🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Nederlander in Barcelona: Barbara

Nederlander in Barcelona: Barbara

Vandaag maken we kennis met Barbara de Swaan, sinds 2000 woonachtig in Barcelona en oprichtster van Orange Insurances (dé verzekeraar voor Nederlanders in Spanje) en NEDwork Spain (een Spanjebreed platform voor Nederlandstalige ondernemers in Spanje). Zij vertelt ons over haar favoriete plekken in Barcelona en hoe het leven in Spanje haar bevalt.

Hoe bevalt het leven in Barcelona?

“Voor mij is dit altijd een beetje een retorische vraag, want als het mij hier niet heel goed zou bevallen, dan zou ik hier na 14 jaar al lang niet meer wonen! Toch krijg ik de vraag nog regelmatig en wil ik je met liefde vertellen hoe ik mijn hart volledig aan Barcelona en Spanje heb verloren. Net als vele andere Nederlanders, ben ik naar Barcelona gekomen vanwege de combinatie van de heerlijke temperaturen, de mooie zangerige taal, het fantastische eten, de lekkere wijnen en cava’s, de lange dagen, het fysieke contact tussen de mensen, de prachtige stranden en de uitgetrekte bergen. Wat mij wel verbaast, is dat ik na 14 jaar nog steeds evenveel van Barcelona en omgeving geniet als de dag dat ik hier aankwam. Ik leef nog steeds mijn eigen kleine avontuurtje, ik blijf een buitenlander ook al ben ik vloeiend in Spaans en goed geïntegreerd. Onze kinderen die hier geboren zijn, ook al zijn ze van twee Nederlandse ouders, zijn wel echte Catalaantjes, hoewel ze ook genieten van die Nederlandse tradities die zij leuk vinden. The best of both worlds!”

Wat zijn je 5 favoriete plekken in de stad?

“Oef, daar moet ik best even goed over nadenken, want wij wonen inmiddels niet langer in de stad maar een half uurtje daarbuiten, direct aan het strand, omdat de luchtvervuiling ons toch tegen begon te staan. Ik kom nog wel regelmatig in de stad voor mijn werk of om lekker uit te gaan, want de energie die Barcelona uitstraalt, die mis je dan weer in zo´n dorpje.”

1. Montjuïc: “omdat je daar naar mijn mening de beste uitzichten over de stad hebt, er veel groen is, je er heerlijk kunt wandelen of sporten, omdat ik regelmatig naar concerten ga die in Palau Sant Jordi gehouden worden, omdat je dicht bij het centrum zit en af en toe is het ook erg leuk om Poble Espanyol te bezoeken.”

2. Restaurant Mirablau (Plaça Doctor Andreu, S/N): “helemaal aan de rand van Barcelona, hoog tegen de berg. Het restaurant zelf is eigenlijk zeer eenvoudig, maar de uitzichten over de stad zijn werkelijk waar adembenemend! Of je er nou ’s morgens vroeg bent, ’s middags of ’s avonds in het donker, je mond valt open van de schoonheid van de stad. In de zomer kan je heerlijk op het terras buiten zitten en de mooiste foto’s maken. Bovendien kan je in die omgeving heerlijk wandelen, want de bossen beginnen voor de deur van Mirablau.”

3. Avinguda Diagonal: “noem me gek, want het is een van de drukte straten van de stad, maar juist daarom trekt het mij zo. Het is een constante stroom van auto’s, bussen, taxi’s, fietser, hardlopers, wandelaars, toeristen en mensen die daar wonen. In de december maand zijn de straten prachtig verlicht met kerstlampjes, er zitten veel goede en leuke winkels, er loopt een veilig fietspad en je doorkruist heel de stad. Voor mij is de Diagonal typisch Barcelona en slaat mij hart een sprongetje over wanneer ik er doorheen rijd.”

4. El Born: “deze wijk is sinds een jaar of 10 heel populair geworden, met zijn kleine speciale restaurantjes, barretjes en uitgaansgelegenheden. Een prachtige kathedraal, leuk wijnbarretje, oude straatjes en heel veel sfeer. Wel moet je er goed op je spullen letten want de zakkenrollers weten ook dat de toeristen hier graag komen. Ik kom er graag om er na het werk even op adem te komen of lekker uit eten te gaan.”

5. Passeig de Gràcia: “dit is de mooiste winkelstraat van Barcelona met alle grote en dure merken, maar ook de betaalbare winkels. Breden stoepen, goede parkeergelegenheden, veel kantoren, mooie fontein en dichtbij Plaza Cataluña waar ik ook graag kom.”

En als je Nederland mist?

“Eerlijk gezegd mis ik Nederland niet zo erg, dat is nooit het geval geweest. Eigenlijk alleen tijdens WK en EK wedstrijden komt er een klein beetje nationalistisch gevoel naar boven en trek ik graag mijn oranje T-shirt aan. Daarnaast blijf ik het ook leuk vinden om hier Koninginnedag te vieren, wat vanaf dit jaar Koningsdag wordt dan. Onze kinderen vragen nog wel altijd aan hun opa en oma of die pindakaas en hagelslag voor ze mee kunnen nemen uit Nederland, maar zelf kraai ik niet echt meer naar typische Nederlandse producten. Kan je een geheimpje bewaren? Ik vind het wel heerlijk om af en toe keihard de muziek van Hazes te luisteren, ssssst!”

  • Persoonlijke informatie:
    Naam: Barbara de Swaan (@verzekerspanje op Twitter)
    Geboren: Amsterdam, 14 oktober 1973
    Beroep: verzekeringsspecialist voor Nederlanders in Spanje bij Orange Insurances

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie