🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Casa Lleó i Morera nu open voor publiek

Casa Lleó i Morera nu open voor publiek

Casa Lleó Morera is sinds afgelopen week geopend voor publiek en is daarmee een zeer waardevolle toevoeging aan de lange lijst met beeldschone modernistische gebouwen in de stad.

Boven de winkel van Loewe aan het Passeig de Gràcia vind je dit beeldschone gebouw van de architect Lluís Domènech i Montaner. Rijkelijk versierd van binnen en buiten, is dit de eerste keer sinds lange tijd dat het gebouw voor het publiek open gaat. Ben je benieuwd naar wat je kunt verwachten en het verhaal erachter, lees dan verder!

Geschiedenis van het Casa Lleó i Morera

De architect Lluís Domènech i Montaner kreeg in 1902 de opdracht van de eigenaresse, mevrouw Francesca Morera i Ortiz, om aan het huis Lleó i Morera te werken. Francesca had het huis geërfd van haar oom, Antoni Morera. Het oude gebouw dat hier toen stond werd in 1864 door bouwmeester Joaquim Sitjas gebouwd en werd Casa Rocamora genoemd. Na de dood van Francesca werd haar zoon Albert Lleó i Morera verantwoordelijk voor de voltooiing van het nieuwe ontwerp, dat in 1906 afgerond werd. Het huis veranderde toen van naam naar Casa Lleó i Morera.

Casa Lleó i Morera won de eerste prijs in de jaarlijkse prijs voor artistieke gebouwen in 1906. Het project betrof naast Lluís Domènech i Montaner andere ambachtslieden, die zowel aan de decoratie van de gevel alsmede aan het interieur werkten. Zo kunnen we nu genieten van de sculpturen van Eusebi Arnau i Mascort, de mozaïeken van Mario Maragliano, Lluís Brú en Antoni Serra i Fiter, het glas in lood door Antoni Rigalt en meubilair en inlegwerk van Gaspar Homar i Mezquida en Josep Pey i Farriol.

Het huis bleef in handen van de familie tot 1943, toen deze verkocht werd aan de verzekeringsmaatschappij Sociedad Mercatil Bilbao. Het gebouw had daarna een reeks verschillende eigenaren, zoals het Mutualidad General de Previsión Social de la Abogacía de Madrid en het Grup Planeta, tot dat deze in 2006 overgenomen werd door de groep Núñez i Navarro.

Omdat de familie het eigendom van het huis tijdens drie generaties voorbehouden heeft, zijn veel onderscheidende kenmerken in het interieur van het gebouw zeer goed bewaard gebleven. En hoewel sommige elementen in het huis verloren zijn gegaan vanwege de meer sobere leefregels van het Noucentisme (een culturele beweging van de vroege 20e eeuw als reactie tegen het Modernisme), is het prachtig interieur nog steeds een explosie van kleur, vormen en materialen.

Gezien de ligging van dit huis, midden in de beroemde “illa de la discòrdia“, waar sommige van de meest iconische gebouwen van het Modernisme staan, was de opening van het Casa Lleó i Morera een zeer verlangde wenst. Núñez i Navarro heeft nu bezoekers toegelaten, maar wel met een aantal beperkingen, zoals het aantal bezoekers per rondleiding en het aantal ruimtes die tentoongesteld mogen worden.

Casa Lleó i Morera bezoeken

Mocht je het Casa Lleó i Morera willen bezoeken dan moet je van tevoren reserveren. Rondleidingen zijn tot een maximum van 25 mensen beperkt en worden alleen van maandag t/m zaterdag  en enkel in het Spaans, Catalaans en Engels gegeven. Tijdens een rondleiding bezoek je de eerste verdieping en de patio van het huis. De andere verdiepingen van het gebouw worden namelijk nog bewoond of verhuurd.

Tickets kosten €15 per persoon, jongeren onder de 25 jaar en ouderen boven de 65 betalen €13,50.

[su_box title=”Tip: koop nu je tickets voor Casa Lleó i Morera” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]

Koop hier je kaartjes voor de rondleiding bij Casa Lleó i Morera. Kaarten zijn al vanaf €15 (€12 als je kiest voor een ‘express visit’, een snelle tour). Jongeren onder de 25 jaar en ouderen boven de 65 betalen €13,50. Taal: Engels, Spaans, Catalaans. Duur: 50 minuten.

[button size=”medium” url=”http://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/22678/casa-lleo-morera.html?o=h&w=3997-1805″ text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ][/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: Casa Lleó i Morera bezoeken
  Waar: Passeig de Gràcia, 35
  Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
  Wanneer: vanaf 20 januari 2014 officieel geopend. Open van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur.
  Prijs: rondleiding kost €15,- (€13,50 met korting)
  Let op: niet toegestaan om video’s of foto’s van de interieur te maken. Het is ook niet toegestaan om hoge hakken of andere schoenen die de vloertegels kunnen beschadigen te dragen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie