De beste tips van een local!

Bus in Barcelona

Bus Barcelona
Inhoudsopgave

Met de bus in Barcelona is elke plek makkelijk te bereiken. Een andere voordeel van de bus is dat je meer van de stad ziet dan wanneer je met de metro reist. Bij het toeristenbureau kun je een kaart krijgen waarop de dienstregeling en de busroutes zijn aangegeven. Deze routes staan overigens ook op de abri's bij de bus haltes. Ook leuk om te weten: met dezelfde kaart als in de metro en de rest van het openbaar vervoer mag je in de bus instappen.

Let op!

Wegens de corona uitbraak is het gebruik van mondmaskers in de bussen verplicht en worden er geen meer tickets bij de buschauffeur verkocht. Deze dien je te kopen bij de kaartenautomaten in de metro’s of de TMB app. Passagiers maken alleen gebruik van de achterdeur in de bussen. Stap bij voorkeur niet in een drukke bus maar wacht tot de volgende en hou afstand met de andere passagiers. Ga als het kan niet tegenover elkaar zitten en laat het gangpad altijd vrij.

Tip: onbeperkt reizen met het OV in Barcelona
Ben je maar kort in Barcelona en ben je van plan om veel met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen, kies dan voor de Hola BCN! Travelcard. Dé manier voor toeristen om veel geld te besparen tijdens een stedentrip Barcelona. Met de Hola BCN! Travelcard mag je onbeperkt reizen met het OV, zelfs van en naar het vliegveld van Barcelona. Koop je Hola BCN! kaart online van tevoren om deze al bij aankomst gelijk te kunnen gebruiken. Tip: als je je ov-kaart via Barcelona Turisme bestelt ontvang je daarnaast 5% korting!

Direct bestellen Meer informatie

Bussen in Barcelona

Het busnetwerk van Barcelona, met ruim 1.080 bussen en 2.573 haltes, is zeer uitgebreid en efficiënt. De bussen werken de hele dag en nacht door. Zoals je in de onderstaande plattegrond kunt zien, zijn er bussen overal in de stad te vinden.

Bussen Barcelona

Klik hier om de kaart te downloaden.

Buslijnen in Barcelona

Er zijn verschillende bussoorten en buslijnen in Barcelona:

  • Lijnbus (Autobús): overdag rijden rond Barcelona de reguliere lijnbussen, te herkennen aan hun rode kleur. Deze hebben altijd een nummer en een specifieke route die te lezen is aan de voorkant van de bus. Ook bij de bushaltes liggen abri's en informatieborden over de routes van de bussen.
  • Buurtbus (Bus del Barri): over het algemeen zijn de Bus del Barri kleinschalige bussen die een bepaalde buurt bedienen. De route van deze bussen is bij de bushalte te vinden. Op de meest bergachtige en dun bevolkte gedeelten van Barcelona, zoals Torre Baró, biedt de gemeente een bus aan die op aanvraag werkt, genaamd El meu bus. Je kunt de bus telefonisch of via een app opvragen en gebruik maken van de reeds bestaande bushaltes.
  • Horizontale en verticale buslijnen (RETBus): de nieuwste aanwinst in Barcelona zijn de horizontale en verticale buslijnen die de stad op een sneller en efficiënter manier kriskrassen. Deze bussen zijn langer om een grotere capaciteit te kunnen aanbieden, en ze zijn sneller omdat er meer afstand tussen de haltes zijn en omdat ze geen bochten nemen. De horizontale buslijnen zijn te herkennen aan de 'H' en de verticale trajecten aan de 'V'. In de bushaltes vind je informatie over de routes van deze bussen.
  • Nachtbus (Nitbus): de bussen die 's nachts rijden heten Nitbus en zijn vooral heel handig als de metro gesloten is en je geen taxi wilt nemen. Iedere 20 minuten is er een bus. Veel van deze bussen vertrekken of komen langs Plaça Catalunya. De nachtbus is te herkennen aan de 'N'. Een handige nachtbus is N17, die rijdt van Plaça Catalunya naar het vliegveld Terminal T1 en N16, die rijdt van Plaça Catalunya naar Terminal T2. Hier vind je een kaart met alle nachtbussen in Barcelona. Voor meer info over de nachtbus kijk op de pagina van ambmobilitat.cat.

Klik hier om de kaart te downloaden.

Hoe werkt de bus in Barcelona

Bij de bus geldt de volgende regel: mensen die met de bus willen reizen stappen in bij de chauffeur en stempelen zijn eigen OV-kaartje in de aanwezige automaten. Heb je nog geen kaartje? Dan kun je bij de chauffeur een ticket kopen. Je betaalt dan €2,20 per rit, onafhankelijk van de eindbestemming. Mensen die willen uitstappen, gaan via de deuren achterin uit de bus. Het is niet nodig om zoals in Nederland uit te checken.

Bussen in Barcelona
Bussen in Barcelona

Kaartjes voor de bus

In de bus geldt dezelfde OV-kaart als in de metro (behalve voor de Aerobús en de toeristenbus). Kaartjes voor de bus zijn dus ook verkrijgbaar bij de loketten en de automaten in de metrostations. Het is ook mogelijk om direct een ticket bij de chauffeur te kopen als je geen kaart bij je hebt. Hiervoor moet je wel €2,40 per rit contant betalen.

Toeristen kunnen ook gebruik maken van de bus in Barcelona met de Barcelona Card en de Hola BCN! Travelcard.

Koop hier nu je OV-kaart

Prijzen OV-kaart in Barcelona

Een dagkaart (T-Dia)€10,50
Tienrittenkaart (T-Casual)€11,35
Hola BCN! toeristen kaart 48 uur€16,30
Hola BCN! toeristen kaart 72 uur€23,70
Hola BCN! toeristen kaart 96 uur€30,80
Hola BCN! toeristen kaart 120 uur€38,00

Lees hier meer over de verschillende OV-kaarten.

Let op: kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen!

*Gebaseerd op de prijzen op 10 januari 2020.

Dienstregeling

De lijnbussen rijden in Barcelona in de regel tussen 6:30 en 22:00 uur. Daarna gaan de nachtbussen in. Wachttijden voor de bus kunnen variëren, vooral aan de hand van hoe druk het verkeer is. Maar gemiddeld kun je op 15 minuten wachttijd rekenen, al zijn er tegenwoordig ook bij de meeste bushaltes elektronische borden waar je heel duidelijk kunt zien hoe laat de volgende bus komt.

Bussen rondom Barcelona

Woon je of ga je op bezoek naar een stad in de omgeving van Barcelona, dan kun je de regionale bus nemen. Steden die goede bus verbindingen hebben met Barcelona zijn onder andere Badalona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hopsitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Tiana en Viladecans. Blijf je binnen zone 1, dan kun je vaak met je gewone T-10 met de bus reizen. Voor trajecten buiten Barcelona waar geen TMB-bus rijdt zijn de Hola BCN! kaart en de Barcelona Card niet geldig en dien je een T-10 of een losse kaart te gebruiken. Voor meer informatie over deze buslijnen bekijk de pagina van ambmobilitat.cat.

Gedetailleerde informatie over welke dorpen en steden in welke zone vallen vind je hier.

Tip!

Vanaf Barcelona is het ook makkelijk om naar andere Spaanse steden te reizen. Wil je Spanje met de bus verkennen, bestel nu je tickets bij Alsa. Voor internationale bussen ga naar Eurolines, Ouibus en Flixbus.

Busstations in Barcelona

Barcelona heeft drie busstations voor de lange afstanden: Estació del Nord, Sants en Fabra i Puig. Vanaf het Estació del Nord vertrekken er veel regionale, nationale, maar ook internationale bussen. Ook de bussen naar Girona vliegveld vertrekken vanuit Estació del Nord. Andere belangrijke instapplaatsen zijn Sants Estació (voor onder andere de bussen naar Reus vliegveld) en Fabra i Puig. Voor deze bussen heb je aparte tickets nodig. Op het busstation kun je altijd kaartjes voor de bus kopen.

Meer informatie over busreizen vanuit Estació del Nord vind je hier, voor Sants Estació klik hier en voor Fabra i Puig hier.

Nieuws over de bus in Barcelona

- 23/03/2011: Nieuwe horizontale en verticale buslijnen

Inhoudsopgave