🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Avinguda Diagonal

De Avinguda Diagonal is een brede laan die, zoals de naam al aangeeft, Barcelona diagonaal doorkruist in de richting van zuidwest naar noordoost. De 11 kilometer lange laan herbergt opvallende gebouwen, interessante monumenten, stadsparken, evenals leuke winkels en restaurants. Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst drie verschillende winkelcentra te vinden zijn aan de Diagonal, en dat deze laan een van de mooiste fietspaden van de stad heeft?

Wat te zien en te doen bij de Diagonal

De Avinguda Diagonal is een van de belangrijkste straten in Barcelona, wat duidelijk te merken is aan het verkeer en de omringende gebouwen. Als je hier wandelt (of fietst), zijn er een aantal plaatsen die je absoluut niet mag missen. Hieronder geef ik je een overzicht van de belangrijkste plekken aan de Avinguda Diagonal, van west naar oost.

Avinguda Diagonal Barcelona
Avinguda Diagonal

Jardins de Pedralbes

Aan de westelijke zijde van de Diagonal bevinden zich de Jardins del Palau de Pedralbes, een prachtig aangelegde tuin rondom de voormalige koninklijke residentie, het Palau de Pedralbes.

Het paleis, dat in 1921 werd gebouwd, staat op grond die eigendom was van de familie Güell, de Finca Güell, waarvan we vandaag de dag nog een paar paviljoenen en de hoofdpoort kunnen zien, beide ontworpen door de befaamde architect Gaudí.

Voor het paleis liggen tuinen die zijn ontworpen door de landschapsarchitect Nicolau Rubió i Tudurí. De tuinen hebben een geometrische opzet met dichte beplanting, diverse sculpturen, vijvers en fonteinen.

Jardins del Palau de Pedralbes Barcelona
Jardins del Palau de Pedralbes

Torres La Caixa

Torres La Caixa is een complex van drie gebouwen, waarvan twee wolkenkrabbers zijn, gebouwd voor de Spaanse bank La Caixa. Ze werden tussen 1979 en 1983 ontworpen door de architecten Francisco Mitjans Miró en José Antonio Coderch. Ze vallen op door hun geometrische ontwerp en hun gevel van zwart getint glas.

Op de voorlaatste verdiepingen van de twee hoge torens is het logo van de bank zichtbaar, dat rondom de torens draait.

Tegenover de Torres La Caixa vind je het gebouw van de uitgeverij Planeta, bekend om de groene gevel vol planten. Dit gebouw is zeker een bezoek waard en net zo interessant om te zien.

L’Illa Diagonal

In het “upper” gedeelte van de Diagonal bevindt zich het winkelcentrum L’Illa Diagonal, met tal van winkels en restaurants. Hier kun je heerlijk winkelen of genieten van een maaltijd, en je mengen tussen de jetset van Barcelona, die hier ook graag komt winkelen.

Mijn favoriete moment om hierheen te gaan is tijdens de kerst, omdat L’Illa Diagonal dan prachtig versierd is.

Tip: Als je van winkelen houdt, mag je de vestiging van het warenhuis El Corte Inglés naast het metrostation Maria Cristina (L3) niet missen.

Plaça de Francesc Macià

De ronde vorm van Plaça de Francesc Macià werd in de jaren 1930 ontworpen en valt vooral op vanwege de prachtige gebouwen die het plein omringen.

Plaça de Francesc Macià Barcelona
Plaça de Francesc Macià

Casa Sayrach

Het Casa Sayrach is een van de laatste gebouwen in modernistische stijl die in Barcelona zijn gebouwd en geldt als een prachtig voorbeeld van wat bekend staat als het Catalaans Modernisme. Dit huis, ontworpen door Manuel Sayrach, de zoon van de eigenaar van het pand, werd in 1918 gerealiseerd.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Jardins del Palau Robert

Een ander prachtig paleis met tuinen aan de Diagonal is het Palau Robert. Dit paleis is een fraai voorbeeld van neoklassieke architectuur uit het begin van de 20e eeuw in Barcelona. Het werd tussen 1898 en 1903 gebouwd voor de markies van Robert, een aristocraat, financier en politicus.

Tegenwoordig dient dit als het officiële VVV-kantoor van Catalonië, waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden, waardoor bezoekers het interieur kunnen bezichtigen.

Dit is tevens het startpunt van de Passeig de Gràcia, een van de prachtigste winkelstraten van Barcelona, bekend vanwege onder andere de Gaudí-gebouwen.

Casa de les Punxes

Een ander opvallend gebouw dat je tegenkomt aan de Avinguda de la Diagonal, is Casa Terrades, ook wel bekend als Casa de les Punxes vanwege de puntige torens. Casa de les Punxes werd in 1903 gebouwd door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch voor de zussen Terrades.

Tip: Langs de Avinguda Diagonal kom je andere interessante modernistische bouwwerken tegen, zoals Casa Comalat en het Palau Baró de Quadras.

Casa Terrades - Wandelroute in Eixample Barcelona
Casa Terrades (Casa de les Punxes)

Plaça de Mossèn Jacint Verdaguer

Dit plein is een andere grote rotonde aan de Avinguda Diagonal, vernoemd naar Jacint Verdaguer (1845 – 1902), een bekende priester en dichter, tevens auteur van het gedicht ‘La Atlántida’. In het midden van het plein staat een groot monument ter ere van deze beroemde schrijver, die veel heeft betekend voor de Catalaanse literatuur.

Op dit plein kruist de Avinguda Diagonal met de Passeig de Sant Joan, een andere mooie en brede promenade in Barcelona. Let vooral op de reusachtige uil op het dak van het hoekgebouw. Deze uil was vroeger het reclamebord van de firma Ròtuls Roura, een bedrijf gespecialiseerd in uithangborden, en is voor de meeste Barcelonezen een bekend gezicht hier op de Diagonal.

Muurschildering Balcons de Barcelona

Bij het Plaça de Pablo Neruda vinden we een leuke verrassing: een grote muurschildering genaamd “Balcons de Barcelona” (Balkons van Barcelona), waar maar liefst 26 bekende personages uit Barcelona te zien zijn. Kun je raden welke dat zijn?

Mural Balcons de Barcelona
Mural Balcons de Barcelona

Plaça de les Glòries Catalanes

Plaça de les Glòries Catalanes is een van de grootste verkeersknooppunten in de stad en de plek waar het nieuwe district 22@ in Poblenou begint. Dit is goed te merken aan de moderne gebouwen en wolkenkrabbers, zoals de Torre Glòries van Jean Nouvel.

Op dit plein bevindt zich ook het Designmuseum van Barcelona, een grote groene esplanade genaamd de Gran Clariana en de oudste en grootste vlooienmarkt van Barcelona, de Encants Vells.

🎟️ Koop hier je tickets voor het uitkijkpunt bij Torre Glòries.

Parc Central del Poblenou

Een ander stadspark dat langs de Avinguda Diagonal ligt, is het Parc Central del Poblenou. Dit prachtige park is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel en past perfect bij de sfeer van de nieuwe wijk Poblenou.

👉 Lees hier mijn wandelroute langs Torre Glòries en Poblenou.

Fòrum

Op het meest noordoostelijke punt van de Avinguda de la Diagonal ligt het Fòrum, het gebied waarin het Universele Forum van de Culturen in 2004 plaatsvond.

Tegenwoordig is het een grote multifunctionele ruimte waar beurzen en evenementen plaatsvinden. Het omvat het Parc del Fòrum, voorzien van verschillende speeltuinen, een strand, een moderne jachthaven en het Museu de Ciències Naturals de Barcelona, een natuurwetenschappelijk museum.

Leuk detail: het zonnepaneel op het Fòrum is uitgegroeid tot een echt monument en trekt veel mensen aan die er foto’s van komen maken.

Forum gebied Barcelona
Fòrum gebied in Barcelona

Shoppen bij Avinguda Diagonal

Langs de Avinguda Diagonal zijn er tal van winkels en maar liefst drie verschillende winkelcentra. Vooral het zuidwestelijke gedeelte, rondom l’Illa Diagonal en El Corte Inglés, is een interessante plek voor liefhebbers van exclusieve modemerken.

Voor een dagje shoppen met het gezin zijn de winkelcentra Westfield Glòries en Diagonal Mar ook erg leuk.

Als je op zoek bent naar meubels en woonaccessoires, dan is het gebied tussen de Rambla de Catalunya en Carrer d’Aribau ideaal. Daar vind je onder andere een vestiging van Ikea en woonwinkels zoals Habitat, La Mallorquina, Zara Home, Maisons du Monde en Pilma.

👉 Lees hier meer over shoppen in Barcelona.

Geschiedenis Avinguda Diagonal

De Diagonal ontstond in 1884 dankzij het project van de ingenieur Ildefons Cerdà, die de lay-out van het destijds nieuwe Eixample bedacht. Cerdà ontwierp deze laan om, samen met de Avinguda de la Meridiana, de geometrische structuur van het Eixample te doorbreken.

Het eerste gedeelte werd gebouwd tussen Passeig de Gràcia en Pau Claris en stond aanvankelijk bekend als Argüelles.

De ontwikkeling van de Diagonal verliep aanvankelijk erg traag. In feite werd het pas in het begin van de 21e eeuw voltooid toen het deel dat het dichtst bij de zee lag, het Fòrum, werd geopend en bebouwd.

Leuk weetje: de Avinguda Diagonal is een van de belangrijkste wegen in Barcelona. Vrijwel elke inwoner van Barcelona is er meerdere keren doorheen gegaan, ongeacht in welke buurt ze wonen.

Tip: boek je fietstour bij Baja Bikes

Het Nederlandse Baja Bikes is een van de bekendste fietstours en fietsverhuurders in Barcelona. Je kunt bij hen terecht voor een leuke fietstour of privé fietstour met Nederlandse gids. Ze beschikken over meerdere fietstours, onder andere de populaire highlights fietstour, de FC Barcelona fietstour en de tapas fietstour. Baja Bikes biedt ook speciale fietstours aan voor groepen en gezinnen met kinderen.

👉 Check het aanbod van Baja Bikes.

 

Hoe ga je naar Avinguda Diagonal

De Avinguda Diagonal doorkruist de stad van west naar oost en is goed bereikbaar met de metro, de bus en de tram. De laan heeft meerdere rijstroken, een wandelpad en uitstekende fietspaden, waardoor je de stad snel kunt doorkruisen.

Handige metrostations die bij de Avinguda Diagonal stoppen zijn: Diagonal (L3 en L5) (in het midden), Maria Cristina (L3) (aan de westkant) en Glòries (L1) (aan de oostkant).

Praktische informatie

Adres: Av. Diagonal
08037 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Diagonal (L3, L5), Maria Cristina (L3), Glòries (L1)

Bus: 6, 7, 33, 34, 63, 67, H8, N7, N12, V17

Tram: T1, T2, T3, T4

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.