De beste tips van een local!

Met de auto naar Barcelona

Met de auto naar Barcelona
Inhoudsopgave

Met de auto naar Barcelona? Welke route is het beste? Waar moet je rekening mee houden? Ten eerste is de reistijd van Nederland naar Spanje met de auto behoorlijk lang: vanuit Utrecht is het ongeveer 1.500 kilometer rijden naar Barcelona en het duurt ongeveer 14 uur. Met eigen auto op vakantie gaan heeft uiteraard ook zo zijn voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld in de auto veel meer bagage meenemen en je kunt gemakkelijk langere tijd in Barcelona verblijven. De auto is daarnaast een zeer goede keuze als je naast Barcelona nog meer van Catalonië en Spanje wilt zien. Bovendien is reizen met de auto naar Barcelona een goedkope optie wanneer je met een grotere groep reist.

Tip: regel je milieusticker/vergunning vóór vertrek
Sinds 2020 zijn milieustickers in Barcelona verplicht en moeten buitenlandse auto’s van de nodige vergunningen voorzien zijn om in Barcelona te mogen rijden. Daarnaast zijn auto's die teveel schadelijke stoffen uitstoten en verantwoordelijk zijn voor veel luchtvervuiling niet meer welkom in Barcelona. Ben je van plan om met je Nederlandse of Belgische auto Barcelona te bezoeken, zorg dat je een vergunning bij AMB van tevoren aangevraagd hebt waarmee je zonder boetes de stad in mag rijden.

Meer informatie

Autoroute naar Barcelona

Barcelona ligt op ongeveer 1.500 kilometer van Utrecht. De hele route is gemakkelijk te rijden en tijdens je reis hoef je je enkel te oriënteren op de grotere steden. Je kunt daarnaast de 1.500 kilometer naar Barcelona in een keer rijden of kiezen voor een overnachting onderweg. Er zijn verschillende manieren om naar Barcelona te reizen. Hieronder laat ik je kennis maken met drie van de beste autoroutes naar Barcelona.

 • Via Lyon (Route du Soleil) (1.581 km): de meest populaire route van Nederland naar Barcelona is de Route du Soleil die door Maastricht, Luik, Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon en Lyon gaat. Het is een fijne en makkelijke route met veel hotels langs de snelweg, overnachtingscampings en parkeermogelijkheden. Vooral in de zomer kan hier extra druk zijn. Klik hier voor meer informatie en tips over de Route du Soleil naar Barcelona.
 • Via Millau (1.567 km): de kortste (en mooiste) optie is om via Parijs langs Reims, Auxerre, Clermont-Ferrand en het indrukwekkende viaduct van Millau, het hoogste ter wereld, te rijden. Let op: deze weg is wel heuvelachtig.
 • Via Toulouse (1.589 km): deze route gaat ook over Parijs en splits zich kort na Orléans van de route via Millau om langs Vierzon, Limoges, Montauban, Toulouse, Narbonne en Perpignan te gaan. Het is een ander alternatief met minder hellingen.
Tip!
Als je van plan bent om met de auto naar Barcelona te gaan is een GPS systeem zoals een TomTom voor in je auto zeker aan te raden. Controleer tevens of je autoverzekering ook dekking biedt in Europa of alleen in Nederland of België. Raadpleeg deze handige checklist voor vertrek en lees mijn tips voor een onbezorgde autovakantie.

Beste autoroute van Nederland naar Barcelona

De route via Millau wordt door Michelin als beste route naar Barcelona aanbevolen. Tussen Amsterdam en Barcelona (1.547 km afstand) zou het ongeveer €200 kosten en 14,18 uur tijd.

Ik zelf heb via Route du Soleil naar Barcelona met de auto gereisd en dat beviel heel goed. Mijn ervaring lees je hier terug.

Onderweg stoppen

Omdat de afstand tussen Nederland en Barcelona best groot is om het allemaal in één keer te rijden, is het verstandig om meerdere tussenstops in te lassen en eventueel een overnachting onderweg te boeken. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van de app van Booking.com, die je aangeeft welke beschikbare kamers in jouw buurt zijn. Met deze app kun je daarnaast met slechts een paar klikken een hotelkamer last-minute boeken en indien nodig, kosteloos wijzigen of annuleren.

Met de auto naar Barcelona? Dit moet je weten

 • Tolwegen: wie met de auto reist, moet voldoende contant geld voor de tolwegen in Frankrijk en Spanje meenemen. Je kunt ook met de creditcard betalen, maar dan moet je bij het juiste tolpoortje aansluiten. Tolkosten zijn ongeveer allemaal even duur.
 • Je route van tevoren uitstippelen: stippel je gewenste route van tevoren, met of zonder tolwegen, en hou rekening met eventuele overnachtingen in een camping of hotel.
 • Parijs vermijden: vele autorijders willen liever niet door Parijs heen rijden. Een makkelijke oplossing is om je route planner in te stellen om langs Parijs heen te rijden.
 • Natuur landschap: tot het ogenblik dat je in de omgeving van Barcelona komt, kun je genieten van het uitzicht van het fraaie Franse en Catalaanse landschap. Extra reden om onderweg te stoppen en ergens in een schattig Frans dorp te overnachten.
 • Pechhulp onderweg: ga je met de auto naar Barcelona, dan is het verstandig om een verzekering met pechhulp voor Europa af te sluiten. De grootste aanbieder voor pechhulp in Nederland is de Wegenwacht van de ANWB.
 • Verkeersregels in Spanje: verkeersregels in Spanje zijn grotendeels gelijk aan andere EU-landen, maar er bestaan ook wel een aantal afwijkende verkeersregels die handig zijn om te weten, zoals het meenemen van een reflecterende veiligheidsvest (een per inzittende), een gevarendriehoek, een reservebril of een set reservelampen. Waar moet je allemaal op letten bij het autorijden in Spanje vind je terug bij de ANWB.
 • Autoverkeer in Spanje: als je in het hoogseizoen met de auto naar Spanje reist, moet je er rekening mee houden dat de wegen overvol zullen zijn. Daarnaast moet je doordeweeks rekening houden met de ochtendspits tussen 07:00 en 10:00 uur en de avondspits tussen 17:00 en 20:00 uur. Ook op vrijdagavond en zondag kan je last hebben van files.
 • Milieustickers in Barcelona: sinds 2020 is de milieusticker in Barcelona verplicht en dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen, die zich dienen aan te melden via het register van de AMB indien ze Barcelona en de milieuzone Zona de Baixos Emissions (ZBE) met de auto willen betreden. Lees hier meer over de milieustickers in Barcelona.
 • Autorijden in Barcelona: in de stad is de weg naar het centrum heel gebrekkig aangegeven en de overbelaste doorgaande wegen in Barcelona maken de voortgang moeizaam. Als je per auto naar het centrum wilt, kun je het beste zoeken naar borden die naar de haven ('port') verwijzen, en daarvandaan verder zoeken. Lees ook mijn tips over autorijden in Barcelona.
 • Auto parkeren in Barcelona: zo maar op straat parkeren in Barcelona is altijd wat lastiger vanwege de regels en beperkte parkeergelegenheid. In de binnenstad is helemaal weinig parkeerruimte op straat, dus je bent genoodzaakt om een hotel met parkeermogelijkheden te zoeken of je auto bij een betaalde parkeergarage achter te laten. Lees hier alles over parkeren in Barcelona.
 • Veiligheid onderweg: vanwege je buitenlandse kenteken kun je sneller slachtoffer worden van diefstal in Spanje, zelfs als je op de snelweg bent! Wees hier dus alert op en vertrouw niemand die je onderweg zo maar wilt stoppen. Doe alle ramen, deuren en achterklep dicht en laat geen waardevolle spullen achter in je auto.
Tip!

Wil je liever een auto huren tijdens je vakantie in Barcelona? Bekijk hier een aantal nuttige tips en boek direct je huurauto!

Nieuws over autovakantie Barcelona

- 27/01/2020: Milieusticker in Barcelona verplicht
- 09/12/2017: Nieuwe milieunormen en milieusticker voor auto’s in Barcelona
- 21/06/2017: Route du Soleil naar Barcelona
- 22/05/2015: Met de auto naar Barcelona: enkele tips
- 03/06/2012: Autovakantie checklist voor Spanje

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je