🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Het vernieuwde Jardins del Doctor Pla i Armengol

Het vernieuwde Jardins del Doctor Pla i Armengol

Met de opening van het vernieuwde Jardins del Doctor Pla i Armengol won Barcelona afgelopen jaar maar liefst 36.718 vierkante meter aan groene ruimte. De nieuwe stadstuin is een prachtig staaltje geworden voor de natuurliefhebber en biedt de bezoeker prachtige uitzichten over de stad. Benieuwd naar wat er te zien en te doen valt in de Jardins del Doctor Pla i Armengol, lees dan verder.

Een park voor de biodiversiteit

Op een helling van de heuvel van El Guinardó, tussen de straten Avinguda Mare de Déu de Montserrat, Carrer Cartagena, Ronda del Guinardó en Passatge Torrent d’en Melis, ligt dit nieuwe stadspark.


De Jardins del Doctor Pla i Armengol behoren tot het landgoed van het huis Ravetllat-Pla en waren dus tot kort gesloten voor het publiek. Het nieuwe park was een lang gekoesterde droom van de buurtbewoners, terwijl de officiële instanties hier een mogelijkheid inzagen om de verspreiding van de flora en fauna tussen het Parc de la Ciutadella en het Parc Natural de Collserola te bevorderen.

Het nieuwe park werd op basis van de voorstellen van de bewoners uit de wijk Guinardó ontworpen en is in drie gebieden opgedeeld. Een Noucentista-tuin waar het historische en artistieke erfgoed van deze plek naar voren komen, een leuk gedeelte met een speeltuin en uitkijkpunt, en tot slot een gedeelte voor volkstuinen, vijvers en allerlei planten.

De Jardins del Doctor Pla i Armengol stimuleert hierdoor de biodiversiteit van de stad, in het bijzonder van de ecosystemen die kenmerkend zijn voor vochtige omgevingen, zoals amfibieën, vogels en ongewervelde waterdieren zoals libellen, dankzij de vijvers die er zijn.

Jardins del Doctor Pla i Armengol Barcelona
Jardins del Doctor Pla i Armengol Barcelona

Sinds de opening van het park eind 2019, is de Jardins del Doctor Pla i Armengol een geliefde plek onder de buurtbewoners geworden, die hier zich komen ontspannen, een wandeling doen of even hardlopen.

Museum met onschatbaar collectie

Naast al het moois van de natuur, tref je in de Jardins del Doctor Pla i Armengol ook nog eens een heel bijzonder museum, die van Casa Museu Mas Ravetllat. Het majestueuze herenhuis in neoklassieke stijl werd in 1928 door de architect Adolf Florensa Ferrer ontworpen en was voor 60 jaar het hoofdkwartier van het farmaceutische bedrijf Instituto Ravetllat-Pla.

Hier werden geneesmiddelen geproduceerd tegen tuberculose. Daarvoor werden veel paarden gebruikt, die een injectie kregen met de bacil van Koch. Met de daaropvolgende antilichamen die door het dier werden gegenereerd, werd het medicijn gemaakt. Wie goed kijkt, zal dan ook de voormalige paardenstallen terugvinden in het park.

Casa Museu Mas Ravetllat Barcelona
Casa Museu Mas Ravetllat

Het huis zelf ging na de burgeroorlog over naar Nuria Pla, de dochter van de eigenaar van het bedrijf. Zij nam hier haar intrek en begon allerlei meubels en kunst van onschatbare waarde te verzamelen. Nadat ze kinderloos in 2011 overleed, werd er zoals haar wens was, een stichting opgericht om haar collectie tentoon te stellen en het verhaal van haar familie te vertellen.


Sinds 2015 is het Casa Museu Mas Ravetllat open voor het publiek en maakt nu onderdeel van de Jardins del Doctor Pla i Armengol, die genoemd zijn naar Nuria’s vader. Binnen kun je maar liefst 850 meubels plus allerlei sculpturen, schilderijen en zilverwerk bewonderen.

Foto’s Jardins del Doctor Pla i Armengol

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie