De beste tips van een local!

Milieusticker in Barcelona

Toegevoegd op in Reizen
Milieusticker Barcelona
Inhoudsopgave

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe wet van kracht in Barcelona die auto's zonder milieusticker uit de stad verbant. De gemeente van Barcelona voert al jaren een groene politiek en daar passen oude vervuilende auto's niet in. Woon je in Barcelona of ben je van plan om Barcelona met de auto te bezoeken, dan is onderstaande informatie zeker van belang voor je, want hoe zit het met de milieusticker in Barcelona, voor wie is het bedoeld en hoe kun je deze aanschaffen? Hier leg ik alles uit wat je moet weten over de milieustickers in Barcelona.

Update 18/06/2020: vanwege de corona-uitbraak wordt de ingangsdatum van het boetesysteem voor auto’s zonder milieusticker in Barcelona van 1 april naar 15 september 2020 uitgesteld.

Hoe werkt de milieusticker?

Laten we beginnen bij het belangrijkste: alle voertuigen die binnen de milieuzone in Barcelona rijden dienen in bezit te zijn van een geldige milieusticker (in het geval van Spaanse voertuigen) of speciale vergunning (in het geval van oude of buitenlandse voertuigen). Hierdoor worden oude auto's, motoren, brommers, scooters en busjes die veel vervuilen uit de stad geweerd.


Voor wie is de milieusticker?

Sinds ruime tijd moeten alle voertuigen in Barcelona voorzien zijn van een milieusticker. De Spaanse milieusticker is vooralsnog alleen toepasbaar bij Spaanse voertuigen (met een Spaans kenteken). Valt het voertuig buiten de norm omdat het te oud is, dan is er geen sticker, wat betekent dat de bestuurder de milieuzone niet in mag van maandag t/m vrijdag tussen 7:00 en 20:00 uur.

Buitenlandse voertuigen dienen in bezit te zijn van de nodige vergunning om in de milieuzone van Barcelona te mogen rijden.

Soorten milieustickers in Barcelona

Spanje kent een viertal stickers die als identificatielabel voor de atmosferische impact van het voertuig werken. Aan de hand van het bouwjaar, het brandstofgebruik en de euronorm van het voertuig is er een ZeroEcoC of B sticker.

Welke milieusticker je nodig hebt, is te controleren via de site van DGT. In principe werkt dit als volgt:

ZeroGeldig voor elektrische auto's, motoren, brommers, scooters en busjes die volledig elektrisch en zonder uitstoot rijden.
EcoGeldig voor hybride auto's en voertuigen die op gas rijden.
CGeldig voor auto's en busjes die rijden op benzine met een kenteken van na 2006 en dieselauto's van na 2014. 
BGeldig voor auto's en busjes die rijden op benzine met een kenteken van na 2000 en dieselauto's van na 2006. 

Er zijn daarnaast een aantal uitzonderingen, zoals de voertuigen voor gehandicapten en dienstvoertuigen (die uitgesloten zijn bij deze wet), of de grote vrachtwagens, bestelwagens en bussen (die nog een jaar krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe voorschriften). Voor toeristen die met een buitenlands kenteken Barcelona bezoeken, is er ook een speciale vergunning nodig.

Nieuwe milieunormen en milieustickers in Barcelona vanaf 2020
Milieustickers in Barcelona verplicht vanaf 2020

Oude voertuigen

Bestuurders van oude auto’s (in dit geval benzineauto’s van vóór 2000 en dieselauto's van vóór 2006), oude motoren en bromfietsen (van vóór 2003) en oude bestelwagens (van vóór 1 oktober 1994) krijgen geen sticker en mogen de stad in principe niet in, behalve in het weekend en 's nachts na 20:00 uur tot 07:00 uur 's ochtends.

Ook is het mogelijk om minstens 10 keer per jaar een speciale vergunning te krijgen om met een oude auto binnen de milieuzone te rijden. Daarvoor dient de bestuurder geregistreerd te zijn in het register van buitenlandse en andere geautoriseerde voertuigen en de aanvraag op tijd in te dienen via de site van AMB. Elke vergunning kost €2,-.

Als een bestuurder van een oude auto de milieuzone in Barcelona moet betreden vanwege een medisch noodgeval en daarom vooraf geen toestemming kan aanvragen, kan diegene die vergunning alsnog binnen de volgende drie dagen regelen. Daarmee kan de bestuurder de eventuele sancties ongeldig maken.

Toeristen

Als eigenaar van een voertuig met een buitenlands kenteken, dient de bestuurder zich in het register van de AMB voor buitenlandse en andere geautoriseerde voertuigen aan te melden. Deze procedure kost €5,-. Daarmee ontvangt de bestuurder een 2 jaar durende vergunning om in Barcelona te mogen rijden, mocht het voertuig binnen de normen vallen. Een Spaanse milieusticker is hierdoor overbodig.

Deze aanvraag kan online of ter plekke in Barcelona gedaan worden bij het kantoor van OAC de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (Carrer 62, 16-18, in de Zona Franca), open maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur.

Toeristen met oude voertuigen die geen sticker hebben, kunnen zich alsnog bij de AMB registreren en na de registratie een aanvraag indienen voor één van de 10 beschikbare dagen waarop oude auto's in de stad mogen rijden. Houd wel in gedachten dat elke vergunning je €2,- extra kost.

Waar heb je de milieusticker nodig?

De milieuzone in Barcelona wordt aangeduid als Zona de Baixes Emissions (ZBE) en strekt zich uit over de hele stad Barcelona en de omliggende gemeentes Sant Adrià de Besòs, Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat en Cornellà de Llobregat. Op dit hele gebied mogen doordeweeks tussen 7:00 en 20:00 uur geen voertuigen zonder milieusticker of vergunning rijden.

De wijken Vallvidrera, Tibidabo, Les Planes en de Zona Franca en de ringweg Las Rondas zijn vooralsnog uitgesloten en kunnen gebruikt worden als opstapplaats.

Zie hier een kaart van de milieuzone in Barcelona.

Waar koop je een milieusticker?

De milieustickers voor Barcelona zijn ter plekke of online te koop via postorderbedrijf Correos en de erkende garages die aangesloten zijn bij de Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona. De milieustickers kosten €5,- per stuk en zijn verkrijgbaar op vertoon van een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs en een geldig identiteitsbewijs van de eigenaar van het voertuig.

Voertuigen met buitenlandse kentekens hoeven geen Spaanse milieusticker te hebben, maar dienen wel geregistreerd te zijn bij de AMB om door Barcelona te mogen rijden. Deze procedure bedraagt €5,-.

Wordt er gecontroleerd?

Het overtreden van deze milieuregels kan leiden tot boetes van honderden tot duizenden euro’s. Controles gebeuren via camera's die op de milieustickers controleren en de kentekens scannen. Hierdoor blijft niemand gespaard.

Goed om te weten

Hoewel de nieuwe milieuregels sinds 1 januari 2020 van kracht zijn, geeft de gemeenteraad burgers nog drie maanden de tijd om zich aan de nieuwe regels te kunnen aanpassen. Dit betekent dat het uitdelen van boetes pas vanaf 1 april 2020 zal gebeuren.


Conclusie

Wie een oude auto heeft, kan voortaan beter buiten de milieuzone parkeren en op een andere manier Barcelona bereiken, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met de taxi. De gemeente moedigt tevens de bestuurders van oude auto's aan om deze te laten slopen door ze te belonen met drie jaar lang gratis OV (middels de T-Verda).

Als toerist met een buitenlands kenteken kun je het beste je auto van tevoren online via de AMB registreren en controleren in welke categorie je valt. Heb je een oude auto en moet je binnen de milieuzone zijn, dan zal je daarnaast een speciale vergunning moeten aanvragen voor iedere dag die je in Barcelona wilt zijn (met een maximum van 10 keer per jaar).

Tip!

De milieuregels zullen alleen maar strenger worden de komende jaren. Controleer dus altijd voor de zekerheid voor je bezoek of je auto (nog steeds) aan de voorwaarden voldoet.

Lees ook: nieuwe milieunormen en milieusticker in Barcelona.

Bewaar dit op Pinterest

Milieusticker-Barcelona-pinterest

9 reacties

 1. monique
  5 maanden geleden

  Hoi,
  Als ik het goed begrijp moeten wij dus onze auto registreren bij de AMB omdat we regelmatig in Barcelona komen ( Nederlands kenteken) Maar hoe controleren ze dan dat we geregistreerd staan?

  1. Marta
   5 maanden geleden

   Hola Monique,

   Inderdaad, je dient je auto te registreren bij de AMB. Als je auto aan de eisen voldoet, dan zal je een vergunning krijgen voor 2 jaar om binnen Barcelona en de milieuzone te rijden.

   Ik ken de exacte details niet, maar ze controleren de auto's die door de stad rijden via camera's die alle kentekens lezen. Ik neem aan dat het register gekoppeld is aan deze camera's en wanneer een kenteken niet in het systeem verschijnt, de bestuurder een boete krijgt. Vandaar dat het belangrijk is om zich aan te melden.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 2. Brigitte
  5 maanden geleden

  Hallo,
  Ik heb onze camper aangemeld en op het bericht staat dat we voor een bepaalde datum het bedrag van 5, 00 moeten betalen, maar niet hoe en waar.
  We zijn naar de Correos gegaan, maar daar wisten ze het ook niet.
  Moeten we gewoon wachten tot we meer horen?
  Niemand kan ons vertellen wat en hoe eb we komen nogal vaak in Barcelona.

  Alvast bedankt.

  1. Marta
   5 maanden geleden

   Hoi Brigitte,

   Goed dat jullie jullie aangemeld hebben. Ik vind echter vreemd dat ze niet weten waar jullie het geld moeten overmaken. Misschien krijg je binnenkort nog bericht via de e-mail of post daarover? Heb je ook in je spambox gekeken voor de zekerheid?

   Van je bericht begrijp ik dat je nu in Barcelona bent? Dan zou je nog even langs de AMB kantoor kunnen gaan om dit nogmaals te vragen. Het adres is: Carrer 62, 16-18. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur.

   Hopelijk helpt dit!

   Saludos, Marta

 3. Brigitte
  5 maanden geleden

  Hallo Marta,
  Bedankt voor je reactie. We zijn alweer onderweg richting zuiden.
  Ik wacht even af of ik nog wat hoor en anders moeten we er in oktober maar weer achteraan gaan als we in de buurt zijn.
  Bondia.

 4. Frank
  5 maanden geleden

  Hallo! Wij moeten met onze 2005 diesel bus zaterdag de boot pakken Rome. Is het verstandig dan onze bus aan te melden of niet? We verblijven verder niet in Barcelona. Rijden direct naar de boot

  1. Marta
   5 maanden geleden

   Hola Frank,

   In principe worden er tot april geen boetes uitgedeeld (alleen waarschuwingen) en aangezien jullie slechts naar de haven zullen rijden, lijk me inderdaad niet de moeite waard. Maar het is dus wel tegen de regels in. Iedere auto die door Barcelona nu rijdt, moet voorzien zijn van de bijpassende milieusticker of aangemeld staan in het register als buitenlands voertuig. De keus is dus aan jullie.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Saludos, Marta

 5. jaap akkerman
  4 maanden geleden

  valt het vliegveld ook binnen de zone ZBE

  1. Marta
   4 maanden geleden

   Hola Jaap,

   Het vliegveld valt nu buiten de milieuzone. Zie hier een kaart: https://ajuntament.barcelona.cat/qualitataire/sites/default/files/mapazbe_barcelona.pdf

   Saludos,
   Marta Rubio

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave