🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Ramon Casas-jaar: 150 jaar inspiratie

Ramon Casas-jaar: 150 jaar inspiratie

In 2016 is het precies 150 jaar geleden dat de kunstenaar, schilder en poster ontwerper Ramon Casas werd geboren. Een van de grootste figuren uit het Catalaanse Modernisme die als artiest de veranderingen van een land in transformatie portretteerde met Parijse accenten. Samen met zijn geboorte in 1866, viert Barcelona dit jaar zijn 150e verjaardag met een aantal zeer interessante tentoonstellingen over zijn werk die je niet mag missen. Benieuwd naar deze Catalaanse kunstenaar en zijn nalatenschap, lees dan verder.

Ramon Casas, illustrator van het Modernisme

Ramon Casas i Carbó, geboren in Barcelona in 1866, was de zoon van een rijke familie; zijn vader had zijn fortuin gemaakt in Cuba en zijn moeder was de dochter van een bourgeoisie familie uit de textielindustrie. Dankzij deze bevoorrechte economische status kon hij van jongs af aan zijn tijd aan de schilderkunsten wijden. Hij begon te schilderen op zijn 12e bij het het atelier van de schilder Joan Vicens Cots en ging op zijn 15e voor het eerst naar Parijs, waar hij studeerde met Carolus-Duran en Henri Gervex. Ondertussen had hij het magazine L’Avenç mede-opgericht en werkte hij als correspondent vanuit Parijs.

El descanso de los ciclistas 1886 - Ramon Casas
El descanso de los ciclistas (1886)

De volgende jaren bleef hij schilderen en reizen. Hij bracht meestal de herfst en de winter in Parijs door en de rest van het jaar in Spanje, met name in Barcelona, maar ook in Madrid en Granada. Tot hij in 1886 ziek van tuberculose werd en in Barcelona verbleef om te herstellen. In die periode ontmoette hij andere kunstenaars zoals Santiago Rusiñol, met wie hij daarna reisde en opnieuw naar Parijs verhuisde. Ze logeerden bij de Moulin de la Galette, in Montmartre, samen met Miquel Utrillo en Ramón Canudas. De Parijse sfeer van het fin de siècle, ‘la belle époque’, was een zeer succesvolle periode voor hen. Casas werd lid van de Société d’artistes françaises die hem in staat stelde om deel te nemen aan twee jaarlijkse tentoonstellingen zonder eerst een keuring door een jury te moeten ondergaan. De werken van Casas werden steeds populairder, ook buiten Spanje, maar vanwege het toenemende werk in Catalonië, besloot de artiest om zich weer in Barcelona te vestigen.

Antes del baño 1895 - Ramon Casas
Antes del baño (1895)

Bij zijn terugkeer in Barcelona financierde hij, samen met zijn partners Pere Romeu, Santiago Rusiñol en Miquel Utrillo, de opening van Els Quatre Gats, een café gevestigd in de kelder van het Casa Martí, waar sociale bijeenkomsten, activiteiten en tentoonstellingen voor de modernistische artistieke kring van de stad werden georganiseerd. Het meest prominente onderdeel van de permanente collectie van Els Quatre Gats was een zelfportret van Casas waarin hij op een tandem fiets met Romeu rijdt.

Met zijn 32 jaar was hij al het meest merkwaardige figuur van Catalaanse schilders. Onder zijn meest opvallende schilderwerken vinden we ‘Interior al aire libre’, ‘Antes del baño’, ‘Garrote Vil’, ‘La carga’ en ‘Desnudo’. En terwijl zijn roem als schilder groeide, begon hij ook in de wereld van de grafische vormgeving te werken, met reclame posters en ansichtkaarten in modernistische stijl voor merken zoals Codorniu, Anís del Mono en Cigarrillos París. Hij werd ook een toonaangevende portretschilder, dat vooral op verzoek van de bourgeoisie portretten maakte.

Pas op zijn 40ste vond hij de liefde bij Júlia Peraire, een jonge 18-jarige verkoopster van kranten en loterij kaartjes. Al snel werd zij zijn favoriete model en minnares met wie hij in 1922 uiteindelijk trouwde, ondanks de oppositie van de familie. Op 29 februari 1932, overleed Ramon Casas in zijn huis in Barcelona, op 66 jaar leeftijd door een ernstige ziekte.


Tentoonstelling ‘Ramon Casas. La vida moderna’

Het Museu del Modernisme de Barcelona heeft vanwege de 150ste verjaardag van Ramon Casas de tentoonstelling “Ramon Casas. La vida moderna” georganiseerd.

Deze tentoonstelling, over ‘het moderne leven’ van Casas, is een ambitieus retrospectieve en ode aan deze artiest, zijn tekeningen en portretten van de late 19e eeuw en de eerste decennia van de 20ste eeuw. Van zijn trainingsperiode en zijn eerste reizen naar Parijs tot aan de sociale kroniek die hij maakte met fietsen en autorijden, artistieke en literaire tijdschriften, portretten van chulas y manolas (populaire stereotypen van de vrouwen van de tijd) en hedendaagse persoonlijkheden.

De tentoonstelling is van 10 maart t/m 3 juli 2016 te zien bij het Museu del Modernisme de Barcelona.

[su_box title=”Tip: koop nu je tickets voor het Museu del Modernisme” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]

Koop nu je tickets voor het Museu del Modernisme de Barcelona met korting! Tickets vanaf €8,50 p.p. (i.p.v. €10 p.p.).

[button size=”medium” url=”http://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/19933/museu-del-modernisme-de-barcelona.html?o=h&w=4509-1805″ text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ][/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: tentoonstelling “Ramon Casas. La vida moderna”
  Waar: Museu del Modernisme de Barcelona (Carrer Balmes, 48)
  Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
  Wanneer: van 10 maart t/m 3 juli 2016; van dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 19:00, zondag van 10:30 tot 14:00 en maandag gesloten (behalve tijdens deze tentoonstelling, dan is het museum ook op maandag van 10:30 tot 19:00 uur open)
  Prijs: €10 p.p., €7 voor gepensioneerde (+65) en studenten, €5 voor kinderen van 6-16 jaar oud
  Tip: met je toegangskaartje zie je niet alleen deze tijdelijke tentoonstelling maar ook de hele collectie van het museum, die gewaaid is aan de Catalaanse Modernisme.

Tentoonstelling ‘Júlia, el desig. Ramon Casas’

Júlia (1915) - Ramon Casas
Júlia (1915)

Tegelijkertijd kun je tot 20 juli in de privé kamers van het Cercle del Liceu een monografische tentoonstelling zien over de muze en echtgenote van Ramon Casas, Júlia Peraire.

De tentoonstelling bestaat uit schilderijen van privé collecties en zijn dus vaak nooit eerder aan het publiek tentoongesteld.

De collectie toont allerlei portretten van Júlia in verschillende tijden: vanaf het begin van de relatie tot aan de meest intieme momenten, toen ze al getrouwd waren.

Dit is dan ook een hele mooie kans om de privé intrekken van het chique Teatre Liceu te zien. Een van de zalen werd zelfs door Ramon Casas beschilderd en is een mooi portret van de dames die in zijn tijd naar het Liceu gingen.

 • Praktische informatie:
  Wat: tentoonstelling “Júlia, el desig. Ramon Casas”
  Waar: Cercle del Liceu (Les Rambles, 65)
  Metro: Liceu (L3)
  Wanneer: van 9 mei t/m 20 juli 2016; van maandag t/m zaterdag om 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 16:00, 17:00 en 18:00 uur. Zondag om 10:00, 11:00, 12:00 en 13:00 uur.
  Prijs: €12 p.p.
  Let op: dit is een begeleide rondleiding.

Muurschildering in Horta

Ter gelegenheid van zijn 150ste verjaardag, is er ook in de wijk Horta een muurschildering ter ere van Ramón Casas aangebracht door de kunststudio La Nau.

In de muurschildering is er een lange tandem fiets te zien met 13 verschillende personages. Elke personage verbeeld een van de buurtbedrijven die de muurschildering hebben gefinancierd. Helemaal voorin de fiets staan het duo Casas en Romeu, in dezelfde postuur als in de beroemde tandem schilderij van Ramon Casas.

Mural d'Horta Ramon Casas in Barcelona
Mural d’Horta (2016)
 • Praktische informatie:
  Wat: Mural d’Horta
  Waar: kruising Carrer de Fulton met Carrer del Tajo
  Metro: Horta (L5)
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie