. In Barcelona heb je meerdere CAPs, verdeeld over de verschillende wijken. Aan de hand van je adres wordt er een CAP aan je toegewezen. Buiten de openingstijden (in de nacht, het weekend en op feestdagen) kun je met medische klachten die niet kunnen wachten terecht bij de Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), een soort huisartsenpost die 24/7 open is.

👉 Bekijk hier het adres van het meest dichtstbijzijnde CAP of CUAP in Barcelona.

Wil je liever in het Engels geholpen worden, dan ben je op de privézorg aangewezen. Maak bijvoorbeeld een afspraak voor een consult of behandeling bij de privé kliniek Turó Park Medical Center als je geholpen wilt worden in het Engels.

Apotheken in Barcelona

De apotheken, farmàcia in het Catalaans, zijn te herkennen aan het groene of rode kruis vooraan de winkel. Ze hebben dezelfde openingstijden als winkels. Buiten de openingstijden en tijdens feestdagen zijn er altijd dienstapotheken in de buurt. Informatie over de nacht- en weekendenapotheken hangt altijd op het raam van elke apotheek.

Apothekers in Spanje mogen advies geven bij kleine medische problemen en de nodige medicijnen voorschrijven. Je kunt er soms zelfs medicijnen kopen die in andere landen alleen op recept worden voorgeschreven. Maar liefst 40% van de medicijnkosten worden door de staatszorg vergoed, waardoor je als sociaal verzekerde maar een klein bedrag over hoeft te maken indien je medicijnen nodig hebt. Zit het medicijn dat je nodig hebt binnen het basispakket van de Spaanse gezondheidszorg, dan is het gratis.

Ziekenhuizen in Barcelona

In Spanje vind je zowel particuliere als openbare ziekenhuizen. Je Europese zorgpas is alleen geldig bij de openbare ziekenhuizen, maar bij sommige reisverzekeringen wordt particuliere zorg ook vergoed. Naast ziekenhuizen zijn er ook gespecialiseerde zorgcentra en klinieken die medisch specialistische zorg verlenen.

Van alle publieke ziekenhuizen in Barcelona is La Vall d’Hebrón het grootste, bekendste en meest gerenommeerde ziekenhuis. Het openbare ziekenhuis Hospital Clínic, gelegen in de Eixample, scoort ook hoog qua kennis en niveau van het personeel. Voor kinderen en zwangeren is het Sant Joan de Déu-ziekenhuis een aanrader. Bekende privéziekenhuizen zijn Clínica Quirón, Clínica Teknon en Dexeus. Voor kinderen zijn het particuliere ziekenhuis Hospital de Nens en gezondheidscentra Món Pediàtric en COS Cooperativa de Salut een aanrader.

Tandartsen in Barcelona

Je hebt verschillende soorten tandartspraktijken in Spanje: tandartsen met een eigen praktijk, tandartsen die onderdeel uitmaken van een tandartskliniek (een clínica dental), of tandartsketens, die vaak in staat zijn om goedkopere prijzen voor de behandelingen aan te bieden.

De Spaanse gezondheidszorg vergoed de kosten van een tandheelkundige behandeling niet. Alleen voor kinderen tot 18 jaar is de jaarlijks controle en schoonmaakbeurt van het gebit gratis. Veel mensen nemen daarom een tandartsverzekering of een privézorgverzekering (bij deze laatste is tandheelkunde ook gedekt). Wanneer je een tandartsverzekering hebt kun je korting krijgen op de standaardtarieven en zijn de jaarlijkse controles en schoonmaakbeurten gratis. Nadeel is wel dat iedere verzekering contracten heeft afgesloten met bepaalde tandartsklinieken, wat bekend staat als de cuadro médico, waardoor je niet altijd een vrije keuze hebt.

Goede tandartsenpraktijken in Barcelona waar ik ben geweest waren Clinica Dental Marín en Clínica Dental Miravé.

Opticien in Barcelona

De brillenwinkel in Spanje kun je bezoeken voor nieuwe contactlenzen of een bril, of een jaarlijkse check. Het is normaal dat nieuwe brillen en lenzen in rekening worden gebracht: deze vallen niet onder de staatszorg. Voor oogklachten, de correctie van oogafwijkingen of de jaarlijkse controle van de ogen, gaan de meesten direct naar de oogarts in de oogkliniek. Een bezoek aan de oogarts wordt niet vergoed tenzij je hiervoor verzekerd bent.

Oogkliniek Clínica Barraquer in Barcelona staat als een van de beste aangeschreven in Spanje. Voor nieuwe brillen en lenzen zijn de winkels van Óptica Universitaria, Cottet en General Óptica een zeer goede keuze.

Audicien in Barcelona

Wie in Spanje problemen heeft met zijn gehoor kan naar een kno-arts gaan of een audiologisch centrum bezoeken. De kno-arts kan gehoorverlies diagnosticeren en zelfs audiometrie uitvoeren, maar kan gehoorverlies niet behandelen. Daarvoor wordt je naar het audiologisch centrum doorgestuurd. Een bezoek aan de oorarts wordt niet vergoed tenzij je hiervoor verzekerd bent.

Een van de meest bekende audiologische centra in Spanje is Gaes, maar bij vele brillenwinkels kun je ook je gehoor laten testen en hoortoestellen kopen. Deze vallen niet in het standaard basispakket van de gezondheidszorg in Spanje.

Ouderenzorg in Barcelona

Dankzij thuiszorg en dagcentra, wonen Spanjaarden steeds langer in hun eigen woning. Daarnaast proberen Spaanse families voor zover het mogelijk is voor hun ouderen te zorgen. Vaak nemen ze hen zelfs in huis. Wanneer dat niet mogelijk is, komen ouderen in een verpleeghuis of residència per a la tercera edat (ook wel residència geriàtrica en residència per a gent gran genoemd) terecht. Deze geriatrische residenties kunnen zowel publiek als particulier zijn. Hier worden ouderen door een professioneel team ondersteund en van alles voorzien.

Houd er wel rekening mee dat de meeste Spaanse verpleeghuizen meer op ziekenhuizen lijken dan bijvoorbeeld in Nederland.

Nooddiensten in Barcelona

Bij een levensbedreigende situatie of medisch spoedgeval staan de nooddiensten van de Spaanse gezondheidszorg altijd paraat. Je kunt ze bereiken door 061 (medische nood) of 112 (algemeen noodnummer) te bellen of naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis te gaan (urgències). Let wel op dat je naar een staatsziekenhuis gaat, tenzij je zeker weet dat je reisverzekering ook particuliere zorg vergoedt.

Bij minder urgente gevallen kun je ook het advies van een apotheker raadplegen of langs de CUAP gaan.

Gezond op reis

Welke voorzorgsmaatregelen je ten opzichte van je gezondheid en veiligheid in Barcelona moet nemen ligt aan je conditie en medische toestand. Mensen die ziek zijn of een lage weerstand of allergieklachten hebben, moeten uiteraard rekening houden met hun situatie en de nodige maatregelen nemen. Wie slecht ter been is, kan het beste rustig aan doen in Barcelona door onder andere door de stad te gaan toeren op de Hop-on Hop-off bus of gebruikmaken van de rolstoelen die vaak bij musea en bezienswaardigheden te leen worden aangeboden. Breng sowieso comfortabel schoeisel mee voor tijdens je citytrip, want je zal ongetwijfeld veel kilometers maken.

Gezondheidsrisico’s in Barcelona 

Het risico op ziektes is relatief laag in Spanje en speciale inentingen zijn daarom ook niet nodig. Wel moet je oppassen met het drinken van kraanwater, dat niet overal even goed is. Ook is er vaak in steden als Barcelona veel luchtvervuiling. Gevoelige groepen mensen, zoals baby’s, zwangere vrouwen, oude mensen of mensen met allergieën, dienen daarom extra voorzichtig te zijn tijdens hun verblijf in Barcelona en de nodige maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door alleen water uit de fles drinken. Neem ook alle medicijnen die je normaal gesproken nodig hebt of misschien nodig zal hebben met je mee.

Mensen met allergieklachten kunnen het beste een lijst met al de dingen waarvoor ze allergisch zijn in het Spaans vertalen en met zich mee nemen.

Wie een speciaal dieet volgt hoeft zich in Barcelona geen zorgen te maken: het aantal biologische, vegan en glutenvrije zaken groeit alsmaar in Barcelona. Ook beschikken de meeste restaurants over een allergenenkaart.

Zomers moet je vooral oppassen voor kwallen- en muggenbeten, in het bijzonder voor de Aziatische tijgermug.

Medische hulp voor toeristen

Ben je als toerist of tijdelijk in Barcelona en word je plotseling ziek? Dan kun je met je Europese zorgpas (EHIC) gebruik maken van de openbare gezondheidszorg. Als er geen sprake is van een levensbedreigende situatie, maar je hebt het idee dat op korte termijn een dokter naar je medische klachten moet kijken, ga dan naar het meest dichtstbijzijnde CUAP om geholpen te worden. Voor kleinere klachten zoals een griep of buikkramp, kun je direct naar de apotheek gaan voor het nodige advies en medicijnen. Bij spoedgevallen dien je naar de afdeling urgències van een openbaar ziekenhuis te gaan.

De kosten voor een doktersbezoek of behandeling zullen na thuiskomst door je zorgverzekeraar vergoed worden, maar let op, want je zorgverzekering dekt soms niet alles en je zorgverzekeraar hoeft ook niet meer te betalen dan wat dezelfde behandeling in Nederland kost. Dit betekent dat je in sommige gevallen een gedeelte van de factuur alsnog zelf moet betalen.

Praktische informatie over de zorg in Barcelona

Deelname ziekenfondssysteem in Spanje

Wanneer je woont en werkt in Barcelona en ingeschreven staat bij de gemeente, ben je wettelijk verplicht om je bij het Spaanse stelsel van sociale zekerheid, de Seguridad Social, aan te sluiten. Alleen dan kun je je Tarjeta Sanitaria Individual (TSI) aanvragen: de gezondheidspas die je toegang geeft tot het publieke zorgstelsel in Spanje.

Eenmaal aangesloten bij de Spaanse staatszorg kun je er ook voor kiezen om een aanvullend particuliere zorgverzekering aan te sluiten om onder andere je tandarts en opticienskosten te vergoeden, of om bij een Engelstalige dokter langs te kunnen.

De Europese zorgpas dien je tevens apart aan te vragen bij de lokale instanties wanneer je aangesloten bent bij de Seguridad Social.

In de volgende situaties mag je deelnemen aan het ziekenfondssysteem in Spanje

  • Je bent in loondienst, hebt een bedrijf of bent zelfstandig ondernemer in Spanje;
  • Je ontvangt pensioen of een uitkering vanuit Spanje, Nederland of België;
  • Je werkt voor een buitenlands bedrijf maar bent fiscaal resident en woont in Spanje.

Ook werklozen, gepensioneerden, kinderen jonger dan 26 jaar of mensen met een handicap van 65% of meer, hebben recht op staatszorg.

Wat vergoedt het publieke zorgstelsel in Spanje

Het publieke zorgstelsel is er om iedereen in Spanje van goede zorg te voorzien (preventie, diagnose, revalidatie), om mensen bij noodgevallen te helpen (met o.a. ambulances en spoedeisende hulp) en ziektes te bestrijden (met o.a. onderzoek en medische hulpmiddelen), maar regelt ook de pensioenen (o.a. het weduwenpensioen en wezenpensioen), hulp voor kinderen die afhankelijk zijn, blijvende invaliditeit en zwangerschapsuitkeringen.

De publieke zorg vergoed echter niet de kosten die gemaakt zijn bij de tandarts, de opticien of de audicien (alleen voor kinderen en mensen met een laag inkomen worden er uitzonderingen gemaakt).

Voordelen van een particuliere zorgverzekering

Als aanvulling op de sociale verzekering, kun je er ook voor kiezen om een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten in Spanje. De redenen hiervoor kunnen zijn: de kortere wachttijden, modernere ziekenhuizen, meer luxe (bijvoorbeeld een eenpersoonskamer met slaapgedeelte voor een partner of familielid in een ziekenhuis), meer keuzevrijheid (bijvoorbeeld een second opinion of Engelssprekende artsen) en alle extra’s als goedkopere tandartskosten, nieuwe brillen of gehoortoestellen.

Veel zorgverzekeringen werken echter alleen met de aangesloten privéklinieken en ziekenhuizen, waardoor je naar de cuadro médico moet kijken om te weten waar je heen kunt. Ook zijn er vaak copagos (bijbetalingen) die je dient te betalen voor onder andere iedere doktersafspraak. Dit kan per verzekeraar anders zijn. Ook worden medicijnen bij een particuliere verzekering niet vergoed, waardoor je alsnog langs de huisarts van de Seguridad Social moet voor een dokters recept.

Het is ook mogelijk om alleen een aanvullende verzekering te nemen voor de tandarts.

Voor wie veel naar het buitenland reist kan het ook interessant zijn om een aanvullende reisverzekering te nemen. Zo weet je zeker dat wat er ook gebeurt, je niet in de problemen zal komen.

Een privéverzekering kun je in Spanje gedurende het hele jaar afsluiten of wijzigen (al zijn er wel een aantal uitzonderingen, zoals wanneer je zwanger bent).

Wanneer je een privéverzekering in Spanje wilt aansluiten, is het van groot belang dat je deze van tevoren dus goed onderzocht hebt, met andere verzekeringen hebt vergeleken en naar de kleine lettertjes hebt gekeken. Grote privéverzekeraars in Spanje zijn Allianz, Sanitas, Mapfre, DKV en Adeslas.

Kosten zorg in Spanje

Hoeveel je kwijt bent voor de zorg in Spanje hangt ervan af of je alleen de verplichte zorgverzekeringspremie betaalt of dat je gebruikmaakt van een aanvullende zorgverzekering.

De kosten van de zorg in Spanje zijn ongeveer als volgt:

  • Sociale zekerheidspremie in Spanje (Seguridad Social): afhankelijk van onder andere het inkomen, je leeftijd en gezinssituatie maar ligt meestal rond de 4,7% van je inkomen.
  • Particuliere zorgverzekering in Spanje: afhankelijk van je situatie maar kan al vanaf € 180,- per jaar (de copago, het bijbetalen voor o.a. een doktersbezoek en medicijnen niet inbegrepen).
  • Tandartsverzekering: kan al vanaf € 126,- per jaar.
  • Ouderenzorg: voor een privéresidentie betaal je gemiddeld € 1.800,- per maand (€ 21.600,- per jaar).

Op bezoek bij de dokter in Barcelona

Wanneer je in Barcelona woonachtig bent en ziek wordt of medische problemen krijgt, maak dan een afspraak bij je huisarts van de CAP. Deze zal je indien nodig naar een specialist verwijzen en de nodige recepten voor je uitschrijven. Is de CAP gesloten of kun je daar geen afspraak maken op korte termijn, dan kun je naar de CUAP gaan, een soort huisartsenpost die 24 uur per dag, zeven dagen per week open is.

👉 Bekijk hier het adres van het meest dichtstbijzijnde CAP of CUAP in Barcelona.

Zit je aangesloten bij een particuliere zorgverzekering, dan kun je zelf direct contact opnemen met de dokter of specialist die onder het contracttarief van je verzekering valt om verder geholpen te worden (de cuadro médico)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.