🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 6 reacties
Home » Blog » Op bezoek bij de Universiteit van Barcelona

Op bezoek bij de Universiteit van Barcelona

De Universitat de Barcelona, oftewel de Universiteit van Barcelona, is een majestueus gebouw uit de 19e eeuw dat sinds 1871 actief is als onderwijscentrum. Het is dan ook het oudste universiteitsgebouw van Barcelona en sinds 1970 uitgeroepen tot historisch-artistiek monument van nationaal belang.

Ik zelf heb als student veel tijd doorgebracht in de bibliotheek, gangen en klaslokalen. Zelfs mijn diploma uitreiking vond hier plaats. Een bijzonder moment dat ik nog steeds als de dag van gisteren kan herinneren. Even terug gaan naar de Universitat is voor mij dus geen straf. Ik vind de sfeer altijd heel aangenaam en ontspannen. Je kunt het haast niet voorstellen wat een oase van rust achter deze muren schuilt. Het is dan ook geen toeristische trekpleister. Alleen studenten of docenten lopen hier rond. Het gebouw doet me altijd denken aan Hogwarts, en de binnentuinen vergelijkbaar met kloosters zijn heerlijke plekken om een tijdje te zitten en uit te drukte van de stad te ontsnappen.

Benieuwd naar wat je kunt zien in de Universiteit van Barcelona en wat maakt dit gebouw zo bijzonder, lees dan verder! Speciaal voor jullie heb ik een parcours geschetst langs alle hoogtepunten.

Universiteit van Barcelona bezoeken

Het oude gebouw van de Universiteit van Barcelona is te vinden naast het bijhorende Universiteitsplein, Plaça de la Universitat, op loopafstand van Plaça de Catalunya. Dit levendige plein staat altijd vol studenten en passanten en wordt vooral gedomineerd door skaters die hier zijn kunstjes laten zien. Daarnaast zijn de gezellige terrasjes eromheen een bekende ontmoetingsplek voor studenten. Als je hier wilt lunchen dan raad ik je aan om naar Buenas Migas te gaan, waar je heerlijke pasta’s en focaccia’s voor een schappelijke prijs kunt halen.

Vanaf het plein geniet je van het mooiste zicht op het oudste gedeelte van het universiteitsgebouw met zijn beroemde klok. Daarnaast merk je hier als geen andere plek hoe druk en hectisch het kan zijn in Barcelona: non-stop rijdende bussen, auto’s en motoren, mensen die komen en gaan, fietsers, skaters, verliefde koppels of groepen jongeren die op een bank zitten kletsen en studenten met mappen onder de arm richting de Universitat de Barcelona. Een bewegend panorama dat drastisch verandert zodra je de universiteit binnentreed.

Het universiteitscomplex aan de Plaça de la Universitat herbergt momenteel twee faculteiten, die van Letteren en Wetenschap. Dit was vroeger echter anders. In de begintijd kon je hier rechten, filosofie, letterkunde, geneeskunde, wetenschap, kunst en industrieel ontwerp studeren. Maar inmiddels is de universiteit zo groot geworden dat de faculteiten verspreid over de stad zijn. Van buitenaf kunnen we zeggen dat talen en letterkunde links van het gebouw zitten en de faculteit wetenschappen aan je rechter hand ligt.

Universiteit van Barcelona - Ingang Plaça de la Universitat
Ingang via Plaça de la Universitat

Er zijn meerdere ingangen naar de universiteit, maar om een mooie tour te doen raad ik je aan om bij de hoofdingang aan het Plaça Universitat te beginnen, dat je met een mooie sobere lobby aan de Universitat de Barcelona verwelkomt. Links zal je een medewerker vinden die achter een bureau zit. Deze dient als informatiebalie. Je kunt ze, indien nodig, voor hulp of om informatie vragen.

Universiteit van Barcelona - Lobby
De lobby van de universiteit is sober maar toch elegant

In deze zaal waar het licht soms moeite heeft om naar binnen te komen, staan er een aantal sculpturen gewijd aan grote intellectuelen, zoals Alfons X, één van de belangrijkste koningen van de Spaanse geschiedenis. Het is ook niet ongewoon dat je hier een tentoonstelling tegenkomt tijdens je bezoek.

We nemen vervolgens de trap rechts naar boven, die je naar een nog mooiere zaal vol grote wandtapijten en schilderijen brengt.

Universiteit van Barcelona - Decoratie eerste verdieping
De eerste verdieping is versierd met wandtapijten, sculpturen en schilderijen

Eenmaal hier lopen we naar de buitengalerijen, waar je vanaf boven een blik kunt werpen op de binnentuin, oftewel de patio, die de vorm van een kloostergang heeft. Deze patio behoort tot de faculteit van Wetenschappen, die hier zijn vestiging heeft, en heeft als naam Patio der Wetenschappen.

Universiteit van Barcelona - Patio der Wetenschappen
Kloostergang in de Patio der Wetenschappen
Universiteit van Barcelona - Patio der Wetenschappen van boven
Patio der Wetenschappen van boven

We lopen vervolgens links langs een van de mooiste galerijen, met mooie marmeren vloeren en prachtige vensters waar veel natuurlijke licht naar binnen valt. Midden op de gang staat links een prachtige houten deur. Is deze open, dan heb je mazzel! Want binnen vind je een van de mooiste zalen van de hele universiteit: de Paranimf. Deze adembenemende ruimte, van boven tot onder rijkelijk versierd en fors in contrast met de soberheid van de rest van de universiteit, is waar grote evenementen zoals de diploma uitreiking plaats vinden.

Universiteit van Barcelona - Paranimf
De Paranimf van de universiteit, een beeldschone zaal waar nu diploma’s worden uitgereikt

Bij mijn bezoek had ik extreem geluk dat er hier twee Chinese toeristen waren die een rondleiding kregen van een universiteitsmedewerker. Zodoende ben ik ook naar binnen gegaan en de uitleg van de medewerker gevolgd, die over de geschiedenis van de Paranimf vertelde. Voor mij was dit het hoogtepunt van de tour, want niet alleen is deze zaal prachtig mooi, maar mijn diploma uitreiking heeft hier ook plaats gevonden. Ik vond het dus prachtig om de Paranimf weer eens te zien, zonder mensen, en met alle rust om van alle details te genieten. Daarnaast wist de gids veel verhalen te vertellen over de zaal, wat ook super interessant was. Meestal is deze ruimte gesloten voor publiek, maar volgens de gids kun je altijd bij de informatiebalie aan iemand vragen of ze je de Paranimf kunnen laten zien. Wat mij betreft een echte aanrader om je bezoek aan de universiteit compleet te maken!

Universiteit van Barcelona - Paranimf
Hier kreeg ik dus ook mijn universiteitsdiploma!
Universiteit van Barcelona - Paranimf
De Paranimf is in groot contrast met de sobere decor van de rest van de universiteit

Ga na je bezoek aan de Paranimf terug naar de galerijen, die de faculteit van Wetenschappen met de faculteit van Letteren verbindt. Voordat je aan het einde komt, zal je een glazen deur tegenkomen die de ingang naar de bibliotheek der Letteren markeert. Ga naar binnen en loop (in stilte) door de bibliotheek gangen. Het eerste stuk van de bibliotheek ziet er weliswaar wat modern uit, maar zodra je naar achteren loopt kom je op het langste stuk van de bibliotheek met zicht op de Plaça de la Universitat. Dit is het oudste gedeelte, dat gekenmerkt wordt door de oude boekenkasten, schilderijen en versierde plafonds. Studenten zitten aan de lange tafels te leren of te werken met hun laptops. In mijn studententijd was ik ook een van de vaste gasten: ik vond het een zeer inspirerende plek om te werken, waar je je goed kon concentreren en leren voor je tentamens.

Universiteit van Barcelona - Ingang Bibliotheek
Ingang naar de bibliotheek van de faculteit der Letteren
Universiteit van Barcelona - Bibliotheek
De oude bibliotheek was mijn favoriete plek om te studeren
Universiteit van Barcelona - Bibliotheek
Let op de indrukwekkende collectie van oude boeken

Als je klaar bent met je bezoek aan de bibliotheek, dan kun je de volgende binnenplaats rechts van je bezoeken. De Patio der Letteren was altijd een van mijn favoriete plekken om te gaan zitten. Ik kon er prima lunchen en een praatje maken met mijn mede studenten. Als ik er nu ben, dan vind ik leuk om tussen de kolommen een tijdje naar beneden te kijken. De rustige binnentuinen nodigen mensen uit om een tijdje te gaan zitten een boekje te lezen en zich te ontspannen.

Universiteit van Barcelona - Gangen en galerijen
De mooie gangen en galerijen van de universiteit
Universiteit van Barcelona - Patio der Letteren
Mijn favoriete hangplek: bij de balustrade op de Patio der Letteren
Universiteit van Barcelona - Patio der Letteren van boven
Patio der Letteren van boven

Loop vervolgens naar beneden om zo langs de binnentuinen te wandelen. Tussen de Patio der Letteren en de Patio der Wetenschappen vind je de Jardí Ferran Soldevila, de eerste botanische tuin van Barcelona waar nu nog een prachtige collectie van exotische planten en bomen groeit. De tuinen in de universiteit omvatten in totaal 1,08 hectare en zijn, net als de rest, gratis om te bezoeken. Hier worden tevens ook vaak evenementen en feesten georganiseerd, zoals de de reeks zomerconcerten ‘Verpres de la UB’.

Universiteit van Barcelona - Patio der Letteren
Langs de patio’s wandelen
Universiteit van Barcelona - Jardí Ferran Soldevila
Jardí Ferran Soldevila, een oase van rust

Heb je honger gekregen, dan kun je even langs naar de universiteitskantine lopen. Dit is echter geen mooie of bijzondere plek, maar het geeft je wel een duidelijk beeld van het studentenleven in Barcelona. De kantine is te vinden op de begane grond, naast de Patio der Letteren.

Tot slot raad ik je aan om de uitgang van Carrer d’Aribau te nemen, om zo een laatste blik op de toren met de klok van dichtbij te kunnen werpen. Het laatste stukje groen en het gebouw aan de kant van Carrer d’Aribau is van recentere tijden en laat ook mooi zien hoe modern de Universitat de Barcelona (UB) ook kan zijn.

Universiteit van Barcelona - Klok
De toren met de klok
Universiteit van Barcelona - Ingang Carrer d'Arago
Ingang  naar de universiteit via Carrer d’Aragó met het logo van de UB
 • Praktische informatie:
  Wat: Universiteit van Barcelona bezoeken
  Waar: je kunt naar binnen gaan via de ingang aan Plaça de la Universitat, Carrer d’Aribau of Carrer de Balmes
  Metro: Universitat (L1 en L2)
  Wanneer: de universiteit is op werkdagen van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot ongeveer 21:00 uur open. De tuinen zijn iedere werkdag geopend van 08:00 tot 21:00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen kun je ook naar binnen via Carrer de la Diputació, 230 (tussen 10:00 uur en zonsondergang).
  Tip: je kunt er ook voor kiezen om aan een officiële rondleiding aan de Universitat mee te doen! Deze gebeuren enkel op bepaalde dagen en je moet er voor van tevoren reserveren, maar dat is zeker de moeite waard om te doen!
  Let op: je kunt er makkelijk in de wirwar van trappen, gangen en galerijen van de universiteit verdwalen. Daarom raad ik je aan om mijn parcours vrij strikt te volgen en daar niet te veel van afwijken tenzij je de weg kent.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

6 gedachten over “Op bezoek bij de Universiteit van Barcelona”

 1. Wat is het prachtig!! En bedankt voor je goede informatie. Ik ben een van de gelukkigen om in de paranimf te mogen kijken. Adembenemend

  Beantwoorden
  • Hola Sofie!

   Ja, hè! Super leuk om te horen dat mijn tips nuttig waren en dat je bij de Universitat bent geweest 🙂

   Saludos, Marta

   Beantwoorden
 2. Als je aan deze universiteit wil studeren, moet je wel slagen voor het DELE examen. Voorbereiding op dit examen kun je uiteraard ook in Barcelona doen, bijvoorbeeld bij Don Quijote of Enforex. Let wel op, de cursus is intensief en met een hoog leertempo.

  Beantwoorden

Plaats een reactie