De beste tips van een local!

Kasteel van Montjuïc in Barcelona

Kasteel van Montjuïc Barcelona
Inhoudsopgave

Op 173 meter boven de zeespiegel ligt het kasteel van Montjuïc, Castell de Montjuïc in het Catalaans en Castillo de Montjuïc in het Spaans. Een middeleeuws fort, daarna tot kasteel omgebouwd, dat de stad overziet en tegenwoordig als museum te bezoeken is. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in de militaire geschiedenis van Barcelona: een ware must om te zien. Maar ook voor het prachtige uitzicht over Barcelona ben je hier aan het juiste adres.

Hoe ga je naar het kasteel van Montjuïc

Het kasteel van Montjuïc ligt op het hoogste punt van de Montjuïcberg en is makkelijk te bereiken met de kabelbaan Telefèric de Montjuïc, die je op het Avinguda Miramar vindt. Deze biedt je al tijdens de rit een geweldig uitzicht over de stad en is zonder twijfel de leukste manier om de top van de berg Montjuïc te bereiken.

Een andere optie is om lopend naar het kasteel te gaan. Hiervoor raad ik je aan om eerst de Funicular de Montjuïc te nemen (die is inbegrepen in het OV systeem en kost je dus niks extra’s) en van het station Funicular de Montjuïc op Avinguda Miramar naar de top van de berg te lopen. Volg hiervoor het Carrer dels Tarongers, dat langs de vredige Jardins de Mossèn Jacinto Verdaguer loopt. Het is een steile weg naar boven maar het uitzicht bovenop de berg is zeker de moeite waard!

Tip!

Wie niet te veel wilt lopen om naar het Castell de Montjuïc te gaan, kan eerst de Funicular de Montjuïc nemen en daarna overstappen naar de kabelbaan Telefèric de Montjuïc. Buslijn 150, die je op Plaça d'Espanya kunt nemen, komt ook langs het kasteel. Stap dan uit bij de bushalte "Castell".

Geschiedenis Kasteel van Montjuïc Barcelona
Kasteel van Montjuïc

Kasteel van Montjuïc tickets

Sinds 2014 moet er toegang betaald worden om het kasteel van Montjuïc binnen te gaan. Tickets kosten €5,- per persoon (€3,- voor jongeren tussen 16 en 29 jaar oud, gepensioneerde en groepen van meer dan 10 mensen). Voor kinderen tot 16 jaar oud is het gratis. Entreetickets zijn online of bij de loketten vooraan het kasteel te koop en je wordt bij de ingang nogmaals gecontroleerd.

Rondleiding met gids in Kasteel Montjuïc

Op het kasteel van Montjuïc worden ook dagelijks rondleidingen aangeboden in onder meer Spaans, Catalaans, Engels en Frans. De prijs voor deze tour is €9.

Kasteel Montjuïc gratis bezoeken

Buiten het kasteel rondlopen en de architectuur van buitenaf bewonderen is uiteraard gratis. Op bepaalde dagen kun je echter ook gratis naar binnen! Je kunt het kasteel van Montjuïc iedere eerste zondag van de maand de hele dag gratis bezoeken, of op andere zondagen na 15:00 uur.

Wat te zien en te doen bij het kasteel van Montjuïc

Het kasteel bovenop de Montjuïcberg is een ware publiekstrekker. De weide uitzichten en het imposante middeleeuwse fort zijn redenen genoeg om er naartoe te gaan. Daarnaast worden hier vaak evenementen en concerten gehouden, wat een bezoek aan het kasteel nog leuker maakt.

Tip!

Om een impressie te krijgen van wat je kunt verwachten bij een bezoek aan het Castell de Montjuïc, bekijk hier mijn review.

Kasteel en museum van Montjuïc

Het Castell de Montjuïc werd oorspronkelijk als militair fort gebouwd om de stad tegen de vijanden te verdedigen (destijds de Castiliaanse troepen van Felipe IV). Daarna werd het vanwege zijn bevoorrechte positie gebruikt om de stad te bombarderen en de bevolking onder de duim te houden. In de tijden dat het kasteel als gevangenis fungeerde werden hier mensen gemarteld en geëxecuteerd.

Het kasteel van Montjuïc is dus een plek beladen met geschiedenis, en dat zie je ook terug in het Centre d'Interpretació del Castell de Montjuïc, het museumgedeelte van het kasteel. Het museum verdiept zich in de geschiedenis van Montjuïc en zijn kasteel.

Daarnaast worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen aangeboden over verschillende onderwerpen dat met het kasteel te maken hebben, wat een mooie manier is om meer van deze bijzondere plek te weten te komen.

Kasteel van Montjuïc in Barcelona bezoeken
Oud militair fort

Naast het museum kun je tijdens je bezoek aan het Castell de Montjuïc ook de rest van het kasteel bezichtigen, zoals de binnenhof, galerijen, kazernes, wachttorens en verdedigingsmuren. Het kasteel is netjes onderhouden en bevat nog originele elementen zoals de communicatietoren en de afweerkanonnen.

Uitzicht vanuit het kasteel van Montjuïc

De voornaamste reden van velen om helemaal naar de Castell de Montjuïc te gaan is het spectaculaire uitzicht. Vanuit het bovenste terras op het kasteel geniet je van een fantastisch 360 graden uitzicht over de stad, de haven, de Middellandse Zee, de kust van Barcelona en de Baix Llobregat. Neem dus vooral je fotocamera mee!

Uitzicht Kasteel van Montjuïc in Barcelona
Uitzicht vanuit het Kasteel van Montjuïc
Tip!

Voor een onvergetelijke ervaring, neem de gondellift naar het kasteel van Montjuïc en geniet van een schitterend uitzicht over de stad. Een bezoek aan het Kasteel van Montjuïc is daarnaast prima te combineren met een bezoek aan het Miró museum en de cactustuin van Barcelona. Lees hier meer over de Montjuïcberg.

Evenementen bij het kasteel van Montjuïc

In het kasteel van Montjuïc worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden, die vaak gelinkt zijn aan de geschiedenis van het kasteel of de stad.

Daarnaast is dit de locatie van vele leuke evenementen, zoals de openluchtbioscoop Sala Montjuïc en de zomerconcerten Nits al Castell en Vespres d'Estiu.

Er worden daarnaast in het Fossar de Santa Eulàlia boogschietcursussen gegeven door de vereniging Club Arc Montjuïc.

Geschiedenis van kasteel Montjuïc

De huidige Castell de Montjuïc werd door Juan Martín Cermeño in de periode 1751-1779 ontworpen. Maar op deze plek werden voor de verdediging van de stad al in de 17e eeuw verschillende wachttorens en forten gebouwd.

Het eerste kasteel op Montjuïc werd in 1640 gebouwd om de stad tegen de troepen van Felipe IV te verdedigen. Als gevolg van de vele aanvallen en belegeringen die de stad sinds de late 17e eeuw moest lijden, werd het kasteel gerenoveerd en uitgebreid. Een citadel met drie defensieve bastions werd gebouwd.

Met de Bourbons, in de 18e eeuw, kwam een nieuw defensief systeem voor de stad, gebaseerd op twee belangrijke forten: de nieuwe Ciutadella en die op Montjuïc (naast de reeds bestaande Drassanes, Fort Pius en andere).

Nadat de Ciutadella (het nieuwe militaire fort dat op dezelfde plek stond als de huidige Parc de la Ciutadella) gebouwd werd, begonnen de werkzaamheden bij het kasteel van Montjuïc onder leiding van ingenieur Juan Martín Cermeño. Hij gaf het fort de huidige vorm: een onregelmatig trapezium aangepast aan de berg met vier bastions (de drie bestaande: Velasco, Llengua de la Serp en Santa Amàlia; en de nieuwste, Sant Carles). De hoofdingang werd geplaatst tussen de bastions van Santa Amàlia en Sant Carles. Toegang was door een vaste brug met een overspanning basculebrug over de gracht. Een ravelijn en een hoornwerk boden bescherming aan het bovenste gebouw dat het oude fort verving. Het gebouw had een binnenplaats, een wachttoren en bood ruimte voor opslag en kazernes. Maar liefst 86 kanonnen stonden hier gereed.

In 1799 werden de werkzaamheden aan het nieuwe kasteel afgerond, maar deze bleef echter in de schaduw van de Ciutadella, die de hoofdrol kreeg. Het was pas in het liberale en revolutionaire Barcelona van 1833-1943 toen het kasteel beroemd werd, voornamelijk vanwege zijn gewelddadige en repressieve maatregelen. De bombardementen van de stad van 1842 en 1843 waren het begin van een relatie met de stad dat gekenmerkt werd door wreedheid.

Vanaf 1893 begon het kasteel gebruikt te worden als een plaats van opsluiting en marteling.

Tijdens de Burgeroorlog werd het kasteel een politieke en militaire gevangenis, waar in de punt van Santa Elena buitengerechtelijke executies uitgevoerd werden. Maar liefst 250 executies vonden hier plaats, een van de meest beroemde was die van de president Lluís Companys in 1940.

Pas in 1960 werd het kasteel gedeeltelijk aan de gemeente geleend. In 1963 werd er een militair museum van gemaakt, die tot 2009 open was. Sinds 2007 is het kasteel volledig eigendom van de gemeente. Hoewel het Museu Militar in het kasteel niet meer bestaat, is een bezoekje aan dit fort nog steeds meer dan de moeite waard.

Leestip: De gevangene van de hemel van Carlos Ruiz Zafón
Heb je het Kasteel van Montjuïc bezocht en ben je gefascineerd geraakt door zijn inhoud, of ga je binnenkort het kasteel bezoeken en wil je er meer van weten, lees dan het boek "De gevangene van de hemel". In dit boek van de bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón vertelt de komische Fermín Romero de Torres over zijn periode in de gevangenis van Montjuïc tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waardoor je veel leert over het kasteel in die periode.

Bestel nu

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je