🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Moritz: het bier van Barcelona

Moritz: het bier van Barcelona

Op nummer 41 van Ronda de Sant Antoni staat op de gevel van een gebouw een sculptuur van een man die je uitnodigt om te proosten. Aangezien je zo juist bij de bekende fabriek van Moritz bent aangekomen, moet je natuurlijk met een fris biertje proosten!

Moritz bier en Barcelona

Mocht je het niet weten, ‘Moritz’ is de naam van hét bier uit Barcelona. Een bier dat begon met de komst van de Fransman Louis Moritz Trautmann (1830-1920) naar Barcelona. In 1856 begon hij met de productie van zijn eigen bier in Barcelona.


Moritz begon eerst in een kleine fabriek in El Raval, maar omdat de zaken goed gingen, werd deze fabriek uitgebreid met de aankoop van een stuk grond aan de Ronda de Sant Antoni, waar de huidige Fàbrica Moritz staat. De bouw van de nieuwe fabriek duurde twee jaar. Naast de fabriek werd ook de imposante residentie van de familie Moritz gebouwd, waar zowel Moritz als zijn opvolgers hebben gewoond. Dit was een van de eerste gebouwen van de nieuwe wijk l’Eixample, het stadsdeel dat gebouwd werd na het verwijderen van de stadsmuren.

In 1881 kocht Moritz het gebouw op Ronda Sant Antoni nummer 39, dat door Ramon Puig Gairalt in 1924 hervormd werd. In 1895 werd nummer 43 ook nog eens toegevoegd aan het complex, een gebouw van architect Narcís Mundet. De hele Fàbrica Moritz bestond dus uit alle gebouwen in de Ronda Sant Antoni van nummer 39 tot aan nummer 43.

Oude Fàbrica Moritz in Ronda Sant Antoni - Moritz bier Barcelona
Oude Fàbrica Moritz in Ronda Sant Antoni

Fàbrica Moritz toen en nu

Het familiebedrijf leefde voort na de dood van de oprichter, er volgden een jaren van glorie maar ook van ellende. In 1978 was Moritz zelfs verdwenen. Maar in 2004 begonnen de opvolgers een nieuw avontuur om het Moritz bier opnieuw te produceren en weer op de kaart te zetten. En dit deden ze met groot succes, kunnen we nu concluderen.

Zo kun je nu bij vele bars in de stad een Moritz biertje bestellen. Daarnaast hebben ze de oude fabriek Moritz aan de Ronda de Sant Antoni omgebouwd tot een flexibele ruimte waar allerlei workshops, tentoonstellingen en evenementen plaatsvinden.

Tevens is er in de fabriek een zeer populair restaurant en een winkel gevestigd. Een deel van het complex hebben ze gelaten als een kleine fabriek waar men ter plekke het bier kan proeven. In het restaurant (of zoals zij het noemen ‘centro gastronómico‘) kun je iedere avond genieten van vele tapas gerechten en natuurlijk een heerlijk biertje van Moritz.

Fàbrica Moritz - Moritz bier Barcelona
Fàbrica Moritz in Barcelona

Dit project, onder leiding van architect Jean Nouvel (de maker van de Torre Agbar), heeft gelukkig veel van de oude elementen in de fabriek weten te bewaren. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de grote tanks waarin men in de jaren 20 het bier bewaarde.

Nog een tip: vergeet niet om de ruimte te bezoeken die tijdens de burgeroorlog als schuilplaats gebruikt werd door de buurtbewoners.

 • Praktische informatie:
  Wat: Fàbrica Moritz
  Waar: Ronda Sant Antoni nummer 41
  Metro: Sant Antoni (L2)
  Wanneer: van 12:00 tot 1 uur ’s nachts
  Prijs: €

Tip: zin om bier te drinken? Bekijk ook deze top 5 plekken om bier te drinken in Barcelona!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie