🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » RCD Espanyol

RCD Espanyol

Het Reial Club Deportiu Espanyol, afgekort als RCD Espanyol, is de tweede club uit Barcelona en speelt ook regelmatig in de hoogste Spaanse competitie, de Primera División. RCD Espanyol is een van de oudste voetbalclubs in de Spaanse competitie. Het werd in 1900 opgericht, in de periode waarin voetbal steeds populairder werd. Hoewel het altijd een minder succesvolle club is geweest ten opzichte van hun aartsrivaal FC Barcelona, is dit wel een hele grote club met supporters die juist heel trots zijn om voor de kleinere club te hebben gekozen. Een wedstrijd bij Espanyol bijwonen staat gelijk aan 90 minuten voetbal kijken tussen échte supporters, die juichen, applaudisseren en springen bij iedere kans die hun team heeft.

Espanyol wedstrijd bijwonen

Maar het allerleukste voor de voetballiefhebbers is uiteraard om een wedstrijd mee te maken. Tickets voor Espanyol zijn vaak wat goedkoper dan voor Barça en je ziet hier nog nauwelijks toeristen, waardoor de Spaanse voetbalsfeer veel beter naar voren komt. Je zal dan snel ontdekken dat dit een echte familie club is waar generaties pericos (hun bijnaam) met hun vaders heen gaan. De sfeer is zeer gezellig en aangenaam.

Een aantal nuttige tips voor tijdens een wedstrijd bij Espanyol:

  • Kom op tijd omdat het helemaal aan het einde van metrolijn L5 ligt. Het lopen van het metrostation Cornellà Centre tot aan het stadion duurt ongeveer 15 minuten. Onderweg kom je veel bars tegen waar supporters verzamelen voor de wedstrijd.
  • Ga naar de fanshop voor de wedstrijd om wat souvenirs of club items te kopen.
  • Breng wat lekkers mee voor tijdens de wedstrijd. Locals brengen vaak broodjes, zakjes chips of pipas (zonnebloempitten) mee.
  • Juich mee! Gedurende de hele wedstrijd zingen supporters voor hun club en juichen en applaudisseren ze bij iedere kans.
  • De stadsderby tegen FC Barcelona is de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor Espanyol. Verwacht dan hogere ticket prijzen dan voor een gemiddelde wedstrijd.

Espanyol Stadium Tour

Het stadion van Espanyol werd in 2009 geopend en is een modern complex waar onder andere de club kantoren, fanshop en museum te vinden zijn. ’s Avonds wordt het stadion mooi verlicht in de clubkleuren en is al vanaf de snelweg te zien. Als er geen wedstrijd gespeeld wordt, kun je ook mee doen aan een tour in het museum en stadion van RCD Espanyol. De tour laat je het stadion van binnen zien, van de kleedkamers en het veld tot aan de perskamer. In het museum zie je de geschiedenis, trofeeën, oude shirts en allerlei objecten en foto’s van de club.

Kaarten zijn bij de fanshop te kopen (€ 15,- p.p. en € 5,- voor kinderen onder de 10 jaar oud). De tour wordt alleen gehouden op dagen zonder wedstrijd van dinsdag tot vrijdag om 12:30 en 16:30 uur en op zaterdag om 12:30 uur. Maandag gesloten.

Koop alvast je tickets online

Espanyol shop

In het stadion vind je ook de officiële fanshop van RCD Espanyol, de RCDEstil shop, waar je werkelijk alles in de clubkleuren kunt kopen. De winkel is van dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 14:00 en van 15:30 tot 19:00 uur open. Ook voor de wedstrijd is de fanshop open en kun je daar een t-shirt of sjaaltje van Espanyol kopen ter herinnering van je bezoek.

Geschiedenis van Espanyol

De RCD Espanyol is een van de oudste voetbalclubs in de Spaanse competitie. Op 28 oktober 1900 werd het Societat Espanyola de Football opgericht door een groep studenten in de lokalen van de Universiteit van Barcelona. De oprichter was Ángel Rodríguez. In tegenstelling tot de andere teams van zijn tijd, waar veel Engelsen en spelers van andere nationaliteiten waren, was Espanyol een club met alleen Catalaanse of Spaanse spelers.

Hoewel het tenue van RCD Espanyol nu wit en blauw is, was geel de oorspronkelijke kleur van de club. Dit was namelijk de kleur van het kledingstuk dat een van de eerste partners gaf aan de club om hun uniformen te laten maken. Daarna speelde het team met een wit t-shirt en een blauwe broek. Pas in 1909 begon de club te spelen met de huidige clubkleuren.

RCD Espanyol begon te spelen op een grote open ruimte zeer dicht bij de Sagrada Família. Tussen 1923 en tot 1997, speelde Espanyol in het Estadi de Sarrià bij Plaça Ricardo Zamora, in de volksmond bekend als ‘Can Ràbia’ of ‘la Bombonera’.

De eerste grote prestatie van Espanyol was de Copa Macaia in 1902-1903. In 1912 verleende de Koning Alfonso XIII de titel van ‘Koninklijke’ en het gebruik van de kroon aan de club, dat tot de dag van vandaag in het club embleem verschijnt. Espanyol zat ook tussen de oprichters van de Spaanse Liga en heeft zelfs de eer om het eerste officiële doelpunt van deze competitie te hebben gescoord. Datzelfde jaar won Espanyol het Spaanse bekertoernooi de Copa del Rey, een titel die het weer in 1940 bereikte. Op internationaal niveau, kreeg Espanyol een zeer belangrijke erkenning in 1988 toen het tweede werd in de UEFA Cup tegen Leverkusen.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

In 1997 werd de club gedwongen om het stadion in Sarrià te verkopen en verhuisde het naar het Olympisch Stadion Lluís Companys op Montjuïc, waar Espanyol speelde tot het seizoen 2008-2009 met een gemiddelde van 22.500 toeschouwers per wedstrijd. Gedurende deze 12 jaar bereikte het team grote successen waaronder twee Copa’s del Rey in 2000 en 2006 en de finale van de UEFA Cup in 2007. In Montjuïc waren ook momenten van spanning en euforie, zoals de redding van het team in 2004 dankzij een doelpunt van Tamudo tegen Murcia, en het doel van Coro in de extra tijd tegen Real Sociedad, waardoor Espanyol in 2006 in de hoogste divisie bleef.

In het begin van 2002 kondigde RCD Espanyol de start van de werkzaamheden aan voor de bouw van een nieuw stadion  in de gemeente Cornellà – El Prat, in de buurt van Barcelona. Na langdurige administratieve procedures, begon de bouw van het stadion in 2007. De club verhuisde op 10 juli 2009 naar het nieuwe stadion, dat volgens clubleden het begin van een nieuw tijdperk voor de club betekende. Het nieuwe stadion werd Power8 Stadium genoemd vanwege de sponsor Power8 España. Maar in 2015 na een aantal dubieuze zakelijke deals van Power8, stopte de sponsoring en veranderde de naam van het stadion naar Estadi Cornellà-El Prat.

Hoe ga je naar het stadion van Espanyol

Het nieuwe stadion van Espanyol, Estadi Cornellà-El Prat, bevind zich net buiten de stad, in het stadje Cornellà. Het is een van de meest moderne voetbalstadions van Spanje, met 4 sterren gewaardeerd door de UEFA, en heeft een capaciteit voor maar liefst 40.500 toeschouwers. Je kunt erheen met de metro of tram:

  • Metrostation Cornellà Centre (L5): loop via Carrer de Joan Maragall, Plaça de l’Esglèsia, Rambla de Josep Anselm Clavé, Carrer de Joaquim Rubió i Ors en Carrer de Sant Jeroni totdat je bij het stadion komt.
  • FGC-station Cornellà Riera (L8): loop via Passeig dels Ferrocarrils Catalans en Carrer de Sant Jeroni totdat je bij het stadion komt.
  • Tramhalte Cornellà Centre (T1 en T2): steek het Plaça de l’Estació en loop via Carrer de Joan Maragall, Plaça de l’Esglèsia, Rambla de Josep Anselm Clavé, Carrer de Joaquim Rubió i Ors en Carrer de Sant Jeroni totdat je bij het stadion komt.

Parkeren kan bij Centre Comercial Splau, Llobregat Centre Comercial, Fira de Cornellà en Polígon Industrial Almeda.

Koop alvast je tickets online

Praktische informatie

Adres:

Av. del Baix Llobregat, 100
08940 Cornellà de Llobregat

Openbaar vervoer:

Metro:  Cornellà Centre (L5), Cornellà-Riera (L8)

Bus: 94, 95

Trein: Cornellà-Riera (R5, R6, R50, R60, S3, S4, S8, S9)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.