🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Allerheiligen in Barcelona

Allerheiligen in Barcelona

Allerheiligen, of Tots Sants (in het Catalaans) en Día de Todos los Santos (in het Spaans), is een christelijk feest dat op 1 november valt en gevierd wordt in heel Spanje. Het is de dag waarop alle heiligen worden geëerd en de dierbare overledenen worden herdacht.

Laatste update: 16/09/2019

Het feest van Allerheiligen

Sinds mensengeheugenis wordt er altijd een feestdag aan de doden gewijd. In Spanje is dat Allerheiligen. Maar wist je dat Allerheiligen van de Keltische nieuwjaarsfeest Samhain afkomstig is? De Kelten geloofden dat er op Samhain de zielen van de overleden (naast andere boze geesten) op bezoek konden komen. Hier is de traditie ontstaan om tijdens Allerheiligen voor de doden te zorgen, onder andere door een extra bord op tafel te leggen en kaarsjes en vuren aan te steken. Men geloofde namelijk dat de zielen die in het vagevuur zijn terug zouden keren naar het familiehuis, en dat wanneer deze een goede ontvangst zouden hebben direct naar de hemel zouden treden.


In Catalonië was daarnaast traditie om de avond voor Allerheiligen de kerklokken de hele nacht te laten luidden, zodat men voor de zielen van hun dierbaren konden bidden. Omdat men wakker moest worden, is de traditie van de Castanyada ontstaan, waarbij men gepofte kastanjes en geroosterde zoete aardappelen aten (typische herfstproducten die voor het rapen lagen), naast zoete panellets en gekonfijt fruit, en zoete wijn als moscatel of mistela dronken.

Tegenwoordig wordt de Castanyada als een ware herfstfeest overal in Catalonië gevierd samen met Allerheiligen. Allerheiligen valt altijd op 1 november en is de dag waarop men hun dierbaren overledenen bij de begraafplaats bezoekt.

Doen tijdens Allerheiligen in Barcelona

Tijdens Allerheiligen eren de Spanjaarden hun overleden familieleden en bezoekt men de overleden dierbaren bij de begraafplaatsen. Kerkhoven worden schoongemaakt en met bloemen versierd. Rond 12:00 uur worden bij vele begraafplaatsen in Barcelona missen gehouden ter ere van de doden.

Allerheiligen is daarnaast een vrije dag in Spanje, waardoor het ook niet ongewoon is om leuke uitjes met het gezin te organiseren. Hou dan ook rekening met winkels en restaurants die gesloten kunnen zijn en afwijkende openingstijden bij attracties en musea.

Ben je in Barcelona tijdens Allerheiligen, hier zijn enkele suggesties die je kunt doen.

Begraafplaats bezoeken

Zoals het volgens de traditie hoort, kun je op 1 november een bezoek brengen aan de plaatselijke kerkhof, waar speciale missen ter ere van de overledenen worden gehouden rond 12:00 uur. Vele locals brengen bloemen naar de graven van hun voorouders en gaan in zwart gekleed. 

Hieronder vind je een lijst met begraafplaatsen in Barcelona waar je naartoe kunt gaan tijdens Allerheiligen:

  • Cementiri de Collserola (adres: Carretera Nacional 150, Km 1.5. Metro: Horta (L5) + Bus: 102 van  Plaça Eivissa naar Cementiri de Collserola).
  • Cementiri de Montjuïc (adres: Carrer de la Mare de Déu de Port, 56 – 58. Metro: Espanya (L1, L3 en L8) + Bus: 13 van Plaça Espanya naar Sot del Migdia).
  • Cementiri de Poblenou of Cementiri de l’Est (adres: Av. Icària, s/n. Metro: Llacuna (L4)).
  • Cementiri de Sant Andreu (adres: Carrer Garrofers, 35-47. Metro: Llucmajor (L4)).
  • Cementiri de les Corts (adres: Av. de Joan XXIII, 3-15. Metro: Palau Reial (L3)).
  • Cementiri d’Horta (adres: Plaça del Cementiri d’Horta, 9. Metro: Valldaura (L3)).
  • Cementiri de Sant Gervasi (adres: Camí Cementiri S. Gervasi, 4-8. Metro: Av. Tibidabo (L7)).
  • Cementiri de Sarrià (adres: Camí Cementiri de Sarrià, 10-12. Metro: Sarrià (L6)).

Allerheiligen koekjes bakken

Allerheiligen vier je in Barcelona samen met je familie. Traditioneel worden er zoete lekkernijen gebakken zoals panellets.

Bekijk hier het recept voor panellets.

Castanyada vieren

In Catalonië vieren wij met Allerheiligen ook de Castanyada door onder andere gepofte kastanjes, geroosterde zoete aardappelen en panellets (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen) te eten. Haal dus alle ingrediënten in huis om je eigen Castanyada te maken of bezoek een van de verschillende evenementen die in het kader van het Castanyada-feest in Barcelona georganiseerd worden.

Lees hier meer over de Castanyada.

Lekker eropuit

Begin november is altijd een mooi moment om lekker eropuit te trekken. Bijvoorbeeld naar de nabij gelegen bossen van El Montseny, die dan in prachtige herfstkleuren gehuld zijn. Naast mooie wandelingen in de natuur is het hier ook mogelijk om kastanjes te rapen en paddenstoelen te spotten.


Dit waren voor nu mijn tips om Allerheiligen in Barcelona te vieren. Ben je weleens in Barcelona tijdens Allerheiligen geweest en heb je nog aanvullende tips, laat vooral en reactie hierachter.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie