De beste tips van een local!

Lunchen in Barcelona

Lunchen in Barcelona
Inhoudsopgave

De lunch is voor Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Zelfs op werkdagen wordt er één a twee uur vrij gehouden voor de lunchpauze. Men eet dan meestal warm: een voor- en hoofdgerecht met een toetje en een kop koffie achteraf. Lunchen buiten de deur is daarbij heel gebruikelijk. Het aanbod aan restaurants en bars waar je van een goed geprijsd lunchmenu kunt genieten is hierdoor enorm. Bijna net zo groot zijn het aantal hippe lunchadressen waar je uitgebreid kunt brunchen, een gezond sapje kunt drinken of de lekkerste salades kunt nuttigen.

De lunch in Barcelona

Spanjaarden eten meestal warm tijdens de lunch, tussen 14:00 en 15:30 uur, en de maaltijd wordt vrijwel altijd verzegeld door stokbrood en een biertje of een glaasje wijn. Meestal bevat de lunch een voor-, hoofd-, en nagerecht met eventueel een koffie om het af te sluiten. Typische lunchgerechten zijn: paella, canelons (gevulde cannelloni) en pollastre rostit (gebraden kip).

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Menú del día (lunchmenu)

Eet je buiten de deur, dan kun je doordeweeks bijna overal voor een twee- of driegangen lunchmenu kiezen, de zogenaamde 'menú del día'. De kwaliteit van deze lunchmenu's is meestal zeer goed en je krijgt veel waard voor je geld.

Ga je voor een lunchmenu, lees dan eerst wat er op de borden met 'menú del día' staat (deze hangen vaak buiten bij de deur om klanten te trekken). Hier wordt bekend gemaakt wat de gerechten van het dagmenu zijn en wat er in de prijs inbegrepen is. Meestal kun je uit een aantal gerechten kiezen en zitten er ook vegetarische opties tussen. Één glas water, frisdrank, wijn of bier is inclusief.

Sommige zaken bieden sowieso altijd een voordeelformule aan waarbij je een hoofd- en nagerecht kunt kiezen plus een drankje voor een vaste mooie prijs onder de €10,-. Goede voorbeelden hiervan zijn Tucco Real Food (menu vanaf €6), Vegetalia (vanaf €7,10), Buenas Migas (vanaf €7,95) en Gut (vanaf €9,80).

Tip!

Maak van de lunchtijd gebruik om ook bij de wat duurdere restaurants uit eten te gaan zonder dat het te duur voor je wordt. Lunchmenu’s zijn vaak goedkoper dan diners.

Waar kun je lekker lunchen in Barcelona?

Nu je weet wat je voor lunch kunt eten in Barcelona, zal je je wel afvragen waar je deze het beste kunt proeven. Hieronder geef ik je een overzicht van de beste lunchplekken in Barcelona waar de locals zelf ook heen gaan.

Beste lunchmenu's

Hoewel de inhoud van het menú del día (middagmenu) dagelijks verandert, vond ik de prijs-kwaliteit verhouding van onderstaande restaurants verrassend goed.

Hippe lunch hotspots

Enkele plekken waar momenteel iedereen wil gaan lunchen.

 • Espai Mescladís (Carrer dels Carders, 35) Metro: Jaume I (L4)
 • Caravelle (Carrer del Pintor Fortuny, 31) Metro: Liceu (L3)
 • Auto Rosellon (Carrer del Rosselló, 182) Metro: Diagonal (L3, L5)
 • Hammock Juice Station (Carrer de Mallorca, 308) Metro: Verdaguer (L4, L5) Lees hier mijn review

Foodtours in Barcelona

Lunch Hammock Juice Station Barcelona
Lunch bij Hammock Juice Station

Saladebars

Voor je dagelijkse portie groente, zijn deze saladebars de perfecte lunchadressen.

 • Petit Brot (Carrer del Dr. Dou, 10) Metro: Liceu (L3)
 • Poké Maoli (Carrer de Sevilla, 80) Metro: Barceloneta (L4) Lees hier mijn review
 • Biocenter (Carrer Pintor Fortuny, 25) Metro: Liceu (L3)

Vegetarische lunch

Vegan en vegetarisch lunchen in Barcelona kan zeker ook.

 • Arc Iris (Carrer de Roger de Flor, 216) Metro: Verdaguer (L4, L5)
 • Rasoterra (Carrer del Palau, 5) Metro: Liceu (L3)
 • The Green Spot (Carrer Pintor Fortuny, 25) Metro: Barceloneta (L4)

Broodjeszaak

Gevulde broodjes kun je bij de meeste bakkerijen en bars halen, maar voor de beste broodjes in de stad, bezoek dan een van deze broodjeszaken.

 • Entrepanes Díaz (Carrer de Pau Claris, 189) Metro: Diagonal (L3, L5)
 • Bo de B (Carrer de la Fusteria, 14) Metro: Barceloneta (L4)
 • Baluard (Carrer del Baluard, 38) Metro: Barceloneta (L4)
Broodje serranoham bij Baluard Barceloneta review
Broodje serranoham van Baluard

Take away

Een aantal winkels in Barcelona bieden ook kant-en-klare maaltijden om mee te nemen voor een schappelijke prijs. Je herkent ze aan de naam 'menjar per emportar'. Handig wanneer het mooi weer is en je graag buiten de deur wilt eten of als je even geen zin hebt om te koken.

 • Les Tres a La Cuina (Carrer de Sant Lluís, 35) Metro: Joanic (L4)
 • El Pot (Carrer de Còrsega, 225) Metro: Hospital Clínic (L5)
 • The Deli Kitchen (Carrer de la Riereta, 15) Metro: Sant Antoni (L2)

Paella restaurants

Op zondagmiddag is het traditie om paella te eten. Dat kan thuis zijn, maar ook in een restaurant. Barcelonezen bestellen hun paella's graag bij een van de vele visrestaurants aan het strand. Naast paella kun je ook in deze restaurants voor de verandering fideuá (een paella met vermicelli in plaats van rijst) of arròs negre (een zwarte rijst paella) bestellen.

 • Xiringuito Escribà (Av. del Litoral, 62) Metro: Ciutadella | Vila Olímpica (L4)
 • Barraca (Passeig Marítim, 1) Metro: Barceloneta (L4)
 • Ca La Nuri (Passeig Marítim de la Barceloneta, 55) Metro: Ciutadella | Vila Olímpica (L4) Lees hier mijn review

Lees meer: beste paellarestaurants in Barcelona.

Fideua bij Ca la Nuri Platja Barcelona
Fideuá bij Ca la Nuri Platja
Tip!

Wil je ook thuis genieten van een authentieke Spaanse paella? Probeer dan eens mijn recept voor een paella met zeevruchten! Lees hier het recept.

Brunch

De zondagsbrunch wordt telkens populairder in de straten van Barcelona. Bij deze brunchzaken vind je sommige van de beste benedict eieren in de stad.

Bekijk hier nog meer brunchadressen in Barcelona.

Aanraders voor jouw Barcelona trip

Brunch bij Billy Brunch Barcelona
Brunch bij Billy Brunch

Tapas

Tapas eten als lunch is ook een hele goede (en vaak voordelige) optie. Ga zitten op een terras en bestel een paar rondjes tapasgerechtjes onder het genot van een koud biertje of de lokale lievelingsdrank, de vermut (vermouth).

Zie hier een overzicht van de beste tapasbars in Barcelona.

Tip!

Smaakt je ervaring met de Spaanse keuken naar meer en wil je leren hoe je zelf Spaanse gerechten zoals tapas en paella kunt maken? Boek dan tickets voor een kookles in Barcelona en ontdek de geheimen van de Spaanse keuken!

Goed om te weten

 • De meeste restaurants in Barcelona bieden doordeweeks 's middags een lunchmenu aan voor slechts een tientje, de 'menú del día'. Zelfs de wat luxere restaurants bieden zo'n lunchmenu aan, vaak 'menú ejecutivo' genaamd, dan wel voor een iets hoger tarief. Het aantal restaurants waaruit je kunt kiezen tijdens de lunch in Barcelona is hierdoor enorm. Om te weten dat je goed zit, let er dan eerst op dat er ook Spanjaarden tussen de klanten zitten en dat de prijs van het lunchmenu tussen de €10 en €15 valt om een beetje kwaliteit in je eten te waarborgen. Je kunt lunchmenu’s ook al wel vanaf €6 vinden, maar dit is vaak op plekjes buiten het centrum.
 • Mocht je 's middags toch niet zo'n trek hebben in warm eten, dan zijn er ook tal van andere opties om te lunchen in Barcelona. Van de beroemde tapas, tot aan de hipste brunchadressen.
 • In het weekend wordt er meestal uitgebreid met de familie geluncht. Je kunt dan bij vele restaurants familielunches van locals tegenkomen. Een andere traditie is om gegrilde kip te halen of paella te koken om met de familie te lunchen.
 • Reserveren voor de lunch wordt meestal niet gedaan, tenzij het weekend is, want dan kan het wat drukker zijn. Een restaurant reserveren kun je eenvoudig online doen onder andere via The Fork.
 • Kant-en-klare maaltijden voor de lunch vind je ook altijd bij de versmarkt. Meestal zijn dit geheel huisgemaakte Spaanse maaltijden die je thuis weer kunt opwarmen om te eten. De prijs varieert dan per gerecht en hoeveelheid.

Lees hier meer over de Spaanse eetgewoontes.

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je