🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Agenda » Barcelona in oktober

Barcelona in oktober

Oktober is een goede maand voor een stedentrip Barcelona: het aangename weer en alle evenementen en culinaire herfsttradities maken een bezoekje aan Barcelona zeer de moeite waard. Persoonlijk is dit een van mijn favoriete momenten om de stad te bezoeken: net wanneer het in Nederland al grijs, donker en nat begint te worden, schijnt de zon nog lekker door in Barcelona en zijn de toeristenmassa’s van de zomer uit het straatbeeld verdwenen.

Oktober in Barcelona

Het eerste teken dat de herfst begint te komen in Barcelona zie je niet alleen aan de vallende bladeren van de bomen, maar ook aan de vele kraampjes die gepofte castanyes (kastanjes) en geroosterde moniatos (zoete aardappelen) op straat verkopen. Daarnaast gaan de bakkers hun etalages versieren met panellets (kleine amandel- of marsepeinballetjes). Allemaal overheerlijke lekkernijen die je in deze dagen niet mag missen!

Ook staan er op de agenda van de Barcelonezen nog een heleboel leuke evenementen waarvoor je zeker naar Barcelona wilt komen: van Oktoberfeesten en Halloweenparties tot aan lekkere food fairs en een heuse mangabeurs. Aan het einde van oktober vieren we traditiegetrouw de Castanyada, de feestavond voor de Allerheiligen, met panellets, kastanjes en moniatos.

🌤️ Bekijk hier het oktober weer in Barcelona.

Evenementen in Barcelona in oktober

Ben je benieuwd naar wat is er te doen is in Barcelona in oktober, bekijk dan onderstaande evenementen die ik zorgvuldig voor je heb uitgekozen.

30 september t/m 9 oktober: Festa Major de Sarrià

Tijdens het wijkfeest van Sarrià in de eerste week van oktober versieren buurtbewoners hun balkons en worden er meerdere evenementen in de wijk gehouden voor jong en oud. De cercavila (een optocht met reuzen en andere fantasierijke figuren) en de correfoc (soort vuurloop waar men wegrent van de duivel) zijn enkele van de hoogtepunten van dit feest. 

👉 Meer informatie over het Festa Major de Sarrià vind je hier.

30 september t/m 12 oktober: Festa Major de les Corts

In het tweede weekend van oktober wordt het wijkfeest van Les Corts gehouden. Het hart van het feest vind je op drie pleinen: Can Roses, Concòrdia en Comas. Niet te missen: de dans van de Àliga de la ciutat

👉 Meer informatie over het Festa Major de les Corts vind je hier.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

5 t/m 16 oktober: Oktoberfest Barcelona

Het jaarlijkse bierfeest uit Duitsland wordt inmiddels ook in Barcelona gevierd. Ieder jaar worden grote tenten bij de Fira de Barcelona geplaatst waar Duitsers, locals en vooral veel bierliefhebbers elkaar ontmoeten. 

👉 Meer informatie over Oktoberfest vind je hier.

7 t/m 9 oktober: Festa del Roser (La Rambla en flor)

Dit festival wordt ter ere van de patroonheilige van de Rambla, de Mare de Déu del Roser (Maagd van de Rozenkrans), op 7 oktober gehouden. Las Ramblas worden dan mooi met bloemen versierd en sommige gebouwen zoals het Palau Moja, de Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona en het Teatre Poliorama en Teatre Principal openen haar deuren voor het publiek.  

👉 Meer informatie over de Festes del Roser vind je hier.

Bloemenfestival op de Ramblas - Festes del Roser Barcelona
Bloemenfestival op de Ramblas

12 oktober: Fiesta de la Hispanidad

12 oktober is een feestdag in Spanje. We vieren dan de Nationale Feestdag van Spanje. De viering bevat onder andere een grote militaire parade in Madrid, maar in Barcelona is er weinig te beleven behalve een paar manifestaties in de stad. Historisch gezien is dit ook de dag waarop Christoffel Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte.

21 t/m 23 oktober: Mercat de Mercats

De jaarlijkse food fair Mercat de Mercats is een toonaangevend gastronomisch evenement waarbij je kennis kunt maken met het lekkerste uit Barcelona’s marktkraampjes en culinaire scene.

👉 Meer info over Mercat de Mercats vind je hier.

22 t/m 23 oktober: 48h Open House

Talloze musea en gebouwen openen hun deuren voor het publiek tijdens het 48h Open House Barcelona. Veel van de deelnemers zijn alleen te bezoeken tijdens de 48h Open House. 

👉 Meer informatie over 48h Open House Barcelona vind je hier.

23 oktober: Cursa Bombers Barcelona

De hardloopwedstrijd Cursa Bombers Barcelona is een van de meest mytische en bekendste hardloopwedstrijden in Barcelona. De 10 km lange hardloopwedstrijd loopt langs sommige van de mooiste plekken in de stad en vindt plaats elk jaar in oktober.

👉 Meer informatie over de Cursa Bombers Barcelona.

31 oktober t/m 1 november: Castanyada

De Castanyada (of Kastanjefeest) is een traditioneel Catalaans feest, vaak gehouden aan de vooravond van Allerheiligen. Barcelonezen maken dan hun geliefde panellets, eten gepofte kastanjes en geroosterde moniatos (zoete aardappelen) en drinken moscatell

👉 Meer informatie over de Castanyada vind je hier.

Panellets - Herfst in Barcelona
Panellets in Barcelona

31 oktober t/m 1 november: Halloween

Op 31 oktober is het niet ongewoon om verklede mensen op straat tegen te komen. Ze vieren Halloween of gaan waarschijnlijk naar een kostuumfeest. Dit Amerikaanse feest is inmiddels ook naar Barcelona overgewaaid, en hoewel het nog niet zo populair is als de Castanyada, doen er steeds meer mensen aan Halloween mee en maakt men er hier steeds meer gebruik van als marketinginstrument.

👉 Meer informatie over Halloween in Barcelona vind je hier.

Tips oktober in Barcelona

Barcelona Jazz Festival

Van oktober t/m december staat Barcelona in het teken van jazzmuziek. Dit jaarlijks terugkerende muziekfestival vindt plaats in verschillende concertzalen over de hele stad en brengt enkele van de beste jazzartiesten samen. 

👉 Meer informatie en tickets voor de Voll Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona vind je hier.

Boswandelingen

Met de herfst verkleuren de bomen zich geel en bruin en vallen hun bladeren op de grond. Veel Barcelonezen trekken in het weekend naar de bergen om dit spektakel te bewonderen. Een van de dichtstbijzijnde bossen waar je ultiem van de herfst kunt genieten vind je in de Collserola-heuvels, aan de rand van de stad. Hier kun je mooie lange boswandelingen maken, paddenstoelen spotten en kastanjes rapen.

Paddenstoelen seizoen

Paddenstoelen zijn het sterrenproduct van de herfst. Hun verscheidenheid en gastronomische rijkdom maken ze zeer geliefd in de Spaanse keuken. In Catalonië is het typisch om tijdens de herfst paddenstoelen in de bossen te plukken, maar daar zijn wel regels voor en je moet oppassen dat je geen giftige paddenstoel pakt. Mijn advies is om alleen met experts naar de bossen toe te gaan of paddenstoelen rechtstreeks op de lokale markt te kopen.

Sitges filmfestival

In oktober vindt in Sitges het filmfestival, genaamd Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, plaats. Het allereerste filmfestival ter wereld gewijd aan de fantasyfilms waar talloze sciencefictionfilms over de hele wereld getoond worden. Het Sitges filmfestival is inmiddels uitgegroeid tot hét belangrijkste filmfestival van Catalonië en weet als geen andere filmregisseurs, acteurs en filmliefhebbers bij elkaar brengen.

👉 Meer informatie over het Sitges filmfestival vind je hier.

Vlooienmarkten

Vlooienmarkten zijn hip in Barcelona. Er vinden per maand meerdere markten plaats, dus de keuze is echt reuze! Hieronder vind je een overzicht van de vaste tweedehandsmarkten en vlooienmarkten van Barcelona:

  • Iedere maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur: Mercat dels Encants Vells
  • Iedere eerste zondag van de maand van 10:00 tot 19:00 uur: Fleadonia
  • Ieder tweede weekend van de maand van 10:00 tot 18:00 uur: El Flea

Gastronomische markten

Gastronomische markten zijn in opmars in Barcelona: food truckfestivals, biomarkten en gastronomische evenementen vullen de agenda van de Barcelonezen. Mis bijvoorbeeld niet:

👉 Bekijk hier alle foodfestivals.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.