🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Het plantenhuis van Barcelona

Het plantenhuis van Barcelona

In een van de mooiste straten van El Born vind je één van de meest gefotografeerde huizen van Barcelona, het zogenaamde “casa de las flores” of “casa de las plantas” (het plantenhuis). Het arsenaal aan bloempotten voor de deur maken van dit huis een interessant object voor de meeste passanten, die uiteraard geen moment missen om het met de camera vast te leggen. Niet gek dus dat het plantenhuis zo goed scoort in de rankings van “meest instagrammable plekken” in Barcelona. Maar hoe is deze collectie aan planten en bloemen ontstaan en wie zit erachter? Een tijdje geleden las ik een artikel in de krant El Periódico waar de eigenaren van het plantenhuis werden geïnterviewd; een leuk verhaal die ik graag aan jullie doorgeef!

Het meest gefotografeerde huis in Barcelona

Het plantenhuis op Carrer de l’Allada-Vermell nummer 12 is tegenwoordig één van de meest gefotografeerde plekken in Barcelona. Maar dit was natuurlijk niet altijd zo. Sterker nog, toen zijn bewoners hier kwamen wonen 32 jaar geleden, was Allada en Vermell eigenlijk de naam van de twee straten die hier zaten, met een rij tussenin van gebouwen. In 1992 werden de tussengebouwen gesloopt en is Allada-Vermell zoals we het nu kennen ontstaan: een mooie en brede wandelpromenade, eigenlijk iets vrij zeldzaams in de buurt, waar kinderen in de speeltuin kunnen spelen en mensen tot laat in de avond op het terras zitten.


Acht jaar geleden begonnen Luis, alias “Lucky”, en Inés (de bewoners van het huis op nummer 12) hun plantenverzameling. Eerst waren het vier bloempotten, maar al snel werden het er meer. De meeste planten vonden ze halfdood op straat en namen ze mee naar huis om ze weer te laten bloeien. De Lourdes van de planten zou je ze wel kunnen zeggen. Tegenwoordig staat de teller op 61 bloempotten. Maar ze krijgen er nog steeds nieuwe planten bij, bijvoorbeeld van buurtbewoners die weggaan en de planten daar achterlaten.

Het plantenhuis van Barcelona in Carrer de l'Allada-Vermell
Deze urban jungle is dé foto hotspot van Barcelona

Gekke situaties

Er gaat geen minuut voorbij dat niemand een foto van het plantenhuis schiet. Soms hebben deze spontane fotografen geluk en is Jackie (hun hond) buiten aan het rondsnuffelen, wat de foto alleen maar leuker maakt. Maar er zijn ook gekke situaties ontstaan door te fanatieke Instagrammers, zoals een keer toen een meisje in huis huiskamer binnenviel. De deur stond op een kier en het meisje leunde er tegen aan om een foto te maken, waardoor ze direct in hun woonkamer viel.

Ook krijgen ze regelmatig lieve berichtjes van mensen in briefjes, zoals deze: “Hola Sr/Sra. Sus plantas verdes están muy guapas. Dan feliz a la gente. Muchas gracias. De Francia” (“Hallo meneer/merouw. Uw groene planten zijn heel mooi. Ze maken mensen blij. Heel erg bedankt. Uit Frankrijk”).

“Je zou één euro per foto moeten vragen” hebben ze weleens gehoord, dan zouden ze al in de Forbes kunnen staan. Toch blijven Lucky en Inés ondanks het succes van hun plantenhuis ‘gewoon’ zichzelf. En ze hebben een nieuwe klus erbij gekregen! Namelijk de naburige kapperssalon ook zo leuk op te zetten met planten en bloemen. Want ja, het is natuurlijk heel mooi wat planten doen en iedereen wil nou eenmaal zo’n leuke entree thuis hebben!

Dus ben je in de buurt van El Born, breng dan zeker een bezoek aan het plantenhuis om er (uiteraard) een foto te nemen en geniet van deze unieke en speciale plek!


Tip: voor het volledige interview (in het Spaans) klik hier.

 • Praktische informatie:
  Wat: het plantenhuis bezoeken
  Waar: Carrer de l’Allada-Vermell, 12
  Metro: Jaume I (L4) en Arc de Triomf (L1)
  Prijs: gratis
  Tip: combineer een bezoek aan het plantenhuis met mijn wandeltour door de wijk El Born.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie