Het nieuwe jaar staat voor de deur. Hoog tijd om de leukste tips en de nieuwste aanwinsten van Barcelona op een rijtje te zetten, mocht je van plan zijn om Barcelona in 2019 te bezoeken. Benieuwd naar mijn bucketlist voor 2019 en de reden waarom je dit jaar naar Barcelona moet? Lees dan verder!
1. Struinen door de grootste markthal van Barcelona
De langverwachte opening van de Mercat de Sant Antoni vond afgelopen lente eindelijk plaats. Hiermee is Barcelona een nieuwe bezienswaardigheid rijker, want na de vernieuwing kunnen niet alleen bewoners weer boodschappen doen, maar is ook een van de mooiste markthallen weer opengesteld voor het publiek. Naast alle etens- en koopwaarkrampjes die je hier kunt vinden, is het ook interessant om de ruïnes van het oude middeleeuwse bastion te bewonderen, die bloot zijn gelegd naar aanleiding van de werkzaamheden. Wist je overigens dat Mercat de Sant Antoni de grootste markthal van Barcelona was? Meer over het vernieuwde Mercat de Sant Antoni lees je hier.
2. De nieuwe Bicing leren kennen
Het bekende fietsnetwerksysteem van Barcelona, de Bicing, krijgt dit jaar een make-over. Ook zullen er maar liefst 95 nieuwe Bicing-stations openen en er worden meer fietsen beschikbaar gesteld. De Bicing zal voortaan 24 uur beschikbaar zijn en je zal als gebruiker een fiets 5 minuten van tevoren online of via de app kunnen reserveren. Een nieuw prijskaartje hangt er ook aan: in het nieuwe tariefsysteem betalen Bicing-leden €50 per jaar om de fietsen (zowel elektrisch als non-elektrisch) te gebruiken en er is ook een gereduceerd tarief voor sporadische gebruikers.
Tip: een aantal nieuwe fietsregels zullen daarnaast zijn intrede doen in 2019. Zo mag je voortaan niet meer op de stoep fietsen in Barcelona tenzij deze breder dan 5 meter is en er minstens 3 meter overblijft voor de voetgangers. Als het fietspad zich op de stoep bevindt is de maximumsnelheid 10 km per uur en alleen voor fietsers jonger dan 12 jaar oud en hun begeleiders. Lees hier meer over fietsen in Barcelona en alle regels.
3. Drankjes doen in Spanje’s beste bar
Voor een lekkere cocktail moet je dit jaar absoluut naar Dr. Stravinsky gaan. Al bestaan ze pas kort, ze hebben zich inmiddels mooi weten te onderscheiden door allerlei gewonnen titels en prijzen, zoals beste bar van Spanje 2018 en beste barman van 2018. Hier ben je dus aan het goede adres: niet alleen hebben ze kennis van zaken en zijn ze echte vakmensen, maar hun bar ziet er geweldig uit. Een hotspot te midden van El Born om te onthouden dus!
4. Nieuw industrieel erfgoed ontdekken
Na een investering van 10 miljoen euro, is de oude textielfabriek van Ca l’Alier in Provençals de Poblenou nu helemaal vernieuwd en klaar om de kantoren van Cisco, Fundació BIT Habitat en een onderzoeksruimte op het gebied van smart cities onderdak te bieden. Het oude fabriekspand uit 1877 is prachtig gerenoveerd en ziet ervan buitenaf alleen al verbluffend uit. Ca l’Alier is een van de vele oude fabrieken die je rondom Poblenou kunt vinden. Volg mijn Poblenou wandeltour om meer interessante plekken van deze wijk te leren kennen
Tip: Ca l’Alier is een van de vele oude fabrieken die je rondom Poblenou kunt vinden. Volg mijn Poblenou wandeltour om meer interessante plekken van deze wijk te leren kennen.
5. De Palmero’s en hun kunstverzameling
Het Palmero Museum, dat de collectie van de kunstenaarsfamilie Palermo tentoonstelt, is afgelopen jaar grondig vernieuwd. Wat je ervan kun verwachten? Een privérondleiding in het museum door Alfredo, de derde generatie van deze kunstenaarsfamilie. Kleinschaliger en intiemer kan het haast niet! Het gebouw waar het museum is gevestigd is al een bezoekje waard op zich: Can Figuerola is een oude boerderij uit de 15e eeuw. Voordat dit het huis en museum van Palmero werd, behoorde het huis tot Laureà Figuerola, de minister die de Peseta (Spaans munt voor het Euro-tijdperk) in Spanje invoerde.
6. Barcelona’s verborgen aquaduct spotten
Het aquaduct van Ciutat Meridiana, ook wel Dos Rius genoemd, is een waar verborgen pareltje. Het werd eind 19e eeuw gebouwd vanwege de steeds grotere vraag naar water in het alsmaar groeiende Barcelona. Sommige stukken van dit aquaduct zijn nog mooi bewaard gebleven, zoals het stukje van het aquaduct in het Parc Central de Nou Barris. Maar nieuw dit jaar is het project waarmee ze het aquaduct ter hoogte van Ciutat Meridiana willen verlichten. Maar liefst drie stukken van het oude aquaduct krijgen licht en komen op deze manier onder de aandacht te staan: het stukje langs de snelweg A-18, een tweede bij het sportcentrum Ciutat Meridiana, en een derde tussen de straten Esculapi Càncer en Castelldefels.
7. Waterpret bij de fontein
Sinds deze zomer is Sant Andreu een stadspark rijker: het Parc Antoni Santiburcio, vernoemd naar het lokale raadslid. De 234 verschillende verlichte fonteinen die het park sieren bieden iedere avond een uniek schouwspel, terwijl kinderen overdag lekker met het water kunnen spelen. De fonteinen werken van 10:00 tot 22:00 tussen april en oktober en van 11:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 19:00 uur tussen november en maart. Het park is overigens nog niet af: de werkzaamheden om het 12.000 m² park mooi groen te maken gaan dit jaar nog door.
8. Stukje Romeinse geschiedenis herontdekken
Het pleintje Plaça Vuit de Març in het oude centrum werd in 1988 aangelegd. Tot ieders verrassing werd toen al een stukje van een Romeins aquaduct gevonden in de gevel van een van de gebouwen op het plein. Dit zou een van de twee Romeinse aquaducten zijn waarmee de Romeinen water naar Barcelona vervoerden. Deze ontdekking, hoe groot die ook was, bleef echter ondergeschoven in een pleintje dat maar weinig mensen kenden en dat meer als parkeerplek voor scooters gebruikt werd. De werkzaamheden die hier in het afgelopen jaar plaats hebben gevonden hebben geleid tot een beter herstel van het aquaduct zodat het niet meer onopgemerkt voor blijft voor passanten. Verwachte openingsdatum: winter 2019.
Tip: volg mijn wandeltour langs het Romeinse Barcelona, inclusief het aquaduct bij Plaça Vuit de Març.
9. Het dak op bij het museum
Boven het natuurhistorisch museum bij het Fòrum, het Museu Blau, wordt dit jaar een groen dak aangelegd. Het meer dan 7.000 m² grote dak zal in drie verschillende gebieden verdeeld worden: een die de flora van Barcelona toont, een andere met planten die goed tegen de zee kunnen en een derde gefocust op mediterrane plantensoorten. Samen zullen ze een grote weide vormen waar wetenschappelijke onderzoeken en educatieve activiteiten plaats zullen vinden. Verwachte openingsdatum: lente 2019.
10. Kennismaken met de inheemse flora en fauna
Op de plek waar vroeger het Institut Ravetllat-Pla stond in El Guinardó, komt nu een grote tuin te staan van meer dan 36.000 vierkante meter. De Jardins Doctor Pla Armengol zullen beter bereikbaar gemaakt worden en beplant zodat de inheemse flora en fauna zich kan ontwikkelen. Ook zullen er kleine moestuinen geplaatst worden. Het museum Mas Ravetllat-Pla, met zijn imposante collectie aan 850 interessante voorwerpen, blijft ook bestaan. Verwachte openingsdatum: oktober 2019.
Tip: benieuwd naar meer tips? Lees hier mijn bucketlist uit 2018.