🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen 2 reacties
Home » Blog » De Damm bierbrouwerij in Barcelona

De Damm bierbrouwerij in Barcelona

De Damm brouwerij in Barcelona
Ontdek het verhaal van één van Spanje’s bekendste biermerken

Bestel je een biertje in Barcelona, grote kans dat je een Estrella Damm geschonken krijgt. Dit is namelijk het populairste biermerk van Catalonië en één van de bekendste in heel Spanje. En ondanks dat de productie van Estrella Damm inmiddels buiten de stad is geplaatst, liggen de roots van deze bekende bierbrouwerij nog steeds in Barcelona.

De oorsprong van Damm

Net als andere bierbrouwerijen toentertijd zoals Moritz, was Damm het product van twee buitenlanders, in dit geval uit Elzas. August Kuentzmann Damm kwam met zijn vrouw in 1871 naar Barcelona op de vlucht voor de Frans-Pruisische oorlog. Nadat hij vergezeld werd door zijn neef en tevens meester bierbrouwer Joseph Damm, koos August voor de moedige beslissing om een familie bierbedrijf op te richten gebruikmakend van hun eigen speciale recept. Zo is de eerste Damm fabriek ontstaan in 1876 in Carrer Viladomat in Barcelona.

Het eerste bier dat ze produceerden heette “Strasburger Bier” en was een lager bier aangepast aan het Mediterraans klimaat. De ster (‘estrella’ in het Spaans en Catalaans) stond al van begin af aan als symbool voor het biermerk en locals gebruikten het als bijnaam. “Ponme una Estrella” (“geef me een ster”), werd de gezegde (en nu nog steeds overigens!). Het bier veranderde echter in 1921 van naam naar “Estrella Dorada“, en zijn rode ster werd daarna in 1939 een gouden windroos omdat de eerste te veel gelijkenis had met de rode ster van het communisme volgens het Franco regime.

Geschiedenis Estrella Damm Barcelona
Geschiedenis Estrella Damm Barcelona

In 1991 veranderde het merk naar zijn huidige naam, “Estrella Damm“, en hoewel het goud voor de vijfpuntige ster bewaard is gebleven, kwam het rood van de oorspronkelijke ster terug om er de bedrijfskleur van Damm van te maken. Het oorspronkelijke recept is (naar eigen zeggen) echter tot onze dagen intact gebleven.

Damm consolideerde zich als biermerk in Spanje in 1930 en begon daarna met zijn uitbreiding in productie (Voll-Damm, Xibeca, Free Damm, Damm Lemon…) en naar andere landen. De eerste tv-campagne werd pas in 1970 gelanceerd. Damm was hiermee het eerste biermerk met reclames op tv. Damm sponsorde daarna de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en produceert sinds een aantal jaar terug altijd een heel populair zomerse spot met een pakkend deuntje waar iedereen in Spanje naar uitkijkt.

Bierfabriek La Bohemia

De populariteit van bier drinken in Spanje in begin 20ste eeuw, waar men tot die tijd met name wijn dronk, begon te stijgen en Damm opende in 1905 een nieuwe en grotere brouwerij in Carrer Rosselló nummer 515, destijds in de nieuw aangelegde buitenwijk van l’Eixample in Barcelona. De brouwerij werd “La Bohemia” (de bohemien) genoemd als eerbetoon aan de Centraal-Europees oorsprong van het bier en was tot wel 1992 de belangrijkste fabriek van de brouwerij.

Estrella Damm Barcelona - Oude bierbrouwerij La Bohemia
Oude bierbrouwerij La Bohemia

De fabriek La Bohemia, dat er van buitenaf als een middeleeuws kasteel uitziet, had in 1920 al een omvang van 20.000 vierkante meter (dat is momenteel 36.000) en bood werk aan 300 werknemers. De bieropslag en bewaring van voedsel lag in de enorme koelhuizen iets verderop, in de straten van Carrer de Viladomat en Carrer Urgell. De oude fabriek begon echter vervelend te worden voor de buren, die last hadden van het vele vrachtverkeer en het constante geluid van de bierflessen die elkaar aan tikten. Zodoende werd de productie van Damm naar een nieuwe fabriek buiten de stad geplaatst, eerst in Santa Coloma de Gramenet in 1964 en in 2012 in El Prat del Llobregat. De gloednieuwe fabriek bij El Prat del Llobregat met zijn enorme biertanken is makkelijk te zien wanneer je van of naar het vliegveld van Barcelona rijdt.

Estrella Damm Barcelona - Estrella Damm Museum Barcelona
Estrella Damm Museum in Barcelona

De voormalige bierfabriek La Bohemia, dat perfect in staat gehouden is, is nu een museum en een multifunctionele ruimte waar concerten en allerlei activiteiten plaatsvinden. Het museum, met de oorspronkelijke ketels en een tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van Damm door hun advertenties, is echter alleen op woensdagen van 17:00 tot 20:00 uur op afspraak te bezoeken en tijdens bepaalde evenementen zoals de 24h Open House Barcelona. Wie zich in de wereld van één van Spanje’s grootste biermerk wil verdiepen kan ook een rondleiding boeken in hun nieuwe fabriek in El Prat del Llobregat. Daar zal je worden getrakteerd op een tour in de brouwerij en een fijne bierproeverij ter afsluiting.

[su_box title=”Tip: doe mee aan een rondleiding + bierproeverij bij Damm” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]
Bestel hier je tickets voor een rondleiding in de Estrella Damm-brouwerij in El Prat del Llobregat. Neem een begeleide tour en leer alles over het brouwproces van één van Spanje’s bekendste biermerken. Bekijk de brouwkamer, de gisttank, het bottelproces en nog veel meer! En proef na afloop maar liefst vier verschillende soorten bieren. Bezoeken zijn alleen mogelijk bij reservering (voor groepen groter dan 12 mensen dien je contact op te nemen met het bedrijf). De prijs van een rondleiding bedraagt €8,- per persoon. Let wel op: de Estrella Damm fabriek ligt buiten Barcelona, in het stadje El Prat del Llobregat. Je kunt er echter met de metrolijn L9 Sud naar Parc Nou komen. Adres: Ronda de Ponent, 41.

[button size=”medium” url=”https://www.tiqets.com/nl/barcelona-c66342/estrella-damm-begeleide-tour-p974884?partner=holabarcelona” text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ]

[/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: Antiga Fàbrica Estrella Damm (oude bierbrouwerij La Bohemia)
  Waar: Carrer del Rosselló, 515
  Metro: Sant Pau | Dos de Maig (L4 en L5)
  Wanneer: woensdag van 17:00 tot 20:00 alleen op afspraak (bel +34 902300125)
  Prijs: gratis
  Tip: breng ook een bezoek aan hun moderne fabriek in El Prat del Llobregat om te zien hoe ze tegenwoordig Estrella Damm maken.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “De Damm bierbrouwerij in Barcelona”

Plaats een reactie