🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » De verborgen schatten van Pati Llimona

De verborgen schatten van Pati Llimona

In het zuidelijke gedeelte van de Gotische wijk vinden we het Centre Cívic Pati Llimona, ook wel Pati Llimona genoemd, een sociaal en cultureel centrum die zeer de moeite waard is om te bezoeken, onder andere vanwege de archeologische opgravingen die er gedaan zijn. Hier tref je een interessant stukje van de Romeinse geschiedenis van Barcelona, die bovendien helemaal gratis te bezoeken is. Voor de meeste toeristen een vrij onbekende plek, maar juist hierdoor extra leuk om te bezoeken.

Romeinse ruïnes

De Romeinse Barcino was een middelgrote stad, opgezet zoals de andere Romeinse steden rondom de Cardo Maximus en de Decumanus Maximus (de straten die de stad doorkruisten), vier stadspoorten en een stadsmuur. De huidige Carrer del Regomir fungeerde in die tijden als Decumanus Maximus en leidde onder andere tot de poort van de zee, de Porta de Mar.

Op de hoogte van Pati Llimona lag deze toegangspoort, dat aan de badhuizen buiten de stadsmuren en verschillende opslagruimtes grensde. De zee lag destijds een stukje dichterbij de stad, op slechts 150 meter, en diende onder andere om de badhuizen van water te voorzien.


In de Pati Llimona kunnen we de resten van een van de badhuizen vinden, naast een 17 meter lang stuk van Romeinse stadsmuur en een gedeelte van de Porta de Mar. Het oplettende oog zal al van buitenaf een glimp van deze opgravingen kunnen opvangen, maar het is pas binnen het gebouw van Pati Llimona dat je ze goed kan zien.

Romeinse ruïnes van Barcino Pati Llimona Barcelona
Romeinse ruïnes

Het badhuis

De Romeinse thermen van Pati Llimona, de Termes Portuàries, dateren tussen halverwege de 1e eeuw en het begin van de 2e eeuw na Christus. Hier zaten twee badhuizen, een voor mannen en een voor vrouwen, elke aan de weerszijden van de Porta de Mar aan de buitenkant van de stad. De badhuizen waren publieke ruimtes en in dit geval werden ze voornamelijk gebruikt door zeilers, reizigers en handelaren die de stad via de zee bereikten. Vanwege zijn ligging naast de zee, is het ook zeer waarschijnlijk dat in deze thermen zout water gebruikt werd.

De resten van het zwembad die we nu bij Pati Llimona zien, behoorden vermoedelijk tot de vrouwelijke badhuis vanwege alle gevonden haarspelden. Op nummer 7 en 9 van Carrer Regomir, is de oude portiek dat toegang gaf aan het badhuis nagebootst.

Poort naar de zee

Barcelona had in de Romeinse tijd vier toegangspoorten en de Porta de Mar, de zee poort, was de belangrijkste. Hier kwamen alle kooplui en koopwaar vanuit de hele Middellandse Zee langs. De toegangspoorten hadden doorgaans een centrale ingang voor de paarden en voertuigen en twee zijdeuren aan de weerszijden voor voetgangers. Van deze zijdeuren is er nu nog één uit de 2e eeuw heel mooi bewaard gebleven bij Carrer Regomir (let op de kleine ingang in de muur ter hoogte van nummer 4).

Bij de Porta de Mar inde een bewaker het geld voordat mensen de stad naar binnengingen. Bij de opgravingen hier zijn talloze munten gevonden in verschillende valuta’s; geld dat af en toe verloren ging tijdens de betalingen van deze belasting.

Porta de Mar Pati Llimona Barcelona
Porta de Mar

De Romeinse stadsmuur

De stadsmuur was in de Romeinse tijdperk niet alleen belangrijk ter verdediging, maar diende ook als statussymbool. De oorspronkelijke stadsmuur werd al in de 4de eeuw verstevigd en uitgebreid, onder andere door de bouw van een castellum (fort) aan de zee kant, waarmee men de haven en de stad vanuit de zeekant beter kon verdedigen. Eén van de torens die de muur flankeerde en 17 meter van de Romeinse stadsmuur zijn gelukkig intact gebleven.

Romeinse stadsmuur van Barcino Pati Llimona Barcelona
Romeinse stadsmuur van Barcino

Middeleeuws paleis

Vanaf het einde van de 2de eeuw begon Barcelona een fase van stedelijke expansie. De oude muur werd in toenemende mate bedekt met nieuwe gebouwen, vooral van adellijke families, zoals hier bij Pati Llimona. In de 13e eeuw maakte de adellijke familie Marc hier zijn intrede, gevold tussen de 14e en 18e eeuw door de rijke familie Gualba, om uiteindelijk in 1779 gekocht te worden door Tomàs Llimona, een handelaar die rijk was geworden in Amerika. Hier komt de naam van Pati Llimona (Llimona’s patio) vandaan.

De achterste gevel van Pati Llimona (te bereiken via een steegje op Carrer del Correu Vell, bij de kruising met Carrer d’en Groc), laat goed zien hoe het paleis van Pati Llimona opgebouwd werd boven de oude Romeinse stadsmuur en is op z’n minst indrukwekkend te noemen.

Sint-Christoffelkapel

Ook de moeite waard om te zien als je hier bent is de kleine kapel gewijd aan Sint-Christoffel, die men in 1503 in de Romeinse toren aan het Carrer Regomir plaatse. De Capella de Sant Cristofol werd in 1568 herbouwd en later in 1899 volledig gerenoveerd in Neogotische stijl.


Cultureel trefpunt

De culturele organisatie Centre Cívic Pati Llimona werd in 1991 gesticht en is sindsdien en belangrijk onderdeel van de buurt, waar regelmatig tentoonstellingen, evenementen en activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Het historisch museum MUHBA is verantwoordelijk voor de archeologische vondsten en heeft een kleine tentoonstelling ruimte staan op nummer 7 en 9 van Carrer del Regomir (gratis toegang).

Centre Cívic Pati Llimona Barcelona
Centre Cívic Pati Llimona

De Pati Llimona is van zichzelf een geweldige plek om eventjes uit te rusten als je op bezoek bent in de Gotische wijk. In de patio vind je een gezellige terras met de nodige schaduw om eventjes te gaan zitten en van de Spaanse sferen te genieten. Dikke aanrader wanneer je in de buurt bent!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie