🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen 1 reactie
Home » Blog » Barcelona’s geheime Vrijheidsbeeld

Barcelona’s geheime Vrijheidsbeeld

Wist je dat in Barcelona, net als in New York of Parijs, er ook een Vrijheidsbeeld bestaat? Om deze te zien hoef je geen ferry te nemen zoals in New York van Manhattan naar Liberty Island. Nee, want ons Vrijheidsbeeld, van kleinere dimensies dan zijn gebroeders, staat gewoon in de Bibliotheek Arús, aan het Passeig de Sant Joan vlakbij Arc de Triomf.

De Biblioteca Pública Arús, de eerste publieke bibliotheek van de stad, vind je nauwelijks terug in reisgidsen en Barcelonezen zelf weten hier ook niet altijd van. Alleen van buitenaf is zijn modernistische lantaarn met de naam van de bibliotheek een opvallend detail. Voor de rest is de bibliotheek praktisch onopvallend in de dagelijkse drukte van Passeig de Sant Joan. Desalniettemin is dit sinds 1895 een belangrijke cultureel trefpunt met een boekencollectie van maar liefst 70.000 stuks. Benieuwd naar wat er achter de deuren schuilt, lees dan verder!

‘Anima Libertas’

Sinds de oprichting van de Biblioteca Pública Arús staat er een replica van het beroemde Vrijheidsbeeld bovenop de trap bij de ingang. Het beeld werd in 1894 door de beroemde modernistische beeldhouwer Manel Fuxà gemaakt, die samen met andere ontwerpers en architecten zoals Bonaventura Bassegoda, Pere Bassegoda, en Josep Lluís Pellicer, verantwoordelijk waren voor het redesign van de ruimte.

In vergelijking met de drie originele kopieën die in de 19e eeuw gemaakt werden, is die van Barcelona de jongste (uit 1894) en de kleinste (iets meer dan 2 meter hoog); niks in vergelijking tot de 46 meter van New York of de 12 meter in Parijs.

Vrijheidsbeeld Barcelona Biblioteca Pública Arús Barcelona
Het Vrijheidsbeeld in Barcelona

En ander interessant detail waar je op kunt letten is de boodschap die op het boek geschreven staat: in tegenstelling tot zijn Amerikaanse broer, waar de datum van de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten in Romeinse cijfers ingeschreven staat, lees je in Barcelona een heel andere boodschap, namelijk ‘Anima Libertas’. Deze staat gelijk aan de vrijheid van de ziel en de geest, en past dus perfect bij zijn doel en locatie.


Biblioteca Pública Arús

De Biblioteca Pública Arús was de wens en testamentaire schenking van Rossend Arús (1847-1891) aan de stad waar hij werd geboren, Barcelona. Ondanks zijn welgestelde status, was Arús een filantroop, vrijdenker en federalistisch persoon, nauw verbonden met de sociale veranderingen en zeer bezorgd over de toestand van de arbeidersklasse.

De bibliotheek Arús had als doel een plek aan de werknemers te bieden om zich te cultiveren en werd hierdoor de eerste publieke bibliotheek van Barcelona.

Biblioteca Pública Arús Barcelona - Barcelona's Vrijheisbeeld
Biblioteca Pública Arús in Barcelona

Rossend Arús staat ook bekend als de promotor van de Catalaanse Vrijmetselarij, een geheime genootschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing. Deze link met de vrijmetselarij is nog goed te zien bij vele objecten, boeken en details binnen de bibliotheek, die er een kleine tentoonstelling aan geweid heeft. Gek genoeg heeft al dit materiaal en boeken die tijdens de Franco dictatuur verboden zouden zijn, de algemene debugging van de dictatuur doorgestaan.

Iets wat begon als de privé collectie van Arús met 10.000 boeken over algemene cultuur, is nu een van de rijkste documentaire verzamelingen van Europa over de arbeidersbeweging en anarchisme van de 19e eeuw en een waardevolle boekencollectie en documenten met betrekking tot de vrijmetselarij. Weliswaar niet heel erg bekend, maar desalniettemin een bezoekje waard wanneer je in de buurt bent.

 • Praktische informatie:
  Wat: Biblioteca Pública Arús en Barcelona’s Vrijheidsbeeld
  Waar: Passeig de Sant Joan, 26
  Metro: Arc de Triomf (L1)
  Wanneer: maandag 09:30 – 15:00, dinsdag 16:00 – 21:00, woensdag 09:30 – 15:00, donderdag 16:00 – 21:00, vrijdag 09:30 – 15:00 (let op: van 24 juni t/m 24 september van maandag t/m vrijdag van 11:00 tot 15:00 uur)
  Prijs: gratis
  Tip: hoewel de toegang is open voor publiek, komen hier voornamelijk studenten, onderzoekers en mensen die geïnteresseerd zijn in de specifieke boekencollectie van de bibliotheek, die voornamelijk over cultuur en maatschappij gaat. Schaam je dus niet en ga de trap op om het echte Vrijheidsbeeld van Barcelona te zien en een bezoekje aan deze unieke bibliotheek te brengen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Barcelona’s geheime Vrijheidsbeeld”

 1. Hallo, ik vroeg mij af waar het huis staat waar de vrijmetselaars samen kwamen. Ik lees in uw blog dat het de Biblioteca Publica Aris is, de bibliotheek. Maar ik herinner mij jaren geleden dat er een huis was in een van de zijstraatjes in de buurt van de Ramblas. Klopt dat? Of waar zou het dan juist gelegen zijn Marta?

  Groetjes,
  Pascal.

  Beantwoorden

Plaats een reactie