🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen 2 reacties
Home » Blog » Studeren in Barcelona: tips van Brigitte

Studeren in Barcelona: tips van Brigitte

Barcelona is een droombestemming voor veel studenten. De vele universiteiten, de grote internationale gemeenschap, het bruisende uitgaansleven, het aangename klimaat en de ligging bij de zee, maken het een aantrekkelijke plek om te gaan studeren. Zo ook voor de Nederlandse Brigitte, die na haar Erasmus in Barcelona, in Barcelona besloot te blijven om een master aan de Universiteit Pompeu Fabra te volgen.

Brigitte: “Ik wist al snel dat ik in Barcelona wilde blijven, want ik was sinds dag 1 verliefd op deze stad. Nu inmiddels bijna twee jaar verder, heb ik een master succesvol afgerond, spreek ik bijna vloeiend Spaans, heb ik een Spaanse vriend aan de haak geslagen en een geweldige carrière weten op te bouwen (ja echt waar, het is mogelijk in Barcelona). Binnen twee jaar heb ik een geweldige vrienden groep opgebouwd en voelt het bijna alsof ik hier geboren en getogen ben”.

Brigitte werkt momenteel als freelancer voor TravelPerk en als community manager en account coördinator voor Spherical. Ze is daarnaast vrij actief op Instagram en heeft haar eigen digital marketing agency in Nederland. Benieuwd naar haar ervaring en tips voor toekomstige studenten die in Barcelona willen leren, lees dan verder!

Hoe is het om in Barcelona te studeren?

“Ik raad iedereen in het algemeen aan om in het buitenland te gaan studeren. Het is echt een geweldige ervaring en natuurlijk al helemaal in zo’n geweldige stad als Barcelona! Wat ik persoonlijk erg fijn vond aan mijn universiteit (let op, er zijn hier veel universiteiten. Zowel publiek als privé of gemengd) is dat er veel persoonlijke aandacht was voor de studenten. Ik heb zelf mijn bachelor aan de UvA gestudeerd en voelde mijzelf daar echt een nummer en had geen connecties met docenten. Hier is dat het tegenovergestelde! Het is erg praktijk gericht, tegenovergestelde van wat ik in Nederland gewend ben en ik vind dat erg fijn! Qua niveau was het voor mij hetzelfde of misschien zelfs nog iets moeilijker dan wat ik gewend was in Nederland.

Wat ik trouwens wat minder prettig vond was mijn lesrooster. Ik had veel meer contacturen dan in Nederland en zat regelmatig van 13:00-21:00 op de universiteit (en ja soms ook op vrijdag..). Oh en ook het college geld is hier erg prijzig. Ik deed eerst een Erasmus Exchange en dit viel volledig onder mijn Nederlandse collegegeld, maar daarna heb ik ook een master gedaan aan dezelfde universiteit. Het collegegeld verschilt erg per universiteit, maar omdat dit een van de beste is op gebied van economie en bedrijfskunde wilde ik hier graag studeren. Ik mocht zo’n 18.500 euro neerleggen voor een master van een jaar (maar het was het meer dan waard! ;).)”

Wat moet je doen als je in Barcelona wilt studeren?

“Voor mij was deze keuze vrij makkelijk. Ik wist meteen al dat ik naar Barcelona wilde en er was maar 1 partner universiteit van de UvA in Barcelona, namelijk Universitat Pompeu Fabra. Mocht je uit meerderen kunnen kiezen of uit allemaal, dan zou ik vooral kijken naar de wereldwijde universitaire ranking op het gebied van jouw studie. Wat betreft de hoge prijzen van de masters, mocht je het niet kunnen betalen of lenen van je ouders, dan zijn er banken die bereidt zijn een lening af te sluiten!

Universitat Pompeu Fabra - Studeren in Barcelona
Universitat Pompeu Fabra

Huisvesting is aan de ene kant makkelijk en aan de andere kant lastig in Barcelona. Zelf heb ik op voorhand in een Facebook groep 2 meiden gevonden die het risico durfden aan te gaan om een appartement te huren zonder het gezien te hebben. Houdt er rekening mee dat je voor appartementen een borg betaald, agency kosten die vaak 1-2 maanden huur zijn, en een maand huur vooraf moet betalen. Het is dus vrij prijzig. Daarnaast zijn de huurprijzen zo ongeveer hetzelfde als in de Randstad in Nederland als je een kamer of appartement in Barcelona wil. Als je iets verder zoekt, zijn de prijzen lager.

Idealista is the place to be voor het vinden van appartementen, maar pas op want er worden ook veel mensen opgelicht. Als je dan toch graag op voorhand een appartement wilt huren, doe het dan via een agency! Voel je vrij om mij een berichtje te sturen, want mijn vriend is makelaar en kan wellicht helpen. Zelf heb ik langere tijd via Llogo een kamer gehuurd en dat beviel me erg goed! Veel studenten gaan gewoon naar Barcelona toe, huren een Airbnb en gaan dan op hun gemak langs bij appartementen om ze te bekijken. Ik denk dat dit uiteindelijke de beste manier is om een fijne plek te vinden!”

Welke tips heb je voor toekomstige studenten?

“Gaan! Zeker weten een geweldige levenservaring die niemand je ooit kan afnemen en wellicht wordt je ook verliefd op de stad en wil je blijven. Er zijn zoveel mooie plekken in en rond Barcelona. Denk aan Montserrat, Costa Brava, Sitges, Garraf en andere leuke steden. Ik raad je aan om een kijkje te nemen op mijn Instagram account waar ik vrijwel alle tips bewaar en veel foto’s van Spanje en Barcelona post. Je mag me altijd een berichtje sturen voor vragen of als je een kop koffie wil drinken (of een wijntje) dan zeg ik daar ook geen nee tegen!

Brigitte afgestudeerd in Barcelona - Studeren in Barcelona
Brigitte afgestudeerd in Barcelona

Tip: neem een paar Spaanse lessen voordat je naar Barcelona gaat. Vrijwel iedereen spreekt Engels in restaurants, maar daar houdt het ook bij op. Zodra je iets moet regelen gaat het vaak al meteen over in het Spaans of zelfs Catalaans en ja, verhuizen naar een ander land, zelfs tijdelijk, vraagt om een aantal documenten.”

👉 Lees hier meer over emigreren naar Barcelona en alles wat erbij komt kijken.

Tips van Brigitte - Studeren in Barcelona

Persoonlijke informatie
Naam: Brigitte Desanne Minks
Geboren: 07-12-1994, Velsen
Werk: Freelance Account Coordinator en Community Manager, Content Creator
Waar je woont in Barcelona: momenteel in Badalona, maar hopelijk snel weer in Barcelona

Bron foto van Brigitte: Brigitte Desanne Minks

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Studeren in Barcelona: tips van Brigitte”

  1. Geweldig artikel om te lezen. Mijn dochter droomt ervan om in het buitenland te studeren, maar zoveel landen om uit te kiezen. Barcelona lijkt mij een geweldige stad om te wonen en ook te studeren. Ik zal haar deze artikel zeker tonen. Wie weet kiest ze voor Barcelona? Dank je voor deze blog. Ga zo door!

    Beantwoorden

Plaats een reactie