Sint Jans gebak
Spaans: coca de San Juan
Catalaans: coca de Sant Joan
Rond de feestdag van Sant Joan op 24 juni, komen veel cocas de San Juan tevoorschijn bij de bakkers in Barcelona. Dit gebak wordt vooral tijdens het Catalaanse midzomernachtfeest genuttigd en komt in allerlei smaken, gekonfijt met marsepein, cabell d’àngel (engelenhaar, eigenlijk vruchtvlees van een speciale soort pompoen) of llardons (varkenszwoerd) en versierd met pijnboompitten, gekonfijt fruit of crème.
Hieronder vind je het recept voor de klassieke coca de Sant Joan met gekonfijte fruit, pijnboompitten en crème.
👉 Lees hier meer over het feest van Sant Joan in Barcelona.
Ingrediënten
Voor 1 coca
Voor de crème:
- 4 eidooiers
- 500 ml melk
- 125 gr suiker
- 40 gr tarwe bloem
- 1 vanillestok
Voor de koek:
- 500 tarwe bloem
- 120 ml melk
- 85 gr boter
- 80 gr suiker
- 3 eieren
- 10 gr bakpoeder
- Zout
- Pijnboompitten en gekonfijte kersen of bigarreaux als decoratie
Recept: Coca de Sant Joan
- Begin met het maken van de crème door de melk in een steelpannetje met een vanillestokje op te warmen. Zet de melk apart zodra deze kookt, haal het vanillestokje eruit en laat het afkoelen.
- Doe de eidooiers in een kom samen met de bloem en de suiker en meng alles goed samen. Voeg de melk langzamer en al roerend toe. Zet opnieuw het pannetje op zacht vuur en laat het staan totdat het een dikke crème wordt. Roer af en toe en laat de crème als het klaar is afkoelen.
- Warm de oven voor op 190º C graden. Terwijl de crème in het pannetje is aan het opstijven kun je beginnen met het maken van het deeg voor de coca. Doe alle ingrediënten (behalve de boter, pijnboompitten en gekonfijte kersen) in een kom en meng goed. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg langzamerhand aan het mengsel toe terwijl je blijft kneden. Blijft het deeg nat en plakkerig, dan heb je iets meer bloem nodig.
- Leg het balletje deeg in een met bakpapier bedekte bakplaat en druk hem plat in de vorm die je wenst (ovaal of rechthoekig). Laat het zo’n 10 minuten rusten. Leg een handje pijnboompitten in een kommetje met water.
- Doe de crème in een spuitzak met een stervorming mondstuk en maak een ruitjespatroon over de coca. Plaats een aantal gekonfijte kersen over de coca en strooi met de pijnboompitten. Plaats de coca voor ongeveer 30 minuten in de oven. Laat het afkoelen voor het opdienen. Lekker als ontbijt of tussendoortje.