🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » De stad Barcelona » Wonen in Barcelona » Appartement voor lange termijn Barcelona

Appartement voor lange termijn Barcelona

Wie tijdelijk of voor een lange periode naar Barcelona gaat verhuizen is natuurlijk op zoek naar een geschikte woonruimte in Barcelona. Vaak komt dit neer op een huurappartement of een studentenkamer. Maar in Barcelona kun je uit nog veel meer opties kiezen: van kleine studios tot co-living spaces. Waar je dit soort langetermijn-accommodaties in Barcelona kunt vinden, wat de kosten zijn en allerlei andere praktische zaken om er rekening mee te houden bij het huren van een appartement in Barcelona leg ik verder uit op deze pagina.

Appartement huren in Barcelona

Kom je naar Barcelona vanwege je werk, studie of misschien zelfs om locatie onafhankelijk te werken vanuit Barcelona, dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een huurappartement in Barcelona.

In Barcelona is er een grote huurmarkt met woningen voor zowel toeristen, zakenreizigers, expats en gezinnen als studenten en singles.

Je kunt bijvoorbeeld voor een vakantie appartement kiezen als je maar kort op bezoek in Barcelona bent, voor een huurappartement als je voor een langere periode komt, of juist voor een kamer in een gezellige studentenflat als je als student naar Barcelona komt.

Afhankelijk van je budget en voorkeuren, zal je voor de een of andere optie kiezen. Om je hierbij te helpen, heb ik de onderstaande tips verzameld.

👉 Lees hier meer als je een vakantie appartement in Barcelona zoekt.


TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?

Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.

🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij VuelingCheck hier de vluchten.

🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 CasanovaBoek hier dit hotel.

🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van BarcelonaBestel hier vast je tickets.

🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticketBestel hier je kaarten.

🙋‍♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgidsBestel hier mijn gids.


Plaça de Santa Maria Barcelona
Plaça de Santa Maria

Hoe vind ik een huurwoning in Barcelona?

Wil je een huis of appartement in Barcelona huren dan kun je het beste als eerste gaan oriënteren over de huurmarkt en de wijken in Barcelona waar je eventueel zou willen gaan wonen om zo je zoekgebied af te bakenen.

Vervolgens kun je online gaan zoeken naar een geschikte woonruimte en direct contact leggen met de verhuurder. Bekende websites hiervoor zijn Idealista en Fotocasa. Daar vind je allerlei woningen die te huur staan (alquilar) of een kamer in een gedeelde appartement bieden (compartir).

De meeste aangeboden appartementen geven aan in hun advertenties per wanneer ze beschikbaar zijn, wat de kernmerken van het appartement en de voorwaarden van het huurcontract zijn en laten ze wat foto’s zien.

Ook kun je vaak via hetzelfde platform een bezichtiging inplannen.

Waar moet ik opletten bij het huren van een appartement in Barcelona?

Behalve wanneer je iets gaat huren via een gerenommeerde agency die gespecialiseerd is in het verhuren van korte- en langetermijn-appartementen, zou ik altijd adviseren om eerst zelf een appartement te gaan bezichtigen.

Zodoende kun je zien en ervaren hoe het appartement er in het echt uitziet, of de locatie jou bevalt en wie de (eventuele) medebewoners zijn (als je in een gedeeld appartement gaat wonen).

Teken dan ook niets en geef al helemaal geen geld aan een verhuurder wanneer je het huis nog niet zelf hebt bezocht of het niet helemaal vertrouwt.

Ook belangrijk is het om de voorwaarden van een huurcontract goed van tevoren te lezen. Let bijvoorbeeld op de hoogte van de borg, of je een agentschapscommissie moet betalen, of je je mag registreren bij de gemeente op het adres, wat er in de kosten inbegrepen is, etcetera.

Ook kan er gevraagd worden naar documenten om vast te stellen dat je de maandelijkse huur kunt betalen, en indien je studeert, een bewijs van solvabiliteit en dat je toegelaten bent aan de universiteit.

Appartementen in Barcelona
Appartementen in Barcelona

Wat kost een appartement huren in Barcelona?

Doordat Barcelona een heel populaire en gewilde stad is om in te wonen, is het huren van een appartement ook vrij prijzig. Barcelona staat dan ook al jaren als koploper in Spanje wat betreft de prijs van huurwoningen. Hier betaal je gemiddeld € 17,80 per vierkante meter (data uit 2022).

Dat betekent dat je voor studentenkamer tussen de € 300,- en € 600,- per maand zal moeten neerleggen, voor een klein appartement of studio tussen de € 700,- en € 900,- per maand, en voor een appartement met meerdere slaapkamers tussen de € 1000,- en € 2000,- per maand.

In deze prijs zitten vaak de vaste lasten zoals water, gas, elektriciteit en wi-fi inbegrepen (maar ook niet altijd, dus let er goed op).

Let wel op dat niet alle appartementen over een lift, verwarming of airco beschikken, en dat bij een studentenflat je vaak de keuken, badkamer en woonkamer moet delen.

Ook wordt er vaak een borg gevraagd en indien je via een agency huurt, kan het zijn dat je een commissie moet betalen.

De kosten van een appartement in Barcelona huren zijn daarnaast van een aantal factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de locatie (hoe gewild is de wijk?), de grote van het appartement (hoeveel slaapkamers, heeft het een balkon of terras?), de kenmerken van het appartement (is het oud, gerenoveerd of nieuwbouw, is het gemeubileerd en gestoffeerd?), de voorzieningen (is er een portier, een zwembad, of schoonmaakservice?) en de vaste lasten (zijn de kosten voor water, gas, elektriciteit en wifi inbegrepen?).

Carrer de Ferlandina El Raval Barcelona
Carrer de Ferlandina El Raval Barcelona

Wat zijn de leukste wijken om in te wonen in Barcelona?

Ga je een appartement in Barcelona huren dan wil je zeker weten dat je in een goede buurt zit.

Speciaal voor Barcelona met Marta schreef ik al eerder over de leukste wijken in Barcelona om in te wonen. De trendy wijk El Born, l’Eixample en Gràcia zijn enkele van mijn favorieten.

Maar je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om in de buurt van het strand te gaan wonen, bijvoorbeeld in de steeds populairder wordende wijk El Poblenou. Of juist in het sjiekere gedeelte van Barcelona waar de rijken wonen, in Sarrià-Sant Gervasi.

Hou er wel rekening mee dat afhankelijk waar je woont de prijzen ook zullen variëren. Zo zijn de woningen in het stadscentrum en nabij het strand over het algemeen en stuk duurder dan in de buitenwijken (met uitzondering van het chique en residentiële Sarrià-Sant Gervasi en de villawijk Pedralbes).

👉 Lees hier meer over de leukste woonwijken van Barcelona.

Strand van Poblenou - Wandeltour El Poblenou
Strand van Poblenou

Tijdelijk huren in Barcelona

Een tijdelijke huurwoning is ideaal wanneer je nieuw bent in Barcelona en op korte termijn een tijdelijke verblijfplaats nodig hebt of bijvoorbeeld als je een periode moet overbruggen, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing.

Deze tijdelijke appartementen worden gekenmerkt doordat ze gerund worden door agencies die gespecialiseerd zijn in het verhuren van appartementen voor weken of maanden (van een maand tot maximaal een jaar).

Zo’n tijdelijke huurwoning is daarnaast geheel klaar zijn om in trekken: de appartementen zijn helemaal gestoffeerd en gemeubileerd en worden voorzien van alle nodige apparatuur en diensten, zodat er niks aan de huurder ontbreekt.

Doordat deze gemeubileerde appartementen door verhuurbedrijven beheerd worden, ben je enigszins verzekerd van een goed appartement om in te verblijven en kun je deze gerust van tevoren en zonder bezichtiging reserveren. De foto’s en informatie op hun website zijn over het algemeen helder en bieden voldoende informatie om er een keuze te maken.

De prijzen van een tijdelijke woning in Barcelona zijn natuurlijk van vele factoren afhankelijk, maar liggen vaak tussen de € 1000,- en € 2000,- per maand voor een of twee kamer appartement.

Wil je ook in zo’n appartement tijdelijk wonen, kijk dan naar het aanbod bij de onderstaande bedrijven:

Langere termijn-huurappartement in Barcelona

Ben je van plan om in Barcelona voor een lange periode te verblijven, of misschien zelfs permanent te gaan wonen, dan kun je ook gaan kijken naar een geschikte huurappartement in de vrije sector.

Je kunt in Barcelona allerlei soorten appartementen te huur vinden, van een of meerdere slaapkamers, met of zonder buiten, of juist alles in een ruimte, de zogenoemde studios en lofts.

Hier heb je dan vaak te maken met particuliere verhuurders, die zelf of via een agency hun huis verhuren, waardoor het zeker loont om eerst een bezichtiging te doen aan het huis en kennis te maken met de verhuurder.

Zo’n appartement in Barcelona wordt meestal zonder meubels aangeleverd, maar wel met een keuken en badkamer erin. Alle kosten wat betreft water, gas en elektriciteit zijn voor je rekening.

In tegenstelling tot de meeste hotels en vakantie appartementen, liggen deze soort langetermijn-accommodaties verspreid over de hele stad, waardoor je niet verplicht bent om in het drukke stadscentrum te verblijven. Een appartement huren in de buitenwijken van Barcelona is overigens vaak een stuk goedkoper dan in het centrum.

Het contract van een appartement in Barcelona duurt vaak tussen 1 jaar en 5 jaar en bevat soms strengere eisen, zoals een woonverzekering of een huurverzekering voor als je de huur niet kunt betalen.

De prijzen van een langere termijn-huurappartement in Barcelona zijn natuurlijk van vele factoren afhankelijk, maar liggen vaak tussen de € 1000,- en € 2000,- per maand voor een of twee slaapkamer appartement en vanaf € 2000,- per maand voor een groot appartement met meerdere slaapkamers.

Enkele handige sites voor langere termijn-appartementen in Barcelona zijn:

Op kamers in Barcelona

Ga je in Barcelona studeren of stage lopen, dan is op kamers gaan vaak de goedkoopste en beste optie, wat in Spanje bekend staat als piso compartido (gedeeld appartement).

Vooral studenten en jongeren wonen in zo’n gedeeld appartement: je huurt dan een kamer voor jezelf in een appartement waarbij de keuken, badkamer en woonkamer gedeeld worden met de rest van bewoners.

Een kamer in Barcelona vind je het beste ter plekke, door te reageren op advertenties via sites als Idealista, en een bezoek in te plannen om zo de kamer te bezichtigen en de huisgenoten te leren kennen (en zij jou ook!).

Let vooral of de kamer wel of niet ingericht is, wat voor extra kosten erbij komen kijken (schoonmaak, internet, water, gas of elektra) en of de medebewoners bij je passen. Denk eraan dat je vaak borg moet betalen en één maand van tevoren moet opzeggen.

Voor studenten bestaan er daarnaast speciale studentencomplexen of residencias de estudiantes waar je ook tijdelijk, voor bijvoorbeeld een semester of een jaar, kunt verblijven.

Een van de voordelen hiervan is dat je hier vlakbij de universiteit zit en dat je sneller contact kunt maken met andere mede-studenten. Bovendien zijn de kamers al ingericht en van alles voorzien, waardoor er geen extra kosten bij komen kijken.

De prijs voor een kamer in Barcelona ligt tussen de € 300,- en € 600,- per maand en is onder andere afhankelijk van de wijk en de grote van de kamer.

Enkele handige sites om een studenten kamer te vinden in Barcelona zijn:

Co-living in Barcelona

Doordat steeds meer mensen remote kunnen werken en vanuit het zonnige en kosmopolitische Barcelona willen werken, is het aanbod aan creatieve werk- en slaapplekken waar like-minded verblijven in Barcelona steeds groter.

In deze co-living ruimtes in Barcelona kun jij een mooie kamer of appartement huren en lekker werken vanuit een coworking space.

Mede door de verschillende activiteiten die er georganiseerd worden kun je allerlei nieuwe mensen leren kennen van over de hele wereld, wat je ervaring alleen maar rijker maakt.

De prijs van wonen en werken in een co-living ligt rond de € 700,- en € 1000,- per maand.

Wil je ook in zo’n co-living ruimte wonen, kijk hieronder naar een aantal opties:

Appartement huren in Barcelona: tips & tricks

  • Als je in Spanje gaat wonen en werken en een woning wilt huren dan heb je een NIE-nummer nodig. Hoe je de NIE regelt leg ik je hier uit.
  • Hou rekening mee dat er in Barcelona veel aanbod is in huurappartementen maar ook veel vraag naar. Daardoor moet je er vaak snel bij zijn.
  • Een typisch appartement in Barcelona heeft een kleine woonkamer, een paar slaapkamers, een badkamer met bidet en een aparte keuken met een aparte ruimte voor de was (lavadero).
  • De meeste huizen hebben daarnaast één of meerdere kamers met ramen naar de binnenpatio’s.
  • De meeste appartementen hebben een klein balkonnetje, al timmeren vele Spanjaarden deze vaak dicht om een extra kamer of opslagruimte van te maken.
  • Veel appartementen in Barcelona zijn oud en beschikken niet over verwarming, airco of zelfs een lift.
  • Een huis met een tuin is vrij zeldzaam in een stad als Barcelona en dus ook gelijk een stuk duurder.

Lees meer over wonen in Barcelona:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.