🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » 10 onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

10 onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

Barcelona is de bakermat van het Modernisme, de Catalaanse variant op Art Nouveau. Enkele van de trekpleisters van de stad, zoals het Casa Milà, Casa Batlló en Park Güell, zijn hier een mooi voorbeeld van. Maar wist je dat er nog veel andere gebouwen in Modernisme stijl zijn die minder bekend zijn? Vandaag laat ik je kennis maken met 10 andere modernistische gebouwen, weliswaar minder bekend maar net zo fantastisch mooi om te zien als de rest!

Top 10 minder bekende modernistische gebouwen in Barcelona

10. Casa Lleó i Morera (Lluís Domènech i Montaner)

Het Casa Lleó i Morera heeft veel concurrentie te voortduren: het zit net middenin de ‘illa de la discòrdia’, een klein gebied tussen de straten Aragó en Consell de Cent, naast sommige van de bekendste gebouwen uit het Catalaanse Modernisme (zoals Casa Batlló van Antoni Gaudí en Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch). Maar toch is Casa Lleó i Morera ook een bezoekje waard. Gebouwd tussen 1902 en 1905 door de modernistische architect Domènech i Montaner. Dit gebouw is van binnen zeer fraai versierd en heeft een van de mooiste glas-in-loodramen die je kunt vinden in de stad.

Lees hier meer over Casa Lleó i Morera.


9. Casa Calvet (Antoni Gaudí)

Casa Calvet, gebouwd tussen 1888 en 1910 en ontworpen door Gaudí, is een van de eerste gebouwen van de befaamde architect. Sommige mensen beschouwen dit als zijn meest conservatieve werk, maar het bevat ook sterk modernistische elementen, zoals de gevel, die eindigt in een bocht en de balkons op de zolder, die eruit zien als iets uit een sprookje. Ga eten bij het restaurant Casa Calvet om het gebouw van binnen te zien.

Casa Calvet - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

8. Palau Macaya (Josep Puig i Cadafalch)

Palau Macaya (of Casa Macaya) is een modernistisch gebouw aan het Passeig de Sant Joan, ontworpen in 1901 door Josep Puig i Cadafalch. Het paleis herbergt nu de culturele en sociale stichting EspaiCaixa, en kan dus worden bezocht wanneer er tentoonstellingen en evenementen plaatsvinden. De lobby en de binnenplaats zijn adembenemend mooi, maar het leukste detail zit aan de linkerkant van de ingang, waar een beeldje van een fietser te zien is. Deze afbeelding is een hommage aan de architect, die tijdens de bouwwerkzaamheden hierheen fietste.

Lees hier meer over Palau Macaya.

Palau Macaya - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

7. Casa Sayrach (Manuel Sayrach i Carreras)

Op de hoek van Carrer d’Enric Granados en Avinguda Diagonal pronkt dit gebouw uit 1918. Hoewel het project door Gabriel Borrell i Cardona werd ondertekend, wordt deze echter toegeschreven aan de zoon van de promotor, de architect Manuel Sayrach i Carreras, die destijds nog niet afgestudeerd was. Dit is tevens een van de laatste modernistische gebouwen die gebouwd zijn in Barcelona. Als je goed oplet, zal je de invloeden van de esthetiek van Gaudí in de façade van dit huis terug zien, onder andere in het gebruik van gebogen lijnen.

Casa Sayrach - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

6. Casa Fajol – Casa de la Papallona (Josep Prat Graner)

In het kader van verborgen schatten, is dit wellicht een van mijn favorieten. Vanaf het uitkijkplatform van Las Arenas is de verborgen Casa Fajol goed te spotten. De mozaïek in vlindervorm die het gebouw bekroont, is namelijk niet te missen. Dit modernistische appartementsgebouw werd tussen 1911 en 1929 door de architect Josep Prat Graner gebouwd. Zijn sobere compositie contrasteert met de fantastische bekroning in vlindervorm, die de bijnaam aan het gebouw geeft (‘papallona’ betekent vlinder in het Catalaans).

Casa Fajol (Casa de la Papallona) - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

5. Torre Andreu – La Rotonda (Adolf Ruiz i Casamitjana en Enric Sagnier i Villavecchia)

La Torre Andreu, in de volksmond bekend als ‘La Rotonda’, werd gebouwd door Adolf Ruiz i Casamitjana tussen 1906 en 1918, in opdracht van de rijke apotheker Salvador Andreu. In 1918 opende hier het Hotel Metropolitan, een van de meest luxueuze hotels in het Barcelona van de vorige eeuw. Pas later in 1920 werd het belangrijkste pronkstuk aan het huis toegevoegd, zijn mythische hoektoren. Dit was het ontwerp van de architect Enric Sagnier i Villavecchia, wie de latere uitbreiding van het gebouw ontwierp.

4. Palau Baró de Quadras (Josep Puig i Cadafalch)

Het paleis van de Baró de Quadras is een modernistisch gebouw ontworpen door de architect Josep Puig i Cadafalch tussen 1902 en 1903. Leuk aan dit gebouw zijn de twee façades. De belangrijkste gevel aan de Avinguda Diagonal is rijk versierd in een neogotische stijl die het nobele karakter van het gebouw benadrukt. De achtergevel op Carrer de Roselló is in modernistische stijl ontworpen. Het paleis is nu open als museum en je kunt mee doen aan een rondleiding om het van binnen te zien.

Lees hier meer over Palau Baró de Quadras en koop je tickets direct.

Palau Baró de Quadras - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

3. Casa Bruno Cuadros – Casa dels Paraigües (Josep Vilaseca i Casanovas)

Het huis Casa Bruno Cuadros, dat aan de beroemde boulevard van Las Ramblas ligt, was ooit een parapluwinkel, vandaar de paraplu’s, waaiers en parasolletjes op de gevel en de bijnaam ‘Casa dels Paraigües’ (Huis van de paraplu’s). In 1883 kreeg de architect Josep Vilaseca i Casanovas de opdracht om het pand te renoveren. Om ervoor te zorgen dat Casa Bruno Cuadros een bijzondere uitstraling kreeg, liet Vilaseca zich inspireren door andere culturen. Het resultaat mag er wel zijn: een modernistisch gebouw met oosterse details, prachtige kleuren en een fraaie versiering. Het meest opvallende decoratieve element van dit huis is echter de grote Chinese Draak die op de gevel prijkt en vroeger als reclame-uiting gebruikt werd.

Casa dels Paraigües - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

2. Casa Comalat (Salvador Valeri i Pupurull)

Architect Salvador Valeri i Pupurull werkte aan het Casa Comalat van 1909 tot 1911, in de laatste fase van het Catalaanse Modernisme. Zoals je snel zal ontdekken, werd deze architect duidelijk beïnvloed door Gaudí’s werk. Dit originele gebouw heeft twee verschillende gevels, waarvan er eentje duidelijk opvalt. Op de hoek van Carrer de Còrsega en Pau Clarís vind je wat mij betreft de mooiste van de twee façades: een kleurrijke explosie van glaskeramiek, golvende vormen en uitbundige decoratie. Aan de kant van de Avinguda Diagonal vallen vooral op door zijn rijk versierde lobby en de bekroning van het gebouw.

Casa Comalat - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

1. Casa Terrades – Casa de les Punxes (Josep Puig i Cadafalch)

Met stip op nummer één van deze lijst van minder bekende modernistische gebouwen en tevens een van mijn favoriete gebouwen in Barcelona. Het Casa Terrades, alias Casa de les Punxes, werd in 1905 door architect Josep Puig i Cadafalch ontworpen. Het was de opdracht van de Terrades zusters die de drie gebouwen die ze hier bezaten wilden verenigen. Puig i Cadafalch bouwde een middeleeuws ogend gebouw, met elementen die aan de Europese gotische stijl doen denken. Een van de kenmerken van dit gebouw zijn de zes torens bekroond door naalden, vandaar de bijnaam ‘Casa de les Punxes’ (Huis van de Punten). Extra leuk: momenteel wordt er gewerkt om hier een museum te openen.

Lees hier meer over Casa de les Punxes en koop je tickets direct.

Casa Terrades (Casa de les Punxes) - Onbekende modernistische gebouwen in Barcelona

Tip: zie ook de top 10 meest beroemde modernistische gebouwen van Barcelona. Voor nog meer bekende en onbekende gebouwen van het Modernisme in Barcelona raad ik je aan om mijn board ‘Barcelona Modernisme’ op Pinterest te bekijken en te volgen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie