🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur 6 reacties
Home » Blog » Op bezoek bij de Sagrada Família

Op bezoek bij de Sagrada Família

Een tijdje geleden besloot ik om opnieuw een bezoek te brengen aan het meesterwerk Gaudí, de Sagrada Família. Het was voor mij een tijdje geleden dat ik er voor het laatst was geweest en ik was voornamelijk benieuwd naar hoe de kerk er inmiddels van binnenin uitzag en hoe de werkzaamheden zich ontwikkelden. Benieuwd naar wat ik zag en hoe mijn bezoek aan de Sagrada Família verliep, lees dan verder. Ik neem je vandaag mee op bezoek langs de Sagrada Família en laat je dit juweeltje van Gaudí van binnen zien! Bekijk mijn video tour langs de Sagrada Família en volg mijn tips (waaronder hoe je de Sagrada Família het beste kunt bezoeken) voor een onvergetelijke ervaring!

Een bezoek aan de Sagrada Família

De Sagrada Família in Barcelona is heel makkelijk te bereiken: je neemt de metro en stap uit bij Sagrada Família (L2 en L5). Buiten op straat zie je gelijk een monumentaal gebouw met puntige torens en een mensenmassa erom heen die telkens foto’s aan het maken zijn. Daar is hij dan, de beroemde Sagrada Família, voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família!

Zodra je de ticketbalie nadert (aan Carrer Sardenya) zal je waarschijnlijk onaangenaam verrast worden door een lange wachtrij die zich rondom de kerk ontplooit. Al van ’s ochtends vroeg zijn hier lange rijen te vinden met toeristen die de kerk willen bezoeken!

Gelukkig had ik mijn tickets voor de Sagrada Família (inclusief bezoek aan de torens) van tevoren online besteld, en dus kon ik via de ingang voor online toegangstickets zónder wachtrij makkelijk naar binnen. Voor jouw idee: dit was op een zomerse dag doordeweeks ’s middags, tussen 3 en 4 uur. Ik had het eerlijk gezegd nog drukker verwacht, ook voor online tickethouders, maar hier was juist niemand voor ons en we konden dus zo naar binnen, ideaal!

De Sagrada Família vanbuiten

Omdat ik een ticket online gekocht had met toegang tot de Sagrada Família vanaf 15:00 uur en we daar al iets eerder waren, gingen we eerst op pad rondom de kerk om deze van alle hoeken te zien.

Plaça de la Sagrada Família - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Sagrada Família vanaf Plaça de la Sagrada Família (Lijdensfaçade)

De twee pleinen tegenover de Sagrada Família boden de nodige schaduw, bankjes om te zitten, en om mooie kiekjes van de kerk te nemen. Vanaf het rustige Plaça de la Sagrada Família heb je zicht op de Lijdensfaçade, die er eigenlijk een stuk moderner uitziet dan de rest van de kerk en het werk is van de Catalaanse kunstenaar Subirachs.

Ontspannen bij Plaça de la Sagrada Família - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Ontspannen bij Plaça de la Sagrada Família

De andere kant van de basiliek, die mooi te zien is vanaf het Plaça Gaudí, heet de Geboortefaçade en werd onder leiding van Gaudí gemaakt. Dit plein is weliswaar een stuk mooier dan de andere vanwege het meertje in het midden en het mooie uitzicht op de Sagrada Família, maar wordt ook voortdurend bezocht door toeristen en is dus ook een stuk minder rustig.

Plaça Gaudí - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Sagrada Família vanaf Plaça Gaudí (Geboortefaçade)

De Lijdensfaçade

Toen we eenmaal door de poortjes waren gekomen via de online tickets ingang, begon onze echte tour binnen de Sagrada Família. Omdat de ingang aan Carrer Sardenya lag, bij de Lijdensfaçade, zagen we hier als eerste het werk van Josep María Subirachs.

De minder drukke ingang voor online tickets - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
De minder drukke ingang voor online tickets

De ‘Façana de la Passió’ (Façade van de Passie of Lijdensfaçade) representeert het lijdensweg van Christus op verschillende momenten. Let op de hoekige en droevige sculpturen boven de ingang en de drie portalen naar de kerk, waar je Bijbelse teksten en namen zoals Jesús (Jezus) kunt lezen. De drie portalen symboliseren het geloof, de hoop en de liefde en zijn overigens op alle gevels terug te vinden.

De Lijdensfaçade (Façade van de Passie) - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
De Lijdensfaçade van Subirachs

Wist je trouwens dat Subirachs allerlei raadsels voor de bezoeker heeft achtergelaten? Als je bijvoorbeeld het magische vierkant zoekt en deze optelt, zal je snel ontdekken dat de som van de cijfers altijd 33 is. Voor velen symboliseert dit de leeftijd van Jezus bij zijn dood, maar andere interpretaties zijn ook mogelijk! En wat nog leuk is, is dat dit niet de enige verrassing is die je in de Sagrada Família kunt vinden. Als je goed oplet, zal je snel ontdekken dat de tempel vol zit met Christelijke symbolen en verborgen details.

Binnen de Sagrada Família

Het bezoek aan de Sagrada Família wordt hierna vervolgd binnen de kerk zelf. Ik zou het niet meer weten wanneer ik voor het laatst binnen de Sagrada Família was geweest, maar het was in ieder geval toen de kerk van binnen nog een bouwput was. Toen was het bezoek voornamelijk gericht op het bezoeken van de torens, de twee façades en het museum. Prachtig, maar nog lang niet af. Sterker nog: ik raadde toen iedereen af om tickets voor de Sagrada Família te kopen en deze gewoon van buiten te bewonderen omdat er van binnen werkelijk weinig moois te zien viel, behalve het uitzicht vanuit de torens dan. Maar toen ik er nu weer instapte, viel mijn mond gelijk open! Wat een wereld van verschil met toen! En wat een mooie verschijning van licht, kleuren en structuren! Nu kan ik je écht aanraden om tickets voor de Sagrada Família te kopen.

De mooie foto’s van de binnenkant van de Sagrada Família spreken voor zich: een gevoel van verheffing beheerst de zaal, die mooi bekroond wordt door duizenden zuilen die naar de hemel stijgen en tegen elkaar draaien tot er als het ware een bos met bomen ontstaat.

Sagrada Família van binnen - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Sagrada Família van binnen: een wonderlijk stuk architectuur!

De prachtige kleuren en licht die via het dak en de gebrandschilderde ramen binnenvalt, het gedetailleerde plafond, de echo van een ver gezang, en de monumentale omvang van het schip van de kerk maken het een buitengewone ervaring om binnen de Sagrada Família te staan.

Als je niet op de andere toeristen let en je tijd neemt om van alle prachtige details te genieten, dan zal je in staat zijn om geestelijk en mentaal van dit bouwwonder te genieten. Het is haast niet voor te stellen dat Gaudí deze tempel in 1883, met de middelen van toen kon bedenken.

Altaar Sagrada Família - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Het altaar binnen in de Sagrada Família

De Geboortefaçade

Hierna gingen we aan de andere kant van de Sagrada Família naar de beroemde Geboortefaçade, die zo sierlijk en rijkelijk versierd is. Op de ‘Façana del Naixement’ (Façade van de Geboorte of Geboortefaçade) wordt de geboorte van Christus verbeeld. De natuurlijke scènes overheersen hier en een leuk detail om op te letten is dat het gezicht van Jozef bovenop de portaal van de hoop is die van Gaudí. Dit was het eerbetoon aan de meester van de werknemers van de tempel toen Gaudí overleed.

Façade van de Geboorte (geboortefaçade) - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
De Geboortefaçade is het enige deel van de tempel dat echt gebouwd is door Gaudí

De torens

Omdat we ook tickets voor de torens hadden gekocht, gingen we hierna bij de lift staan. Er was toen al een rij met mensen, dus we moesten even op onze beurt wachten, wat gelukkig niet heel erg lang duurde.

Uitzicht vanaf de lijdenstoren - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Het schitterend uitzicht vanaf de lijdenstoren

In het verleden had ik al de toren van de Façade van de Geboorte bezocht, dus nu was het tijd om de andere toren, aan de Façade van de Passie, te bezoeken. Het verschil met de eerste toren zit er namelijk in dat de toren aan de aan de Façade van de Passie aan de zuidelijke kant uitkijkt en over kleinere bruggetjes beschikt dan de eerste. Wel zit je een stuk hoger waardoor je van een nog spectaculairder uitzicht kunt genieten.

Panoramisch uitzicht vanaf de torens - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Het panoramisch uitzicht vanaf de torens van de Sagrada Família vergeet je nooit meer

De foto’s hier behoren dus aan de lijdenstoren, maar je kunt ook tickets voor de geboortetoren kopen. Je mag helaas niet met je ticket beide torens bezoeken en je moet tijdens het online bestellen een keuze maken tussen een van de twee torens.

De bouw van de Sagrada Família is nog steeds volop in gang - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
De bouw van de Sagrada Família is nog steeds volop in gang

Museumgedeelte

Nadat we van het mooie uitzicht hadden genoten (al was het op die dag iets bewolkt), gingen we door met onze tour. De volgende halte was het museum van de Sagrada Família, dat zijn ingang heeft onder de Geboortefaçade. Hier tref je een mooi museum aan waar de geschiedenis over de Sagrada Família mooi naar voren komt. Van schetsen en maquettes, tot aan animaties en allerlei historische foto’s en videos om helemaal in de wereld van Gaudí te duiken en alles over de Sagrada Família te weten te komen. Het leuke aan dit bezoek is dat je ook een kijkje binnen de keuken krijgt: er is een zaal waar je namelijk de huidige werknemers van de Sagrada Família aan het werk kunt zien!

Sagrada Família museum - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Hier zie je een maquette van de Sagrada Família zoals deze er uit moet zien als die klaar is

Scholen van de Sagrada Família en Gaudí’s werkplaats

Tot slot bezochten we wat bekend staat als de Scholen van de Sagrada Família, waar je onder andere een reproductie van Gaudí’s werkplaats in de Sagrada Família kunt zien. De originele werkplaats werd in 1936 vernietigd, maar deze kopie laat je zien hoe de meester in te werk ging. Ook interessant om te weten is dat Gaudí tijdens zijn laatste jaren juist hier woonde.

Gaudí's werkplaats - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Gaudí’s werkplaats in de Sagrada Família

De Scholen van de Sagrada Família waren eigenlijk bestemd als klaslokaal voor de kinderen van de werknemers die in de Sagrada Família werkten, hoewel er ook lessen aan andere kinderen uit de buurt werden gegeven. Gaudí bouwde de school op de grond die gericht was op de Façade van de Glorie, die toen nog niet in verbouwing was. De school werd in 1909 geopend en wat je hier ziet, naast de werkplaats van Gaudí, is een prachtige reproductie van het interieur van de school van toen.

Hoewel Gaudí’s meesterwerk nog altijd niet afgerond is (volgens de experts zal deze in 2026 voltooid worden), is het wel interessant om tijdens je bezoek in gedachten te houden dat dit het grootste kerkgebouw ter wereld zal worden. Met je ticket heb jij overigens ook aan de voltooiing van de kerk bijgedragen: de Sagrada Família wordt namelijk gebouwd uit donaties en het geld van de bezoekers. Een extra reden om de Sagrada Família te bezoeken tijdens je stedentrip!

Starbucks tegenover de Sagrada Família - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
En als afsluiter: een hapje eten bij de Starbucks tegenover de Sagrada Família

En op deze manier, helemaal verbluft door alle nieuwe indrukken en inzichten, verlieten we de Sagrada Família via hetzelfde punt als we naar binnen waren gegaan. Maar voordat we de Sagrada Família helemaal uit het oog verlieten, gingen we nog even zitten bij de Starbucks tegenover de Sagrada Família, om zo van een lekkere chocolade frapuccino met uitzicht op de Sagrada Família te genieten. Een heerlijk afsluiter van ons bezoek aan de Sagrada Família die ik aan iedereen kan aanraden!

Video tour langs de Sagrada Família

Lees meer: voor alle ticketsoorten en rondleidingen voor de Sagrada Família klik hier.

 • Praktische informatie:
  Wat: bezoek aan de Sagrada Família
  Waar: Carrer Mallorca, 401
  Metro: Sagrada Família (L2 en L5)
  Wanneer: iedere dag van oktober t/m maart van 9 uur ’s ochtends t/m 6 uur ’s avonds; van april t/m september van 9 uur ’s ochtends t/m 8 uur ’s avonds.
  Prijs: vanaf € 15,- (of € 22,- met audiogids). Voor een ticket inclusief een bezoek aan de toren betaal je € 29,-. Korting voor studenten en gepensioneerden (+65). Gratis voor kinderen tot en met 10 jaar oud en mensen met een erkende handicap van 65% of hoger + 1 begeleider (deze moeten zich melden bij het Group Visitor Services Centre bij Carrer Marina). Gratis skip-the-line tickets met de Barcelona City Pass.
  Let op: draag gepaste kleding. Tanktops, mouwloze shirts, korte broeken en sandalen of slippers worden niet toegestaan.
  Tip: als je de Sagrada Família net als ik zonder gids gaat bezoeken dan is het geld waard om een audiotour erbij te bestellen. Deze duurt 1 uur en 25 minuten en je komt daarmee veel meer te weten over de geschiedenis van het gebouw en Gaudí zelf.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

6 gedachten over “Op bezoek bij de Sagrada Família”

 1. Hola Marta,

  Wat leuk om te lezen, we gaan zeker gebruik maken van de tips! Jouw blog is al van een tijdje terug maar wie weet kan je ons adviseren 🙂

  Ik ga straks in het najaar voor 2 nachten met mijn moeder (69) naar Barcelona om de Sagrada Familia te bekijken. Graag willen we naast het bezoeken van de Sagrada Familia ook een mooi stukje van het oude centrum bezoeken. Mijn moeder kan zelf niet hele grote afstanden lopen dus we zullen veel met OV doen. Heb je een tip voor een wijk/buurt/hotel waar wij het beste van 2 werelden krijgen (goede bereikbaarheid Sagrada Familia en niet te ver van een ander mooi stukje Barcelona zodat we er op dag 2 nog even makkelijk op uit kunnen voor een kopje koffie/lunch)?

  Alvast heel erg bedankt!

  Beantwoorden
 2. Hola Marta,
  Wij zijn inmiddels ook naar Barcelona geweest. Wij raden ook iedereen aan een hola Barcelona o.v. kaart te kopen. Wij kochten een 5-dagenkaart. Thuis op internet gekocht, via jouw site, en ook kaarten voor de Sagrada Familia. Ging prima. Jouw verhaal is net als het onze. Heel bijzonder mooi en indrukwekkend.
  Ik heb wel een tip: Ga voor je naar Barcelona gaat eerst je voorbereiden middels Google-earth. Daardoor wisten wij hoe te lopen vanaf station Sants naar ons appartement..

  Voor nu heel erg bedankt voor je tips naar ons toe.

  Groeten, Riet en Kor van Dijk

  Beantwoorden
  • Hola Riet en Kor,

   Bedankt voor jullie reactie en fijn om te horen dat mijn tips nuttig waren en dat jullie van Barcelona en de Sagrada Família hebben genoten!

   Inderdaad, Google-earth is een handige tool om je reis mooi te voorbereiden, vooral wanneer je ergens onbekend mee bent! Ik gebruik het ook heel vaak 🙂

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
  • Hola Erik,

   Bedankt voor je bericht. Ik heb ze toen uitgeprint, maar tickets op je smartphone zijn ook toegestaan.

   Veel plezier alvast!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie