🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 1 reactie
Home » Blog » Wat we gaan doen in 2017 in Barcelona

Wat we gaan doen in 2017 in Barcelona

Wat we gaan doen in 2017 in Barcelona
10 Barcelona tips voor 2017

Met het nieuwe jaar in zicht, is het hoog tijd dat we gaan kijken naar wat voor leuks 2017 voor ons in petto heeft. Barcelona is een bruisende stad waar telkens nieuwe winkels en hotspots geopend worden en nieuwe initiatieven gestart worden zoals de superilles (superblocks voor meer leefbaarheid in de stad), de nieuwe citypass geweid aan Gaudí of de nieuwe virtuele munteenheid ter promotie van de lokale economie. Ga je in 2017 naar Barcelona en wil je het nieuwste van het nieuwste zien, volg dan mijn onderstaande tips!

Bij deze mijn bucketlist voor 2017 met de nieuwste aanwinsten van Barcelona.

1. Museum Casa de les Punxes

Afgelopen jaar is het betoverende Casa Terrades, alias Casa de les Punxes, voor het eerst voor het publiek open gegaan als museum. Met het Modernisme, de architect van het Casa de les Punxes Josep Puig i Cadafalch en de legende van Sant Jordi als centrale leidraad, is een bezoek aan dit museum zeker een aanrader voor de architectuurliefhebbers. Lees hier meer over de opening van het Casa de les Punxes.

 • Praktische informatie:
  Wat: Casa de les Punxes bezoeken
  Waar: Avinguda Diagonal, 420
  Metro: Diagonal (L3 en L5)

2. Betalen met eigen munteenheid

Wist je dat betalen met lokaal virtueel geld vanaf 2017 mogelijk zal worden in Barcelona? Tenminste als het aan de huidige burgemeester Ada Colau (van de partij En Comu Podem) ligt. Het gaat hier om een nieuwe virtueel en lokaal betaalmiddel om de lokale economie van de wijken te stimuleren, maar het zal geen vervanger van de euro worden. Het idee van een eigen munt is niet nieuw; het wordt al in steden zoals Bristol en Toulouse toegepast. Een pilot wordt in 2017 in de wijken van het Eix Besòs getest. Inwoners kunnen dan met hun smartphones, smartwatches en tablets bij hun lokale winkelier betalen. Na deze proefperiode zal besloten worden of de hele stad Barcelona in 2019 ook dit nieuwe betaalmiddel zal krijgen.

 • Praktische informatie:
  Wat: eigen munteenheid voor Barcelona
  Waar: Eix Besòs (Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver, Besòs en Maresme)
  Wanneer: in 2017

3. Superilles voor de burgers

Nog een nieuwigheid van de burgemeester Colau is de introductie van de zogenaamde ‘superilles’, oftewel de superblocks, die de stad weer leefbaar zullen maken. In de straten van een superblok krijgen voetgangers en fietsers voorrang en mogen enkel buurtbewoners en hulpdiensten met de auto op straat. Het idee is dat de superblocks de verstopping in het verkeer en de luchtvervuiling drastisch zullen verminderen terwijl er meer openbare ruimtes en buurtinitiatieven zullen opbloeien, wat ten goede zal komen voor de leefbaarheid in de stad. De eerste superilla werd met de bijhorende polemiek al in Poblenou afgelopen jaar geopend (tussen de straten Badajoz, Pallars, Llacuna en Tànger).

 • Praktische informatie:
  Wat: Barcelona’s superblocks bezoeken
  Waar: superilla del Poblenou (tussen de straten Badajoz, Pallars, Llacuna en Tànger)
  Metro: Llacuna (L4)

4. Jardins de la Rambla de Sants

Een van de mooiste aanwinsten van de stad afgelopen jaar was die van de opening van de Jardins de la Rambla de Sants. Deze verhoogd groen wandelpad ligt net als zijn grote broer, de New Yorkse High Line Park, bovenop een oude spoorlijn en biedt de bezoeker een aangename wandeling langs een van de minder bekende gebieden van Barcelona.

 • Praktische informatie:
  Wat: Jardins de la Rambla de Sants bezoeken
  Waar: Plaça de Sants
  Metro: Plaça de Sants (L1 en L5), Mercat Nou (L1), Santa Eulàlia (L1)

5. Vernieuwde Sala Beckett

Sala Beckett is een toneelvereniging uit Barcelona dat afgelopen jaar in hun nieuwe pand in Poblenou is ingetrokken. Aan de architectuurliefhebbers is dit nieuwe theater niet onopgemerkt voorbij gegaan: de nieuwe Sala Beckett ligt namelijk in het oude gebouw van de arbeiderscoöperatie ‘Pau i Justícia’ uit 1924. De verbouwing tot een moderne theatrale instantie is met behoud van vele originele details gedaan, zoals oude trappen, deuren en plafonds. Dit maakt het theater en bar van Sala Beckett tot een prachtige en unieke ruimte.

 • Praktische informatie:
  Wat: Sala Beckett bezoeken
  Waar: Carrer de Pere IV, 228-232
  Metro: Poble Nou (L4)

6. Nederlandse touch

Met name de woonachtige Nederlanders in Barcelona zullen hiermee blij zijn: de grootste Hema winkel van Spanje heeft haar deuren geopend in hartje Barcelona! En dit is niet het enige Nederlandse bedrijf dat zich wil vestigen in de stad, zo zijn er geruchten dat pepernotenproducent Van Delft zijn buitenlandse winkelbestand in 2017 verder wil uitbreiden met onder andere een pepernotenwinkel in Barcelona! Ook het Nederlandse bedrijf 2theloo is hard aan de weg aan het timmeren in Barcelona. Hun succesvolle wc-winkelformule waarbij je voor slechts €0,70 gebruik kunt maken van hun schone toiletfaciliteiten, is al op twee plekken in de stad te vinden: bij het winkelcentrum Maremagnum (op het havengebied) en El Triangle (op het centrale Plaça de Catalunya).

 • Praktische informatie:
  Wat: Nederlandse Hema, Van Delft en 2theloo in Barcelona
  Waar: Hema (Carrer de la Portaferrissa, 16), 2theloo (in winkelcentrum Maremagnum en El Triangle)
  Metro: Liceu (L3) voor Hema, Drassanes (L3) voor Maremagnum, Catalunya (L1, L3, L6 en L7) voor El Triangle

7. Exclusieve hotspots

Je als een echte VIP voelen in Barcelona zal in 2017 nog makkelijker worden dankzij een aantal hotspots waar alleen een geselecteerde aantal mensen naar binnen mogen. Zo heeft het privé-club Soho House in Port Vell inmiddels haar deuren geopend voor een selectieve groep creatieven die het er voor over hebben om jaarlijks €1.500 te betalen voor een lidmaatschap. Naast werkzaam te zijn in een creatief beroep, moeten leden eerst aanbevolen worden door minimaal twee andere leden. Eenmaal toegelaten waan je je hier in een zee van luxe, met gratis toegang tot een zwembad, spa, fitnessruimte, bioscoop en restaurants, en uiteraard luxe hotelkamers om te overnachten. Nog een chique juweeltje die voor slechts enkele stervelingen toegankelijk is, is de Blue Wave bar. Deze privé cocktailbar werd onlangs de mooiste bar ter wereld uitgeroepen en is alleen toegankelijk voor de leden van One Ocean Club. Lid worden van One Ocean Club is echter gratis, hoewel je van tevoren wel aanbevolen moet worden door een ander lid.

 • Praktische informatie:
  Wat: Soho House Barcelona en Coctelería Blue Wave bezoeken
  Waar: Soho House Barcelona (Plaça del Duc de Medinaceli, 4) en Blue Wave cocktailbar (Moll de l’Escar, 1)
  Metro: Barceloneta (L4)

8. Sinaasappeltuin Casa de la Misericòrdia

De tot nu toe verborgen sinaasappeltuin achter het Casa de la Misericòrdia zal in 2017 haar deuren openen voor het grote publiek. De binnenplaats, die zijn naam te danken heeft aan de dertig oranje sinaasappelbomen, werd gebouwd te midden van dit kloostergebouw, gedateerd uit de 16e en 17e eeuw. Als de sinaasappeltuin straks open gaat, zal je als bezoeker in deze mooie binnenplaats kunnen ontvluchten van de drukte van El Raval, terwijl je geniet van de rust en de mooie sinaasappelbomen.

 • Praktische informatie:
  Wat: Pati dels tarongers de la Casa de la Misericòrdia bezoeken
  Waar: kruising Carrer d’Elisabets en Passatge d’Elisabets
  Metro: Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
  Wanneer: lente 2017

9. Gaudí Pass en Casa Vicens

2017 zal tevens in het teken staan van Antoni Gaudí om twee redenen: omdat er een nieuwe citypass zal komen die gericht zal worden op de werken van de wereldberoemde architect, en omdat de deuren van zijn beeldschone Casa Vicens eindelijk open zullen gaan. De nieuwe Gaudí Pass kan vanaf 2017 gebruikt worden als een paspoort om te bewijzen bij welke van de 14 werken van Gaudí in de stad en omstreken je al geweest bent en je bezoek te belonen met kortingen. In de lente wordt er tevens de officiële opening van het museum Casa Vicens verwacht. Niet alleen is dit een van de mooiste constructies van de architect, maar dit 19e-eeuwse gebouw is tevens ook het allereerste ontwerp van Gaudí en dus een droom voor een heleboel Gaudífans.

 • Praktische informatie:
  Wat: de nieuwe Gaudí Pass gebruiken en Casa Vicens bezoeken
  Waar: Carrer de les Carolines, 18-24
  Metro: Fontana (L3)
  Wanneer: lente 2017

10. Vernieuwde Mercat de Sant Antoni

Een van de meest verwachte openingen van het jaar is die van de Mercat de Sant Antoni, dat al zeker 8 jaar onder de steigers staat. Eind 2017 verwachten ze klaar te zijn met de bouwwerkzaamheden die een van de mooiste een meest moderne markten van Barcelona tevoorschijn moet halen. Des te mooier is dat ze de originele vorm en architectonische waarde van deze markthal uit 1882-1887 hebben bewaard, zo ook de Romeinse ruïnes die ondergronds zijn gevonden tijdens de werkzaamheden. Deze zullen we hierna tijdens een bezoek aan de markt ook kunnen bewonderen.

 • Praktische informatie:
  Wat: Mercat de Sant Antoni bezoeken
  Waar: Carrer del Comte d’Urgell, 1
  Metro: Sant Antoni (L2)
  Wanneer: eind 2017

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Wat we gaan doen in 2017 in Barcelona”

 1. Leuke dingen om naar uit te kijken voor 2017. Ik ben vooral benieuwd naar jardins de la Rambla de Sants en sinaasappeltuin Casa de la Misericòrdia. Ik hoop dat die laatste in juni open zal zijn. Ik logeer er vlakbij in de buurt ?.

  Beantwoorden

Plaats een reactie