🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Castanyada in Barcelona

Castanyada in Barcelona

De Castanyada (of Castañada in het Spaans) valt het best te vertalen als “kastanjefeest” en is een typisch Catalaans feest dat gevierd wordt tussen 31 oktober en 1 november. De van oudsher feestmaaltijd vóór Allerheiligen is tegenwoordig een ludieke evenement waar iedereen, jong en oud, aan mee doet.

Ondanks de stijgende populariteit van Halloween, die ook in deze dagen valt, wordt de Castanyada nog steeds overal gevierd: de gezellige kastanjekraampjes en patisserieën draaien overuren en in iedere wijk in Barcelona worden er speciale activiteiten georganiseerd rondom de Castanyada.

Maar wat is de Castanyada precies en wat houdt het in? Dat leg ik je hier verder uit.

Laatste update: 08/10/2020

Het kastanjefeest

Tegen het einde van oktober worden warme gepofte kastanjes en geroosterde zoete aardappelen in een krant gewikkeld en op straat verkocht, terwijl men thuis zijn eigen panellets (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen) bakt. In Barcelona worden daarnaast allerlei activiteiten georganiseerd rondom het feest van de Castanyada, die vooral met kinderen heel leuk zijn om mee te maken.

Net als Halloween, komt de Castanyada voort uit een oud ritueel ter ere van de doden. Men zegt dat vroeger tijdens Allerheiligen de kerkklokken de hele nacht klonken om de buurtbewoners te herinneren om voor de doden te bidden. Maar het was zo koud en ze waren zo moe dat ze iets nodig hadden om wakker te blijven, dus poften ze kastanjes en aten ze warm met zoete wijn naast het vuur.

La Castanyada - Kastanjefeest in Catalonië
Kastanjefeest in Catalonië

Ook waren er de zogenaamde zielenkoekjes die men op die avond at of als cadeau voor een dierbare overledene achterliet bij zijn begraafplaats of op tafel. Dit zou de oorsprong van de traditie van de Catalaanse panellet kunnen zijn.

Tegenwoordig is de Castanyada uitgegroeid tot dé feestmaaltijd in de avond voor Allerheiligen. De Castanyada wordt bij de familie, buiten het huis en in de scholen gevierd, maar zonder ritueel of herdenking naar de doden.

Men eet dan castanyes (gepofte kastanjes), panellets (kleine marsepein- of amandelkoekjes), moniatos (geroosterde zoete aardappelen) en fruita confitada (gekonfijt fruit) en drinkt dan moscatell (wijn van de wijndruif muscat) of mistela (mix van druivenmost en alcohol).

De dodenherdenking gebeurt tijdens Allerheiligen op 1 november. Dan gaat men naar de begraafplaatsen en legt dan bloemen neer bij hun dierbare overledene.

👉 Lees hier meer over Allerheiligen.

Doen tijdens de Castanyada

Barcelonezen vieren de Castanyada met vrienden, thuis en op school. Ze komen bijeen tijdens de zogenoemde “castanyades” (kastanjefeesten) en maken hun eigen panellets en poffen ze kastanjes in een oud pannetje onder het genot van een glaasje zoete wijn. Uiteraard zie je ook steeds meer Halloweenfeesten opkomen, dat met name tussen de jeugd heel populair zijn.

Ben je in Barcelona tijdens het Kastanjefeest, hier zijn enkele leuke activiteiten die je kunt doen. Bona castanyada!

Panellets kopen

In oktober worden bij alle bakkers en patissiers kleine koekjes genaamd panellets aangeboden. Ze zijn een typische herfstlekkernij hier in Catalonië en zijn een belangrijk onderdeel van het feest van de Castanyada.

De panellets komen in allerlei vormen en smaken, maar de meest typische panellet is gemaakt op basis van gemalen amandelen en suiker en afgemaakt met onder andere pijnboompitten, chocola of gedroogd fruit.

De lekkerste panellets in Barcelona haal je bij Forn Mistral (Ronda de Sant Antoni, 96) en Pastisseria Escribà (La Rambla, 83). Een andere optie is om zelf panellets te maken.

Panellets kopen - Castanyada in Barcelona
Panellets kopen voor de Castanyada

Feest vieren tussen de locals

In vele wijkcentra worden er castanyades georganiseerd voor de buurtbewoners waarbij panellets, geroosterde zoete aardappelen en uiteraard gepofte kastanjes gegeten worden. Een unieke kans voor jou om tussen de locals te zitten en de echte Castanyada mee te maken!

Deze evenementen zijn tevens heel kindvriendelijk en bieden leuke kinderen activiteiten aan zoals panellets kookworkshops en voorleesverhaaltjes.

Verschillende markten in Barcelona (zoals het Mercat de Santa Caterina, Mercat de Lesseps, Mercat de l’Abaceria Central en Mercat de Sant Antoni) bieden daarnaast ook verschillende proeverijen en kookworkshops aan.

Gepofte kastanjes - Herfst in Barcelona
Gepofte kastanjes

Naar een Halloweenfeestje gaan

Vanwege de stijgende populariteit van Halloween wereldwijd, worden er ook in deze dagen talloze Halloweenfeestjes en evenementen in Barcelona georganiseerd. Denk hierbij aan griezeltunnels, horror filmmarathons en verkleedfeestjes.

👉 Lees hier meer over Halloween vieren in Barcelona.

Naar de begraafplaats gaan

Na de Castanyada komt Allerheiligen. Op 1 november herdenkt men de dierbare overledenen en brengt men een bezoek aan de begraafplaats om er bloemen neer te leggen. Op de meeste begraafplaatsen in Barcelona worden dan ook speciale missen gehouden.

Allerheiligen is daarnaast een officiële feestdag in Spanje. Winkels zijn gesloten en mensen hebben vrij. Een mooi moment om je bakkunsten op te pakken en net als de locals, panellets te gaan bakken of om naar het bos te gaan om kastanjes te rapen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie