🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » De muurschildering van de kus

De muurschildering van de kus

De muurschildering van de kus is zonder twijfel een van de mooiste plekken om een romantische foto in Barcelona te nemen, maar ook een plek volgeladen met geschiedenis en symboliek. In 2014, 300 jaar na de val van Barcelona tijdens de Spaanse Successieoorlog, werd deze prachtige muurschildering in Barcelona onthuld: 4.000 verschillende afbeeldingen die samen een grote kus vormen. Voor velen een echte ‘hotspot’ om foto’s van te maken. Maar achter deze mozaïek schuilt dus een nog grotere boodschap dan zomaar een kus. Ben je benieuwd naar het verhaal en waar je de muurschildering van de kus van Barcelona kunt vinden, lees dan verder.

Een fotocollage met een boodschap

“El món neix en cada besada” (De wereld wordt in elke kus geboren) is de titel van deze grote fotocollage van de fotograaf en kunstenaar Joan Fontcuberta. De mozaïek bestaat uit 4.000 tegels verdeeld in 80 kolommen en 50 rijen, met een totale oppervlakte van 30,4 vierkante meter (3,8 meter hoog en 8 meter lang), gemaakt door de keramist Toni Cumella.

Van ver zie je een grote kus op de wand staan, maar wanneer je dichterbij komt, dan zie je de afbeeldingen van gewone mensen. Het zijn de foto’s van de lezers van de Catalaanse krant El Periódico, die ingestuurd en geselecteerd werden om een mozaïek te maken ter herdenking van de Tricentenari, oftewel, de val van Barcelona in 1714.

Fotocollage El món neix en cada besada
Fotocollage El món neix en cada besada

Het was de auteur van de muurschildering, Joan Fontcuberta, die de oproep in de krant plaatste, op zoek naar afbeeldingen die voor mensen ‘momenten van vrijheid’ opriepen. Met het maken van de fotocollage, probeerde de auteur het motto van de Tricentenari, “Viure Lliure” (“Vrij Leven”), op een positieve manier te benadrukken in plaats van een muur vol klaagzangen. Vandaar deze grote kus, die staat voor vreugde en optimisme.

👉 Lees hier meer over de Tricentenari en de val van Barcelona.

Fotogenieke plek

Met de plaatsing van de muurschildering op 3 juli 2014, werd Barcelona opeens een icoon rijker. Het altijd zo rustige plein Plaça d’Isidre Nonell in de Gotische wijk werd ineens wereldberoemd en omgedoopt tot Barcelona’s meest romantische plek.

Joan Fontcuberta Muurschildering van de kus in Barcelona
Muurschildering van de kus in Barcelona

Sinds de onthulling van de muurschildering is het bijna geen moment meer stil op het Plaça d’Isidre Nonell. Er komen non-stop mensen langs die op zoek zijn naar de muurschildering van kus. De meesten maken er foto’s van voor Instagram, anderen bekijken de inhoud van de afbeeldingen, en wie er langer hier van wil genieten, gaat nog eventjes bij terras van het restaurant Bún Bò Viêtnam zitten.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie