🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 2 reacties
Home » Blog » Wandelroute in l’Eixample

Wandelroute in l’Eixample

Als de bakermat van het Catalaanse Modernisme, heeft de Eixample-wijk ontzettend veel moois te bieden op architectonisch niveau. Van de wereldberoemde Sagrada Família en Casa Milà, tot aan het minder bekende Casa de les Punxes of de stierenvechtarena La Monumental. Een wandeling door l’Eixample is net alsof je in een openluchtmuseum bent beland: op iedere hoek kan een mooi en uniek gebouw je verrassen. De Eixample is daarnaast rijk aan trendy winkels, hippe cafés en chefwaardige restaurants. Kortom, een wijk die je zeker gezien moet hebben! Met mijn Eixample wandelroute neem ik je langs de mooiste plekken en hotspots van Eixample en laat ik je zien wat er nog voor leuks schuilt, naast al de inmiddels bekende toeristische trekpleisters.

Tour in l’Eixample

Het eerste wat je moet weten over de Eixample-wijk is dat deze, in tegenstelling tot het oude centrum van Barcelona, pas in de late 19e eeuw ontstond, nadat Barcelona zijn middeleeuwse stadsmuren afbrak. Vandaar zijn naam “eixample”, dat uitbreiding betekent.

L’Eixample werd uit de plannen van Ildefons Cerdà geboren en is een mooi voorbeeld van een planmatige stedelijke ontwikkeling, met een schaakpatroon van rechte en brede straten. Omdat het ontwikkeld werd in de tijd waarin het Catalaanse Modernisme populair was, herbergt de Eixample de meeste modernistische gebouwen per vierkante meter.

👉 Lees hier meer over het Catalaanse Modernisme.

Mij lijkt het juist leuk om deze wandeltour in l’Eixample te beginnen bij het eerste gebouw dat in de destijds nieuwe Eixample stond, La Carboneria (1), op het kruispunt van Carrer Urgell en Carrer Floridablanca. Dit gebouw, dat eigenlijk Casa Tarragó heet, is voor lange tijd een kraakpand geweest en werd door street art kunstenaars vrolijk bespoten. De nieuwe eigenaar van La Carboneria is natuurlijk heel wat anders van plan, dus de dagen van La Carboneria zoals we het nu kennen, met zijn bijzonder muurschildering, zijn helaas geteld.

Loop vervolgens via Carrer Comte d’Urgell tot je bij de versmarkt Mercat de Sant Antoni (2) komt. De grootste markthal van Barcelona die onlangs een flinke renovatie is ondergaan schittert nu weer als nieuw. Kom je hier op een zondag, dan zal je de zondagse rommelmarkt tegenkomen waar verzamelaars boeken, vinyl en andere spullen verkopen.

Mercat de Sant Antoni - Wandelroute in Eixample Barcelona
Mercat de Sant Antoni

Hierna komen we aan in Sant Antoni, hét hipster walhalla van Barcelona. Sla rechtsaf bij Carrer del Parlament (3) om bij een van de foodiestraten van Barcelona te komen. Hier kom je allerlei hippe eettentjes tegen die (nog) niet overspoeld worden door toeristen maar wel heel geliefd zijn onder de locals. Haal een kop koffie bij het gezellige Café Cometa (4) of ga voor de gezonde ontbijtjes en juices van The Juice House (5).

Via het Carrer de Calàbria komen we aan de drukke Gran Via de les Corts Catalanes, waar we het Casa Golferichs (6) en daarna het universiteitsgebouw van de UB (7). Vooral dit laatste verdient even je aandacht, want binnen schuilt een prachtige tuin en een reeks galerijen die zeer de moeite waard zijn om te bewandelen. Ook de bibliotheek van de universiteit is een bezoekje waard, al moet je daar wel even stil zijn. Via de achterkant van de UB komen we aan het voetpad Carrer d’Enric Granados (8), een mooie wandelpromenade met tal van gezellige terrasjes en bars om een hapje te eten. Vooral het zaakje van Brunch & Cake (9) is buitengewoon populair.

Universiteitsgebouw van de UB - Wandelroute in Eixample Barcelona
Universiteitsgebouw van de UB

Bij Carrer d’Aragó slaan we rechtsaf om zo eerst bij Rambla de Catalunya (10) te komen (nóg een prachtige promenade om overheen te wandelen met tal van winkels, bars en terrasjes) en daarna het Passeig de Gràcia (11), Barcelona’s PC Hooftstraat.

Aan je rechterkant zal je snel een menigte ontdekken die telkens naar boven kijkt en foto’s maakt. Goed nieuws, want je staat nu vooraan één van de mooiste en kleurrijkste gebouwen van Gaudí, het Casa Batlló (12). Ernaast ligt het net zo bijzondere Casa Amatller (13) van Josep Puig i Cadafalch te schitteren, al trekt het Casa Batlló vaak de meeste aandacht van toeristen. Dit gevecht is overigens niet voor niks: de eigenaren van deze huizen streefden er destijds naar om het mooiste huis te bezitten en dus werd geld noch moeite gespaard om dit doel te bereiken. Dit gebied staat in de volksmond dan ook bekend als de Illa de la Discòrdia, oftewel het Blok van de Tweedracht.

Na de nodige foto’s te hebben gemaakt en eventueel bij het café van Casa Amatller binnen te hebben gegluurd, waar ze trouwens het chocolademerk Amatller verkopen, kunnen we een tijdje over het Passeig de Gràcia flaneren, tussen al de dure modehuizen. Let trouwens ook op de modernistische bankjes en lantaarnpalen van Pere Falqués en de stoeptegels van Gaudí, die alleen hier te vinden zijn!

Ter hoogte van Carrer de Provença komen we de volgende echte bezienswaardigheid tegen, het eigenaardige Casa Milà (14) van Gaudí. Dit staat ook bekend als La Pedrera, de steengroeve, iets wat duidelijk wordt zodra je de buitenkant van het gebouw ziet. Let goed op alle details: van de ijzeren balkons en de kleine ramen in de zolderverdieping, tot aan de schoorstenen op het dak. Je kunt het mooi of niet mooi vinden, maar het is op zijn minst wel bijzonder te noemen!

Hierna volgen we het Passeig de Gràcia tot aan de top om zo bij de Jardins del Palau Robert (15) te komen. Deze vredige tuinen zijn een mooi voorbeeld van hoe de bourgeoisie van het Barcelona van de late 19e eeuw woonde; degenen die hun paleizen of huizen in het nieuwe Eixample lieten bouwen door de beste architecten. In het naastgelegen Palau Robert zit nu het VVV-kantoor van het Catalaans toeristisch bureau en hier worden regelmatig evenementen en tentoonstellingen gehouden.

Steek de drukke Avinguda Diagonal over om bij het volgende onontdekte pareltje te komen, de Casa Comalat (16). Een geweldig gebouw van de architect Salvador Valeri i Pupurull, die zich duidelijk liet beïnvloeden door Gaudí. Dit originele gebouw heeft twee verschillende gevels, waarvan er eentje duidelijk opvalt: die op de hoek van Carrer de Còrsega en Pau Clarís.

Loop vervolgens door de middelste strook van de Avinguda Diagonal naar de volgende modernistische pareltjes: aan je rechterhand het Palau Baró de Quadras (17), en links het Casa Terrades (18) (alias Casa de les Punxes vanwege zijn puntige torens), beide van dezelfde architect: Josep Puig i Cadafalch.

Inmiddels heb je vast trek gekregen van alle sightseeing, dus neem een lunch bij het biologische (en kindvriendelijke) restaurant Sopa Provença (19) of ga lekker loungen op de hangmatten van het hippe Hammock Juice Station (20). Neem vervolgens een kijkje in het prachtige Farmàcia Puigoriol (21), dat net als andere apotheken en winkels die je in Barcelona kunt vinden helemaal in Modernista-stijl ingericht is.

Casa Terrades - Wandelroute in Eixample Barcelona
Casa Terrades (Casa de les Punxes)

Hierna volgen we onze Eixample wandeltour naar het Passeig de Sant Joan, maar niet zonder eerst een blik te hebben geworpen op de grote uil (22) die over de passanten op het Plaça de Mossèn Jacint Verdaguer uitkijkt; een oud reclamebord dat inmiddels tot een waar symbool is uitgegroeid. Heb je zojuist genoten van de andere twee gebouwen van Puig i Cadafalch, dan dien je zeker een kijkje te nemen bij het Palau Macaya (23). Dit verborgen juweeltje dient tegenwoordig als cultureel centrum en je hoeft geen entree te betalen om eventjes naar binnen te gaan om te kijken. Aanrader dus!

Niet ver hier vandaan ligt Barcelona’s meest bekende bezienswaardigheid, de Sagrada Família (24). Gaudí’s meesterwerk is nog volop in opbouw en zal volgens berekeningen in 2026 af zijn. Toch is het zeker de moeite waard om voor de Sagrada Família tickets te kopen, aangezien een bezoekje binnenin de basiliek net zo spannend (of misschien zelfs spannender!) is als zijn buitenkant. Rondom de Sagrada Família staan twee fraai aangelegde tuinen waarvan je nog hele mooie foto’s kunt schieten voordat we verder gaan met de tour.

We nemen nu de mooie wandelpromenade van Avinguda de Gaudí (25) richting het modernistische ziekenhuis van Sant Pau. Onderweg kom je tal van gezellige terrasjes tegen om een hapje te eten. Voor een lekker tussendoortje kan ik je Forn de Pa en Cafetería Puiggròs (26) aanraden. Let onderweg vooral op de vijf monumentale lantaarnpalen van Pere Falqués. Aan het einde van de Avinuda de Gaudí zie je al het prachtige modernistische ziekenhuiscomplex van Hospital de Sant Pau (27) opduiken. Dit juweeltje van het Catalaanse Modernisme is door Lluís Domènech i Montaner ontworpen en hoewel het op steenworp afstand van de Sagrada Família ligt, zijn er niet veel toeristen die deze kant op komen. Met een entreekaartje mag je een kijkje nemen binnenin het imposante Recinte Modernista de Sant Pau.

Via het Carrer del Dos de Maig komen we aan bij onze volgende halte: de fabriek van La Bohemia (28), waar vroeger de bierbrouwerij van Damm lag en nu zijn hoofdkantoor en museum zit. Verstopt in een parkje tegenover de voormalige fabriek, bij de Jardins de Montserrat Roig (29), kun je nog van dichtbij een oude biertank bewonderen. Dit is overigens één van de vele stadstuinen die je in de binnenplaatsen van de Eixample-wijk kunt vinden: kleine oases van rust voor de buurtbewoners en een beetje groen in het drukbevolkte Eixample.

La Bohemia - Wandelroute in Eixample Barcelona
La Bohemia

Dwalend door Carrer de Cartagena en daarna Carrer de la Marina, komen we aan bij het Plaça de Pablo Neruda, waar een bijzondere muurschildering (30) op de gevel van een gebouw je aandacht trekt. Hier staan de belangrijkste personages uit de recente geschiedenis van Barcelona verbeeld alsof ze allemaal in hetzelfde gebouw wonen. Bekenden zoals de ontdekker van Amerika, Christoffel Columbus, kunstenaars Joan Miró en Pablo Picasso; schrijvers zoals Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà en Mercè Rodoreda; architect Antoni Gaudí; en de planoloog van de Eixample zelf, Ildelfons Cerdà. Wie een beetje bekend is met de geschiedenis van Barcelona (en Catalonië) zal deze muurschildering fascinerend vinden. Daartegenover komen we nog een bijzonder schoolgebouw tegen, die van de Escola Ramon Llull (31). Een tweetalig gebouw van Goday dat fraai versierd is met sgrafitti.

Het is nog even een klein stukje lopen door het Carrer de la Marina totdat je de voormalige stierenvechtarena La Monumental (32) tegenkomt. Een geweldige arena in Neo-Moorse stijl die, hoewel het niet meer in gebruik is voor corridas, hier wel nog steeds staat te pronken en zeker een bezoekje waard is.

La Monumental - Wandelroute in Eixample Barcelona
La Monumental

Via de Gran Via de les Corts Catalanes komen we weer aan bij het Passeig de Sant Joan. Als je goed op de grond let, zal je in deze hoek snel een mozaïek van verschillende soorten stoeptegels ontdekken. Op dit kruispunt vind je namelijk tal van verschillende soorten panots (33) (de naam van de meest voorkomende stoeptegels in Barcelona). Deze werden voor de destijds nieuwe Eixample-wijk gemaakt en de bedoeling was dat iedere eigenaar zijn eigen stukje stoep zou betegelen, wat uiteindelijk leidde tot een wirwar van designs. Midden op de rotonde vind je het Plaça de Tetuan (34). Een groene oase die versierd wordt door een 12 meter hoge modernistische sculptuur van Josep Llimona. Nog een gebouw dat misschien je aandacht trekt is het Asil de les Germanetes dels Pobres (35), een religieus complex voor nonnen, van de architect Jeroni Granell i Barrera.

Onze volgende halte waar je zeker even in moet kijken is de kleine en mysterieuze Biblioteca Arús (36), waar een mini replica van het Vrijheidsbeeld achter schuilt. Als we onze wandeling door het Passeig de Sant Joan (37) voortzetten, dan zal je snel de Arc de Triomf aan zien opdoemen. Kijk eerst nog even omhoog om het schitterende dak van Casa Estapé (38) (ook bekend als Casa Enric Laplana) van de architect Bernardí Martorell i Rius te bewonderen. Het is naar mijn mening één van de mooiste gebouwen in de stad. De Arc de Triomf (39) aan het einde van het Passeig de Sant Joan markeert een einde van onze wandeltocht door de Eixample. Schuif nog even bij Casa Rafols (40) aan de bar om even wat lekkere tapas en wijntjes te nuttigen en met een volle (en tevreden) maag deze wandeling af te maken.

Passeig de Sant Joan - Wandelroute in Eixample Barcelona
Passeig de Sant Joan

Tip: Meer weten over de Eixample? Lees hier mijn Eixample wijkgids.

Kaart wandelroute Eixample

Video Eixample Barcelona

Wil je alvast zien hoe de Eixample eruitziet en wat daar allemaal te zien en te doen is, kijk dan naar deze video over de Eixample op mijn YouTube-kanaal. In deze video neem ik je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de Eixample en laat ik je al mijn favoriete plekken zien. Mis ook niet mijn andere videos op YouTube over Barcelona!

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Wandelroute in l’Eixample”

 1. Dag Marta, Hartelijk dank voor je inspiratie voor Barcelona ! Afgelopen weekend hebben wij een aantal wandelingen uit je blog gedaan, onder andere deze in Eixample. Mooie wandeling, goed te vinden. De wandeling in Barcelo vonden wij iets lastiger, omdat het daar hele kleine straatjes zijn. Maar desalniettemin hebben wij genoten van je website, goede tips en leuke wandelingen ! Dankjewel ! Groeten uit Belgie.

  Beantwoorden
  • Hola Esmé,

   Super bedankt voor je feedback en complimenten. Leuk om te zien dat de Eixample wandeltour geslaagd was! Nu vroeg ik me af wat de tweede tour precies was; misschien die over Barcino, de Romeinse stad bedoel je? Ik ben benieuwd! Je kunt me ook een mailtje sturen met de details over wat er mis ging als je dat liever hebt via het contact formulier.

   Fijn om te horen dat jullie in ieder geval van de stad hebben genoten!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie