🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Galeries Maldà, de oudste winkelpassage van Barcelona

Galeries Maldà, de oudste winkelpassage van Barcelona

Wist je dat de allereerste winkelpassage van Barcelona in een middeleeuwse paleis te midden van de Gotische wijk open werd en dat deze nog steeds bestaat? Hoewel de ooit zo overweldigende Galeries Maldà inmiddels in de vergetelheid is geraakt, zijn ze nog steeds een bezoekje waard om vele redenen! Al is het alleen vanwege zijn historische lading, de bios die er zit of de geweldige Harry Potter winkel die er sinds kort gevestigd is!

De baron Maldà

De Galeries Maldà werden in 1943 opgericht in het oude Palau Maldà, een paleis uit de 17e eeuw dat tot de familie Cortada behoorde. De naam van Maldà wordt ontleent aan een van zijn meest befaamde bewoners, Rafael d’Amat i de Cortada, beter bekend als Baró de Maldà i Maldanell. De titel en het huis kreeg hij van zijn moederskant, Maria Teresa de Cortada. Als welgestelde mocht hij zijn tijd wijden aan reizen, feestjes bijwonen en schrijven. Het was dan ook in het Palau Maldà waar hij gedurende vijftig jaar aan zijn bekende “Calaix de Sastre” werkte. Een logboek waarin hij op een zeer levendige manier het leven aan het einde van de 18e eeuw vertelt, vol anekdoten, feestjes en avonturen die hij mee maakte. Tegenwoordig wordt dit logboek beschouwd als een van de beste informatiebronnen over het dagelijkse leven van Barcelonezen einde 18e eeuw en begin 19e eeuw.

Na de burgeroorlog besloot de familie enkele stukken van het paleis te verkopen als appartementen en op de plek waar de tuinen vroeger stonden, een winkelpassage maken zoals het toentertijd zo hip was in andere steden. De Galeries Maldà werd in 1943 geopend en was hiermee de eerste winkelpassage van Barcelona, met ingangen via Portaferrissa, Plaça del Pi en Carrer del Pi.

Galeries Maldà in Barcelona
Galeries Maldà in Barcelona

De winkelpassage op de begane grond van het oude paleis van Maldà bestaat nog steeds, al is de faam en roem van weleer al lang geschiedenis. Toch blijft het een interessante plek om te zien, zeker wanneer je iets meer weer over de geschiedenis!


Filmhuis Maldà

In 1945 opende in het Palau del Maldà een kleine bios, de Cinemes Maldà. In hun zaal worden sindsdien zowel oude als moderne onafhankelijke films in hun originele versie vertoont. Uniek aan dit filmhuis is dat je met dezelfde entreekaart meerdere films achter elkaar kunt kijken. Ook worden er regelmatig speciale evenementen en filmavonden gehouden en kunnen kersverse papa’s eens per maand naar de film met hun baby’s tijdens een speciale kindvriendelijke filmsessie.

Leuk om te weten is dat het filmhuis Maldà ligt op de plek waar vroeger de kapel van de baron zat en dat dit de oudste (nog werkende) bioscoop in de stad is met slechts één filmdoek.

Souvenirwinkels

De ooit zo magnifieke winkelpassage telt nu een handvol winkels, de meeste daarvan gericht op toeristen. Tussen alle souvenirs zijn er nog kleding- en schoenenwinkels, een juwelier en een speelgoedwinkel te vinden.

Winkelpassage Galeries Maldà in Barcelona
Galeries Maldà telt o.a. vele souvenirwinkels en een bioscoop!

Harry Potter winkel

Maar de echte trekpleister van de Galeries Maldà is de Harry Potter winkel, de allereerste in Spanje. In de zogenaamde Carreró de Muggles (Mugglestraat) kunnen fanaten van de verhalen van J.K. Rowling hun hart ophalen met alle producten die gerelateerd zijn aan de populaire Harry Potter saga. Hier vind je alles wat te maken heeft met Harry Potter: van kleding en toverstaf tot hetzelfde eten en snoep die de boekenpersonages eten. Overbodig om te zeggen dat dit voor de Harry Potter fans dé place to be is!

Harry Potter winkel in Galeries Maldà Barcelona
Hoe leuk is dat? Een echte Harry Potter winkel!

De komst van deze winkel in 2017 heeft de Galeries Maldà een nieuw leven ingeblazen en we hopen dat er hiermee nog andere leuke winkels open zullen gaan en dat de Galeries Maldà met zijn kleine bioscoop zal blijven bestaan!

Update 7/03/2019: Na het succes van de Harry Potter winkel, openden er nog meer fantasievolle winkels bij de Galeries Maldà, eentje gespecialiseerd in The Game of Thrones en de andere in de manga Dragon Ball. De laatste toevoeging aan de Galeries Maldà is de Super Friki Market. Een supermarkt die allerlei bijzondere spullen die we van tv kennen verkopen: van de snoepen en bieren in Harry Potter’s boeken tot de likeur van Valyriaans vuur van Game of Thrones of Willy Wonka’s chocolade met een gouden ticket erin. Er is ook een groot assortiment aan Japanse etenswaren, dat voor de meeste van ons totaal onbekend zijn.


 • Praktische informatie:
  Wat: de oudste winkelpassage van Barcelona bezoeken
  Waar: Carrer de Portaferrissa, 22
  Metro: Liceu (L3) en Jaume I (L4)
  Prijs: gratis
  Tip: combineer je bezoek aan de Galeries Maldà met het Plaça del Pi (waar je enkele juweeltjes kunt vinden zoals de Esglèsia del Pi kunt vinden) en Carrer Petritxol (dé zoetste straat van Barcelona vanwege al zijn overheerlijke granjas). Allebei emblematische plekken in het hart van de Gotische wijk. Ook leuk: niet ver hier vandaan ligt Barcelona’s eerste HEMA winkel!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie