De beste tips van een local!

Panellets

Panellets recept
Inhoudsopgave

Catalaanse Allerheiligen koekjes

Spaans: Panellets
Catalaans: Panellets

Tegen 30 oktober begint iedereen in Barcelona en Catalonië panellets te bakken. Deze koekjes eet je meestal samen met de gepofte kastanjes en moniatos (zoete aardappelen) tijdens het Castanyada-feest en Allerheiligen. Ook op school leren kinderen hoe ze panellets moeten voorbereiden. Het is dus een heel simpel gerecht maar wel heel erg lekker!

Lees hier meer over de traditie van de panellets.

Ingrediënten

Voor de basis:
- 500 g gemalen amandelen
- 500 g fijne suiker
- 1 aardappel (150 g)
- 2 eieren

Voor de toppings:
- pijnboompitten (circa 250 g)
- pure chocolade hagelslag (circa 250 g)
- kokosnootschaafsel (circa 250 g)

Tip: qua toppings kun je van alles kiezen, maar mijn favorieten zijn pijnboompitten, chocolade hagelslag en kokos.


Recept: Panellets

1. Kook de aardappel met de schil. Giet het water af en doe de schil van de aardappel snel weg (pas wel op want het kan heet zin). Prak de aardappel terwijl het nog warm is in een kom. Voeg de fijne suiker langzaam in de kom toe terwijl je het door de aardappel heen roert. Blijf roeren tot dat de suiker echt gesmolten is.

2. Voeg de gemalen amandelen langzaam toe aan de mix. Meng alles samen met een vork of je handen.

3. Laat het mengsel een tijdje staan, terwijl je het aanrecht voorbereid voor de volgende stappen. Open de eieren en roer ze in een kom. Zet alle toppings op kleine bordjes klaar en verwarm de oven voor op 250 graden. Zet je oven op de grillstand, of alleen bovenwarmte.

4. Vorm van het mengsel kleine balletjes en voeg de toppings toe:

  • Voor de pijnboompitten: leg de balletjes in het geroerde ei en dip ze vervolgens een voor een door de pijnboompitten. Breng met een kwastje opnieuw een laagje ei eroverheen. Zodra je een aantal balletjes klaar hebt met de pijnboompitten, zet ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, zodat ze wat bruin worden.
  • Voor de kokos: zet de balletjes in de geroerde ei en breng de kokosrasp eroverheen. Zet ze in de oven totdat ze licht van kleur veranderen.
  • Voor de chocolade hagelslag: leg de balletjes in het geroerde ei en breng de chocolade hagelslag eroverheen. Zet ze voor zo'n 10 minuten als laatst in de oven en houd ze in de gaten zodat het chocolade niet smelt.

5. Nadat de panellets uit de oven komen moet je ze laten afkoelen voordat je ze gaat eten. Luchtdicht verpakt zijn ze 3-4 dagen houdbaar. Bon profit!

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn rosquillas recept (Spaanse donuts) of de coca de vidre (Catalaanse zoete koek met pijnboompitten). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave