🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Op bezoek bij Parc del Laberint d’Horta

Op bezoek bij Parc del Laberint d’Horta

Het Parc del Laberint d’Horta is het oudste stadspark van Barcelona en een van de mooiste. Naast het beroemde labyrint, biedt dit park nog veel meer, zoals prachtige gebouwen en sculpturen, een mooi uitzicht en veel rust. Het is dan ook de perfecte plek om een rustige dag met de familie of je geliefde door te brengen.

Lees nu alles over een van mijn favoriete plekken in de stad, het Parc del Laberint d’Horta, en bekijk de video die ik tijdens mijn laatste bezoek aan het park heb gemaakt.

Geschiedenis van het Parc del Laberint

In 1792 huurde de Desvalls familie, eigenaren van dit prachtig landgoed, de Italiaanse architect Domenico Bagutti in om een tuin en een cipres doolhof te ontwerpen. In het midden van de 19e eeuw breidden de afstammelingen van de Desvalls het park uit onder toezicht van de architect Elies Rogent. Toen werd de romantische tuin met bloembedden, pleintjes, hoge bomen en een waterval uitgebreid.

Het huis van de familie Desvalls werd aan de Torre Subirana (een oude uitkijktoren uit de veertiende eeuw) gekoppeld. Het Palau Desvalls werd een romantisch kasteel, gebouwd in de stijl van een Moors kasteel. De tuin naast dit paleis werd in 1880 toegevoegd.

Aan het einde van de 19de eeuw, werden sociale en culturele bijeenkomsten op het landgoed gehouden. In de vroege jaren 70 werd het park gemeentelijke eigendom en werd het voor het publiek geopend. Pas in 1993 kon er een grondige restauratie plaatsvinden dankzij de steun en financiering van de Europese Unie. Sindsdien is de ruimte ontwikkeld volgens het concept van een tuin-museum.

Tip: wist je dat een deel van de film “Perfume: The Story Of A Murderer” hier in het park gefilmd werd?

Wat te doen bij het Parc del Laberint

Het Parc del Laberint is een mooi voorbeeld van een 18e-eeuwse neo-klassieke tuin. De tuin is gelegen op drie niveaus over gespreide terrassen. Het lagere niveau is voorzien van een labyrint van bijgesneden cipressen, het middelpunt van het park. Doe eens gek en verdwaal in het labyrint. In het midden van het doolhof staat een prachtige witte sculptuur van Eros en eromheen een aantal banken waar je lekker kunt uitrusten.

Het middelste niveau is voorzien van twee Italiaanse tempels met standbeelden van Danae en Artemis. Ook de Toscaanse zuilen zijn beeldschoon en de moeite waard om te zien. Vanuit dit terras heb je een uitstekend uitzicht over het labyrint.

Op het bovenste terras vind je een neoklassieke paviljoen gewijd aan de negen muzen, bekroond met een sculptuur. Op het hoogste niveau is een waterreservoir dat het water voor de tuinen verzamelt. Hier vind je ook een waterval en in het kleine meer kun je vissen zien zwemmen. De rest van het park is omgeven door een mediterraans bos waar je rond kunt lopen.

Bij de entree staat het voormalige paleis van de familie Desvalls, het Palau Desvalls, die deels is afgesloten. Deze bevat prachtige privé tuinen en een middeleeuwse verdedigingstoren, de Torre Subirana. Ook de fontein met een kleine waterval bij de entree is een prachtig element van het park.

Het park is zeer geliefd bij de locals maar wordt ook steeds meer bezocht door toeristen. Hier kun je komen om een dagje in de natuur door te brengen. Zeker op zondag is het park druk, aangezien de entree dan gratis is. Daarnaast is het park zeer populair bij kinderen, die het geweldig vinden om in het labyrint te verdwalen. Ook vele fotografen komen hier graag. Hoe dan ook, dit prachtig stukje Barcelona is zeker de moeite waard om te zien.

Hoe ga je naar het Parc del Laberint

Het dichtstbijzijnde metrostation voor het Parc del Laberint is Mundet (L3). De snelste manier om bij het Parc del Laberint te komen is langs de Passeig de la Vall d’Hebron richting het Velòdrom d’Horta te lopen. Bij het Passeig dels Castanyers links afslaan en naar de top van de heuvel te lopen.

Tijdens dit stukje moet je vooral letten op een paar bijzondere gebouwen: het moderne zwart-witte appartementencomplex naast het metrostation van Mundet (op Avinguda de Can Marcet), gebouwd voor de Olympische Spelen van 1992. Maar let ook op het imposante schoolgebouw van Sant Joan Bosco, dat aan de andere kant van de snelweg staat, en de prachtig Velòdrom d’Horta, een wielerbaan gebouwd in 1984 door de architecten Bonell en Ríos voor de WK baanwielrennen. Tegenwoordig wordt de Velòdrom voor verschillende sportieve en ludieke doeleinden gebruikt.

Daarnaast vind je tussen de Velòdrom en het Parc del Laberint een van de werken van de Catalaanse kunstenaar Joan Brossa, de “poemes corporis“, een serie letters dat hij plaatste als objecten tussen de natuur.

  • Praktische informatie:
    Waar: Passeig dels Castanyers, 1
    Metro: Mundet (L3)
    Wanneer: open tussen november en februari van 10:00 tot 18:00 uur. Maart en oktober van 10:00 tot 19:00 uur. April van 10:00 tot 21:00 uur. Tussen mei en september van 10:00 tot 21:00 uur.
    Prijs: entree kost € 2,23 (€ 1,42 voor kinderen tussen 5-13 jaar oud en gratis voor kinderen van 0-4). Zondag en woensdag is gratis.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie