🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » La Font de la Guatlla, Barcelona’s bloemenwijk

La Font de la Guatlla, Barcelona’s bloemenwijk

Wandeltour in La Font de la Guatlla Barcelona
Ga mee op pad en ontdek de pracht van La Font de la Guatlla in Barcelona

La Font de la Guatlla is een teeny-tiny stukje Barcelona waarop ik verliefd ben geworden. Deze heuvelachtige buurt aan de voet van de Montjuïcberg staat bekend als de ‘bloemenwijk’ en is een echt paradijs voor wie rust zoekt en het andere Barcelona wil ontdekken. Met tal van schattige huizen, mooie uitzichten en rustige straten, je zou bijna vergeten dat dit nog steeds Barcelona is! Vandaag neem ik je mee op pad langs een van de best bewaarde juwelen van Barcelona, La Font de la Guatlla.

Op pad bij La Font de la Guatlla

Beginnende op de drukke Gran Via de les Corts Catalanes, dat aan de grens van La Font de la Guatlla ligt, bezoeken we als eerste een imposant gebouw dat bekend staat als Cases del Drapaire (1), op nummers 272 en 282 van de Gran Via. Gebouwd in de jaren ’20 door de zakenman Pau Fornt, dit was jarenlang het grootste gebouw van Barcelona! Destijds was dit een landelijk gebied met boerderijen en enkele fabrieken, zoals de steenfabriek van Carles Butsems, de lampenfabriek Lámparas Zeta, het gasbedrijf van Emili Clausolles en de textielindustrie Casaramona. De eerste fabrieken werden naast een kleine groep boerderijen gebouwd. Het gebied werd dan ook snel gevuld met huizen voor de fabrieksarbeiders en had als hoofdstraat de huidige Carrer de Sant Fructuós.

Via de trappen aan het einde van Carrer d’Indíbil komen we dan aan bij een van de pronkstukken van de buurt, én mijn absolute favoriet: het Carrer de la Font Florida (2). In deze rustige straat word je verrast door een lange rij van kleurrijke huizen in Engelse stijl met prachtige voortuinen. Een plaatje die je niet vaak ziet in Barcelona! Leuk om te weten is dat de huizen door een coöperatie van arbeiders gebouwd werden, die in 1930 het gebied aan de baron Esponellà verkochten. Dat dit de ‘bloemenwijk‘ genoemd wordt, is niet alleen te danken aan al het groen en bloemen die je er kunt vinden, maar ook aan de straatnamen, die vernoemd zijn naar bloemen zoals Dàlia, Begònia, Gessamí en Crisantem. Loop langs de mooie huizen totdat je bij het Carrer del Crisantem komt, waar je links een aantal trappen zal vinden.

Carrer de la Font Florida - La Font de la Guatlla Barcelona
Een verborgen juweel: Carrer de la Font Florida
Huizen Carrer de la Font Florida - La Font de la Guatlla Barcelona
Schattige huizen, Engelse stijl

Neem de trappen omhoog richting het Carrer de la Dàlia en geniet onderweg van het unieke uitzicht over de stad waarop je hier getrakteerd wordt. Helemaal aan de top van de trap, bij Carrer de la Dàlia (3), sta je voor een adembenemend uitzicht, maar wel met een paar schamele onderkomens voor je ogen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de wijk er vroeger uitzag, bebouwd met zelfgemaakte huizen met moestuinen, de meeste van de fabrieksarbeiders die in de buurt werkten, maar ook van Barcelonezen die hier in de zomer kwamen. Een soort dorpje buiten de stad.

Trappen en uitzicht Carrer del Crisantem - La Font de la Guatlla Barcelona
Trappen en uitzicht bij Carrer del Crisantem
Uitzicht Carrer de la Dàlia - La Font de la Guatlla Barcelona
De ‘bloemenwijk’ doet hier recht aan zijn naam
Mooi uitzicht Carrer de la Dàlia - La Font de la Guatlla Barcelona
Mooi uitzicht over Barcelona: zie je de Tibidabo daar achter?
Barcelona's skyline vanuit Carrer de la Dàlia - La Font de la Guatlla Barcelona
Barcelona’s skyline vanuit Carrer de la Dàlia

Sla rechts af en loop langs enkele imposante villa’s tot aan de Carrer del Polvorí. Op deze kruising zal je verrast worden door een nieuw uitkijkpunt dat zich richting het zuidelijkste gedeelte van Barcelona en Hospitalet del Llobregat richt. Een onbekend maar overweldigend mooi uitzichtpunt (4) waar ik in ieder geval uren naar kan staren.

Uitzicht richting Hospitalet - La Font de la Guatlla Barcelona
Een nieuw uitkijkpunt met een spectaculair uitzicht
Uitzicht richting Barcelona - La Font de la-Guatlla Barcelona
Grandioos uitzicht over Barcelona

We dwalen vervolgens af via het Carrer de la Guatlla (5), waar aan je linker hand je nog steeds van dit weidse uitzicht kunt genieten. Het is een wat onhandige weg voor voetgangers omdat je praktisch op de weg moet lopen, maar er komen weinig auto’s langs en het mooiste is dat je hier nog geen enkele toerist tegenkomt. Op een gegeven moment krijg je de mooie Engelse rijtjeshuizen weer in zicht, maar dan de daken en achtertuinen.

Uitzicht Carrer de la Guatlla - La Font de la Guatlla Barcelona
Genieten van dit uitzicht terwijl je loopt bij Carrer de la Guatlla
Uitzicht Barcelona Carrer de la Guatlla - La Font de la Guatlla Barcelona
De weg is helemaal voor jezelf!
Blik op de daken van oude huizen in La Font de la Guatlla Barcelona
Blik op de daken van oude huizen in La Font de la Guatlla

Eenmaal aangekomen bij Carrer Chopin, kijk nog even links naar de hoek met Carrer de la Font Florida om zo de laatste originele boerderij van de buurt die er nog staat te ontdekken. Dit is Can Cervera (6), een boerderij dat stamt uit 1801.

Als je nu nog de Carrer Chopin volgt, dan kom je van zelf face-to-face met de prachtige textielfabriek van Casimir Casaramona (7), tevens onze laatste halte. Dit juweeltje uit het Modernisme van Puig i Cadafalch was van 1912 en 1920 in gebruik. Casaramona was een van de meest moderne textielfabrieken uit zijn tijd, waar dekens en handdoeken werden gemaakt. Nu kun je dit gebouw prachtig aanschouwen en van binnen zien, want het dient als tentoonstellingsruimte voor het CaixaForum. Wat mij betreft een mooie afsluiting van deze tour langs dit (voor velen) onbekende terrein, maar met een zeer boeiend verleden en prachtige verborgen plekken en uitzichtpunten!

Fàbrica Casaramona - La Font de la Guatlla Barcelona
Modernistisch juweeltje van Puig i Cadafalch: Fàbrica Casaramona

Wandelroute bij La Font de la Guatlla

Wil je ook van deze wandeltour langs La Font de la Guatlla genieten, print dan onderstaande plattegrond waar ik de route in bewerkt hebt!

La Font de la Guatlla wandelroute

 • Praktische informatie:
  Wat: La Font de la Guatlla bezoeken
  Waar: gebied rondom Carrer de Sant Fructuós, tussen de Gran Via de les Corts Catalanes en Montjuïc
  Metro: Espanya (L1, L3 en L8)
  Wanneer: overdag is het beste, maar ik kan me ook goed voorstellen dat het uitzicht vanuit de uitkijkpunten ’s avonds ook adembenemend moet zijn
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie