🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 51 reacties
Home » Blog » Milieusticker in Barcelona

Milieusticker in Barcelona

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe wet van kracht in Barcelona die auto’s zonder milieusticker uit de stad verbant. De gemeente van Barcelona voert al jaren een groene politiek en daar passen oude vervuilende auto’s niet in. Woon je in Barcelona of ben je van plan om Barcelona met de auto te bezoeken, dan is onderstaande informatie zeker van belang voor je, want hoe zit het met de milieusticker in Barcelona, voor wie is het bedoeld en hoe kun je deze aanschaffen? Hier leg ik alles uit wat je moet weten over de milieustickers in Barcelona.

Hoe werkt de milieusticker?

Laten we beginnen bij het belangrijkste: alle voertuigen die binnen de milieuzone in Barcelona rijden dienen in bezit te zijn van een geldige milieusticker (in het geval van Spaanse voertuigen) of speciale vergunning (in het geval van oude of buitenlandse voertuigen). Hierdoor worden oude auto’s, motoren, brommers, scooters en busjes die veel vervuilen uit de stad geweerd.

Voor wie is de milieusticker?

Sinds ruime tijd moeten alle voertuigen in Barcelona voorzien zijn van een milieusticker. De Spaanse milieusticker is vooralsnog alleen toepasbaar bij Spaanse voertuigen (met een Spaans kenteken). Valt het voertuig buiten de norm omdat het te oud is, dan is er geen sticker, wat betekent dat de bestuurder de milieuzone niet in mag van maandag t/m vrijdag tussen 7:00 en 20:00 uur.

Buitenlandse voertuigen dienen in bezit te zijn van de nodige vergunning om in de milieuzone van Barcelona te mogen rijden.

Voorbeeld van milieusticker in Barcelona
Voorbeeld van milieusticker in Barcelona

Soorten milieustickers in Barcelona

Spanje kent een viertal stickers die als identificatielabel voor de atmosferische impact van het voertuig werken. Aan de hand van het bouwjaar, het brandstofgebruik en de euronorm van het voertuig is er een ZeroEcoC of B sticker.

Welke milieusticker je nodig hebt, is te controleren via de site van DGT. In principe werkt dit als volgt:

ZeroGeldig voor elektrische auto’s, motoren, brommers, scooters en busjes die volledig elektrisch en zonder uitstoot rijden.
EcoGeldig voor hybride auto’s en voertuigen die op gas rijden.
CGeldig voor auto’s en busjes die rijden op benzine met een kenteken van na 2006 en dieselauto’s van na 2014. 
BGeldig voor auto’s en busjes die rijden op benzine met een kenteken van na 2000 en dieselauto’s van na 2006. 

Er zijn daarnaast een aantal uitzonderingen, zoals de voertuigen voor gehandicapten en dienstvoertuigen (die uitgesloten zijn bij deze wet), of de grote vrachtwagens, bestelwagens en bussen (die nog een jaar krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe voorschriften). Voor toeristen die met een buitenlands kenteken Barcelona bezoeken, is er ook een speciale vergunning nodig.

Nieuwe milieunormen en milieustickers in Barcelona vanaf 2020
Milieustickers in Barcelona verplicht vanaf 2020

Oude voertuigen

Bestuurders van oude auto’s (in dit geval benzineauto’s van vóór 2000 en dieselauto’s van vóór 2006), oude motoren en bromfietsen (van vóór 2003) en oude bestelwagens (van vóór 1 oktober 1994) krijgen geen sticker en mogen de stad in principe niet in, behalve in het weekend en ’s nachts na 20:00 uur tot 07:00 uur ’s ochtends.

Ook is het mogelijk om minstens 10 keer per jaar een speciale vergunning te krijgen om met een oude auto binnen de milieuzone te rijden. Daarvoor dient de bestuurder geregistreerd te zijn in het register van buitenlandse en andere geautoriseerde voertuigen en de aanvraag op tijd in te dienen via de site van AMB. Elke vergunning kost € 2,-.

Als een bestuurder van een oude auto de milieuzone in Barcelona moet betreden vanwege een medisch noodgeval en daarom vooraf geen toestemming kan aanvragen, kan diegene die vergunning alsnog binnen de volgende drie dagen regelen. Daarmee kan de bestuurder de eventuele sancties ongeldig maken.

Toeristen

Als eigenaar van een voertuig met een buitenlands kenteken, dient de bestuurder zich in het register van de AMB voor buitenlandse en andere geautoriseerde voertuigen aan te melden.

Dat geldt vanaf 1 januari 2020 voor de volgende soort voertuigen:

 • Motoren en bromfietsen (categorie L) geclassificeerd als Euro 2 of hoger.
 • Auto’s (M1) geclassificeerd als elektrisch, benzine Euro 3 of hoger of diesel Euro 4 of hoger.
 • Vanaf 1 april 2021: lichte bedrijfswagens (N1) geclassificeerd als elektrisch, benzine Euro 3 of hoger of diesel Euro 4 of hoger.
 • Vanaf 1 januari 2022: kleine touringcars (M2) of goederenvervoer (N2, N3) geclassificeerd als Euro 4 of hoger.
 • Vanaf 1 juli 2022: bussen en touringcars (M3) bestemd voor collectief personenvervoer geclassificeerd als Euro 4 of hoger.

Deze procedure kost € 5,-. Daarmee ontvangt de bestuurder een 2 jaar durende vergunning om in Barcelona te mogen rijden, mocht het voertuig binnen de normen vallen. Een Spaanse milieusticker is hierdoor overbodig.

Deze aanvraag kan online of ter plekke in Barcelona gedaan worden bij het kantoor van OAC de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (Carrer 62, 16-18, in de Zona Franca), open maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur.

Toeristen met oude voertuigen die geen sticker hebben, kunnen zich alsnog bij de AMB registreren en na de registratie een aanvraag indienen voor één van de 10 beschikbare dagen waarop oude auto’s in de stad mogen rijden. Houd wel in gedachten dat elke vergunning je € 2,- extra kost.

Nieuwe milieunormen en milieusticker voor auto's in Barcelona

Waar heb je de milieusticker nodig?

De milieuzone in Barcelona wordt aangeduid als Zona de Baixes Emissions (ZBE) en strekt zich uit over de hele stad Barcelona en de omliggende gemeentes Sant Adrià de Besòs, Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat en Cornellà de Llobregat. Op dit hele gebied mogen doordeweeks tussen 7:00 en 20:00 uur geen voertuigen zonder milieusticker of vergunning rijden.

De wijken Vallvidrera, Tibidabo, Les Planes en de Zona Franca en de ringweg Las Rondas zijn vooralsnog uitgesloten en kunnen gebruikt worden als opstapplaats, net als de parkeerplekken P+R vlakbij andere metro- en treinstations.

👉 Zie hier een kaart van de milieuzone in Barcelona in PDF of Google Maps.

Waar koop je een milieusticker?

De milieustickers voor Barcelona zijn ter plekke of online te koop via postorderbedrijf Correos en de erkende garages die aangesloten zijn bij de Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona. De milieustickers kosten € 5,- per stuk en zijn verkrijgbaar op vertoon van een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs en een geldig identiteitsbewijs van de eigenaar van het voertuig.

Voertuigen met buitenlandse kentekens hoeven geen Spaanse milieusticker te hebben, maar dienen wel geregistreerd te zijn bij de AMB om door Barcelona te mogen rijden (een soort vergunning dus). Deze procedure bedraagt € 5,-.

Wordt er gecontroleerd?

Het overtreden van deze milieuregels kan leiden tot boetes van honderden tot duizenden euro’s. Controles gebeuren via camera’s die op de milieustickers controleren en de kentekens scannen. Hierdoor blijft niemand gespaard. De boete bedraagt € 100,-.

Conclusie

Wie een oude auto heeft, kan voortaan beter buiten de milieuzone parkeren en op een andere manier Barcelona bereiken, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met de taxi. De gemeente moedigt tevens de bestuurders van oude auto’s aan om deze te laten slopen door ze te belonen met drie jaar lang gratis OV (middels de T-Verda).

Als toerist met een buitenlands kenteken kun je het beste je auto van tevoren online via de AMB registreren en controleren in welke categorie je valt. Heb je een oude auto en moet je binnen de milieuzone zijn, dan zal je daarnaast een speciale vergunning moeten aanvragen voor iedere dag die je in Barcelona wilt zijn (met een maximum van 10 keer per jaar).

👉 Lees ook: nieuwe milieunormen en milieusticker in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

51 gedachten over “Milieusticker in Barcelona”

 1. Goedemiddag,

  Wij zijn 8 dagen cruisen vanuit Barcelona. Onze auto staat dsn geparkeerd op de parkeerplaats van de cruise maatschappij in de haven.
  Moet je voor de dagen dat je niet met de auto rijdt een een milieusticker aanvragen?
  Wordt een stilstaande auto überhaupt ook gecontroleerd/gescand?

  Beantwoorden
  • Hola Bert! Geen idee, maar ik ga er vanuit dat een stilstaande auto geen probleem is en niet gecontroleerd wordt. Het probleem is wanneer je Barcelona in rijdt of door Barcelona rijdt, zonder milieuvergunning / milieusticker. In dat geval moet je dus op de tijden letten waar dat wel mag. En anders een vergunning aanvragen: zodoende kan je op alle tijden in en uit de stad rijden zonder problemen.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Veel plezier alvast gewenst!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 2. De website is nogal onpraktisch.
  Tip 1: gebruik een Chrome browser (met Edge gaat de betaling niet…. ??)
  Tip 2: als je al een keer bent ingelogd en info hebt achtergelaten zoals kenteken en paspoort heeft het geen zin dat nog een aantal keer te doen: dan moet je naar ‘Login’…. ze kennen je al.

  Beantwoorden
 3. hallo MArtha, Wat een fijne website heb jij! Ik heb de registratie gedaan voor de Milieuzone, maar we gaan binnen de 15 dagen erheen. Dus dan zijn we nog niet gereistreerd. We zitten in Canet de Mar en kunnen met de trein, maar willen liever met de auto (sneller) . Ik vroeg mij af je nog een goede parking weet aan de oostkant van Barca? Alle P+R’s zijn ih noorden of westen? Zag een metrostation bij Gorg maar geen parking daar. alvast bedankt!

  Beantwoorden
 4. Hi, Marta,

  Dank voor je blog. Het heeft ons zeker verde geholpen. Zoals ik lees en heb ervaren is de website inderdaad ontzettend onhandig. Ik weet alles in te vullen maar krijg steeds een foutmelding bij het paspoort nummer. Blijkbaar moet je een IEN nummer hebben. We begrijpen er niks van.

  Kun jij ons verder helpen?

  Op de website staat inderdaad een adres waar je heen kan maar alleen op afspraak. Maar we kunnen ook nergens vinden hoe we een afspraak kunnen maken.

  Weet jij dit misschien? Of kunnen we er gewoon heen rijden.

  We willen namelijk morgen al gaan..

  Beantwoorden
  • Ter aanvulling op mijn vorige vraag. We hebben een groene milieusticker van Duitsland op de auto. Alleen staat er een ander kenteken op.

   Word alleen de kleur van de sticker gemonitord of ook wat er op staat? Inmiddels zijn de letters en cijfers bijna uitgevaagd maar toch..

   Beantwoorden
 5. Hoi Marta,
  Waar kun je langer parkeren in Barcelona zonder zo’n sticker? Ik de luchthaven kan dat ook niet blijkbaar. Is er iets van n P+R aan de rand vd stad? Of n station ervoor waar dit zou kunnen dat jij weet? En enig idee hoeveel dat gaat kosten?
  We hebben n airbnb in Barcelona maar als we dit vooraf hadden geweten… alvast bedankt!
  Groet, Mariëlle

  Beantwoorden
 6. Beste marta,

  Wij willen over een week 2 dagen naar Barcelona, maar hebben een nl huurauto nadat onze camper is aangereden. Deze heeft echter geen sticker (die had de camper wel) en we hebben al een verblijf geboekt in Barcelona (port forum). Kunnen we dan via postkantoor oid een dagvergunning voor Barcelona aanvragen? Alvast dank. Vrgr. Levien

  Beantwoorden
 7. Hi Marta,

  Ik zit nu in L’escala en wil met mijn dochters een dagje naar Barcelona. Net vastgelopen op de site voor een vergunning. Kan ik wel op zaterdag naar Barcelona rijden en parkeren in een parkeergarage bij het busstation nord?

  Beantwoorden
  • Hola Ellis!

   Een vergunning aanvragen duurt minimaal 2 weken, dus het beste is om met de auto naar de dichtstbijzijnde treinstation te reizen (in jullie geval Girona), daar parkeren en met de trein naar Barcelona gaan.

   Je kunt ook net buiten Barcelona parkeren en je verder met het OV verplaatsen. Maar niet bij busstation nord want die zit binnen de stad, en dat mag niet zonde rode juiste vergunning.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 8. Hoi, we plannen vanuit onze vakantieplaats met een Spaanse huurauto Barcelona 1 dag te bezoeken, hoe zit dat dan met de milieusticker? Wordt die voorzien bij het verhuurbedrijf ?

  Beantwoorden
  • Hola Kris,

   Ik ga er vanuit dat de auto’s bij de lokale verhuurbedrijven al voorzien zijn van de nodige papieren / milieustickers om in Barcelona te mogen rijden. Maar dat zou je ter plekke nog eens kunnen vragen voor de zekerheid als je wilt 🙂

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 9. Hoi Marta, Vorige week in Spanje geweest en maar niet het risico gelopen om zonder milieusticker naar Barcelona te gaan me de auto. Maar nu hoorde ik dat de zogenaamde groene Duitse milieusticker ook geldig is in Barcelona/Madrid. Klopt dit ?

  Gr. Dennis

  Beantwoorden
 10. Wij zijn van plan om zondag met een auto van 4 jaar oud in Barcelona bij Camp Nou in parkeergarage te gaan parkeren. Weet jij wat we dan precies nodig hebben qua vergunning of milieusticker? Het is me niet duidelijk. Ik lees namelijk ook dat je in het weekend en op feestdagen dit alles niet nodig zou hebben

  Beantwoorden
  • Hola Suzanne,

   Dat klopt, in het weekend geldt er geen milieuzone dus het lijkt mij dat je in principe zonder vergunning in mag rijden.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
   • Hallo Marta, graag reizen we in een weekend met de auto een dagje naar Camp Nou. Hierboven beschreef je al dat je dan geen sticker of vergunning nodig hebt. Maar ergens anders schrijf je dat je in het weekend wel een vergunning/inschrijving nodig hebt. We hebben geen oude auto. Wat is nu wijsheid? Of ligt camp Nou buiten de stad?
    Dank je wel

    Beantwoorden
    • Hola Minke,

     Buitenlandse voertuigen, net als oude auto’s, dienen in bezit te zijn van de nodige vergunning om in Barcelona te mogen rijden. Camp Nou zit “in” Barcelona dus zonder vergunning zal je waarschijnlijk een boete krijgen. Echter aangezien oude voertuigen zonder milieusticker in het weekend wel toegestaan zijn, is het aannemelijk dat dit ook geldt voor buitenlandse auto’s. Maar ik heb het zelf niet geprobeerd, dus kan ik het niet 100% garanderen.

     Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast gewenst!

     Saludos,
     Marta

     Beantwoorden
 11. Wij zijn van plan in maart naar Spanje te gaan en oa Barcelona te bezoeken als het zoveel rompslomp geeft wat milieustickers betreft gaan we de stad maar vermijden. Zijn er nog andere steden waar je de sticker nodig hebt want op de site kom ik er niet uit lees geen Spaans

  Beantwoorden
 12. Hoi Maria wij willen met onze camper naar Barcelona gaan maar kunnen hem niet registreren omdat de sites er steeds uit ligt kunnen we het dan ergens anders doen bvd Wanny

  Beantwoorden
  • Hoi Wanny,

   Dat is lastig als de site telkens eruit ligt. Je zou later nog eens kunnen proberen en anders buiten de stad parkeren (in dorpjes als Castelldefels, Arenys de Mar of Canet de Mar bijvoorbeeld, die aan het strand liggen en goede verbinding hebben met Barcelona) en naar Barcelona reizen met het OV.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 13. Hoi marta, heb je een tip voor een parkeerplaats buiten barcelona en buiten de milieuzone. We hebben fietsen bij dus we fietsen dan naar het centrum. Maar ik krijg niet echt een goede parkeerplaats gevonden.
  bedankt alvast

  Beantwoorden
 14. Hoi Martha
  Morgen gaan wij naar Barcelona. Wij kwamen er vandaag pas achter dat je je auto moest registeren via AMB. Dit hebben we inmiddels gedaan. Ging niet makkelijk. Maar we hebben nog niet kunnen betalen. Wel een mail gehad dat ze de aanvraag in behandeling gaan nemen. Wat adviseer je ons? Kunnen we doordat we geregistreerd zijn naar Barcelona rijden en volgt de afrekening van 5 euro naderhand en is dat afdoende ? Of moeten we eerst betaald hebben op eoa manier ?
  Groet Bart

  Beantwoorden
 15. Hoi
  Wij zitten in Barcelona en hebben begrepen dat wij een vergunning nodig hebben om de stad in te rijden
  Wij vallen in de milieuzone B .
  Wij komen er niet uit om dit online aan te vragen en krijgen elke keer een melding met “error “
  Is er een andere manier om de vergunning aan te vragen?

  Beantwoorden
  • Hola Samira,

   Ja, helaas is het online aanvragen van een vergunning niet erg makkelijk of snel. Je zou eventueel langs hun kantoor kunnen gaan of buiten de stad parkeren en met het OV verplaatsen.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 16. Hi Marta,

  Het volgende staat op de website van de ANWB, klopt dit?

  Wie over een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker beschikt, kan deze ook in Spanje gebruiken. Op sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen.

  Beantwoorden
  • Hola Steef,

   Dit is een goede inderdaad! Wel moet de auto in principe afkomstig zijn uit dat land (Duitsland, Oostenrijk, Denemarken of Frankrijk). Tenminste zo staat het op de site aangegeven. Weet niet in hoeverre het werkt voor Nederlandse auto’s met buitenlandse stickers. Misschien dat iemand anders hier ervaring mee heeft en een comment achter wilt laten?

   Saludos, Marta

   Beantwoorden
 17. Waardeloos systeem zeg, een uitdraai van het emissierapport van het RDW is blijkbaar nog steeds niet voldoende om aan te tonen dat ik een auto heb met klasse Euro 6. Welk document willen ze dan wel accepteren?

  Beantwoorden
  • Hola Ester,

   Dit is wat er nu op hun site staat:

   Documentation
   If you are seeking to obtain a long-term permit for a vehicle, you will need to attach the vehicle documents that state the legal owner, the registration number (number plate), the vehicle category, the type of fuel and the Euro emissions category. If you do not have the official documentation containing these details, you will need to provide an official document issued by the vehicle manufacturer (in Catalan, Spanish or English) to prove compliance with equivalent emissions levels of NOx and particulate matter.

   If you want to apply directly for registration of foreign vehicles entering the low emissions zones, you will need to attach the vehicle documents that state the owner and the registration number (number plate).

   Beantwoorden
 18. Hola Marta,
  Klopt het dat vanwege de Corona uitbraak de ingangsdatum van het boetesysteem voor auto’s zonder milieusticker in Barcelona uitgesteld is tot 15 September.
  Alvast dank

  Beantwoorden
 19. Hallo! Wij moeten met onze 2005 diesel bus zaterdag de boot pakken Rome. Is het verstandig dan onze bus aan te melden of niet? We verblijven verder niet in Barcelona. Rijden direct naar de boot

  Beantwoorden
  • Hola Frank,

   In principe worden er tot april geen boetes uitgedeeld (alleen waarschuwingen) en aangezien jullie slechts naar de haven zullen rijden, lijk me inderdaad niet de moeite waard. Maar het is dus wel tegen de regels in. Iedere auto die door Barcelona nu rijdt, moet voorzien zijn van de bijpassende milieusticker of aangemeld staan in het register als buitenlands voertuig. De keus is dus aan jullie.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Saludos, Marta

   Beantwoorden
 20. Hallo Marta,
  Bedankt voor je reactie. We zijn alweer onderweg richting zuiden.
  Ik wacht even af of ik nog wat hoor en anders moeten we er in oktober maar weer achteraan gaan als we in de buurt zijn.
  Bondia.

  Beantwoorden
 21. Hallo,
  Ik heb onze camper aangemeld en op het bericht staat dat we voor een bepaalde datum het bedrag van 5, 00 moeten betalen, maar niet hoe en waar.
  We zijn naar de Correos gegaan, maar daar wisten ze het ook niet.
  Moeten we gewoon wachten tot we meer horen?
  Niemand kan ons vertellen wat en hoe eb we komen nogal vaak in Barcelona.

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Hoi Brigitte,

   Goed dat jullie jullie aangemeld hebben. Ik vind echter vreemd dat ze niet weten waar jullie het geld moeten overmaken. Misschien krijg je binnenkort nog bericht via de e-mail of post daarover? Heb je ook in je spambox gekeken voor de zekerheid?

   Van je bericht begrijp ik dat je nu in Barcelona bent? Dan zou je nog even langs de AMB kantoor kunnen gaan om dit nogmaals te vragen. Het adres is: Carrer 62, 16-18. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur.

   Hopelijk helpt dit!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden
 22. Hoi,
  Als ik het goed begrijp moeten wij dus onze auto registreren bij de AMB omdat we regelmatig in Barcelona komen ( Nederlands kenteken) Maar hoe controleren ze dan dat we geregistreerd staan?

  Beantwoorden
  • Hola Monique,

   Inderdaad, je dient je auto te registreren bij de AMB. Als je auto aan de eisen voldoet, dan zal je een vergunning krijgen voor 2 jaar om binnen Barcelona en de milieuzone te rijden.

   Ik ken de exacte details niet, maar ze controleren de auto’s die door de stad rijden via camera’s die alle kentekens lezen. Ik neem aan dat het register gekoppeld is aan deze camera’s en wanneer een kenteken niet in het systeem verschijnt, de bestuurder een boete krijgt. Vandaar dat het belangrijk is om zich aan te melden.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie