🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Plaza de Toros La Monumental, nu zonder toros

Plaza de Toros La Monumental, nu zonder toros

Stierenvechtersarena La Monumental in Barcelona zonder toros

Afgelopen zondag 25 september 2011 vond waarschijnlijk de allerlaatste ‘corrida’ plaats in de laatste arena van Barcelona en Catalonië, La Monumental. Deze majestueuze arena, gebouwd in l’Eixample van Barcelona en geopend in 1914, moet dus zijn diensten gaan binnenkort veranderen, aangezien dat vanaf 1 januari 2012 zullen stierenvechten verboden zijn in Catalonië.

Voor de verdedigers van het stierenvechten is de nieuwe wet een dodelijke klap voor de cultuur en pluriformiteit, terwijl het in grote delen van de samenleving wordt gezien als het einde van een activiteit geworteld in het verleden en dat de rechten van dieren schendt.

La Monumental was ooit een van de belangrijkste stierenvecht arena’s in de wereld, maar in de afgelopen jaren had het publiek de arena verlaten met uitzondering van de avonden met grote namen in de wereld van de tauromaquia. Wat er in de toekomst staat voor La Monumental is nog steeds onduidelijk.


Geschiedenis van La Monumental

Op 27 februari 1916 een stierengevecht onder leiding van Gallito en Francisco Posada, heropende een stierenvecht arena in Barcelona, genoemd La Monumental. Deze werd twee jaar eerder geopend in l’Eixample tussen de Gran Via, Carrer Lepant, Marina en Diputació onder de naam van El Sport. Omdat de arena snel te klein werd, werd deze uitgebreid door de architecten Ignasi Mas Morell en Domingo Sugranyes. Het resultaat was het huidige gebouw in een Byzantijnse Mudejar stijl, gekruid met Art Nouveau elementen, waar sinds haar oprichting stierenvechten in combinatie met andere activiteiten werden gehouden.

Behalve stierenvechten is La Monumental getuige geweest van historische momenten in de Spaanse politiek. Tijdens de Republiek en burgeroorlog werden bijvoorbeeld bijeenkomsten gehouden waar vele werknemers naartoe gingen, en na de dictatuur werd La Monumental de plaats voor de verkiezingscampagnes. In die eerste jaren van vrijheid, een van de belangrijkste toespraken was die van Felipe González in juni 1977 tijdens zijn eerste verkiezingen voor de PSOE.

Ook een circus, modeshows en diverse exposities hebben hier plaatsgevonden. Maar bovenal, is La Monumental een referentie in de muziekwereld, want sinds de jaren ’60 tot begin jaren ’90 heeft de arena memorabele concerten gehost. Een van de bekendste is die van de Beatles in 1965, maar ook grote artiesten zoals de Rolling Stones (1976), Bob Marley (1980), Joaquín Sabina (in een emotioneel concert op de woeste aanval bij de Hipercor op 19 juni 1987), Tina Turner (1990), Bruce Springsteen (1992), Dire Straits (1992) en Mike Oldfield (1993) hebben hier gespeeld.

Met de Olympische Spelen van 1992 en de bouw van het Palau Sant Jordi in Montjuïc, slaakte La Monumental een grote concurrent met veel betere akoestiek. Als vervolg werd La Monumental minder ingehuurd voor concerten en evenementen.

Misschien is door deze omstandigheid, in combinatie met de daling in interesse voor de stierenvechten, dat de Grup Balañá, eigenaar van de arena, was  van plan om de ‘corridas’ te schorten in 2008. Nu is er een nieuwe wet waarmee stierenvechten definitief moet stoppen. Als de Grondwet het niet voorkomt, zal dit verplicht zijn vanaf volgend 1 januari.


En wat doen we nu met La Monumental?

Wat de media zich erg afvraagt deze dagen is wat de toekomst van de arena zal zijn. De eigenaar van La Monumental, Pedro Balañá van het Grup Balañá, heeft uiteindelijk het laatste woord. Toch is het een lastige moment om beslissingen te nemen. Aan de ene kant, de economische tijden, dat weinig helder is voor grote aankopen of investeringen; en ten tweede, het feit dat La Monumental is gekwalificeerd als een dienstgebouw en dat sinds 1979 staat op de lijst van bouwkundig erfgoed, wat betekent dat het verboden is om de voor-of binnenkant te veranderen.

Tot nu toe zijn er geen plannen om de arena te verkopen en het om te bouwen tot een ander soort gebouw, zoals het geval was bij de stierenvecht arena van Las Arenas. Wel zijn er geruchten over de arena tot een markt te veranderen, een park en er een sportscentrum in te bouwen of zelfs een moskee te creëren. Volgens de gemeente is het belangrijk dat de nieuwe functie van de arena in het voordeel van de stad is. Wat er nu gaat gebeuren weten we dus nog niet, maar er komt ongetwijfeld nog een vervolg!

Update: tegenwoordig vind je bij La Monumental een museum over de wereld van het stierenvechten en af en toe worden er evenementen in de centrale arena gehouden.

  • Praktische informatie:
    Wat: Plaça de toros La Monumental
    Waar: Carrer Marina 185
    Metro: Monumental (L2)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie