🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Casa Amatller

Het beeldschone Casa Amatller, ontworpen door Josep Puig i Cadafalch tussen 1898 en 1900, ligt pal naast het Casa Batlló van Gaudí. Het is daarom niet ongewoon voor dit gedeelte van het Passeig de Gràcia om voortdurend vol te staan met bezoekers en bewonderaars.

Wat te zien en te doen bij Casa Amatller

Het Casa Amatller wordt vaak over het hoofd gezien omdat het een grote concurrent naast zich heeft; Gaudí’s Casa Batlló. Dit prachtige gebouw is desalniettemin net zo mooi en interessant om te bezoeken als zijn bekende buurman. Een rondleiding door het Casa Amatller is daarom ook zeer aan te raden voor fans van het Modernisme. Ook leuk om te weten: direct voor de ingang van het Casa Amatller markeert een tegel in de grond het begin van de Europese Route van het Modernisme.

Het huis Casa Amatller

Het Casa Amatller, samen met het aangrenzende Casa Batlló, ontworpen door Gaudí, en het Casa Lleó Morera, van Domènech i Montaner, maakt onderdeel uit van de Illa de la Discòrdia, oftewel het Blok van de Tweedracht; zo genoemd omdat de drie gebouwen zo opvallend en verschillend van elkaar zijn. Een leuk detail is dat geen van de drie gebouwen een nieuwbouwproject was, maar het resultaat van de verbouwing van een bestand huis. Het Casa Amatller was de eerste van alle drie om verbouwd te worden tot zijn huidige vorm.

Al van buitenaf is het Casa Amatller een mooie verschijning. Het meest opvallende element van het gebouw is de getrapte gevel die doet denken aan een reep chocolade; een duidelijk eerbetoon aan zijn eigenaar en tevens chocoladefabrikant. Puig i Cadafalch liet zich dan ook duidelijk inspireren door Nederland en mengde die invloeden met Catalaanse gotiek. De verschillende beeldhouwwerken werden gerealiseerd door onder andere Eusebi Arnau en Alfons Jujol, twee van de beste kunstenaars van toen.

Rondleiding bij Casa Amatller in Barcelona
Casa Amatller in Barcelona

Het huis zelf bestaat uit een begane grond met garage, de keukens en de kamers van het personeel. Op de eerste verdieping woonde de familie Amatller, met bijbehorende slaapkamers, woonkamer en muziekkamer. Het gebouw bestaat uit nog drie extra verdiepingen en een dakterras.

Tijdens een rondleiding bij het Casa Amatller bezoek je het huis van de familie Amatller zoals ze er begin 20ste eeuw woonden. Het huis behield al zijn originele meubels en decoratie, evenals een opmerkelijke collectie van zijn eigenaar.

Reserveer nu vast je bezoek

Faborit Café

Op de benedenverdieping vind je naast een chocoladewinkel waar je de originele bonbons van Amatller kunt kopen als souvenir, ook nog eens een superleuk café genaamd Faborit Café. Hier kun je na afloop van je bezoek nog even lekker een kop koffie of een hapje nemen, een verse jus bestellen, je eigen salade maken of een wrap eten.

Geschiedenis van Casa Amatller

Het oorspronkelijke gebouw van het Casa Amatller werd door Antoni Robert in 1875 gebouwd. De familie Amatller, één van de machtigste families van de oude Catalaanse bourgeoisie, gaf in 1898 de architect en politicus Josep Puig i Cadafalch de opdracht om het gebouw te renoveren. Het pand werd in modernistische stijl verbouwd, met een ontwerp dat de Catalaanse neo-gotische stijl mengde met kenmerken van de Nederlandse herenhuizen.

De verbouwing van Josep Puig i Cadafalch leidde tot een radicale transformatie van het gebouw: de hele gevel werd opnieuw gemaakt, zijn dak geherstructureerd, de begane grond werd opnieuw ingericht en uitgebreid, er werd een lift, een garage voor de auto en een fotostudio toegevoegd en de badkamers en keukens werden gemoderniseerd.

De chocoladefabrikant Antoni Amatller, tevens een fervent kunstverzamelaar en fotograaf, woonde hier samen met zijn dochter Teresa Amatller. Zij verkocht het chocolademerk na haar vaders dood in 1910 en richtte een stichting op om het huis en de documenten van haar familie te kunnen conserveren.

Sinds 1941 is het Casa Amatller het hoofdkantoor van de Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, een organisatie die verantwoordelijk is voor het verzamelen en bewaren van foto’s, boeken, documenten en bibliografisch materiaal over de beeldende kunst van Spaanstalige landen.

Pas in 2015 opende het Casa Amatller haar deuren als museum voor bezoekers.

Theatrale rondleiding bij Casa Batlló

Zeer aan te raden wanneer je met de kinderen reist of als je Casa Amatller op een andere manier wilt beleven, is om deel te nemen aan een theatrale rondleiding.

Deze vinden iedere vrijdag plaats om 19:00 uur en zijn een unieke kans om een kijkje te nemen in het leven van Antoni Amatller Costa en zijn dochter Teresa, de eigenaren van Casa Amatller. Aan de hand van deze twee personages ontdek je de geschiedenis van dit gebouw, zijn bewoners en uiteraard het chocolade-imperium.

Een verrassende rondleiding, verpakt in een toneelstuk. Na afloop mag je een glas bubbels drinken in de lobby en het Casa Amatller op je gemak verder verkennen.

Vooral aan te raden om met de kinderen te doen. Iedere vrijdag om 19:00 uur. Taal: Engels. Duur: 1 uur.

Casa Amatller tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor het Casa Amatller van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden.

Skip-the-line tickets Casa Amatller

Je kunt je kaartjes voor het Casa Amatller alvast online bestellen om de lange wachtrijen over te slaan. Je ontvangt tevens een videogids met uitleg over wat je ziet en kun je mee doen aan een chocoladeproeverij. Gratis voor kinderen tot 7 jaar oud. Taal: Spaans, Catalaans, Engels en Frans. Duur: 45 minuten.

Rondleidingen Casa Amatller

Je kunt er ook voor kiezen om mee te doen aan een rondleiding. De rondleidingen worden in het Spaans, Catalaans en Engels aangeboden, maar vinden enkel plaats op bepaalde dagen en tijdstippen, en je moet er speciale kaarten voor kopen. Je kunt een rondleiding volgen of meedoen aan een theatrale rondleiding van 1 uur.

Boek je tickets voor een rondleiding bij het Casa Amatller van tevoren online via de onderstaande link. Zo ben je zeker van een plek tijdens een rondleiding op je gewenste datum (de rondleiding is namelijk bedoeld voor groepen van max. 12 personen).

Hoe ga je naar Casa Amatller

Het Casa Amatller zit aan het Passeig de Gràcia nummer 41, zeer dicht bij het metrostation Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4). Al van buitenaf is het huis heel makkelijk te onderscheiden, want het zit naast de beroemde Casa Batlló en heeft ook een uitgesproken façade in de vorm van een Nederlands herenhuis.

Praktische informatie

Prijs: €12,- p.p. (€9,50 voor kinderen tussen 7 en 12 jaar oud). Kinderen onder 7 jaar oud gratis. Rondleiding kost €15,- p.p.

Openingstijden: Open dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur (gesloten op 1 en 6 januari en 25 en 26 december).

Tip: voor mensen met beperkte mobiliteit is er een stoeltjeslift aanwezig.

Adres: Passeig de Gràcia, 41
08007 Barcelona

Openbaar vervoer

Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3, en L4)

Bus: 7, 22, 24, N4, N5, N6, N7, V15

Trein: Passeig de Gràcia (R2, R2N, R2S, AVE Media Distancia Regional Expres)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.