🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Duurzaam wonen in Barcelona doe je zo

Duurzaam wonen in Barcelona doe je zo

Benieuwd hoe groen je kunt wonen in Barcelona, waar je moet winkelen, je boodschappen doen of waar je uiteten kunt gaan? Lees dan de tips van local en expert Imma, eigenaresse van slowBCN, een online gids over duurzaam en milieuvriendelijk wonen in Barcelona met de groenste spots om te eten en te shoppen.

Hoe is het om duurzaam te wonen in Barcelona?

“In Barcelona zijn er niet veel opties om duurzaam te wonen, al is dit wel een opkomende trend. In wijken zoals Ciutat Vella of Gràcia is er veel aanbod op het gebied van duurzaam en biologisch, maar in andere wijken vind je bijna niets. Het lastigste is om een goede biologische boer of slager in je buurt te vinden. Mede hierdoor, en deels vanwege de hogere prijzen van biologische producten, maakt men liever deel uit van ecologische buurt corporaties. Cafés en biologische (of slow food) restaurants zijn ook een minderheid binnen het brede gastronomische aanbod van Barcelona.


Aan de andere kant (en ook dankzij de crisis) zijn tweedehands winkels en vlooienmarkten booming. Ieder weekend worden meerdere ruil- en tweedehandsmarkten georganiseerd. Tevens beschikt de stad van Els Encants over de grootste vlooienmarkt van Barcelona en een van de oudste in Europa. Sinds de opening van de nieuwe locatie is deze markt heel erg populair geworden.

Ik zelf koop altijd seizoensgroenten en fruit bij een biologische boer uit El Prat del Llobregat, die een winkel in mijn wijk heeft. Biologische producten koop ik af en toe. Voor schoonmaakmiddelen en producten voor persoonlijke hygiëne ga ik naar La Goccia Verde, waar ik biologisch afbreekbare producten in bulk koop. Omdat ik het altijd leuk heb gevonden om origineel gekleed te zijn, shop ik meestal bij lokale designers. Ik raad dan ook aan om de bezoekers het werk en talent van de ontwerpers uit Barcelona te ontdekken. De laatste tijd koop ik ook veel kleding en andere spullen op tweedehands markten en heb al twee keer een ruilavond mee gemaakt.”

Je 5 favoriete duurzame en eco winkels in Barcelona?

1. El Cabàs (Carrer de Provença, 487): “bij deze groenteboer arriveren dagelijks groente en fruit vanaf een eigen stuk land in El Prat del Llobregat, een aantal kilometers buiten Barcelona. Deze groenten worden zonder herbiciden of andere chemische producten behandelt, waardoor ze super vers en gezond zijn. Meestal vind je in de winkel meneer Ollés, wie aan iedereen stukjes fruit laat proeven. De winkel bevindt zich in Carrer Provença, heel dichtbij de Sagrada Familia, dus bij een bezoek aan de basiliek kun je ook nog hier langskomen.”

2. Coshop (Carrer dels Banys Vells, 6): “in de wijk El Born zijn vele kledingwinkels van Barcelonese ontwerpers. Hoewel het moeilijk is om een keuze te maken is Coshop in dit geval de beste, omdat in deze coöperatie van verschillende designers je van alles kunt vinden. Zoals het merk Ecoology, een merk uit Barcelona dat duurzame kleding maakt. Mocht je nog meer ontwerpers willen ontdekken, dan hoef je enkel rond te dwalen door deze straten.”

3. La Bioteca (Carrer Benet Mercadé, 16): “in deze kleine winkel in Gràcia vind je een goed gekozen en breed assortiment van biologische producten uit eigen territorium km 0. Een mooie gelegenheid om producten uit de streek te ontdekken van Catalaanse bedrijven die voor duurzaamheid hebben gekozen.”

4. L’Estoc (Carrer dels Almogàvers, 225): “zeer origineel en ambachtelijke meubels, gemaakt van oude meubels en door het recycleren van zwerfmaterialen. Alle stukken zijn genummerd omdat iedere stuk uniek en handgemaakt is door verstandelijk gehandicapten. Bij l’Estoc krijgen deze mensen de kans om aan de slag te gaan. Als je hier komt maak dan ook een rondje in de wijk Poblenou.”

5. Oslo (Carrer del Torrent de l’Olla, 164): “Olso is een andere coöperatie, iets kleiner dan Coshop. Hoewel hier ook kleding te vinden is, ga je hier voornamelijk heen voor een echt origineel cadeau of herinnering: litho’s, geïllustreerde keramiek, accessoires gemaakt van oude spullen… De winkel is tevens ook de werkplek van de designers, waardoor je ze aan het werk kunt zien.”

Je 5 favoriete restaurants in Barcelona?

1. Bagauda (Carrer del Pi, 5): “een tapasbar met ingrediënten van zeer hoge kwaliteit, voornamelijk biologisch (eieren, kaas, vleeswaren, vlees…). Brood en gebakjes komen van de beroemde bakker Barcelona-Reykjavic, een van de eerste biologische bakkers in Barcelona. Dit is een gastronomische oase in hartje van de Gotische wijk.”

2. Fastvínic/Monvínic (Carrer de la Diputació, 251): “hoewel het tegenstrijdig kan lijken is dit een fast food slow restaurant. Bij Fastívinic vind je sandwiches, burgers en salades gemaakt van biologische ingrediënten. Ze bieden tevens een brede wijnkaart. Mocht je van dezelfde kwaliteit eten willen genieten maar in een meer geraffineerde ambiance, ga dan naar de grote broer Monívinic, met maar liefst 3.000 verschillende soorten wijnen.”

3. Espai Mescladís (Carrer Carders, 35): “dit is een beeldschoon terras waar je tapas of exotische gerechten, gemaakt met biologische, fair trade ingrediënten, kunt eten. Het dagmenu ’s middags is zeer betaalbaar. Mescladís is naast een restaurant ook een solidair en economisch project om werkgelegenheid aan allochtone jongeren te bieden.”

4. Amaltea (Carrer de la Diputació, 164): “dit is een van de meest iconische en beste vegetarische restaurants van Barcelona. Bij Amaltea vind je internationale en gezonde gerechten. Granen en peulvruchten, tofu en seitan en de groenten zijn van biologische oorsprong. Het volkoren brood en desserts zijn allemaal zelfgemaakt.”

5. NoNoNo (Passatge Lluís Pellicer, 12): “NoNoNo is het eerste restaurant dat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook biodynamisch. Bovendien komen alle ingrediënten uit de nabije omgeving (ze hebben zelfs een eigen boomgaard). De keuken is zeer creatief en wordt gerund door een gerenommeerde chef-kok. Het restaurant zelf is ook heel erg charmant.”

Plattegrond met duurzame adressen in Barcelona

 • Persoonlijke informatie:
  Duurzaam wonen in Barcelona - Tips van een local

  Naam: Imma Tortajada, op Twitter @slowBCN
  Leeftijd: 45
  Werk: freelance journalist en maker van slowBCN.com
  Waar je woont in Barcelona: in Gràcia, bij Camp d’en Grassot

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie