De beste tips van een local!

Casa de les Punxes (Casa Terradas)

Casa de les Punxes (Casa Terradas) in Barcelona
Inhoudsopgave

Het Casa de les Punxes, officieel Casa Terradas of Casa Terrades genoemd, is een betoverend mooi gebouw in Modernista-stijl aan de drukke Avinguda Diagonal. Van buitenaf lijkt het op een groot middeleeuws kasteel, bijna een toverpaleis, dat door zijn puntige torens de bijnaam Casa de les Punxes kreeg. Sinds 2016 is er een museum gevestigd en kun je onder andere het dakterras bezoeken. Voor de architectuurliefhebber een grote must-see!

Let op!

Casa de les Punxes is momenteel gesloten, maar je kunt het nog steeds van buitenaf bewonderen.

Hoe ga je naar Casa de les Punxes

Casa de les Punxes ligt aan de Avinguda Diagonal op het kruispunt van de straten Rosselló en Bruc, vlakbij metrostation Verdaguer (L4, L5) en Diagonal (L3, L5) in de Eixample-wijk. Door zijn kasteelachtige uiterlijk valt het gebouw snel op. De ingang voor het museum zit aan de Avinguda Diagonal nummer 420.

Casa de les Punxes tickets

Je hebt tickets nodig om het museum en het dakterras van het Casa de les Punxes te bezoeken. Deze kun je ter plekke of van tevoren online kopen. Het bezoek kan alleen met een audiogids of een gids gedaan worden en omvat onder meer de tentoonstelling over de legende van Sant Jordi, informatie over het Casa de les Punxes en het Catalaans Modernisme en een bezoek aan het dakterras, dat eventueel afgesloten kan worden met een glaasje cava. De audiogids is in meerdere talen beschikbaar, onder andere: Catalaans, Spaans, Engels, Frans en Duits. Het bezoek aan het Casa de les Punxes duurt ongeveer 1 uur lang.

Prijs tickets Casa de les Punxes:

Standaard ticket + audiogids€13,50
Exclusive ticket + audiogids + cava glaasje€16,00

Let op: kinderen tot en met 7 jaar oud hebben gratis toegang. Er is ook korting voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar oud (€10,-), studenten, senioren en mindervaliden (€11,50) en residenten van Catalonië (€10,-).

Koop hier je skip-the-line tickets

Bestel nu je tickets voor een van de mooiste juwelen van het Catalaans Modernisme!

Rondleiding Casa de les Punxes

Degenen die veel interesse hebben in de geschiedenis en architectonische waarde van het Casa de les Punxes kunnen het beste een rondleiding boeken met een gids. Voor €20,- word je door het gebouw en museum rondgeleid door een expert en krijg je alles te weten over het Casa de les Punxes. De tours worden alleen in het weekend en in het Spaans of Catalaans aangeboden en duren ongeveer 90 minuten.

Wat te zien en te doen bij Casa de les Punxes

Je kunt om meerdere redenen het Casa de les Punxes bezoeken. Als één van de meest emblematische modernistische gebouwen van Barcelona, is dit immers een plek die gezien mag worden. Naast zijn architectonische waarde is een bezoek aan het Casa de les Punxes interessant omdat het het verhaal van Cataloniës grootste held, de ridder Sant Jordi, op een zeer bijzondere wijze vertelt.

Het huis

Het Casa de les Punxes is een majestueus herenhuis uit 1903 dat vroeger aan de zussen Terrades behoorde. Het is een gebouw in Wagneriaanse stijl, gemaakt door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch, die zich liet inspireren door het kasteel van Neuschwanstein. Ook was hij een grote fan van de muziek van Richard Wagner.

Van buiten valt het Casa de les Punxes op door zijn kasteelachtige en driehoekige vorm. De zes enorme puntige torens boven het gebouw uitsteken, zijn de reden waarom het Casa Terrades in de volksmond bekendstaat als het Casa de les Punxes (Huis met de Punten). De rode bakstenen, de rijkversierde balkons en gevels met steen en ijzer en de keramische tegels op het dak, maken van het Casa de les Punxes een lust voor het oog.

Casa de les Punxes in Barcelona vanbuiten
Casa de les Punxes vanbuiten

Een leuk weetje is dat het Casa de les Punxes maar liefst drie verschillende ingangen telt: eentje per woning. Ook de schilderingen die elk gebouw bekronen zijn anders, aan de hand van welke zus ze toebehoorden.

Van de drie huizen die het gebouw vormden, is er nu één open voor publiek. Eenmaal binnen is het Casa de les Punxes – zoals de opdrachtgevers het wensten – een stuk soberder en gemoderniseerd, maar de mooie details in de plafonds, vloertegels en glas-in-lood ramen ontbreken er niet.

Tip!

Maak een rondje om de buitenkant van het gebouw, dat de vorm van een driehoek heeft, en let vooral op de rijkversierde gevels en de portalen van de drie huizen die het Casa de les Punxes vormen. Hoewel ze geen onderdeel van het museum uitmaken, zijn ze stuk voor stuk een bezoekje waard.

Het dakterras

Eén van de juwelen van het Casa de les Punxes is zonder twijfel het dakterras, waar de bezoeker toegang krijgt tot de puntige torens. Binnen worden er verschillende onderwerpen aan het licht gebracht die te maken hebben met het Casa de les Punxes, zijn architect, het tijdperk waarin het werd gebouwd en het Catalaans Modernisme.

Maar het allermooiste is uiteraard het uitzicht dat je vanaf het dakterras krijgt. Een 360 graden blik over Barcelona en de Avinguda Diagonal, met de Sagrada Família en de Torre Glòries (Torre Agbar) die in de verte uitsteken.

Dakterras Casa de les Punxes Barcelona
Het dakterras van Casa de les Punxes

Het museum

Het museum van het Casa de les Punxes kent vier grote thema's, verdeeld over de eerste verdieping en het dakterras: de legende van Sant Jordi, het huis en zijn architect en het Catalaans Modernisme. Met talloze foto’s, audiovisuele beelden en de meest moderne technologieën, krijg je een goed beeld over waar het Casa de les Punxes voor staat.

Museum Casa de les Punxes Barcelona
Museum Casa de les Punxes

De legende van Sint Joris

De ridder Sint Joris, Sant Jordi in het Catalaans, is Cataloniës patroonheilige en zijn figuur en legende is de inspiratiebron geweest voor vele modernistische architecten, zo ook Puig i Cadafalch, die een prominente rol aan de ridder gaf in het Casa de les Punxes.

Zo is er aan de kant van de Carrer Rosselló een grote afgebeelde Sant Jordi te zien op de gevel van het Casa de les Punxes met de veelzeggende zin: “Sant Patró de Catalunya, torneu-nos la llibertat" (Heilige beschermheer van Catalonië geef ons onze vrijheid terug).

Door de grote aanwezigheid van Sant Jordi in het Casa de les Punxes, is er bij het openen van het museum ook besloten om een tentoonstelling aan deze held te wijden. Binnen het museum is er een grote audiovisuele tour gemaakt waarin de legende van Sint Joris en de draak in beeld gebracht worden. Er is daarnaast veel informatie te verkrijgen over de ridder Sant Jordi, zijn ontstaan en de invloed die deze beoefende op Catalaanse artiesten.

Tentoonstelling over Sant Jordi Casa de les Punxes Barcelona
Tentoonstelling over Sant Jordi
Wist je dat?

Behalve in Catalonië, komen draken voor in veel andere culturen. Soms als kwaadaardige geest zoals in Sant Jordi's legende, maar ook als goedwillend en gunstig, en er zijn culturen waar draken zelfs tot god verheven worden. Een leuk interactief spel in het museum vertelt je meer hierover.

Souvenirwinkel

Op de begane grond van het museum is er een kleine souvenirwinkel waar je uiteraard allerlei leuks kunt kopen na je bezoek aan het Casa de les Punxes. Van kleinschalige kopieën van de torens van het Casa de les Punxes tot aan boeken en reisgidsen over Barcelona. Om iemand cadeau te geven of voor jezelf als herinnering.

Café Matalaranya

Links om de hoek van de ingang van het museum zit een sfeervol café en tapasbar met buitenterras, genaamd Matalaranya. Dé ideale manier om je bezoek aan het Casa de les Punxes af te sluiten.

Nits amb ritme

Casa de les Punxes opent zijn grote dakterras tijdens de zomermaanden elke vrijdagavond voor het publiek, dat dan kan genieten van een muzikale avond met optredens van jazzmuzikanten. De entree is inclusief het bezoek aan het dakterras van het Casa de les Punxes, een glaasje cava en twee montaditos (sneetjes brood met een topping).

Geschiedenis van het Casa de les Punxes

Het Casa de les Punxes is het werk van Josep Puig i Cadafalch, een Catalaanse architect, politicus en leraar die vooral een groot liefhebber en promoter van Catalonië was. Zijn Casa de les Punxes werd gebouwd in de destijds nieuwe wijk Eixample door de Terrades familie.

De Terrades waren een van de grote families uit de textiel-industrie van Catalonië. Vader Bartomeu Terradas i Mont liet als nalatenschap voor zijn drie dochters Rosa, Josefa en Angela in 1903 dit gebouw maken.

De architect ontwierp een groot gebouw verdeeld in drie woningen. Elk van de drie zussen werd eigenaar van een van de huizen, maar uiteindelijk bleven twee van de ongetrouwde zussen, Angela en Rosa, met hun moeder op de nobele etage van het gebouw aan de Avenida Diagonal nummer 420 wonen, terwijl de getrouwde zus, Josefa, samen met haar man in een ander gebouw ging wonen. Bij de dood van de drie zussen zou hun broer Bartolomeu de erfgenaam zijn geweest, maar ook hij stierf in 1948 zonder nakomelingen.

In 1975 werd het gebouw al uitgeroepen tot nationaal historisch monument en in 1976 tot cultureel erfgoed van nationaal belang.

Het pand werd aan de Catalaanse bank LaCaixa verkocht, die het in 2010 aan het bedrijf Texna verkocht. In 2016 werd het museum gedeelte geopend, waarmee het voor het eerst mogelijk was voor het publiek om een kijkje te nemen in het huis Terradas.

Tip!

In Barcelona staan heel wat huizen van Josep Puig i Cadafalch, zoals Casa Amatller, Palau Baró de Quadras, Casa Macaya of Casa Martí (Els Quatre Gats). Een overzicht van zijn belangrijkste werken in Barcelona vind je hier terug.

Nieuws over het Casa de les Punxes

- 26/05/2017: 150-jarig jubileum van Puig i Cadafalch
- 04/08/2016: Casa de les Punxes open voor publiek

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je