La Cuina d’en Garriga is één van mijn lievelingsrestaurants in Barcelona. De huiselijke warme sfeer en hun gerechten, typerend voor de Catalaanse keuken, zijn slechts enkele voorbeelden waarom je hierheen zou moeten gaan. Het is voor mij een waar genot om hier uit eten te gaan en om die reden deel ik vandaag met jullie graag mijn ervaring en tips voor La Cuina d’en Garriga.
Over La Cuina d’en Garriga
La Cuina d’en Garriga is een knus maar eigentijds restaurant waar de Catalaanse keuken centraal staat. De ligging is dan ook uitstekend, om de hoek bij het Passeig de Gràcia en op korte afstand van het centrale Plaça de Catalunya. Het eerste wat het opvalt bij binnenkomst is de huiselijke warme sfeer en zijn vriendelijke bediening, die achter de toonbank klaarstaan om je te helpen. Het eerste gedeelte van het restaurant lijkt wel op een kruidenierszaak, een leuke knipoog naar het nederige verleden van deze familiezaak, dat ooit als een buurtwinkel was begonnen. En dat ook deels nog steeds zo is, want je kunt hier naast eten ook allerlei delicatessen en streekproducten kopen! Ideaal voor de foodie om als souvenirtje mee te nemen. Let vooral ook op de grote vintage weegschaal dat op de toonbank staat te pronken.
Het restaurant gedeelte ziet er meer uit als een Franse bistro en is voorzien van meerdere zitgedeeltes, inclusief een wat donkere en romantische hoek aan het einde links en een grote open tafel ideaal voor grote groepen rechts tegenover. Buiten op straat vind je tevens een klein terras waar je ook kunt zitten. Op tafel liggen stoffen servetten, mooie retro borden en bestek, en aan de wanden hangen familie foto’s in zwart-wit. Je voelt je meteen ’thuis’ en dat is dan ook de bedoeling, want je bent tenslotte te gast in de ‘keuken van de familie Garriga’ (de vertaling van de naam van het restaurant).
De menukaart van La Cuina d’en Garriga is vrij simpel en kort (in het weekend hebben ze wel extra keuzes), maar je kunt er zeker vanuit gaan dat wat ze aanbieden echt helemaal van top kwaliteit is. Naast de tapas en overheerlijke borrelplankjes met vleeswaren en kaas, en wat typische Catalaanse gerechten, vind je op de kaart van La Cuina d’en Garriga ook gerechten die meer Frans of Italiaans aandoen. En omdat ze alleen de allerbeste ingrediënten in hun keuken gebruiken, rechtstreeks van de boer en vers van het land, ben je verzekerd van een top etentje.
Mocht je overigens hier ontbijten of een vermut met wat lekkere hapjes willen nemen, dan kan dat ook. Het restaurant is namelijk dagelijks open van 9:00 tot 23:00 uur.
Extra fijn: groepen zijn hier ook welkom. Vanaf vier personen kun je een groepsreservering plaatsen bij La Cuina d’en Garriga. Dankzij de drie soorten menu’s voor groepen die ze aanbieden (eentje met hun klassiekers, een andere voor vegetariërs en de laatste met allerlei tapas plankjes), zit er altijd wel iets lekkers voor iedereen tussen. De prijzen van zo’n menu beginnen al bij €37,- per persoon en zijn inclusief water, brood met tomaat (ook glutenvrije brood beschikbaar) en huiswijn.
Kortom, voor zowel groepen als wanneer je met vrienden, familie of je geliefde wilt uit eten gaan, is La Cuina d’en Garriga een geschikte optie. Lekker familiaal, pretentieloos en informeel, maar wel zó lekker en authentiek. En niet te vergeten: hiernaast ligt de broertje van La Cuina d’en Garriga, El Sifó d’en Garriga, een hip eetadres waar je meer gedurfde smaakcombinaties en moderne tapas kunt vinden.
Mijn tips voor La Cuina d’en Garriga
Laatst was ik dus doordeweeks nog wezen lunchen bij La Cuina d’en Garriga. Al bij aankomst werden we door het vriendelijke personeel van het restaurant ontvangen, die vroegen of we een reservering hadden gemaakt. Dat was niet het geval maar dat was toen ook geen probleem (ik kan me wel voorstellen dat je hier in het weekend of ’s avonds wél moet reserveren). We kregen een tafeltje in het romantische gedeelte achterin het restaurant. Ik noem het ‘romantisch’ omdat het een stuk donkerder, intiem en rustiger dan de rest van het restaurant oogt. Voor ons was dat perfect.
Omdat we doordeweeks waren kregen we de lunch menukaart aangeboden. Tussen al het lekkers, kozen we voor de taula d’embotits catalans, een vleeswaren plank dat heerlijk gevuld was met verschillende soorten Catalaanse worsten en serrano ham, naast wat pa amb tomàquet (brood met tomaat), heel typisch in Catalonië. Als hoofdgerecht bestelde ik de huiselijke gemaakte macarrons uit de oven, dat zijn penne met boter en een ton gesmolten comté kaas en iberische pancetta bij. Verrukkelijk maar wel machtig, zo machtig dat er geen ruimte meer was voor dessert voor mij (helaas!).
Mocht je andere gerechten willen proberen, dan kan ik je hun burrata met tomaat aanraden, dat rechtstreeks uit Italië komt en een van de lekkerste in de stad schijnt te zijn. Maar ook hun eiergerechten, zoals de ous estavellats (gebakken ei met aardappelen) met sobrassada en xistorra, of de truita de patates (Spaanse tortilla), zijn zeer de moeite waard. Daarnaast bieden ze altijd nog een paar wisselende “plats del dia” (gerechten van de dag), die ook interessant kunnen zijn.
Ons lunch kostte zo’n €24,- per persoon, wat wel bovengemiddeld is als je dit vergelijk met de prijzen van andere restaurants tijdens de lunch, maar de kwaliteit van het eten en de goede en attente bediening, maken het zeker waard. En als je eenmaal klaar bent met het eten dan is het tijd om voor culinaire souvenirs te shoppen, want in hun gourmet winkel staan tal van mooie lokale producten te koop. Een herinnering aan het nederige begin van La Cuina d’en Garriga, dat van een kleine kruidenierszaak naar een mooie eetgelegenheid is gegroeid.
Beoordeling La Cuina d’en Garriga
Eten: ★★★★★
Service: ★★★★★
Decor: ★★★★★
Totaal: ★★★★★
- Praktische informatie:
Wat: eten bij La Cuina d’en Garriga
Waar: Carrer del Consell de Cent, 308
Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
Wanneer: van maandag t/m zondag van 9:30 tot 23:00 uur
Prijs: €€
Tip: mis mijn andere reviews niet en bekijk de restaurant-gids pagina voor meer leuke adressen in Barcelona. Bon profit!