🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Park Güell in Barcelona

Het Park Güell is een van de meest befaamde werken van Antoni Gaudí, hoewel het net als de Sagrada Família, onafgebouwd bleef. Het park zit vol verrassingen en bekende architectonische iconen zoals het huis van Gaudí, de trap met de salamander, de slangenbank en de beroemde trencadís (mozaïeken van Gaudí). Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sinds 1969 een nationaal monument. Genoeg redenen dus om dit park te bezoeken!

Let op!

Het is nu noodzakelijk om vooraf je toegangskaarten voor Park Güell te reserveren, aangezien uitverkochte dagen zeer frequent voorkomen, met name in het hoogseizoen en tijdens het weekend.

🎟️ Koop nu: Snelle toegang tot Park Güell (sla de wachtrijen over)

🙋‍♂️ Koop nu: Begeleide rondleidingen voor Park Güell (75 minuten durende rondleiding)

Koop nu: Combo Sagrada Familia + Park Güell (top twee attracties van Barcelona, één ticket)

Wat te zien en te doen in Park Güell

Het Park Güell ligt in de wijk Gràcia, op de zuidwestelijke hellingen van de berg Turó del Carmel. Mensen bezoeken dit park om verschillende redenen: om van de natuur te genieten, te wandelen, maar vooral om een van de meesterwerken van Antoni Gaudí te bewonderen en te genieten van het adembenemende uitzicht over de stad Barcelona.

Tegenwoordig is het nodig om tickets te kopen om toegang te krijgen tot Park Güell. Omdat dit een zeer populaire attractie is, is het des te belangrijker om je tickets van tevoren online te kopen.

Koop alvast tickets voor Park Güell

👉 Lees hier meer over de Park Güell tickets.

Wat te zien en te doen in Park Güell Barcelona
Wat te zien en te doen in Park Güell

Monumentale gedeelte van Park Güell

Het Park Güell is verdeeld in twee gedeelten: een groter gedeelte, bekend als het monumentale gedeelte, en een kleiner deel dat dienst doet als bosgebied. Tegenwoordig is het nodig om kaartjes te kopen om toegang te krijgen tot het monumentale gedeelte van het park.

In het monumentale gedeelte vind je alle hoogtepunten van Park Güell, waaronder de gebouwen van Gaudí, met onder andere de hoofdingang, de trap met de salamander, de Sala Hipóstila, de slingerbank overdekt met trencadís en het Algarrobo-viaduct. Voor alle liefhebbers van Gaudí is dit natuurlijk een must-see.

Hoofdingang Park Güell

De belangrijkste ingang van het park zit op Carrer d’Olot nummer 5 en wordt gevormd door een ijzeren hek, twee paviljoens en een grote trap.

Een van de paviljoens doet tegenwoordig dienst als toeristische winkel, cadeauwinkel en bar, terwijl de andere een audiovisuele tentoonstelling heeft over het verleden van het park.

Het oorspronkelijke doel van deze twee paviljoens was om de “tuinstad” te beheren. Ze staan dan ook bekend als de Casa del Guarda, het bewakershuis. De muur die het park moest afsluiten, werd echter maar gedeeltelijk gebouwd.

Let op de prachtige mozaïeken die de muur versieren en de eigenaardige, sprookjesachtige vormen van de huizen. Achter deze hoofdingang bevindt zich de trap met de salamander, een van de meest gefotografeerde symbolen van de stad.

Gaudí’s drakentrap

L’Escalinata del drac (De trap van de draak) is de naam die gegeven wordt aan de trap bij de hoofdingang, die versierd wordt door een aantal kleurrijke fonteinen en de beroemde “draak” die water uit zijn mond spuit.

In het Nederlands staat deze ook bekend als de trap met de salamander. Maar als je goed oplet, zal je snel ontdekken dat dit geen draak, noch een salamander, maar een hagedis is!

Gaudí's drakentrap - Park Güell Barcelona
Gaudí’s drakentrap in Park Güell

Zaal met de 100 zuilen

De trap met de hagedis leidt naar een grote veranda, genaamd Sala Hipòstila, met 86 zuilen die een groot plein ondersteunen, het Plaça de la Natura. Deze veranda was bedoeld als een overdekte markt, maar werd nooit geopend.

Naast de prachtige details in de zuilen en plafonds van de Sala Hipòstila, is het interessant om te weten dat Gaudí hier een zelfvoorzienende en milieuvriendelijke stad had ontworpen. Zo zitten er pijpen in deze zuilen, die het regenwater dat van het plein naar beneden sijpelt, verzamelen om het daarna in een grote ondergrondse stortbak te bewaren. Het water dat bijvoorbeeld over de monding van de draak (of hagedis) loopt, komt hier vandaan!

Zaal met de 100 zuilen - Park Güell Barcelona
Zaal met de 100 zuilen in Park Güell

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Plein met uitzicht

Boven de veranda is het plein Plaça de la Natura, het “plein van de natuur”, gevuld met zand en ingesloten door de beroemde slingerbankjes volledig in Gaudí-stijl. Het duurde vijf jaar om deze bankjes te bouwen en te versieren, maar dan heb je ook wat. De prachtige mozaïeken die de bank versieren zijn een design van Josep Maria Jujol.

In de plannen van Gaudí was deze grote esplanade bedoeld als dé plek voor grote openluchtevenementen, genaamd Teatre Grec.

Vanaf dit plein heb je tevens een prachtig uitzicht over Barcelona en de hoofdingang van het Park Güell.

Plaça de la Natura - Park Güell Barcelona
Plaça de la Natura in Park Güell

Jardins d’Àustria

Binnen het monumentale gebied vinden we nog een prachtige tuin, genaamd Jardins d’Àustria. Dit stukje was eigenlijk gevormd door percelen die te koop waren, maar toen het Park Güell opende als openbaar park, kreeg het gebied de bestemming van gemeentelijke kwekerij en werden er ook vele bomen uit Oostenrijk geplant, die in 1977 aan de stad werden geschonken. Vandaar de naam Jardins d’Àustria (Tuinen van Oostenrijk).

Pòrtic de la Bugadera

Ook interessant om te zien is de Pòrtic de la Bugadera, dat achter een originele ijzeren deur links van het Plaça de la Natura ligt. De portal heeft de vorm van een golf op een spiraalvormige helling en wordt versierd door kolommen die als steunpilaren fungeren.

Ook het bijhorende pad, dat leidde naar de Casa Larrard, de residentie van de graaf Güell, is prachtig om te zien.

Koop nu je tickets voor Park Güell

👉 Lees hier meer over de Park Güell tickets

Pòrtic de la Bugadera - Park Güell Barcelona
Pòrtic de la Bugadera – Park Güell Barcelona

Casa Larrard

De graaf Eusebi Güell had ook een groot herenhuis in de toekomstige privé-tuinstad, het Casa Larrard. Dit unieke 18e-eeuwse gebouw werd door Gaudí hervormd en was de residentie van de graaf.

Toen het gebied opende als park kwam hier een school. Sinds 1983 heet de school binnen het Park Güell Escola Baldiri Reixac.

Viaducten

Gaudí heeft ook een reeks viaducten door het park gebouwd om de verschillende huizen te verbinden.

De viaducten waren breed genoeg om de doorgang van voertuigen toe te staan, terwijl eronder overdekte paden kwamen voor voetgangers.

De viaducten, geïnspireerd op verschillende architectonische stijlen, vormen nu een geweldig parcours door het park. Viaducto de las Jardineras en Viaducto del Algarrobo zijn enkele van de meest bekende.

Park Güell stadspark in Barcelona
Park Güell

Het roze huis: Gaudí’s huis

Het roze huis, ontworpen door Francesc Berenguer i Mestres, werd tussen 1904 en 1906 door de aannemer als modelwoning gebouwd en was een van de weinige huizen in het park. In 1906 kocht Antoni Gaudí het huis en maakte het zijn eigen. Later in dat jaar verhuisden Francesc Gaudí (zijn vader) en Rosa (een ouderloos nichtje) ook naar het huis.

Een bezoek aan dit huis, dat nu een museum herbergt dat gewijd is aan Gaudí, is ook mogelijk. Maar let op, hier dien je aparte tickets voor te kopen, want het huis zit niet inbegrepen in het ticket voor Park Güell.

Houd tijdens je bezoek in gedachten dat deze luxe villa aanvankelijk niet voor de architect bedoeld was. Toch kwam hij hier te wonen met zijn vader (die ziek was) en nicht (die ernstige gezondheidsproblemen had). Beiden overleden vrij snel en zo woonde Gaudí twintig jaar vrijwel alleen in dit huis.

Een paar maanden voor zijn dood in 1926 verliet Gaudí zijn woonplaats in Park Güell. Hoewel hij nooit problemen had met de dagelijkse wandeling van deze heuvel naar Barcelona, was de Muntanya Pelada destijds ver van het stadscentrum, eenzaam en dunbevolkt. Niet vreemd dus dat de kunstenaar op een gegeven moment besloot zich te vestigen in zijn werkatelier in de Sagrada Família.

Toen Gaudí stierf op 10 juni 1926, liet hij het roze huis als erfenis na aan het Bestuur van de bouw van de Tempel van de Sagrada Família. Omdat zij behoefte hadden aan financiële middelen om de werkzaamheden aan de tempel door te zetten, besloten ze om het huis te koop zetten. Een jaar later kochten Francesc Chiappo Arietti en zijn vrouw, een Italiaans paar uit Torino, het huis van Gaudí.

Het huis bleef in de familie van Chiappo Arietti tot 1960, toen het werd aangeboden en verkocht aan de vereniging van de Amigos van Gaudí (‘Vrienden van Gaudí’). Ze hadden als doel een museum gewijd aan Gaudí te openen in het huis. In 1963 slaagden ze erin om deze nieuwe culturele instelling van Barcelona te openen.

In 1992 besloot de vereniging Amigos van Gaudí het huis terug te geven aan het Bestuur van de bouw van de Tempel van de Sagrada Família, dat nu de eigendom heeft van het huis-museum van Gaudí.

In het Casa Museu Gaudí beleeft de bezoeker de sfeer en het leven van de architect in dit huis. Je ziet hoe hij er woonde en je betreedt al zijn kamers. Er staat ook een grote collectie van meubels, uiteraard ontworpen door Gaudí, evenals verschillende objecten en werken van enkele van zijn collega’s.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Turó de les Tres Creus

Het Turó de les Tres Creus is in het hoogste deel van het park. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het mooie Barcelona. Hier vind je tevens drie kruizen op een heuvel van steen, genaamd Golgotha. Twee daarvan geven de kardinale punten (NSEW), en de andere wijst naar de hemel.

Toch was dit niet de bedoeling van Gaudí. Hij wilde hier de kapel van de tuinstad bouwen, maar toen hier enkele overblijfselen van prehistorische grotten bovenkwamen, werd besloten om dit monument te bouwen.

Casa Trias

Half verborgen in het park vind je een mooi wit huis, het Casa Trias. Dit indrukwekkende huis behoort samen met Casa Larrard en het roze huis van Gaudí tot de enige huizen die met het oorspronkelijke doel gebouwd zijn in het park, namelijk een woonwijk te bouwen voor de welgestelden.

Het huis was van de advocaat Martin Trias i Domènech, de eerste die in 1902 een perceel in het Park Güell kocht. De bouw van zijn villa werd door de architect Juli Batllevell uitgevoerd (1903-1906). De imposante villa is helaas niet toegankelijk voor het publiek, maar mooi om van buitenaf te zien.

Speeltuinen in Park Güell

Ook aan de kleintjes is gedacht in het Park Güell. Naast het feit dat het park buitengewoon mooi is en dat veel van de huizen van Gaudí tot de verbeelding van de kids zullen spreken, kunnen kinderen zich ook amuseren bij een van de drie speeltuinen die er te vinden zijn.

Kinderspeeltuin in Park Güell Barcelona
Kinderspeeltuin in Park Güell

Gratis gedeelte van Park Güell

Boven het monumentale gedeelte van het Park Güell is er nog een 7 hectare stuk bos dat gratis te bezoeken is. Deze hoort tot de Turó del Carmel, de berg waar het Park Güell ligt.

Hier kun je in alle rust een wandeling in de natuur maken (want er komen nauwelijks toeristen heen) en van het mooie uitzicht over de stad genieten vanaf een van de vele uitkijkpunten. Maar het allermooiste blijft natuurlijk het weidse uitzicht vanuit de top van de berg!

👉 Lees hier meer over de Turó del Carmel en wat je kunt zien.

Gaudí Experience

Na afloop van je bezoek aan het Park Güell kun je nog even langs de Gaudí Experience (Carrer Larrard, 41) gaan om indrukwekkende 4D-projecties en een interactieve tentoonstelling over het werk van Gaudí te bewonderen.

Tijdens de 4D-projectie, ook bekend als de G-Experience, ontdek je op een zeer speciale manier (met Dolby surround systeem, bewegende stoelen en speciale effecten) hoe Gaudí door de natuur geïnspireerd raakte.

De Gaudí Experience is een prachtig en modern kenniscentrum over Gaudí, zijn leven en werk. Een ware must voor Gaudí-fans en zeer geschikt voor kinderen, scholen en groepen. Er zit ook een leuke giftshop bij waar je souvenirs over Gaudí kunt kopen.

🎟️ Koop hier je tickets voor de Gaudí Experience + Park Güell.

Geschiedenis van Park Güell

Het Park Güell is ontstaan doordat de graaf Eusebi Güell een groot stuk land in Muntanya Pelada (tegenwoordig Muntanya del Carmel) kocht. Hij gaf Antoni Gaudí de opdracht om hier een mooi residentieel park van te maken, zoals de Britse residentiële parken. De bedoeling was om een ‘privé-tuinstad’ te bouwen voor de rijke Barcelonezen.

In oktober 1900 begonnen de eerste werkzaamheden, die vier jaar zouden duren. Naast de briljante Gaudí werkten ook andere architecten zoals Josep Maria Jujol, Francesc Berenguer, Joan Rubió en Llorenç Matamala mee. Maar het gehele project en zelfs de versiering van het park (van planten tot aan fonteinen, zuilen en banken) werd bepaald door Gaudí zelf en is geheel in Modernista-stijl gebouwd.

De eerste die een perceel kocht in Park Güell was een vriend van Güell, de advocaat Martí Trias i Domènech, die zijn huis door de architect Juli Batllevell liet bouwen. Daarna bouwde de aannemer Josep Pardo i Casanovas een pilot woning om de verkoopaantallen van het park op te prikken. Hier kwam Gaudí zelf in 1906 met zijn vader en nicht in te wonen. Hierna, in 1907, herbouwde Eusebi Güell een oude boerderij die er al lag tot zijn residentie, de Casa Larrard.

Maar omdat er maar drie percelen van de tuinstad werden verkocht, werd het project tot een mislukking verklaard en werd de bouw van deze luxe privé-tuinstad in 1914 stopgezet. Bij het overlijden van Eusebi Güell in 1918 boden de erfgenamen het gebied aan de gemeenteraad aan, die het kocht en er vanwege zijn schoonheid een park van maakte.

In 1926 ging het Park Güell open. Later, in 1969 werd het Park Güell uitgeroepen tot een Nationaal Monument en in 1984 kwam het op de UNESCO Werelderfgoedlijst te staan.

👉 Ontdek hier mijn Gaudí Tour in Barcelona.

Park Güell tickets

Ben je van plan om Park Güell te bezoeken, dan is het noodzakelijk om entreekaartjes online van tevoren te kopen. Dit komt door de populariteit van dit stadspark: op drukke dagen kan het voorkomen dat er geen kaartjes meer beschikbaar zijn of dat je lang in de rij bij de kassa moet wachten. Om die reden is het beter om je bezoek aan Park Güell van tevoren te plannen en je kaartjes online te reserveren.

Koop nu je tickets voor Park Güell

👉 Lees hier meer over de Park Güell tickets.

Rondleidingen Park Güell

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding in Park Güell. Tijdens deze rondleiding kom je alles te weten over dit indrukwekkende stadspark en krijg je de kans om al je vragen te stellen aan een deskundige gids. De rondleidingen duren 75 minuten en worden in meerdere talen aangeboden.

🙋‍♂️ Reserveer nu je tickets voor een rondleiding met gids.

Hoe ga je naar Park Güell

Het Park Güell ligt aan de zuidwestelijke kant van de heuvel Turó del Carmel. Het park heeft verschillende ingangen, waarvan de belangrijkste zich bevindt bij Carrer d’Olot.

Je kunt het park te voet bereiken of met het openbaar vervoer. Verschillende buslijnen hebben haltes bij het Park Güell:

  • Buslijn 116: halte Park Güell (hoofdingang bij Carrer d’Olot).
  • Buslijn 24: halte Ctra del Carmel – Albert Llanas (zijingang bij Carretera del Carmel).
  • Buslijn V19: halte Ctra del Carmel – Albert Llanas (zijingang bij Carretera del Carmel).

Als je met de taxi of toeristenbus komt, zul je bij de zij-ingang bij Carretera del Carmel afgezet worden.

Indien je met de auto komt, kun je parkeren bij de BSM Travessera de Dalt – Park Güell parkeerplaats. Het is raadzaam om vooraf te reserveren.

Veel gestelde vragen over Park Güell

Hieronder geef ik antwoord op sommige van de meest voorkomende vragen over het Park Güell in Barcelona.

Hoe groot is Park Güell?

Park Güell heeft een totale oppervlakte van ongeveer 17,18 hectare, waarvan ongeveer 7 hectare bestaat uit bosgebied met gratis toegang voor het publiek.

Hoeveel ingangen heeft Park Güell?

Park Güell heeft drie ingangen: de hoofdingang bij Carrer d’Olot, de ingang bij Carretera del Carmel en de ingang van de Carrer de Larrard.

Hoe spreek je Park Güell uit?

In het Catalaans wordt het uitgesproken als “pahrk gweh”. De naam “Park Güell” is een eerbetoon aan Eusebi Güell, de promotor van het park, en het gebruik van “Park” in plaats van “Parc” kan worden gezien als een Engelse invloed in de naamgeving van deze stadstuin, die normaal gesproken in het Catalaans “Parc Güell” zou zijn. Het weerspiegelt mogelijk een poging om het park een meer internationale uitstraling te geven.

Hoe kom ik bij Park Güell met het openbaar vervoer?

Park Güell is bereikbaar met de metro (lijn 3) en vervolgens met een wandeling van ongeveer 15-20 minuten, of met de bus. De exacte haltes en routes kunnen afhankelijk zijn van je vertrekpunt in Barcelona.

Wat is de beste route naar Park Güell?

Vanwege de steile wegen naar het park is het handig om de bus of taxi te nemen. Mijn tip is om bus 116 te gebruiken vanaf metrostations Lesseps (L3) of Joanic (L4), deze brengt je rechtstreeks naar de hoofdingang van Park Güell.

Als je vanuit het centrum van Barcelona komt, bijvoorbeeld vanaf Plaça Catalunya of de Ramblas, is het aan te raden om eerst de groene metrolijn naar Lesseps (L3) te nemen en daar over te stappen op bus 116 of 24.

Als je vanaf de Sagrada Família komt, neem dan buslijn V19, die vertrekt vanaf Passeig de Sant Joan op de hoek met Carrer del Rosselló. Stap uit bij de zijingang van Park Güell (halte Ctra del Carmel – Albert Llanas). Een andere optie is om metrolijn L5 naar Diagonal te nemen, daar over te stappen op metrolijn L3 en uit te stappen bij Lesseps (L3) om vervolgens bus 116 of 24 te nemen.

Hoeveel tijd zou ik moeten plannen voor een bezoek aan Park Güell?

Het wordt aanbevolen om minimaal 1,5 tot 2 uur te plannen voor een bezoek aan Park Güell.

Zijn er faciliteiten zoals toiletten en picknickplaatsen in Park Güell?

Ja, er zijn toiletten beschikbaar en picknickplaatsen. Je kunt je eigen eten en drinken mee nemen.

Heeft Park Güell een restaurant?

Er is geen bar of restaurant in Park Güell. Het is daarom aan te raden om je eigen eten en drinken mee te nemen. In het park vind je meerdere picknickplaatsen waar je even kunt zitten.

Zijn huisdieren toegestaan in Park Güell?

Huisdieren zijn toegestaan in Park Güell, maar er zijn beperkingen en regels om de veiligheid van bezoekers, huisdieren en het erfgoed in het park te waarborgen. Met name:
1. Huisdieren moeten aangelijnd zijn om de veiligheid van alle bezoekers te waarborgen.
2. Toegang voor huisdieren is toegestaan in het grootste deel van het park, behalve op specifieke locaties zoals het Natuurplein, de Hipostyle-kamer, de Drakentrap, de Oostenrijkse tuinen en de wasruimteportiek. Deze beperkingen zijn bedoeld om zowel bezoekers als het erfgoed te beschermen.
3. Personen die huisdieren meebrengen of begeleiden, zijn verantwoordelijk voor eventuele schade die hun huisdieren kunnen veroorzaken.

Wat zijn de openingstijden van Park Güell?

De openingstijden kunnen variëren, maar over het algemeen is Park Güell geopend van ’s ochtends vroeg (rond 9:30 uur) tot in de avond (19:30 uur). Het is verstandig om de actuele openingstijden te controleren voordat je gaat.

Is Parc Guell gratis?

Nee, het Park Güell is sinds 2013 alleen tegen betaling te bezoeken. Alleen buurtbewoners en leden van Gaudir Més mogen, met de vereiste documentatie, gratis naar binnen. Ook kinderen tot en met 6 jaar oud, mindervaliden en personen met een “Tarjeta Rosa”-kaart mogen het Park Güell gratis bezoeken. Lees hier meer over hoe je het Park Güell gratis kunt bezoeken.

Heb je tickets nodig voor Park Güell?

Ja, om het monumentale gedeelte van het Park Güell te betreden, is een ticket vereist.

Hoeveel kost Park Güell?

Voor toegang tot het monumentale gedeelte van Park Güell zijn kosten van toepassing. De ticketprijzen starten vanaf € 10,- en kunnen variëren op basis van leeftijd, eventuele kortingen en het tijdstip van het bezoek.

Moet ik vooraf tickets kopen om Park Güell te bezoeken?

Het wordt sterk aangeraden om vooraf online tickets te kopen, vooral tijdens drukke toeristenseizoenen en tijdens het weekend, om wachtrijen te vermijden en er zeker te zijn dat je naar binnen mag.

Is Park Güell de moeite waard?

Absoluut, Park Güell staat bekend om zijn unieke architectuur, prachtige landschappen en artistieke ontwerpen, waardoor het een bezoek meer dan waard is.

Wat te doen in de buurt van Park Güell?

In de nabijheid van Park Güell bevindt zich de Gaudí Experience, een interactieve en moderne tentoonstelling om meer te weten te komen over de architect Antoni Gaudí. Je kunt je bezoek aan Park Güell ook combineren met een bezoek aan Casa Vicens, een ander bekend gebouw van Gaudí, en een wandeling door Gràcia, een van de gezelligste buurten in Barcelona. Zie hier mijn wandelroute.

Praktische informatie

Prijs: Tickets vanaf € 13,50. Kinderen tot en met 6 jaar en mindervaliden hebben gratis toegang.

👉 Check hier de Park Güell tickets

Let op: heb je een online ticket gekocht, dan mag je het park betreden tot maximaal 30 minuten na de aangegeven tijd op je voucher, dus houd hier rekening mee in je reistijd!

Openingstijden: Het park is dagelijks open tussen 9:30 en 19:30 uur.

Adres: Carrer d’Olot, 5
08024 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Lesseps (L3), Vallcarca (L3)

Bus: toeristenbus, 24, 116, V19

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.