🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » De leukste wijken om te wonen in Barcelona

De leukste wijken om te wonen in Barcelona

Droom je ervan om ooit in Barcelona te gaan wonen of overweeg je op dit moment om naar Barcelona te emigreren, dan is het vinden van een geschikte woonruimte en met name een leuke wijk om in te wonen een van de eerste vragen die je hebt.

Met 10 verschillende districten en een totaal van 73 wijken, is er voor iedereen wat wils in Barcelona. Van toeristische trekpleisters tot aan chique contreien waar de jetset woont, of de echte volksbuurten waar je geen toerist tegenkomt. Maar wat zijn de beste plekken om te wonen in Barcelona?

De beste plekken om te wonen in Barcelona

Om je te helpen bij je zoektocht naar een leuke wijk om te wonen in Barcelona, heb ik onderstaand overzicht gemaakt van de leukste wijken voor expats in Barcelona, met al zijn voor- en nadelen.

Let wel op dat de prijzen per wijk zeer verschillend kunnen zijn en dat je over het algemeen veel meer betaalt om in het centrum van Barcelona te wonen dan in de buitenwijken.

1. Eixample: Sant Antoni en La Dreta de l’Eixample

In de schaakbordpatroonwijk van Barcelona, l’Eixample, vind je de meeste modernistische gebouwen per vierkante meter en zijn de appartementen een stuk ruimer dan in het oude centrum.

Dit is de grootste wijk van Barcelona en dat vertaalt zich ook in een groot aanbod aan voorzieningen, winkels, bars en restaurants.

Vooral het gebied rondom de markt van Sant Antoni wordt momenteel geprezen als één van de hipste en leukste in Barcelona, terwijl je bij de Dreta de L’Eixample naast sommige van de mooiste gebouwen in Modernista-stijl kunt wonen.

 • Soort woningen: modernistische gebouwen uit eind 19e eeuw en veel nieuwbouw uit 20ste eeuw.
 • Voordelen: centraal gelegen, goede voorzieningen, grote appartementen.
 • Nadelen: druk verkeer, geluidsoverlast, prijzig.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 4.922,-
 • Leukste buurten om te wonen: hipster-walhalla Sant Antoni en La Dreta de l’Eixample, de bakermat van het Catalaans Modernisme.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over de Eixample.

Eixample - Leukste wijken om te wonen in Barcelona
L’Eixample

2. Ciutat Vella: El Born en La Barceloneta

Het oude centrum van Barcelona, Ciutat Vella, is een geliefde plek voor vastgoedinvesteerders en expats. Wel zijn de huizen hier vaak oud en klein en kun je er nauwelijks met de auto rijden. Omdat dit een zeer toeristisch gebied betreft, is het ook zelden rustig. Daarentegen woon je in hartje Barcelona, omringd door de oudste gebouwen en tal van musea en monumenten.

Terwijl de Gotische wijk en La Barceloneta de meeste toeristen trekken, kun je in de trendy buurt El Born heerlijk wonen tussen alle hippe winkels en barretjes.

Iets goedkoper is El Raval, wat een ware mengelmoes van culturen is en vooral veel jongeren trekt. Hou rekening mee dat El Raval bekend staat als één van de gevaarlijkste wijken in de stad.

 • Soort woningen: meestal kleine oude appartementen zonder lift; veel historische panden.
 • Voordelen: centraal gelegen, fietsvriendelijk, sfeervolle straatjes, veel winkels en horeca, nabij het strand.
 • Nadelen: erg toeristisch, soms onveilig, slecht toegankelijk voor auto’s, vrij prijzig, oud, dichtbevolkt, gehorig en soms vies.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 4.482,-
 • Leukste buurten om te wonen: het trendy El Born en de oude visserswijk La Barceloneta.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Ciutat Vella.

Ciutat Vella - Leukste wijken om te wonen in Barcelona
Ciutat Vella

3. Sant Martí: Poblenou en El Clot

Wie nabij het strand wil wonen maar dan niet in het toeristische gedeelte, kan beter in Sant Martí zitten. In het gebied bij Diagonal Mar en Fòrum vind je bijvoorbeeld veel nieuwbouw en luxueuze wolkenkrabbers.

Wil je liever tussen de locals zitten, ga dan kijken bij Poblenou, dat van oudsher een arbeiderswijk was maar nu, dankzij de komst van de technologische wijk 22@, vele jonge professionals uit de high tech sector en creatieve mensen trekt en vol zit met hippe hotspots.

Wil je wat gemoedelijker, rustiger en vooral, goedkoper wonen, kijk dan eens naar de huizen in de wijk El Clot. Een van de oudste gedeelten van Sant Martí dat vrij onontdekt is gebleven.

 • Soort woningen: nieuwbouw en opgeknapte oude fabriekspanden.
 • Voordelen: nabij het strand, hippe omgeving, niet toeristisch, gezinsvriendelijk.
 • Nadelen: afstand tot het centrum, steeds duurder.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: €3.895
 • Leukste buurten om te wonen: Poblenou vanwege zijn authentieke karakter, hippe hotspots en de nabijheid van het strand en El Clot vanwege de authentieke lokale sfeer en de rust.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Sant Martí.

Sant Martí - Leukste wijken om te wonen in Barcelona
Sant Martí

4. Sarrià-Sant Gervasi: Sarrià en Sant Gervasi-La Bonanova

De luxe woonwijk van Barcelona, Sarrià-Sant Gervasi, is favoriet bij de welgestelde en vele expats, die hun kinderen naar de internationale en privéscholen van Sarrià-Sant Gervasi brengen.

De meeste appartementencomplexen beschikken over eigen tuinen en een gezamenlijk zwembad, en worden netjes onderhouden en beveiligd.

Het is een rustige omgeving om in te wonen vlakbij de Collserola-bergen en met veel groen.

 • Soort woningen: luxe appartementencomplexen, huizen met een tuin en luxe villa’s.
 • Voordelen: internationale scholen, veilige omgeving, chique uitstraling, nabij de natuur, niet toeristisch.
 • Nadelen: afstand tot het centrum, duurste wijk in de stad.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 5.426,-
 • Leukste buurten om te wonen: het deftige Sant Gervasi-La Bonanova, met zijn grote en beeldschone herenhuizen, en het knusse maar chique Sarrià.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Sarriá-Sant Gervasi.

La Bonanova - Sarrià-Sant Gervasi Barcelona
La Bonanova

5. Gràcia: Vila de Gràcia en Vallcarca i Penitents

Gràcia is nog steeds een echt dorp binnen de stad, waar je nog redelijk weinig toeristen treft. Vele huizen verkeren nog in hun oorspronkelijke staat en dus geven ze een speciale charme aan de wijk.

Gràcia is verder rijk aan gezellige pleintjes, kleinschalige winkels van lokale designers, kunstateliers en restaurants met keukens uit de hele wereld.

Zeer kindvriendelijk en een gemoedelijke sfeer. De ideale buurt om als buitenlands gezin te wonen, met allerlei leuke dingen om te doen, zowel met als zonder kinderen.

 • Soort woningen: oude huizen en appartementen.
 • Voordelen: dorpsgevoel, inspirerende omgeving, gezinsvriendelijk, vlakbij centrum.
 • Nadelen: vrij prijzig, soms bergachtig, vrij dichtbevolkt, fietsen vanuit centrum is bergopwaarts.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 4.431,-
 • Leukste buurten om te wonen: het oude Vila de Gràcia, met zijn ruime aanbod aan winkels en restaurants, en het rustige en groene Vallcarca i Penitents.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Gràcia.

Vila de Gràcia - Gràcia Barcelona
Vila de Gràcia

6. Sants-Montjuïc: Poble-Sec, Sants en Font de la Guatlla

Op relatief korte afstand van het centrum en aan de voeten van de Montjuïcberg ligt het gebied van Sants-Montjuïc, dat in de laatste jaren ook zeer in trek is geraakt bij expats en toeristen.

Vooral het bruisende Poble-Sec, met zijn authentieke tapasbarretjes, gezellige ambiance, en lagere huurprijzen, trekt de aandacht van vele jongeren die zich in Barcelona willen vestigen.

Maar dit is niet de enige interessante plek om te wonen in Sants-Montjuïc. Neem als voorbeeld Sants, een zeer levendige wijk vol winkels en een oude dorpskern, of de Font de la Guatlla, waar voornamelijk huizen te vinden zijn en het een stuk rustiger aan toe gaat.

 • Soort woningen: oude huizen en appartementen.
 • Voordelen: opkomende wijk, nabij het centrum en de Montjuïcberg, iets goedkoper.
 • Nadelen: er komen steeds meer toeristen bij, vrij dichtbevolkt, prijs stijgt.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 3.626,-
 • Leukste buurten om te wonen: het gezellige Poble-Sec en volkse Sants en het rustige en weelderige Font de la Guatlla.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Sants-Montjuïc.

Sants - Sants-Montjuïc Barcelona
Sants

7. Les Corts: Les Corts en Pedralbes

Het zakendistrict van Les Corts staat gekenmerkt door de vele appartementen complexen en hoge gebouwen dat bewoond wordt door gezinnen uit de midden en hogere klasse. Dit is tevens de thuishaven van FC Barcelona.

In Les Corts zitten enkele leuke wijken om in te wonen: met name de straten rondom de oude dorpskern van Les Corts zijn erg gezinsvriendelijk, terwijl de straten rondom de Campus Sud, Campus Nord en Zona Universitària meer studentikoos zijn door de nabijheid van de universiteit.

Aan de noordelijke kant van het district vinden we het residentiële Pedralbes, dat bekend staat als de duurste wijk van heel Barcelona en waar alleen luxe villas met grote tuinen te vinden zijn.

 • Soort woningen: appartementen en luxe villas.
 • Voordelen: veilige omgeving, gezinsvriendelijk, niet toeristisch, nabij de natuur en de universiteit.
 • Nadelen: afstand tot het centrum, soms druk verkeer en geluidsoverlast, prijzig.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 4.832,-
 • Leukste buurten om te wonen: de oude dorp van Les Corts en de villawijk Pedralbes.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Les Corts.

Les Corts - Leukste wijken om te wonen in Barcelona
Les Corts

8. Horta-Guinardó: Horta en La Font d’en Fargues

Deze wijk aan de voeten van de Collserola-heuvels is een van de best bewaarde geheimen van Barcelona. In Horta-Guinardó kun je heerlijk rustig en in het groen wonen, voor niet al te veel geld.

De residentiële gedeeltes in Horta en La Font d’en Fargues zijn zeer interessant voor diegenen die op zoek zijn naar een huis met een tuin.

Er heerst een echt dorpsgevoel en de mensen hier zijn gemoedelijk en vriendelijk.

Bovendien kom ik uit deze wijk, dus mijn mening kan partijdig zijn. Maar als je oprecht tussen de locals wilt zijn, ga dan eens kijken bij Horta-Guinardó en laat je verrassen.

 • Soort woningen: oude huizen met een tuin en nieuwbouw appartementen.
 • Voordelen: goedkope prijzen, rustige omgeving, veel natuur, niet toeristisch, gezinsvriendelijk.
 • Nadelen: afstand tot het centrum, bergachtig, fietsen vanuit centrum is bergopwaarts.
 • Gemiddelde prijs per vierkante meter: € 3.187,-
 • Leukste buurten om te wonen: de gezellige oude dorpskern van Horta en de rustige en groene Font d’en Fargues.

👉 Bekijk hier mijn wijkgids over Horta-Guinardó.

Horta - Horta Guinardó Barcelona
Horta

9. Buiten de stad: Castelldefels en Sant Cugat

Diegene die graag in een mooi groot huis met een grote tuin willen wonen eindigen vaak in een van de vele dorpen buiten Barcelona. Plekken zoals Castelldefels en Sant Cugat zijn zeer in trek onder de Nederlanders die naar Barcelona emigreren. Hier vinden ze naast het felbegeerde huis met een tuin ook nog eens een Nederlandse taalschool voor de kinderen (in Sant Cugat en Gavà).

De omgeving is daarnaast vaak een stuk groener en rustiger dan in Barcelona en de huizenprijzen een stuk goedkoper.

Dankzij de trein- en busverbindingen, zijn deze steden bovendien prima verbonden met Barcelona en in minder dan een half uur kun je in het centrum van de stad met de auto zijn.

 • Soort woningen: huizen met tuinen, nieuwbouw.
 • Voordelen: rustige omgeving, nabij de natuur of het strand, Nederlandse school, iets goedkoper, gezinsvriendelijk.
 • Nadelen: afstand tot Barcelona, soms slecht bereikbaar en minder voorzieningen.
 • Leukste plekken om te wonen: Sant Cugat, Sitges, Gavà, Castelldefels, Sant Feliu del Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Badalona, El Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Mataró.
Mataró - Leukste wijken om te wonen in Barcelona
Mataró

Nu ben ik uiteraard benieuwd naar de ervaringen en tips van andere expats in Barcelona. Wat vind jij een leuke wijk om in te wonen in Barcelona en wat is jouw ervaring geweest tot nu toe? Welke wijk in Barcelona vond jij leuk of minder leuk om in te wonen?

*Alle genoemde woningprijzen in dit artikel zijn afkomstig uit de statistieken van de gemeente van Barcelona (gecheckt op 6 maart 2019) en refereren aan de resultaten van het derde trimester van 2018.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie